Lussy451

XXX.XXX.232.225
Dobry den asi před rokem a pul jsem si dovezla 8 letou tažnou belgickou kobču, ktera do te doby tahala jen v lese. U nas ji začal rekreačni pobyt s občasnymi vyjiždkami po okoli (jezdila ještě s jednou kobčou), letos kdy mela začit jezdit sama ven tk dojedeme maximalne k ohradam a konečna točit se domu a hotovo, už jsem zoufala a nevim jk ji donutit ven poraďte prosim :(.
Proč by sama někam chodila? Naučila jste si jí jen s koněm, tak se jí samotné nechce.Vy máte doma jen ji?Nebo i jiné koně?
Pro kládu si taky musela někam dojít, sama.Když nechce pod sedlem, zkusila bych jí zapřáhnout.Naše norička pod sedlem chodí, ale tahá raději.
Nemáte li do čeho, tak kobylu dovést na ruce co nejdál.Jakože jdete do lesa.Pak na ní někde nasednout a oklikami dojít domů.Jestli to zvládnete.
Kobylka se vám evidentně extrémně zafixovala na ostatní koně. Vzala bych ji nejdříve na ruce ven, pomalu, žádný stres, v klidu. Když se začne vzpouzet, zkuste ji přemluvit, ne násilím, ale spíše dobrotami a klidným slovem. Vždy záleží na tom, abyste se vrátili na váš popud, ne na její uvztekanost. Tzn. když začne jančit, zkuste s ní udělat ještě třeba jeden dva metry postup a až pak se vrátit, aby se kobyla naučila vás respektovat a zároveň jí nevadilo se vzdálit od kamarádů. Koně potřebují z člověka cítit jistotu, pokud to tak není, bojí se, nedůvěřují vám a sami pouze s vámi venku si začnou připadat ohroženě ;).
Lussy451

XXX.XXX.36.2
Pokud jde na ruce tak je to ok jenom sem tam zařehta směrem domu ale jde problem je jk na ni nasednu :( a mam dalši dva koně jenže jeden je 7 měsični hřibě a druha je namocna na nohy tak už dostala duchod.
Nella81

XXX.XXX.210.51
Měla jsem stejný problém - kobylka na ruce chodila bez problémů sama, ale pod sedlem ne. Vždy jsme stály na místě třeba hodinu než se mi podařilo udělat pár kroků dopředu a až pak jsme to obrátily. Stačilo aby před ní někdo šel a byla v pohodě - tzv. já v sedle, dva metry před námi např.táta a to šla. ALe jakmile by měla být první, byl problém. S druhým koněm chodila v pohodě. Ale ještě musím podotknout, že ji mám od dvou let, přes rok a půl jsem s ní chodila jen na ruce, pak jsem ji obsedla, byla s ní na pár vyjížďkách ve dvou (na procházky chodila sama i s koňmi), pak jsme byly 2 měsíce na jízdárenském výcviku u profesionála v nedaleké stáji. No a sama pod sedlem do terénu pak prostě nechtěla chodit, praly jsme se s tím asi půl roku, kdy jsem často chodila zase jen na té ruce a nebo s druhým koněm, a pak se na nás přijel podívat jeden známý, šel s námi a povzbuzoval mě, nejdříve šel před námi, pak vedle nás a nakonec jsme ho nechaly daleko za námi. Při každém tom přesunu z pozice před námi vedle nás, a z vedle nás za nás jsem musela kobylku o to více pobízet, ale žádné násilí, jen jsme prostě musely makat obě .. Sama to nechápu, ale od té doby chodíme samy v pohodě. Nebylo v tom žádné násilí, možná mi jen pomohla ta pomoc zvenčí, že mě někdo podpořil, protože ač jsem si to snažila nepřiznat, člověk někdy propadal v bezmoc :-D
Držím palce a nebojte bude to dobré.
Lussy451
napsal(a):
Pokud jde na ruce tak je to ok jenom sem tam zařehta směrem domu ale jde problem je jk na ni nasednu :( a mam dalši dva koně jenže jeden je 7 měsični hřibě a druha je namocna na nohy tak už dostala duchod.
Normálně jí na ruce, nasedlanou, odvedete.Když nenasednete normálně ze země, tak jí doma nacvičujte na přistavení k něčemu a klidném stání.To by měla zvládnout.Na pr určitě umí a vy si jí naučte k něčemu bokem zaparkovat.To bude znát.Když nacouváváte k oji kvůli zapřažení, tak musí docouvat a stát.
Doma si k ní zpočátku přistavit třeba židli.Pak zkusit naopak kobylu přistavit k něčemu a z výšky na ní nalézt.Klidně bych přitom dávala pamlsky, aby si kobyla vaše šplhání spojila s příjemným zážitkem.Zkoušet z obou stran.
Venku pak, hlavou od domova, najděte vhodný bod a hup nahoru.
Já takto učím všechny remonty co obsedám.Je to v podstatě první z výchovy.Přistavím, drápu se, chválím, hladím, dosednu, stojíme, chválíme.Pak třeba zase slezu.
Pokud nenajdete vhodný pařez, zídku, kámen apod. je dobré naučit koně, aby se nechal strčit dolů on.Třeba do mělkého příkopu, nebo koleje.Každý centimetr dobrý