Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.11.2016 20:15
Gigulle

XXX.XXX.3.120

Zdravím, před pár týdny jsem si pořídila desetiletou kobylku A1/1. Je to už můj druhý kůň, takže si poradít téměř s čímkoliv, jde ale o to, že úplně nevím, jak kobylku přijezdit. Je stažená z dostihů, běžela sice naposledy před pěti lety, ale nikdo se jí nikdy nevěnoval na jízdárně, natož na drezurním obdelníku. Hrozně chvátá i v kroku, při tlaku otěží otevírá hubu, když jí tedy povolím, hned naklusává, při cvalu venku je zastavitelná, ale hodně obtížně. Je jedno jestli jdeme s ostatními koňmi nebo samotné, chová se tak vždy. Na jízdárně pracujeme stylem neustálé zrychlování a zádrže, vůbec nechápe ten princip únavy na kruzích (jakože když kůň zrychlí, uděláme kruh, aby to bylo obtížné apod.). Poradíte mi někdo, nějaké další cviky nebo jak vůbec takovou míru nepřiježděnosti opravit? :) Díky moc...

23.11.2016 20:35
katkaa1

XXX.XXX.91.43

Predpokladám že problém na jazdiarni je hlavne ten, že kobyla sa nedokáže sama uniesť na kruhu. A vy ju nútite, aby sa na kruhu unavila.. to je úpne na prd. Potrebujete ju najprv naučiť chodiť na voľnej oťaži, odzadu s vytiahnutou hlavou a pri výcviku cítiť na čo ten kôň fyzicky má a nelámať to ako sa hovorí cez koleno. Možno sa vám to zdá divné, ale pre takéhoto koňa môže byť aj veľký kruh problém, začnite preto len s poctivým vyjazdievaním rohov jazdiarne a postupne pridávajte vlnovky a veľké kruhy. Všetko až po dostatočnom uvoľnení (min 15-20min).
Obávam sa ale že bez trénera sa budete iba trápiť vy aj kôň takže moja rada znie nájdite si dobrého trénera a to čím skôr kým s vami ešte úplne nezametá.

Loolipoop

24.11.2016 00:25
Loolipoop

XXX.XXX.42.151

Zastavit koně ze cvalu tím, že přejdete na kruh se dělá hlavně v krizových situacích.

Jestli umíte anglicky tak tady:

http://straightnesstraining.com/ a stáhněte si free ebook

a tady https://www.youtube.com/watch?v=DZ2B-P6gxS0

Chce to základní drezurní práci pod dohledem trenéra. Člověk Vám může dát tisícero rad, ale může to být k ničemu když Vás nevidíme v akci při práci s koněm.

Já bych s koněm pracovala následovně:
1) pořádně koně uvolnit, dopředu a dolů v dobrém tempu v kroku a klusu
2) ohýbání - v každém rohu ohnout, na kruzích mírně vytočit koni hlavu ven a dovnitř
3) práce na otěži v kroku - vnější otěž vede, je na ni stálý kontakt, vnitřní si nepravidelně pohrává, jakmile kůň povolí čelist a uvolní tlak proti vaší ruce nebo si odžvýkne hned moc pochválit.
4) to stejné v klusu a nakonec ve cvalu, z hezkého kulatého klusu přejděte do pomalého cvalu: zpomalit klus sedem a do toho vnější otěží si koně při přechodu do cvalu podržet. Tím mu nedáte prostor pro létání. Pro začátek stačí půl kruh v takovém pomalém shromážděnějším cvalu, jinak ještě než aby se Vám kůň rozpadl a nebo se rozletěl, tak je lepší přejít do kroku a zkusit to znovu... a hlavně za každý i sebemenší úspěch chválit a chválit.

Ze začátku to pro koně bude náročné, střídejte zkrácenou otěž a kulatý rámec s dlouhou otěží a natažením koně dopředu a dolů.

Další věc je ta, že i na dlouhé otěži udržujeme kontakt s koněm... jezdíte koně a ne na koni smajlík Nepravidelným kontaktem kůň neví přesně co po něm chcete a nebude na otěž a vaši ruku tak dobře reagovat.
Každopádně to opravdu chce toho trenéra

24.11.2016 15:50
koně

XXX.XXX.205.252

Gigulle napsal(a):
Zdravím, před pár týdny jsem si pořídila desetiletou kobylku A1/1. Je to už můj druhý kůň, takže si poradít téměř s čímkoliv, jde ale o to, že úplně nevím, jak kobylku přijezdit. Je stažená z dostihů, běžela sice naposledy před pěti lety, ale nikdo se jí nikdy nevěnoval na jízdárně, natož na drezurním obdelníku. Hrozně chvátá i v kroku, při tlaku otěží otevírá hubu, když jí tedy povolím, hned naklusává, při cvalu venku je zastavitelná, ale hodně obtížně. Je jedno jestli jdeme s ostatními koňmi nebo samotné, chová se tak vždy. Na jízdárně pracujeme stylem neustálé zrychlování a zádrže, vůbec nechápe ten princip únavy na kruzích (jakože když kůň zrychlí, uděláme kruh, aby to bylo obtížné apod.). Poradíte mi někdo, nějaké další cviky nebo jak vůbec takovou míru nepřiježděnosti opravit? :) Díky moc...

Dejte jí čas.To je v tomto případě nejlepší lék.Máte jí pár týdnů.
Co a jak s ní dělali ti, kdo ji měli naposledy?Třeba byla 5let ježděná hurá stylem, kdy jezdec dosedne a musí to jet, nejlépe trapem dopředu.Celou cestu má pak takový jezdec v každé ruce sto kilo, protože se sám drží za hubu, nikoli sedem.Nakonec drbanec, a to je povel k zastavení.Občas prošpikováno nějakým jekotem.
Zkusila bych s ní chodit co nejvíc v klidu.Záda jí nebolí, chodí prohnutá, obrácená jak uhýbá otěži?Opravdu klidné vycházky, terény, mezi stromy, procházet přírodní nerovnosti, cesty, které jí nebudou lákat k tempu.Na těch pak zkoušet učit na hlas a pomůcky sedem.Prostě kobylku zklidnit.
Ukázat jí, že na zádech neznamenáte hrůzu, před kterou prchá.Je to zdlouhavá práce, ale zkuste to vydržet.Sama si to zorganizujete, aby byl klid.Pokud byste jela s koňmi, tak poprosit ostatní, jsou li ochotni s vámi jít krokovku.
Na jízdárně jak vám radí katkaa a ještě bych třeba dala nějaké kavalety, aby měla co překračovat a nad tím přemýšlet.

Přidejte reakci

Přidat smajlík