Mikonuz

XXX.XXX.2.216
Mam konika v privatni staji.Trenuji s trenerem, ktery ve staji trenuje jeste dalsi dve holciny.Bohuzel jsem musela na operaci kolene.Trenerovi jsem to oznamila, ze na nejakou dobuprerusuji trenink a ze se ozvu.Poverila jsem kamaradku ve staji at mi opohybovava valaska ona tam ma zase kobcu.Jake bylo moje prekvapeni a zdeseni, kdyz mi volala kamoska, ze muj konik stoji v boxe se skrobakem od spenky az po loket.Okamzite zacala zjistovat co se stalo a ted poslouchejte- trener si pujcil bez meho vedomi meho kone, protoze jedna z tech holek co u nej trenuje mela u sveho kone natazenou slachu.dal ji meho kone a pri treninku spolu spadli do 130cm vysokeho oxeru..muj konik ale chodi jen Z
Okamzite jsem volala trenera samozrejmne mi to nebral tak jsemto zkusila od pritele a cizy cislo zvedl.No snazila jsem se byt klidna a chtela slyset vysvetleny a omluvu a moje predstava byla ze prevezme financni zodpivednost a uhradi naklady za lecbu, ale niceho jsem se nedockala jen urazek jaky je muj kun pako.
No nebudu to protahovat zadam o radu co stim?
Konik do sportu uz nebude.Hybnost nohy je omezena.Na klinice rekli, ze operace nema cenu.
Takze mam kone mrzaka od koho pozadovat odskodneni?
Nikdo se k tomu nehlasi..holcina se s konikem odstehovala jinam a trener taky
Platim 7tis.mesicne za kone co muze jen pajdat v kroku pod sedlo uz nesmi
Hanka.link

XXX.XXX.2.216
Já bych podala trestní oznámení.
Majolenka3

XXX.XXX.2.216
Mikonuz
napsal(a):
Mam konika v privatni staji.Trenuji s trenerem, ktery ve staji trenuje jeste dalsi dve holciny.Bohuzel jsem musela na operaci kolene.Trenerovi jsem to oznamila, ze na nejakou dobuprerusuji trenink a ze se ozvu.Poverila jsem kamaradku ve staji at mi opohybovava valaska ona tam ma zase kobcu.Jake bylo moje prekvapeni a zdeseni, kdyz mi volala kamoska, ze muj konik stoji v boxe se skrobakem od spenky az po loket.Okamzite zacala zjistovat co se stalo a ted poslouchejte- trener si pujcil bez meho vedomi meho kone, protoze jedna z tech holek co u nej trenuje mela u sveho kone natazenou slachu.dal ji meho kone a pri treninku spolu spadli do 130cm vysokeho oxeru..muj konik ale chodi jen Z
Okamzite jsem volala trenera samozrejmne mi to nebral tak jsemto zkusila od pritele a cizy cislo zvedl.No snazila jsem se byt klidna a chtela slyset vysvetleny a omluvu a moje predstava byla ze prevezme financni zodpivednost a uhradi naklady za lecbu, ale niceho jsem se nedockala jen urazek jaky je muj kun pako.
No nebudu to protahovat zadam o radu co stim?
Konik do sportu uz nebude.Hybnost nohy je omezena.Na klinice rekli, ze operace nema cenu.
Takze mam kone mrzaka od koho pozadovat odskodneni?
Nikdo se k tomu nehlasi..holcina se s konikem odstehovala jinam a trener taky
Platim 7tis.mesicne za kone co muze jen pajdat v kroku pod sedlo uz nesmi
Pokud mate dostatek financi tak urcite bezte k soudu.Kamaradka vyhrala zalobu.V ustajku ji pustili kone na jizdarnu kde vbehl do skoku kdyz ho honil pes.Museli ji zaplatit cenu za kone pri koupy a naklady spojene s lecbou.Bohuzel konik sel na jatka, nemohl uz pod sedlo.
hanulinka

XXX.XXX.17.204
Vas i konika je mi velmi lito
kazdopadne bych podala trestni oznameni
a klidne bych zverejnila i jmeno trenera, aby ostatni nic netusici majitele vedeli, pred kym se maji mit na pozoru
je az zarazejici, jak casto se takoveto pripady vyskytuji - ze si ustajnovatele, nebo treneri jednoduse vypujci bez svoleni majitele nejakeho kone-a nejen, ze na nem jezdi, oni ho vystavuji jeste moznym rizikum v podobe skakani, nebo vyjizdek do tezkeho terenu.
lidska omezenost a drzost nezna mezi.
jste jiz nekolikata za posledni dobu, o kom vim, ze se za podobne situace koni neco stalo.
ale zatim slo pouze o lehci zraneni, ne tak fatalni, jako zraneni u vaseho kone.
jina situace by byla, kdyz byste s vypujcenim kone a skokovym treninkem souhlasila - stat se muze vzdycky neco, ale ze si nekdo kone vezme bez dovoleni, to povazuji za vrchol drzosti.
trener byl zaroven ustajnovatel?
nebo jen dochazel davat hodiny?
pokud jen daval hodiny - ustajnovatel v arealu nebyl, nebo pouze nezasahl?
Zapomente na nějaké vychování rovnou policii trestní oznámení a se soudem počítejte slíct ho i z kalhot vůbec se nestydět pokud jsou svědci ochotní svědčit ustajovatel nese odpovědnost taky a že v tom je nevině no a co takže bych automaticky podal na oba od ceny koně léčby po psichyckou ujmu jinak se to neodnaučí.
hanulinka

XXX.XXX.17.204
PRESNE TAK.
Vendy5

XXX.XXX.2.216
Bohuzel i me se stala podobna vec.Kdyz jsem nebyla ve staji decka z mistniho oddilu si pujcili meho kone.Na vyjizce dite spadlo a muj valasek se cestou domu do staje zamotal do lanka.Nasledky si nese cely zivot.Nikdo mi nic nedal na soudy jsem nemela, vse jsem dala za operace.Vsechny naklady 120tis a kone mam uz jen jako spolecnika .Zivot je nekdy nespravedlivy.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vendy5
napsal(a):
Bohuzel i me se stala podobna vec.Kdyz jsem nebyla ve staji decka z mistniho oddilu si pujcili meho kone.Na vyjizce dite spadlo a muj valasek se cestou domu do staje zamotal do lanka.Nasledky si nese cely zivot.Nikdo mi nic nedal na soudy jsem nemela, vse jsem dala za operace.Vsechny naklady 120tis a kone mam uz jen jako spolecnika .Zivot je nekdy nespravedlivy.
Jak, na soudy jsem neměla?
když jste v právu, tak soudní výlohy platí ta druhá strana.

Nehledě na to, že tohle nespadá jen po občanské spory, ale máme také trestní zákoník:
§ 228Poškození cizí věci
(1) Kdo zničí, poškodí nebo učiní neupotřebitelnou cizí věc, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok, zákazem činnosti nebo propadnutím věci.
(2) Stejně bude potrestán, kdo poškodí cizí věc tím, že ji postříká, pomaluje či popíše barvou nebo jinou látkou.
(3) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta bude pachatel potrestán,
a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nebo 2 na věci svědka, znalce nebo tlumočníka pro výkon jejich povinnosti,
b) spáchá-li takový čin na věci jiného pro jeho skutečnou nebo domnělou rasu, příslušnost k etnické skupině, národnost, politické přesvědčení, vyznání nebo proto, že je skutečně nebo domněle bez vyznání,
c) spáchá-li takový čin na věci, která požívá ochrany podle jiného právního předpisu, nebo
d) způsobí-li takovým činem značnou škodu.
(4) Odnětím svobody na dvě léta až šest let bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 nebo 2 škodu velkého rozsahu.

A také:
§ 207 Neoprávněné užívání cizí věci
(1) Kdo se zmocní cizí věci nikoli malé hodnoty nebo motorového vozidla v úmyslu je přechodně užívat, nebo kdo na cizím majetku způsobí škodu nikoli malou tím, že neoprávněně takové věci, které mu byly svěřeny, přechodně užívá, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti.
(2) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta nebo zákazem činnosti bude pachatel potrestán,
a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 jako osoba, která má zvlášť uloženou povinnost hájit zájmy poškozeného,
b) spáchá-li takový čin jako člen organizované skupiny, nebo
c) způsobí-li takovým činem značnou škodu.
(3) Odnětím svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitým trestem bude pachatel potrestán,
a) způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 škodu velkého rozsahu, nebo
b) spáchá-li takový čin v úmyslu umožnit nebo usnadnit spáchání trestného činu vlastizrady (§ 309), teroristického útoku (§ 311) nebo teroru (§ 312).
Milkyway1

XXX.XXX.2.216
Ja tedy zkusenosti nemam ale kamarad se rozvadel a vim ze pravnici jsou dost zdrahy, soudy se protahuji a kdyz vyhrajete tak vam treba po letech zpetne neco daji tedy pokud se protistrana neodvola pak cely blazinec zacina nanovo a kde na to clovek ma brat..plati ustajko koni, treba i vlastni najem mozna ma rodinu...to neni tak jednoduchy
Proto to hodne lidi neresi
Kamaradce v praze zabili kone.Tedy pustili ho na pastvinu kde ho ustval pes majitelky ustajeni a nic ji nikdo nedal.

Milkyway1
napsal(a):
Ja tedy zkusenosti nemam ale kamarad se rozvadel a vim ze pravnici jsou dost zdrahy, soudy se protahuji a kdyz vyhrajete tak vam treba po letech zpetne neco daji tedy pokud se protistrana neodvola pak cely blazinec zacina nanovo a kde na to clovek ma brat..plati ustajko koni, treba i vlastni najem mozna ma rodinu...to neni tak jednoduchy
Proto to hodne lidi neresi
Kamaradce v praze zabili kone.Tedy pustili ho na pastvinu kde ho ustval pes majitelky ustajeni a nic ji nikdo nedal.
No ale za to si tím pádem můžete sami.
fakt nechápu, necháte si zničit věc za desítky tisíc a neozvete se
Jak na tom budete se svědky? Dosvědčí vám někdo, že to bylo trenérovo rozhodnutí? Abyste nakonec neskončila na tom, že nezletilá si bez dovolení vzala vašeho koně. Tam byste toho moc neuhádala, i když chápu, že má rodiče, ale netuším, jak to v případě dětí v těchto případech je. A bez svědecké výpovědi to bude hodně těžké.
kvido46

XXX.XXX.237.32
Podala bych trestní oznámení na neznámého pachatele, popsala bych situaci, podložila důkazy.
Je na PČR, ať určí viníka, viníky. / Ustájovatel? Trenér ? nebo ta divčina? / Bude záležet i na svědcích a na tom, jak se při výslechu navzájem potopí.
Poradila bych se s právníkem, předložila smlouvu o ustájení, účty od veterináře a potvrzení, že kůň má trvalé následky, ...
Logarik

XXX.XXX.2.216
Ale vzdyt je to jen zase blby vtip od nekoho kdo se pred vanoci nudi.