Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.12.2016 14:56
22verunka

XXX.XXX.176.9

Zdravim. Je tu nejaky chovatel, jezdec ci nadsenec tohoto plemene?
Dostala se mi do staji kobca polokrevna achalka (85%krva)
A rada bych nazor na toto plemeno. Zatim se mi jevi jako velmi chytra, vyrovnana, ucenliva a velmi prijemna kobylka. Zatim jen prace ze zeme, neni obsedla. Slysela jsem nazory ze toto plemeno je hodne specificke. Me teda mile prekvapila jak rychle se navazala na cloveka.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.12.2016 16:42

O plemeno se jen zajímám. Ještě před koupí kobylky jsem o achalteke uvažovala. Vzhledově je sice zvláštní, jako chrt ve světě psů, ale popis povahy a zkušenosti chovatelů mě zaujaly. Hlavní podmínka byla ale velikostně větší pony a to achal nesplňuje. Mnozí majitelé se shodují v tom, že se velmi lehce naváže na člověka - ale jen na jednoho, případně na úzký okruh rodiny. To ale tvrdí hodně majitelů různých plemen i neplemen, stejně tak téměř všichni vychvalují inteligenci svého koně, bez ohledu na plemeno. Ale podle mě achalům a i arabům inteligence přímo vykukuje z očí. Někteří se zmiňují o obraně svého člověka, že je to takovej koňopes. Tuším, že přímo na iFauně jsem četla popis majitelky, jak její achal odhodí cizího člověka, když si stoupne na jeho vkus příliš blízko majitelce, jak se postaví mezi strašáka v křoví a majitelku, kdyby něco vylítlo, ať je první na ráně atd.

11.12.2016 22:04
22verunka

XXX.XXX.176.9

Ta nase ma 157 kvh. A velmi me u ni prekvapuji chody. Pri cvalu to vypada jako kdyz plave. Klus ma peknou akci, holka se nosi jako baletka. Prekvapila me i stavbou tela. Je sice slabsi ale zadne tintitko. Pevna kopyta, rohovina uzasna.
priznam se ze toto plemeno jsem moc nepotkala a ani pri svem pusobeni v ruznych stajich ani v zahranici sem se setkala pouze s par jedinci. Nikdy jsem s nimi ale nepracovala.

11.12.2016 22:28

Ono jich je celkově velmi málo, plemeno je prý na hranici vyhynutí. A ano - chody mě taky fascinují. A prý mají ještě hedvábnější srst než arábci. To nemůžu posoudit. Celkově mě tahle dvě plemena - arabský a achalteke plnokrevník - fascinují. Jsou natolik odlišní od jiných koní, plavné pohyby, povaha atd.

12.12.2016 09:23
22verunka

XXX.XXX.176.9

Srst maji opravdu jemnouckou. To je pravda.
Jsem rada ze je tu alespon nejaky priznivce tohoto plemene
Jak pisete ze jsou natolik odlisni... kdykoliv prijde nekdo do staje u jejiho boxu vzdy postoji o chvilku dyl a vyptavaji se co je to zac, ze je zvlastni oproti tem ostatnim.

Přidejte reakci

Přidat smajlík