Dobrý den,
je to rok, co jsem koupila dvouletou kobylku. Při koupi, i po přivezení domu jí vyšetřovalo několik veterinářů a zaléčili jsme podlom, zánět spojivek a vymýtili vnější a vnitřní parazity a ošetřili zuby. Nic dalšího, zásadního, neobjevili. Před měsícem tu byla jiná doktorka a nahmatala malou kýlu. Kýla je velikosti bříška malíčku (v průměru 1 cm). Foto ani nepřikládám, protože vidět není. Je jen hmatatelná při důkladném promačkání.
Kobylku plánuji příští rok připustit. Doktorka sama nevěděla, zda takto malinká kýla může být problém nebo ne. Slíbila, že prokonzultuje s kolegy, zaměřujícími se na reprodukci, ale zatím se neozvala.
Moje otázka zní: Máte s tím někdo zkušenosti? Mohu kobylku bez obav připustit, nebo je třeba nejprve stěnu sešít? Nebo je riziko tak vysoké, že mám na hříbě raději zapomenout?
Děkuji.
Kaci123
XXX.XXX.166.11
Kýla je vždycky určité riziko a to nejen pro kobylu, ale i pro hříbě, protože dispozice k této, vadě, se dědí. Dobří chovatelé na kobylách s kýlou nechovají. Kdysi jsem o tom i četla v nějaké staré chovatelské příručce a naše vetka mi tuhle skutečnost potvrdila.
Díky za reakci.
Dnes jsem mluvila s vetkou a říkala, že v případě využití na rekreaci se kýla takovéto velikosti neřeší. Pokud bych jí připouštěla, bylo by nezbytné nejprve operativně spravit.
Nevím, zda jde o dědičnou vadu, nebo hodně špatně zhojený pupík.
Nevím, zda je to možné, ale spíš mi to přijde jako to druhé.
Kobylka je z pastvin, kde kobyly rodily bez jakéhokoliv dohledu. Pupík má dost zjizvený - jizva cca 8 cm dlouhá a 2 cm široká a samá hrudka. Kýla na konci jizvy.
Určitě bych to konzultovala s dalšími veterináři.Pokud je to kýla, dávejte si pozor, kýla může u koně být smrtelná.Takže nejdřív bych nechala odstranit kýlu-pokud je to opravdu ona- a pak bych počkala, až bude kobča zcela ok a připustila.Nepřipouštějte kobylu s kýlou, mohlo by to velice zle dopadnout jak pro ní, tak pro hříbě.
jarkousek
XXX.XXX.2.216
25tis v Hermanaku bez komlikaci.