Kostry starších sedel se, celkem běžně, časem různě pohnou.Pokud vám na ně kůň lehne, nebo jsou opravdu dlouho a hodně používané, tak i rozlomí.
Sedlář sedlo rozpáře, kostru vyndá a vymění, případně ještě docpe polštáře.To je jeho normální náplň práce.
Jestli však máte nějakou levnou variantu sedla, bude asi lepší koupit nové.Vyjde to finančně lépe.
Záleží, z jaké jste oblasti.Zkuste upřesnit, třeba vám někdo napíše konkrétní tipy na sedláře.
Svatava

XXX.XXX.70.17
Výměna kostry bohužel levná není-je to spousta práce a i ta kostra něco stojí.
Před deseti lety to vyšlo u Kentauru u výrobce na cca 4 tisíce, dnes už to bude určitě víc. No nicméně je to určitě levnější než kupovat nové sedlo.
Svatava

XXX.XXX.70.17
Ještě mě napadá, že jsem viděla opravu prasklé komory navařením - ale to půjde zřejmě jen u kovové kostry a osobně nevím, zda bych do toho šla, jelikož to vždycky bude slabé místo kostry, obávala bych se narušení rovnováhy sedla.
Nicméně by to určitě mohlo vyjít levněji než výměna celé kostry.
kerrynekk
napsal(a):
Dobrý den, podařilo se mi zlomit komoru u sedla, lze to opravit? Na kolik cca vyjde oprava? Znáte nějakého dobrého sedláře?
Aha, vy myslíte takový ten plochý pruh kovu.Natvarovaný do účka, nebo tak nějak.Co je u různých syntetik nebo bezkoster? Jakože výměnná komora, aby "batoh" byl použitelný na všechny typy koní.Má to různé barvy, dle velikosti.
Já toto nepoužívám a nelíbí se mi to.Tudíž jsem myslela kostru
Jinak tohle byste měla normálně koupit, bývá to v inzerci.
Svatava

XXX.XXX.70.17
kerrynekk
napsal(a):
Já nechci měnit kostru, jen komoru.
Většina sedel nemá výměnné komory a prasklá komora se u nich nedá vyměnit "zvlášť", dá se jedině svařit/navařit, jak píšu výše. Osobně bych tomu příliš nevěřila, protože fyzikální zákony obejít nelze a jak se jednou naruší integrita té kostry, nebude už co bývala.
Nicméně pokud máte na mysli komoru určenou do sedla s výměnnými komorami, mnohem lepší řešení bude zakoupit novou.
Svatava
napsal(a):
Většina sedel nemá výměnné komory a prasklá komora se u nich nedá vyměnit "zvlášť", dá se jedině svařit/navařit, jak píšu výše. Osobně bych tomu příliš nevěřila, protože fyzikální zákony obejít nelze a jak se jednou naruší integrita té kostry, nebude už co bývala.
Nicméně pokud máte na mysli komoru určenou do sedla s výměnnými komorami, mnohem lepší řešení bude zakoupit novou.
Nemám sedlo s výmennou komorou, proto nevím jestli je komora na pevno připevněná ke kostře. Mám zato že v každém sedle by měla jít vyměnit komora. Každopádně musím sehnat nějakého sedláře který se mi na to podívá. Více jak 3-4 tisíce do toho už dát nechci, to raději koupím nové.
koně
napsal(a):
Aha, vy myslíte takový ten plochý pruh kovu.Natvarovaný do účka, nebo tak nějak.Co je u různých syntetik nebo bezkoster? Jakože výměnná komora, aby "batoh" byl použitelný na všechny typy koní.Má to různé barvy, dle velikosti.
Já toto nepoužívám a nelíbí se mi to.Tudíž jsem myslela kostru
Jinak tohle byste měla normálně koupit, bývá to v inzerci.
Komora je v každém sedle. V některých vyměnitelna a v některých ne. V mém sedle komora vyměnit nelze, proto se ptám zda to nějaký sedlář dokáže. Jsem spokojená s tímto sedlem proto ho chci raději opravit než koupit nové.
Já jsem dávala opravovat komoru u starého Hauzra (dostala jsem ho darem že s prasklou komorou se na tom už nedá jezdit-ale používám ho dodnes), ale podařilo se mi ukecat sedláře aby mi komoru snýtoval - oprava mě stála před 7 lety 300Kč a měsíc čekání. Pan sedlář už je v důchodu a když jsem potřebovala vyměmit komoru v EQS na Kentauru, stálo mě to 1600Kč (bez napasování) - ale jestli tam dokáží a hlavně budou chtít prasklou komoru u starého sedla snýtovat nevím.