Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.12.2016 19:11
Gigulle

XXX.XXX.3.120

Zdravím, potřebuji radu.

Začínám přiježďovat desetiletou kobylu staženou z dostihové dráhy. Protože je pod sedlem strašlivě dopředná a kvůli zranění a neohebnosti krku nemám šanci ji třeba vyvázat aby zmoudřela, rozhodla jsem se jít na to úplně od začátku. Tedy znovu jako s remontou, nejdříve na lonž. Jenže když ji lonžuju, nejsem schopná ji nijak dostat do cvalu. Ať pobízím jak pobízím, prostě nenacválá. Jak na to?

8.12.2016 19:28
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Co se zaměřit na přiježďování koně v uzavřeném prostoru, začít v kroku, pokud se zvládá, přidat klus a pak pokračovat na cval.Chce to pracovat postupně a zareagovat na její zrychlení pobídkou ke zpomalení.Už jen to, že neumíte koně pobídnout do cvalu vypovídá něco o vašem jezdeckém umění-bez urážky- kor, když je kobyla dopředná by měla vystartovat jak torpédo na jemnou pobídku.

8.12.2016 19:35
Gigulle

XXX.XXX.3.120

Já ale mluvím o pobídce na lonži tedy když stojím na zemi a kobylu lonžuji. Na jízdárně se mnou v sedle nacválá samozřejmě bez problému. A prosím, žádala jsem o radu, ne o hodnocení něčeho, o čem nemáte ponětí... ;).

8.12.2016 19:41
koně

XXX.XXX.205.252

Gigulle napsal(a):
Zdravím, potřebuji radu.

Začínám přiježďovat desetiletou kobylu staženou z dostihové dráhy. Protože je pod sedlem strašlivě dopředná a kvůli zranění a neohebnosti krku nemám šanci ji třeba vyvázat aby zmoudřela, rozhodla jsem se jít na to úplně od začátku. Tedy znovu jako s remontou, nejdříve na lonž. Jenže když ji lonžuju, nejsem schopná ji nijak dostat do cvalu. Ať pobízím jak pobízím, prostě nenacválá. Jak na to?

Vyvázáním ještě žádný kůň nezmoudřel.Navíc zraněný a neohebný.
Nenacválá, protože se na kruhu ještě neunese.
Remontu bych brala na vyíjžďky do terénu, klidné, krokové, kdy se nebude nervit.Zaměření na volnou otěž a cviky typu velká vlnovka, oblouk, kruh, zastavení, apod.Naježdění na sed a váhu.To asi nebude znát.Zpočátku to určitě nepůjde, ale vytrvat.
Na jízdárně krokové řady kavalet, pokud neumí, začít třeba dvěma kládami na dlouhé stěně.
Pokud nutně chcete lonžovat, tak se zaměřit opět na klidný krok a co nejklidnější nejpomalejší klus.Naučit na hlasové pobídky, pilovat zastavení, couvání.Správné lonžování je docela věda, abyste to dělala dobře.Radši bych chodila pod sedlem.Případně střídat s vedením ze země.

8.12.2016 19:43
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Do cvalu na lonži při stání ve středu kruhu jí dostaneš stejně, jako jí z kroku dostaneš do klusu.Důležité je, co v tu chvíli děláš-kam směřují tvé oči, postavení tvých ramen, ruky s koncem lonže a ruky s lonžovacím bičem.Taky hodně záleží na tom, jaký průměr má kruh, na kterém koně lonžuješ!

8.12.2016 19:43
blackmyday

XXX.XXX.33.80

Http://www.art2ride.com/
http://www.bentbranderuptrainer.com/
http://straightnesstraining.com/

Tohle bych ti doporučila nastudovat, snad tak zjistíš proč ten cval nejde. Všichni tři mají super videa tréninku na ruce a lonži.
Rozhodně doporučuju art2ride, je to blbuvzdorná metoda, naprostý základ pro všechny koně a navíc s komentovanými videi jezdců, kteří se tuhle metodu učí sami a mají dobré výsledky.

8.12.2016 19:44
spajzka

XXX.XXX.147.65

Gigulle napsal(a):
Zdravím, potřebuji radu.

Necválat, kobyla se nenese. Na jak velkém kruhu lonžujete? Kobyla bude zatuhlá. Učte ji na lonži přechody krok-klus. Přidejte si kavaletky, na zemi, lehce nad zemi. Ať se podívá pod nohy, ať je zvedne. Klus pomalý, žádný divočiny. Na čem lonžujete? Máte obnosek nebo na udidle?
V kroku či klusu zvětšovat, zmenšovat kruh. Poctivě na každou ruku. Chválit, končit když udělá dobře práci a nepřehánět to. Koně před prací nejdřív pořádně okrokovat a po práci též.
A nakonec, zdravotní problémy vyloučeny?

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.12.2016 19:48

Nedokáže se nejspíš na kruhu poskládat. Pokud neumí pořádně poskládat zadní nohy, aby měla sílu do odrazu na kruhu, a nemá správnou rovnováhu, tak se prostě na kruhu neunese a cval nenabídne. Tedy bude jen zrychlovat v klusu, aby z toho "utekla".

Pokud "začínáte od začátku", cval byste po ní žádat v rámci práce na jízdárně neměla. Základem po zvládnutí kroku a jednoduchých prvků (velké kruhy, změny směru na větších polometrech...), je třeba vytvořit z tohoto koně spolehlivě ovladatelného koně v klusu - s živým pravidelným klusem, na středně dlouhé otěži (přilnutí), kdy holeň je stále v kontaktu, ale neruší a ruka je jen v lehkém kontaktu, ale netahá. Až bude kůň schopný a ochotný zpomalovat a zrychlovat tempo v klusu, aniž by vypadl z kmihu a viditelně se nervoval, budete připravené zkusit cval.
Mezi tím je možné začít zařazovat cval i na lonži, pokud to kobyla dovolí, můžete zkusit na dlouho nějaké pomocné vyvazováky, např. gogue. Až na něm bude chodit ochotně a uvolněně v klusu, budete moci žádat o cval na lonži. Dokud bude rozpadlá, nenasvalená, bez rovnováhy, cválat na lonži pro ní technicky není možné...
Apropo - pro některé A1/1 je lonžování "opruz" - běhat do kolečka jak pako... - a nechtějí spolupracovat jaksi "z principu". Ale to teď není případ koně, se kterým pracujete..jen upozornění, že na to můžete časem přijít, že ikdyž už to technicky může zvládat, nebude moc ochotně spolupracovat.

8.12.2016 19:49

Haha, to jsme všechny psaly to samé najednou...

8.12.2016 19:54
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

8.12.2016 20:09
koně

XXX.XXX.205.252

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Haha, to jsme všechny psaly to samé najednou...

Tak aspoň zadavatelka nebude mít pochybnosti.
Ale asi jsem tu ještě nečetla, aby většina účastníků diskuze radila to samé

8.12.2016 20:11
sisi58

XXX.XXX.191.1

koně napsal(a):
Vyvázáním ještě žádný kůň nezmoudřel.Navíc zraněný a neohebný.
Nenacválá, protože se na kruhu ještě neunese.
Remontu bych brala na vyíjžďky do terénu, klidné, krokové, kdy se nebude nervit.Zaměření na volnou otěž a cviky typu velká vlnovka, oblouk, kruh, zastavení, apod.Naježdění na sed a váhu.To asi nebude znát.Zpočátku to určitě nepůjde, ale vytrvat.
Na jízdárně krokové řady kavalet, pokud neumí, začít třeba dvěma kládami na dlouhé stěně.
Pokud nutně chcete lonžovat, tak se zaměřit opět na klidný krok a co nejklidnější nejpomalejší klus.Naučit na hlasové pobídky, pilovat zastavení, couvání.Správné lonžování je docela věda, abyste to dělala dobře.Radši bych chodila pod sedlem.Případně střídat s vedením ze země.

Souhlas
Dobře se nám také osvědčilo jezdit lesem ne po cestách, ale přímo v lese, tedy nikoli v CHKO, ale v obyčejném lese, kde se těží. Překonávání nerovností, vyhýbání se pařezům, projíždění mezi stromy, projíždění dolíků, to všechno nutí koně, se soustředit na to, co má pod nohama, musí koukat, zvedat nohy, udržovat rovnováhu a ještě to většinu koní baví mnohem víc, než jízdárenská práce
Jo, a koně to taky docela brzdí.

8.12.2016 20:14
Gigulle

XXX.XXX.3.120

Všem moc moc děkuji za rady. Jsem ráda, že jste mi dali tolik nápadů jak s kobylou pracovat. :) Moc si toho vážím a budu podle tohoto a svých instinkt postupovat :) Ještě jeden dotaz - chápu správně: Dokud nebude plně zvladatelná (venku se nedá zastavit) na jízdárně, ven nechodit (?).

8.12.2016 20:16
sisi58

XXX.XXX.191.1

Jak vám venku chodí s jiným koněm? Pokud dobře, vyjížďkám bych se nebránila.Jen necválejte!
Snad jen v případě, že napadne metr sněhu, ať máte do čeho padat.

8.12.2016 20:22
Gigulle

XXX.XXX.3.120

Neshazuje, ale nedá se skoro zastavit. S ostatními koňmi závodí i v kroku, pořád naklusává, je nervózní a vzteká se...

8.12.2016 20:41
Yamada

XXX.XXX.51.169

S navztekanými koňmi mám osobní zkušenost. Na vyjížďky choďte ale necválejte. Pokud se s ní těžko manipuluje doporučuji jen zaklusat a nechat být. Jestli s koňmi závodí, chodila bych s ní radši zatím osamotě. Taky doporučuji přiučovat a dávat větší důraz na pobídky, zastavení. Až se zklidní tak cválejte. Za pokus nic nedáte. Přeji s kobylkou hodně štěstí.

9.12.2016 08:01
sisi58

XXX.XXX.191.1

Yamada napsal(a):
S navztekanými koňmi mám osobní zkušenost. Na vyjížďky choďte ale necválejte. Pokud se s ní těžko manipuluje doporučuji jen zaklusat a nechat být. Jestli s koňmi závodí, chodila bych s ní radši zatím osamotě. Taky doporučuji přiučovat a dávat větší důraz na pobídky, zastavení. Až se zklidní tak cválejte. Za pokus nic nedáte. Přeji s kobylkou hodně štěstí.

S takovým koněm bych sama nikam v sedle nešla. Je to nebezpečné A proti všem pravidlům bezpečného ježdění
Pokud závodí, nechte ji jít první a druhý koník za ní, ale opravdu ZA, ne, že ten druhý bude mít chuť předbíhat se.
Pokud to nejde, tak zatím jízdárna, nedá se nic jiného dělat, kobylka to má v hlavě nastavené na běhání a přestavět jí myšlení, bude trvat rok/roky. Jestli se to vůbec podaří.

9.12.2016 08:53
kallisto

XXX.XXX.157.94

Můžete zkusit mnohé. Jít nejdřív jen na ruce na vodítku sama, v kroku na procházku. Klidně nejprve kousek za stáj. Pokud bude v klidu a zvladatelná, prodlužovat vzdálenost. Můžete ji na té procházce zaměstnat. Nějaké zastavení, obraty, zacouvání. Za klid a poslušnost chválit, odměnit. Nepřetahovat to, skončit vždy pozitivně. Ukončit práci dřív, než se vztekne nebo vyhecuje.

Pak v sedle. Zkusit sama, zase kousek za stáj, klidně jen pár desítek metrů, v kroku. Dokud to nebude v klidu, nechodit dál. Opět ta stejná práce a princip jako na ruce.

Pak s někým dalším v sedle. Opět jen v kroku kousek za stáj a zpět. A tak dále opět stejně.

Prostě sledujte koně co dělá, jak se na to tváří a z toho musíte těžit.
Když uvidíte, že je ten den nervozní, zůstaňte na jízdárně, tam se i v kroku dá pěkně pracovat, ohýbat atd.

9.12.2016 09:06
Yamada

XXX.XXX.51.169

sisi58 napsal(a):
S takovým koněm bych sama nikam v sedle nešla. Je to nebezpečné A proti všem pravidlům bezpečného ježdění
Pokud závodí, nechte ji jít první a druhý koník za ní, ale opravdu ZA, ne, že ten druhý bude mít chuť předbíhat se.
Pokud to nejde, tak zatím jízdárna, nedá se nic jiného dělat, kobylka to má v hlavě nastavené na běhání a přestavět jí myšlení, bude trvat rok/roky. Jestli se to vůbec podaří.

Samozřejmě že s takovým koněm je to opravdu nebezpečné. Myslela jsem krátké vyjížďky okolo stáje, žádné dlouhé výlety. Omlouvám se, špatně se umím vyjadřovat :D Každopádně souhlasím s vámi.

9.12.2016 09:29
kallisto

XXX.XXX.157.94

Já bych právě neřekla že vypustit venek úplně je dobře. Kůň si odvykne a až se tam s ním půjde bude jak Alenka v říši divů.

Chce to postupovat pomalu a v klidu. Klidně popracovat intenzivněji na jízdárně a jít ven po práci na 10 minut v klidu "za odměnu" si vykrokovat.

Měla jsem s valachem podobný problém. Byl schopný sám i s koňmi "propiafovat" klidně dvouhodinovou krokovou procházku. Nervy. Takže jsme začali chodit sami, v klidu, jen krokem s pochvalou, popásáním tak jak jsem popsala výše. Trvalo to cca půl roku než jsme mohli na kousku v lese zaklusat a další půlrok než jsme mohli zacválat. Výsledek je ale ten, že kůň chodí v klidu, po klusu i cvalu je schopný jít krokem na zahozené otěži, žádné vyhecování.

Chce to zkoušet co tomu koni vyhovuje, každý kůň je jiný.

9.12.2016 10:35

Gigulle napsal(a):
Neshazuje, ale nedá se skoro zastavit. S ostatními koňmi závodí i v kroku, pořád naklusává, je nervózní a vzteká se...

Ako reagujete, keď kôń začne poskakovať? Skrátite si oťaž? Pokiaľ áno, pre dostihového koňa je známka toho, že sa niečo bude diať. Čím viac tlaku dáte do oťaže vy, tým viac aj ten dostihák.
Skúste vydržať a neskracovať si tú oťaž, minimálne v tom kroku, uvoľniť sa a nechať koňa kráčať vpred. Možno prvé pokusy nebudú podľa vašich predstáv, ale skúste vydržať.
Oststné už popísali dievčatá vyššie, ja by som teda ten terén nevynechávala, ale chodila by som aspoň sama na krokovky. Ideálne členitým terénom, aby kôň rozmýsľal nad nohami, nie nad rýchlosťou. Pokojne môžete zaradiť vychádzky aj po práci na jazdiarni.

9.12.2016 13:11

Jezdím podobného koníka (teď jsme po 2 letech podstatně dál, ale rozhodně ne na konci). Pomohlo mi v terénu na jakékoli plašení či závodění reagovat naprosto v klidu. Pomalu sebrat a stočit do kruhu (jestliže sama říkáte že v kruhu cválat nechce, budete to mít jednoduší). Koník časem pochopí, že to je zbytečné, časem ho stejně proběhnout pustíte a nějaký velký dojem na Vás tím neudělá. Oni opravdu hloupí nejsou a když Vás to nevyvede z míry, začne po Vás pokukovat ve stylu: Co se děje? Neječí, nepadá, jenom zbytečně lítám bez účinku. Pro koně je jejich běh životně důležitý a nemají ve zvyku s ním plýtvat (samozřejmě pokud je k tomu jako ve Vašem případě od mala někdo nedráždil a nepovzbuzoval je v tom).
Přeji hodně štěstí

9.12.2016 13:42
22verunka

XXX.XXX.142.130

Prispevku tohoto typu je tu tolik, divim se ze se lide jeste pousteji do, napravy " plnokrevniku bez dostatecnych zkusenosti.
Asi je to tim ze jsou proste levny a dovolit si je muze temer kazdy.
zacnete s ni jako s remontou. Uplne znovu. Vetsina plnasu se obseda za pochodu, hodi seflo sefne jezdec par kozliku a letime. Vim to dlouho jsem se v dostihove sportu pohybovala a i jsem to zazila.
Zacnete prochazkami, kazdy den trochu, doprejti ji psych.pohodu a nelamte to pres koleno. V klidu. Hodne pracujujte ze zeme. Naohybat krk se da i bez pusobeni jezdce nebo vyvazovacek. Prectete si par cviku a zkousejte to. Da se tim i pekne nasvalit. Pokud bude kobyla 100 % zezeme pak na ni zacnete znovu davat sedlo. Naucit na hlasove povely. Ulehcite si tim hrozne prace. Mela jsem pod zadkem desitky takovych koni a toto byl nejlepsi zpusob jak je dostat do pohody jak na jezdeni tak na veskere osetrovani a manipulaci. Tim ze ji budete honit dokola na lonzi neudelate ktok dopredu ale dva zpet... a vyvazovacky vyhodte. To je zpusob jak dat koni hlavu do oku lichotive pozice. Pokud ji tam neda sama nema dostatecne nasvaleno, zadelavate ji na problem vetsi nez mate ted a sobe na bolaveho kone ktery pracuje neochotne...

9.12.2016 16:11
koně

XXX.XXX.205.252

Gigulle napsal(a):

A sama venku, co?
Není to absolutní blázen, který zpanikaří, když vidí třeba chodce se psem?
Když budete chodit striktně v kroku, v terénech, zaměstnávat jí hlavu bude s vámi, a přemýšlet nad vámi, tak by to mělo být mnohem lepší.
Na jízdárně bych zařadila klus, přechody, kavalety.Případně cval, po celé jízdárně na každou ruku.To vše ale v řádu minut.
Já takhle dělám remonty, protože jdou se mnou a pode mnou, nikoli podle ostatních koní.

9.12.2016 18:52
Gigulle

XXX.XXX.3.120

Abych vše uvedla na pravou míru: Kobyla není zlá, zákeřná ani abnormálně lekavá. Na vodítku se mnou ujde sto kilometrů kamkoliv v absolutním klidu, není "hráblá", jen zkrátka není přiježděná. V krku ji neohnu, má první a druhý obratel přirostlý k lebce, protože při dostihu steeplechase upadla po skoku na hlavu, takže nosí hlavu a nos hrozně dopředu jako žirafa. Je povahou hrozný mazel, není jakoby vyšibaná, ale vůbec neví co po ní chci. Na pobídky je citlivá a ochotná. Venku sama dojde kamkoliv, ale jak se jí dotknu holení, je to okamžité zrychlení a na zádrž nereaguje a nebo reaguje protitlakem a vytáhnutím hlavy dolů, jakmile jí ale povolím, zrychlí. A to dělá i v kroku :( Jdeme krokem na volné otěži a ona pořád zrychluje, tak jí lehce přitáhnu, ona zpomalí, za pár minut prudce vytáhne hlavu dolů abych jí povolila, tak jí povolím a ona bez pobídky nohou okamžitě nakluše. Je to schopná dělat celou vyjížďku a pak se strašně vzteká, že nemůže jet rychle :(.

9.12.2016 19:16
koně

XXX.XXX.205.252

A co zkusit zrychlování korigovat obraty, vlnovkami apod.? Půjde normálně, zahozená.Pořád rovně.Jak budete mít pocit, že už "startuje" udělat kruh.Nebo oblouk, čímž najednou půjde na druhou stranu, vlnovku, aby musela kouknout, kam šlape?Bez použití otěží, jen na váhu a hlas?Zastavit, zacouvat, cokoli, aby začala přemýšlet nad vámi, a nepádila tupě vpřed.Otěže používat nikoli souvislým tahem, ale protažením a povolením zápěstí.Aby se neměla do čeho pověsit a zároveň byla trochu pod kontrolou.
Píšete, že začínáte.Tak hlavně buďte trpělivá a nečekejte zlepšení za měsíce, ale spíš za roky...

9.12.2016 19:41
sisi58

XXX.XXX.191.1

Koně píší správně. To je ten důvod proč jsem doporučila jezdit lesem. Jestli je kobylka taková, jak píšete, určitě si to místo mezi stromy, nenamíří přímo do nich, jen aby zrychlila

9.12.2016 20:06
Gigulle

XXX.XXX.3.120

Děkuji vám všem za skvělé rady a tipy. Věřím, že mi to hodně pomůže ve zlepšování našich jezdeckých dovedností :) Vážně moc díky!

9.12.2016 20:42
sisi58

XXX.XXX.191.1

Hodně štěstí a pevné nervy

9.12.2016 20:58

Mno, tak to mozna skoda, ze jste to takhle pekne neupresnila hned na zacatku.
Jinak popisovane zpusoby jsou za me taky nejlepsi (pomalu, az bude bez nervu zvladnuto A, teprv pokrocit k B..). Ale kdybyste chtela trochu jinou metodu, tak my u takovehleho kone vyradili spoustec problemu - udidlo. Jezdili jsme pohodlne na hackamore. Na velmi jemnem prilnuti s dlouhou otezi. kdyz s hecl, jen trochu pritahnout - velmi rychle zpomalil - a jakmile zareagoval, hned zas povolit. V tomhle je prave vyhoda tech plnasu - ze jsou chytri a vnimavi.

A pokud ma kun takovyto zdrav. problem, tak bych urcite vzala zpatky doporuceni ohledne pouziti pomocnych otezi pri lonzovani. Urcite je dulezite, kort kdyz ma takovyto handicap, ktery ji nuti nosit neprirozene hlavu a krk, tedy i nejspis (ne)pracovat hrbetem, dobre koni nasvalit hrbet, ale v tomto pripade bych si asi radeji nechala poradit od nejakeho odbornika..

9.12.2016 21:20
kapička

XXX.XXX.5.211

Zkoušela jste na ni mluvit nebo jí zpívat? Já jezdím na koni, který dřív moc ven nechodil, pak měl pověst toho, co se kousne a jede. Směrem domů občas nervózně naklusává (netuším, jestli by to se mnou zabalil, tak daleko jsem ho nikdy nepustila). Na dlouhé otěži je docela v pohodě, ale když ho to chytne hodně, tak než ho brát zpátky (začne nervit ještě víc), tak mu zpívám. Sice okolí musím připadat jako cvok, ale funguje to, kůň se uvolní.

MaDo

12.12.2016 17:18
MaDo

XXX.XXX.168.5

Tak to nejste sama, také jsem pro okolí trochu bláznem, protože kobylce také občas zpívám a neustále na ní mluvím a pohvizduju si a jí to právě v nepříjemných situacích uklidní. Je to také plňas po dostihách.

Jsme už trochu jinde, než na začátku, když jdeme ven sami, tak jde krásně, není žádný problém (kromě tedy toho, že se poměrně hodně leká, ale i na tom pracujeme), ovšem když jdeme ve více koních, tak se vracíme tam, kde jsme byli, je pak téměř nezastavitelná. Teď právě chci také vyzkoušet vynechat udidlo, protože také si myslím, že je to ten spouštěč, tak uvidíme.

Jinak k zadavatelce. Kobyla mi také nechtěla vůbec nacválat na lonži. Tak jsme prostě lonž vynechali. Začali jsme od začátku, jak tady radí ostatní. Po cca půl roce cválá na lonži krásně, když nemá tedy svou náladu a nežene jak žirafa. :-D.

Přidejte reakci

Přidat smajlík