Uskladnění řepy, jak na to...

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.11.2016 17:36
vattunka

XXX.XXX.129.153

Prosím poraďte jak ji nejlépe uskladnit, aby dlouho vydržela...protože máme důchodce, který je na kaších, už loni jsme mu začali krom jiného strouhat řepu, cukrovku, moc mu to vyhovuje...loni jsme ji dovezli možná někdy kolem listopadu a vydržela docela o.k. tak do konce ledna a pak začala plesnivět, po okrájení se dala ještě použít, ale dost se jí pak už vyhodilo, jenže letos jsme ji dovezli možná už koncem září a už teď začíná chytat plíseň, krom toho, že se scvrkávásmajlík
Máme ji ve sklepě, na roštu z prken, vyskládanou, ve sklepě jsou jablka, brambory, ale sklep je veliký, hliněný a kamenné zdi.co děláme špatně?co udělat jinak?bojím se jí nechat venku ve stodole, aby nenamrzla...loni jsme ji měli na tý hliněný zemi na tom igelit a na tom slámu a byla v papírových pytlích..jestli ji víc nezahrabat do slámy, nebo ji dát i z vrchu, fakt už nevím, takže děkuju za rady jak to děláte vysmajlík

20.11.2016 18:21
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Jak přesně je řepa uskladněna?Jak vysoko nad zemí, rozteče mezi prkny?Brambory a jablka jsou oddělené, nebo vše pohromadě v jednom velikém sklepě, akorát každé v jiném rohu?Sláma je super proti mrazu, ale když se zvedne teplota, tak je to na pytel, protože řepa dýchá a může se zapařit.

21.11.2016 09:54
vattunka

XXX.XXX.129.153

Gitule vrtule a vy řepu skladujete?myslím, že jsem to popsala dost podrobně, ten rošt je hranolek a na tom to je takže asi 10cm od země...možná ani ne.Ne nerozteče se, jen je taková flekatá, někde mokrá...potřebovala bych radu někoho kdo to tak nějak dělá, nebo jestli to je normální stav smajlík, díky.

Accuracy

21.11.2016 14:46
Accuracy

XXX.XXX.1.187

Hádám, že gitule vrtule se ptala na rozteč mezi prkny, nikoli jestli se ta řepa rozteče.

My máme řepu (červenou) uskladňenou taky na prknech cca metr a něco nad zemí, v jedné řadě, ne na hromadě, ovšem v jinak uzpůsobeném sklepě. Zdá se mi, že ten Váš bude dost vlhký, hlína docela prosakuje, zvyšuje vlhkost. V babiččině hliněném sklepě vydrželo vše tak do půlky ledna, jak kdy, když bylo hodně zima, tak i déle.
Nám vydrží řepa asi o měsíc déle než Vám, cca od konce února už je hodně seschlá a dáváme ji jen zvířatům. Nikdy nám neshnila, vždy se stačila spotřebovat, tak Vám nepovím, jak dlouho vydrží. A taky je otázka, jaký je rozdíl mezi červenou a cukrovou řepou.
Jak se tak dívám, asi jsem Vám moc nepomohla.

21.11.2016 15:16
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Jak Accuracy zmiňuje-rozteče jsem měla na mysli mezi prkny, zda na té zemi tedy tvoří jednu podlahu, nebo je mezi prkny mezera a neleží zcela u sebe?Fleky plísně s nějvětší pravděpodobností znamenají, že je tam hodně vlhka a proto začíná hnít řepa.Navíc sklepy je nutné také větrat!Pokud na kamenných zdech máte vlhké kapky, na dotyk jsou stěny mokré, tak vám tam shnije všechno.Navíc jak jsem psala, není dobré vše skladovat na jedné hromadě bez oddělení ve sklepě.Někteří, kteří se snaží uchovat ve sklepě na zimu ovoce, zeleninu apod.balí do novin třeba po pár kusech.A co se kořenových plodů týče, každý ví, že nejlépe je jim v písku ve sklepě.Asi tak

21.11.2016 20:20
mexin

XXX.XXX.11.207

No ale aby do toho písku s řepou nechodili s*át kočky.

21.11.2016 20:28
mexin

XXX.XXX.11.207

Teda pokud kocky máte a dostanou se všude jako ty naše.my ale zatim nic neskladujeme.jen obilí vedle kotelny a kočky chrapou na pytlích tak mají myši smůlu. ale to jsem trochu odbočila.Jinak co si pamatuju, nekde jsem viděla na hliněné podlaze ve sklepě polystyrenovou desku a rošt postaveny na ni, ale jak to fungovalo nevím, ani nevím u koho jsem to viděla, abych se poptala, je to už X let zpátky.

22.11.2016 10:59
vattunka

XXX.XXX.129.153

Tak ještě upřesním, pokud píšu rošt mám na mysli rošt s mezerama a ne jednotnou desku.Jinak jde o starý statek s původním sklepem s větracími tunely, jako okna, ale zdi jsou hodně tlusté.Sklep je do L, na jedné straně jsou brambory, zelí a slivovice, na druhé jablka a ta řepa, je dost veliký, jablka i brambory vydrží dlouho neplesniví, proto hledám chybu jinde.Na stěnách vlhko není, ale je tam ta hliněná podlaha, z čeho máte podlahy vy?
Problém je určitě i to, že to je řepa sklízená strojem, takže občas natlučená, porušená, ne ručně na políčku, běžně skladujeme tak 8 metráků, tak to abych ten sklep zasypala celý pískemsmajlík, jasně že o písku vím, ale to je v tomhle množství problém...co třeba do pilin?tak se skladují cibuloviny-kytky.Letos už to asi zase nezachráním, ale ráda bych se na příští rok lépe vybavila.
Já si z dětství pamatuju že to měl sedlák normálně ve stodole na zemi na které byla sláma a na tom plachta pak řepa přikrytá tou plachtou a zase sláma, že to v tom bylo zahrabaný, ale nevím jak dlouho to vydrželo, jak ta řepa vypadala, určitě tam muselo mrznout.Tak nevím jestli v tom sklepě není moc teplo?jestli bych jí neměla taky radši nechávat ve stodole než ve sklepě?díky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík