pjshfabzyjka

XXX.XXX.167.152
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s obnoskem na závodech? Chtěla bych jej totiž začít používat s kombinací se stihlem. Je možné obnosek použít na parkurových závodech?
pjshfabzyjka

XXX.XXX.167.152
Íháček
napsal(a):
Jeste jsem nevidela ze by nekdo jezdil na obnosku. Ten je na lonzovani a praci ze zeme. Na jezdeni je spousta bezudidlovek k tomu urcenych. Na parkurech je pokud vim povoleno hackamore nebo udidlo.
Na obnosku se jezdit dá a jsou k tomu taky určené..
pjshfabzyjka

XXX.XXX.167.152
pjshfabzyjka

XXX.XXX.167.152
Íháček
napsal(a):
Muzu se zeptat k cemu je to dobre? Nebo spis v cem je obnosek lepsi nez jine uzdeni?
Obnosek mě zaujal tím, že koně pomalu učíme lepšímu vnímání a "stálému kontaktu" hodně se tedy zmírní tlak na hubu. Moc jsem nepochopila, jak jako lepší než jiné uždění, zase takovou zkušenost s různým typy uždění totiž nemám, abych mohla jen dlee článku vyzdvihovat a kritizovat..
Zmírnit tlak na hubu se dá jakýmkoli bezudidlovým užděním, které danému koni vyhovuje. Obnosek se pokud vím používá pro drezurní akademické ježdění. Pokud bych měla nutkavou potřebu s obnoskem skákat, zeptala bych se rozhodčích na konkrétních závodech. Podle pravidel musí mít kůň v hubě udidlo a k němu připnuté otěže, takže s dvojema otěžema obnoskové + stihlové by to teoreticky mohlo projít, ale záleží na rozhodčích.
Já teda nevím, sama v poslední době jezdím většinou bez udidla (za sebe doporučuji sidepull), ale na ty závody bych si stihlo normálně vzala a nedělala pupínky. S rozumem použité udidlo koni fakt nevadí ;).