Hezký poklidný večer všem,
chtěla bych se zeptat na radu - omlouvám se možná za hloupý dotaz, ale jelikož se v této oblasti moc nevyznám, raději se poradím. Podařilo se mi zajistit si bezplatný pronájem pozemku pro mé koně. Majitel pozemku žije dlouhodobě v zahraničí a po telefonu mi sdělil, že mi dává souhlas a můžu si tam dělat co chci. Nechce po mě žádné peníze, pozemek smím využívat pouze za jeho údržbu. Řekl mi, že na žádné smlouvě o pronájmu netrvá, ale pokud budu chtít mám nějakou sesmolit a zaslat mu ji k podpisu. Přemýšlela jsem, že asi bude lepší nějakou smlouvu sepsat - přece jenom člověk nikdy neví. Avšak problém je, že potřebuji na jeho pozemku postavit i malý přístřešek pro koně a poníka - nejspíš něco jednoduchého, dřevěného, mobilního. Majitel o tom ví, ale nechce mít nic společného s nějakým zařizováním apod. - řekl, ať si tam dělám co chci - za to jsem sice ráda, ale bojím se místních lidí, že mě někde nahlásí apod. Ráda bych tedy tuto stavbu alespoň někde ohlásila - mám na to však právo, když nejsem majitel pozemku? Respektive - jaké mám možnosti řešení ? Tak, abych s tím co možná nejméně zatěžovala majitele pozemku a přitom to bylo legální. Děkuji moc za info.
Já myslím, že pokud s majitelem sepíšete jednoduchou smlouvu o pronájmu, ve které bude zakotveno, že vám dává svolení ke stavbě přístřešku - mobilního i pevně ukotveného (a doporučila bych i povolení k pevnému hrazení), tak je pak jen na vás, jak moc se do toho budete chtít angažovat, obíhat úřady a vkládat finance. Pokud si dobře pamatuji, tak mobilní přístřešek do určité podlahové plochy (přesné číslo snad někdo napoví) a mobilní hrazení (myšleno elektrika) podléhá pouze oznamovací povinnosti, větší přístřešky mobilní a jakékoli pevně ukotvené přístřešky a ploty, pak musí projít veškerým papírováním jako jakákoli stavba (stavební řízení, povolení a tak).
Jestli se pletu tak mě prosím někdo opravte ;-).