Jak dobře vybrat parťáka - koně salámistu pro mého miláčka?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

rokoki

11.11.2016 17:51
rokoki

XXX.XXX.23.18

Zdravím ifaunu,
už dlouho hledám parťáka pro toho mého salámistu, trochu staršího, zdravého, ale ne tak akčního koníka střední velikosti. Potřebuju k němu koně, co ho nebude honit, trápit ho, co by mu nejlépe poskytl i trochu té společnosti. Je to totiž velký mazel jak s koňmi, tak s lidmi a dětmi.
Nedaří se mi sehnat ten pravý/pravá.
Jak vybrat a podle čeho? Jak poznám, že ten kůň se mi s ním "snese" - bohužel jsem tu už jednoho měla, ve stádě nekonfliktní, k lidem super, ale ten můj ho jaksi "štval" a útoky na něj se stupňovaly... prostě mi miláčka čím dál víc devastoval, kopal, kousal a honil, až jsem je musela zase oddělit. a to to na začátku vypadalo zcela jinak - dva velcí kamarádi!
Tak nechci udělat chybu. Projíždím inzeráty. Podle čeho byste vybírali?
Podle věku, pohlaví, plemene, vzhledu (jak si nese hlavu na krku atd...), nebo ještě jiného klíče - co se dá doporučit? klisna? valach? spíše starší? nebo třeba dvě odstávčata, co by si spolu vyhrála a měla ho za strejdu? (třem koním ve výsledku se nebráním)
Mně nejde o nic víc než charakter takový, abych měla dva (tři) spokojené koně, ke kterým případně pod dohledem může i dítě.
Dá se doporučit třeba takový hucul a jim podobný? Jako upřímně mám raději menší koně (ale zase chci, aby mě uvezl - lehčího dospělého) a huculi se mi líbí... ale podle plemene bych asi vybírat neměla. Kdybych našla super koně a měl 180 cm, beru, hlavně, že ta povaha tam je...
díky za rady, možná máte sami zkušenost?

11.11.2016 19:26
koně

XXX.XXX.205.252

A s jakými koňmi (jakým koněm) byl váš miláček doteď? S těmi ( nebo tím) byli v pohodě?
Obecně já mám zkušenost, že nejlépe se porovnají kobyly a valaši.
Se vzhledem snášenlivost určitě nesouvisí.
Takoví jako přizpůsobiví až někdy submisivní k ostatním mi přišli plňasi.Ale to bude také kus od kusu.
Jestli jste toho vašeho měla dlouho samotného, může být nesnesitelný pro jakéhokoli potencionálního kolegu.

rokoki

11.11.2016 19:45
rokoki

XXX.XXX.23.18

Když jsem ho pořizovala, byl v boxu s padokem sám. nevím bohužel více o jeho minulosti, zda byl ve stádě, nic. tak nevím, jestli není chyba v něm. mám k němu teď pujčenou poničku malou, s tou nejsou problémy, ale ona pojede zase zpátky a já ho nechtěla nechat samotného. samozřejmě nevím, jak se jeví koňskou optikou jiným koním. ale on nikoho nehoní, nebo že by se vnucoval, taky ne. ale kdoví..?
on má druhé koně rád a zdálo se mi škoda ho držet samotného...
a myslíte teda, že valach k valachovi, klisna ke klisně? nebo jste to myslela jako valach s klisnou?

11.11.2016 19:50
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Co tedy nějakého vlastního poníčka?

rokoki

11.11.2016 19:55
rokoki

XXX.XXX.23.18

No jo, to jo, já jen, jak vybrat takového, aby byl k němu hodný jako tahle. prostě se ptám, jak to poznám, když někam se přijedu na nějakého podívat. protože koník se může chovat podle mě v každém stádě jinak, tak abych vybrala správně.

11.11.2016 19:57
sisi58

XXX.XXX.191.1

Nepoznáte.
Navrhuji pronájem s možností pozdějšího odkupu.

11.11.2016 20:10
koně

XXX.XXX.205.252

rokoki napsal(a):
Když jsem ho pořizovala, byl v boxu s padokem sám. nevím bohužel více o jeho minulosti, zda byl ve stádě, nic. tak nevím, jestli není chyba v něm. mám k němu teď pujčenou poničku malou, s tou nejsou problémy, ale ona pojede zase zpátky a já ho nechtěla nechat samotného. samozřejmě nevím, jak se jeví koňskou optikou jiným koním. ale on nikoho nehoní, nebo že by se vnucoval, taky ne. ale kdoví..?
on má druhé koně rád a zdálo se mi škoda ho držet samotného...
a myslíte teda, že valach k valachovi, klisna ke klisně? nebo jste to myslela jako valach s klisnou?

Myslela jsem jako k valachovi kobyla.Co tedy zkusit zase někde půjčit ponici?
Jinak souhlasím se Sisi, předem nic nepoznáte.

Misa04

12.11.2016 00:41
Misa04

XXX.XXX.73.182

Mám mladou kobylku(4), která se s.nikým nechtěla kamarádit, na.všechny se jen šklebila, odháněla je. Chtěla šéfovat ale ještě dle mě úplně nevěděla jak na to, ve stádě ale nebyl.nikdo silnější.
Pak přišla kobylka 10let, co už to měla v hlavě srovnané. Bojovaly spolu cca 2 měsíce. Pak mladá pochopila že na.starší opravdu nemá. Vzdala to, a šup byly nejlepší kamarádky. Celé dny se od sebe nehnuly, drbkaly se atd.. potřebovala prostě někoho kdo bude silnější než ona a bude se s ním cítit v bezpečí. Bylo potom krásné vidět u ní to pravé koňské přátelství.
To je náš příběh, myslím že je velmi těžké uhodnout, s.kým se bude kůň kamarádit a s kým ne.. já bych po zkušenosti volila podobně "silné" povahy, s ne moc velkým věkovým rozdílem smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík