Ježdění v australském sedle

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.12.2016 09:19
bona11

XXX.XXX.47.121

Ahoj, hledám konkrétní zkušenosti s ježděním v australském sedle. Po vážném úraze kolene jsem přešla z anglie do westernu, ale překáží mi na něm hruška. Kobylka ( poloviční shagya) je " veselejší" povahy, zvláště teď v zimě a tak hledám sedlo které dobře podrží ( což si všichni uživatelé pochvalují), je vhodné na delší vyjížďky ale i na přiježďování a nižší skoky. Uvažuji o objenání sedla z USA, protože tady se nechají sehnat jen Indie, nebo drahý syntetický Wintec, bohužel je komplikované jej popřípadě vrátit. Proto sháním veškeré informace, popřípadě i možnost si do sedla u někoho sednout ( bohužel nikoho s ním neznám), vyjíždku nebo lekci v něm samozřejmě uhradím. Jako problém také vidím, že australská sedla mají umístěné třmeny více vepředu, což podporuje " hajzlsed". Je možné tedy v tomto sedle zaujmout klasický sed ?
Za veškeré info z první ruky předem děkuji.

15.12.2016 09:55
sisi58

XXX.XXX.191.1

O tom hajzsedu vám to řekl který neználek?
V interní zprávě máte fotky, jak kdo v sedle sedí. Jsou to fotky i kamarádek, tak nechci veřejně.
Australák je kombinace westernu a drezůry. Nechala bych vás svézt i skočit, ale jsme odevšad daleko
Své sedlo jsem koupila přes bazoš za 4500, -, trochu risk, protože bez vyzkoušení, ale padlo kobyle jak ulité. Shagya by neměl mít problém, jsou festovnější, než arábci.

15.12.2016 10:26
bona11

XXX.XXX.47.121

Bohužel je to info přímo od prodejce (výrobce) těchto sedel - http://www.downunderweb.com/wither.htm. Jinak děkuji za reakci, skutečně to vypadá že s třmeny by nemusel být problém, přesto bych si to pro jistotu ráda vyzkoušela i pro objednání správné velikosti. Zdravím

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.12.2016 10:52
Uživatel s deaktivovaným účtem

Můžete i zauvažovat o westernu bez hrušky, pokud Vám jinak vyhovuje.

15.12.2016 11:08
sisi58

XXX.XXX.191.1

bona11 napsal(a):
Bohužel je to info přímo od prodejce (výrobce) těchto sedel - http://www.downunderweb.com/wither.htm. Jinak děkuji za reakci, skutečně to vypadá že s třmeny by nemusel být problém, přesto bych si to pro jistotu ráda vyzkoušela i pro objednání správné velikosti. Zdravím

Protože si jej kupují, a to i dnes, honáci dobytka.
Nic vám nebrání, jako jezdkyním na fotkách, co jsem vám poslala, dát nohy tam, kam patří.
Jo a skákat se na nich dá, já třeba na Hubertovce.Samo, že ne velké, ale menší překážky jo. Ne, že by kobyla vyšší nepřeskočila, to já jsem kopyto.

15.12.2016 12:07
koně

XXX.XXX.205.252

bona11 napsal(a):
Ahoj, hledám konkrétní zkušenosti s ježděním v australském sedle. Po vážném úraze kolene jsem přešla z anglie do westernu, ale překáží mi na něm hruška. Kobylka ( poloviční shagya) je " veselejší" povahy, zvláště teď v zimě a tak hledám sedlo které dobře podrží ( což si všichni uživatelé pochvalují), je vhodné na delší vyjížďky ale i na přiježďování a nižší skoky. Uvažuji o objenání sedla z USA, protože tady se nechají sehnat jen Indie, nebo drahý syntetický Wintec, bohužel je komplikované jej popřípadě vrátit. Proto sháním veškeré informace, popřípadě i možnost si do sedla u někoho sednout ( bohužel nikoho s ním neznám), vyjíždku nebo lekci v něm samozřejmě uhradím. Jako problém také vidím, že australská sedla mají umístěné třmeny více vepředu, což podporuje " hajzlsed". Je možné tedy v tomto sedle zaujmout klasický sed ?
Za veškeré info z první ruky předem děkuji.

Australák je báječný hybrid mezi anglií a westernem.Máme je léta.
Můžete si zvolit sed, jaký bude vyhovovat vám.Kromě tedy skokových krátkých třmenů, ale to asi nepotřebujete.
Já podle stavu kolen, kotníků a chodů koně sedím tak nějak normálně, pohodlně Není to štábní kultura anglie, ale hajzlsedem bych to taky nenazvala.
Na přiježďování je, oproti anglii, méně kontaktní, oproti westernu kontaktnější.Na skoky se to taky tak nějak dá.
Největší výhodou je pro mě to, že si opravdu mohu vybrat sed a polohu, pro mé staré kosti momentálně vyhovující.A bez nepohodlí zvládnu, já i kůň, delší štreky.

15.12.2016 12:43
bona11

XXX.XXX.47.121

Děkuji, tak nějak si to myslím. Jsem už taky poněkud starší ročník a proto je pro mě prioritou bezpečnost a pohodlí.

15.12.2016 17:47
alzas

XXX.XXX.191.254

Mě to přišlo děsné, nepustilo mi to vůbec nohy dopředu a od těch divných opěrek, nebo jak to nazvat, byly solidní modřiny. Příště jsem jel radši bez sedla. Asi je to člověk od člověka...

15.12.2016 18:31
sisi58

XXX.XXX.191.1

alzas napsal(a):
Mě to přišlo děsné, nepustilo mi to vůbec nohy dopředu a od těch divných opěrek, nebo jak to nazvat, byly solidní modřiny. Příště jsem jel radši bez sedla. Asi je to člověk od člověka...

A kam jste probůh chtěla ty nohy dávat?
Modřiny od opěrek? Vy nemáte zadek, na který byste si sedla? Proč se navalujete na opěrky? Ty jsou tam jen, když honíte dobytek.Má ty prostoto!

15.12.2016 18:35
azo

XXX.XXX.125.186

Bono, odkud jste?

15.12.2016 23:14
lenacia

XXX.XXX.205.245

sisi58 napsal(a):
Modřiny od opěrek? Vy nemáte zadek, na který byste si sedla? Proč se navalujete na opěrky? Ty jsou tam jen, když honíte dobytek.Má ty prostoto!

Tak třeba já se do australského sedla nenasáčkovala :D A to to byla na anglii přeměřená 18'.

15.12.2016 23:47
koně

XXX.XXX.205.252

bona11 napsal(a):
Děkuji, tak nějak si to myslím. Jsem už taky poněkud starší ročník a proto je pro mě prioritou bezpečnost a pohodlí.

Záleží také, jak je vaše kobylka dlouhá ve hřbetě.Ono tohle sedlo je poměrně dlouhé.Známý ho má na hafloida a je mu tak akorát.
Myslím, že mu přijdete na chuť, na terénní vyjížďky je opravdu super.
Zkuste napsat blíže, odkud jste, třeba vám to zkoušení klapne.

16.12.2016 07:13
bona11

XXX.XXX.47.121

Jsem z Teplicka, dojet třeba do 50-70 km není problém. Kobyla je ve hřbetě poměrně dlouhá, veterinářka se směje, že je dvousedadlová . Jinak v anglii jezdím v 17,5 ale asi bych mohla mít i 17, westerňák myslím 16. Jinak opravdu díky všem za reakce.

16.12.2016 08:37
azo

XXX.XXX.125.186

bona11 napsal(a):
Jsem z Teplicka, dojet třeba do 50-70 km není problém. Kobyla je ve hřbetě poměrně dlouhá, veterinářka se směje, že je dvousedadlová . Jinak v anglii jezdím v 17,5 ale asi bych mohla mít i 17, westerňák myslím 16. Jinak opravdu díky všem za reakce.

Sakriš...moc daleko (Brno venkov)

16.12.2016 09:11
sisi58

XXX.XXX.191.1

bona11 napsal(a):

Mohu nabídnout Jeseník
Ale to je stejně daleko, jako do Brna.

16.12.2016 09:46
koně

XXX.XXX.205.252

Okolí Plzně

16.12.2016 12:21
bona11

XXX.XXX.47.121

Okolí Plzně je prima, mám tam pár známých, mohl by to být prima výlet , posílám interní zprávu s kontaktními údaji, zdravím.

17.12.2016 19:32
Grandina

XXX.XXX.130.3

sisi58 napsal(a):

Sisi, já v tom kdysi asi 3x seděla a mám úplně stejné pocity...modřiny jak prase, naprosto jsem v tom lítala.. přitom v tu dobu jsem jezdila ve westernu i v anglii i dostihovkách v mac cleanu i v klasických vojenských sedlech...Teď bych třeba viděla důvod, že jsem zakrmená jak prase...ale tehdy jsem byla štíhlá. Jenže mám krátké nohy, takže jsem prostě neměla jak nastavit délku třmenů...neměla jsem kam dát kolena...

17.12.2016 19:38
sisi58

XXX.XXX.191.1

Grandina napsal(a):
Sisi, já v tom kdysi asi 3x seděla a mám úplně stejné pocity...modřiny jak prase, naprosto jsem v tom lítala.. přitom v tu dobu jsem jezdila ve westernu i v anglii i dostihovkách v mac cleanu i v klasických vojenských sedlech...Teď bych třeba viděla důvod, že jsem zakrmená jak prase...ale tehdy jsem byla štíhlá. Jenže mám krátké nohy, takže jsem prostě neměla jak nastavit délku třmenů...neměla jsem kam dát kolena...

Můj údiv, je údiv člověka, kterému australské vyhovuje.
Ale každý jsme jinak stavěný/á, nejspíš proto se dělá tolik druhů sedel.

17.12.2016 19:49
Grandina

XXX.XXX.130.3

Jojo, to neměla být nějak negativní reakce, jen prostě to fakt nešlo :) Já třeba nedám dopustit na, Meca" a spousta lidí je dodřených, stěžují si jak je to tvrdé a nepohodlné :) Já v tom odjezdila 50 distančky, vandry a prostě super...Ale napřed mi z toho vyšpekatěl kůň a pak i já :D.

17.12.2016 19:59
sisi58

XXX.XXX.191.1

Grandina napsal(a):
Jojo, to neměla být nějak negativní reakce, jen prostě to fakt nešlo :) Já třeba nedám dopustit na, Meca" a spousta lidí je dodřených, stěžují si jak je to tvrdé a nepohodlné :) Já v tom odjezdila 50 distančky, vandry a prostě super...Ale napřed mi z toho vyšpekatěl kůň a pak i já :D.

Taky jsem na "meklínem" uvažovala, když mi začal koník stárnout a mi se zdálo, že western je mu těžký. Pak jsem to odpískala a do kopců jsem z koně slezla. Ke konci jsme pak už do kopců ani nejezdili.

Australacek

18.12.2016 08:50
Australacek

XXX.XXX.2.216

Australaka mam a je to skvele sedlo, suprove drzi sed.Jsem stihla a pro me lepsi sedlo neni.Kamaradka je bohuzel tlusta ma 80kg a uz se ji jezdi spatne protoze je vnem narvana a drou ji ty usi a ma modriny takze opravdu vhodne pro stihle.Pro tluste asi spis western.Jinak na hubertu jsme skakali taky a 1m nebyl problem vic jsem nedala ja.

19.12.2016 06:00
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Co Vaquero? Seděla jsem v tom sice jednou, ale bylo to příjemné. Jen to chce klasické třmeny, ne ty nazouvací lopatky.

19.12.2016 10:39
alfi pav

XXX.XXX.30.254

Mě se u australských sedel nelíbil úzký páteřní kanál (což je u arabů a jejich kříženců dost problém, potřebují ho dost široký) a navíc arabové mají většinou rovné hřběty a polštáře australských sedel jsou dělané spíš na střechoidní hřbety resp min.ty, co jsem viděla a málokdy se to rovnému hřbetu přizpůsobí = tlačí to.

Uvažovala jsem o něm pro svého shagyu, ale nakonec jsem raději investovala do sedla dělaného na míru.

19.12.2016 12:43
bona11

XXX.XXX.47.121

Mám kontakt na výrobce aus. sedel v Coloradu, kde Vám sedlo přizpůsobí na míru, dokonce máte v ceně nového sedla jednu úpravu kostry. Samozřejmostí je komunikace se zákazníkem a možnost zaslat jim veškeré míry koně a jezdce, po této stránce tedy si myslím že by to mělo být v pohodě, pokud já se dokážu do sedla naskládat. Jinak bych si také ráda nechala ušít sedlo na míru, podobně jako kdysi můj starý western, ale nějak mám problém sehnat sedláře byť jen na opravu starších sedel.

19.12.2016 13:10
sisi58

XXX.XXX.191.1

alfi pav napsal(a):
Mě se u australských sedel nelíbil úzký páteřní kanál (což je u arabů a jejich kříženců dost problém, potřebují ho dost široký) a navíc arabové mají většinou rovné hřběty a polštáře australských sedel jsou dělané spíš na střechoidní hřbety resp min.ty, co jsem viděla a málokdy se to rovnému hřbetu přizpůsobí = tlačí to.

Uvažovala jsem o něm pro svého shagyu, ale nakonec jsem raději investovala do sedla dělaného na míru.

Mám australáka na kříženku hanover/ČT a pasuje jak zadek na hrnec.

19.12.2016 18:49
alfi pav

XXX.XXX.30.254

bona11 napsal(a):
Mám kontakt na výrobce aus. sedel v Coloradu, kde Vám sedlo přizpůsobí na míru, dokonce máte v ceně nového sedla jednu úpravu kostry. Samozřejmostí je komunikace se zákazníkem a možnost zaslat jim veškeré míry koně a jezdce, po této stránce tedy si myslím že by to mělo být v pohodě, pokud já se dokážu do sedla naskládat. Jinak bych si také ráda nechala ušít sedlo na míru, podobně jako kdysi můj starý western, ale nějak mám problém sehnat sedláře byť jen na opravu starších sedel.

Já nevím, ale mě Colorado resp dovoz z USA nepřijde jako dobrá volba pro řešení případných úprav sedla jakéhokoli druhu nebo nedejbože reklamací.
Jen dodání trvá min.3 týdny (a to jsem tehdá brala jen jednu blbou knížku) navíc od určité kupní ceny vás k tomu čekají navíc lítačky po celnicích a placení cla...

Jakožto majitel všeobecně atyp koní s divnými hřbety, na které je problém napasovat cokoli vč. kostrových vytrvalostních speciálů (arabi no, co dodat že ), jsem se u třetího koně v životě a po xy vyzkoušených a nepadnoucích sedlech za xy tisíc a po období, kdy jsem pravidelně přiváděla k zoufalství nejednoho profesionálního pasovače sedel, rozhodla pro sedlo na míru od českého sedláře.
Vyhrála to na základě doporučení od více známých drezurka od Ramika (www.ramik.eu), bez daně za 28tis a můžu říct, že takový fajn pocit jsem na koni ještě neměla a kůň pode mnou asi taky ne. Nechci dělat reklamu, ale mimořádně příjemný přístup, do 2měsíců od osobního odebrání míry na kostru mi přišlo sedlo. Dělají i barokní sedla, prý jsou trochu levnější než drezurní. Možná to stojí za zvážení i u vás...

Jinak mě osobně se hodně líbí sedla od této firmy: http://deuber-partner.com/ ale bohužel jsou zatím tak nějak mimo moji cenovou hladinu.

20.12.2016 07:36
bona11

XXX.XXX.47.121

Díky za tip, zatím jsem ve fázi hledání a rozmýšlení, určitě se na to mrknu. S tou Amerikou samozřejmě máte pravdu, to si uvědomuju, zatím sháním informace kde se dá takže mrknu i na tenhle tip.Díky

Tar

28.10.2020 08:53
Tar

XXX.XXX.26.73

Já jsem začínala v Anglii, postupně jsem přecházela do weesternu a nakonec mám teď australské sedlo. Když jsem poprvé seděla v Australském sedle tak jsem se 2 dny nemohla hnout. Vše mě bolelo. Když teď cca po roce jsem na to sedlo zvyklá tak nemám absolutní problém, možná jen to že musím mít kratší třmeny protože se v delších v austrálii nedokážu pořádně udržet ale to je individuální. Každý to má jinak. Hezký den.

28.10.2020 19:37
Jana290401

XXX.XXX.83.151

Zdravím, máme doma australské sedlo, koupila ho máma na svého koníka, už se na něm ale příliš nejezdi. Každopádně z mého subjektivního pohledu musím říct, že to sedlo ze srdce nenávidím. :D
Jsem zastánce spíše westernových sedel, proto si na australské nemůžu zvyknout. Vadí mi na něm ta zpětná zrcadka, dopínání podbřišníku, nevím proč, ale cítím v něm bolesti kolen více než kdy jindy, zkratka je to hrůza. Každopádně Vám muže vyhovovat, jen říkám svůj názor. :D

28.10.2020 19:56
sisi58

XXX.XXX.191.1

Jana290401 napsal(a):
Zdravím, máme doma australské sedlo, koupila ho máma na svého koníka, už se na něm ale příliš nejezdi. Každopádně z mého subjektivního pohledu musím říct, že to sedlo ze srdce nenávidím. :D
Jsem zastánce spíše westernových sedel, proto si na australské nemůžu zvyknout. Vadí mi na něm ta zpětná zrcadka, dopínání podbřišníku, nevím proč, ale cítím v něm bolesti kolen více než kdy jindy, zkratka je to hrůza. Každopádně Vám muže vyhovovat, jen říkám svůj názor. :D

Je to sedlo pro honáky dobytka. Pokud by jim nefungovalo, nejezdili by na něm. A pokud na něm někdo dokáže jezdit, jako ve filmu Muž od sněžné řeky, zřejmě nebude až tak špatné.

28.10.2020 19:58
Jana290401

XXX.XXX.83.151

Neříkám, že je to sedlo špatné. Kdyby bylo, tak by asi nebylo do takové míry využívané. Říkám jen, že mně osobně nevyhovuje.

28.10.2020 20:01
lenacia

XXX.XXX.168.148

On je taky rozdíl mezi sedlem od sedláře a sedlem tamhle z Indie... Jako u všech sedel ostatně, nicméně u těch honáckých a westernů je to takový víc výrazný.

28.10.2020 20:15
Jana290401

XXX.XXX.83.151

To samozřejmě. Nějaké westernové Natowy jsou “skvěle kousky”. :D každopádně to naše australské je na míru od sedláře. Ať si každý jezdí v čem chce, alespoň mamce nelezu na koně. Jen představa toho sedla mě odradí. :D

28.10.2020 21:00
lenacia

XXX.XXX.168.148

Jasný. Hele u nás ve stáji všichni jezdí v Anglii a můj western jim absolutně nevyhovuje. Vrže, má dlouhý třmeny, hruška jim překáží.... A zato já už si sedět v Anglii ani neumím představit, mám irelevantní strach že zadkem skončím za zadní rozsochou a nedržím rovnováhu 😂

Přidejte reakci

Přidat smajlík