Zkušený, klidný, citlivý, empatický, nekonečně trpělivý, ale důsledný a umějící nastavit hranice. Do 70kg, spíše menší a drobnější, plňasové bývají drobní a vysoký jezdec jim snadno rozhodí těžiště.
Je to kůň od koně, záleží jak si je člověk přijezdí, ale obecně mají větší vlohy do skoků než do drezury. Pro (pohodovou, nekomplikovanou) rekreaci se, dle mých zkušeností, hodí málokterý :D.
Pokud vím, A1/1 jsou v crossu často využívaní, dost plnokrevníků po skončení dostihové kariéry najde uplatnění právě ve všestrannosti.
Vaše výška a váha je dle mého úplně v pohodě,160 cm v kohoutku zas není takový prcek, jsou i menší plňasi. Naše má asi 163 cm a je to dost velkej kůň, tedy v tom smyslu, že ani vyšší člověk by na ní nevypadal nepatřičně
Já si myslím, že plňásci jsou báječní koně - rychlí, temperamentní, pracovití. Ale všechny tyhle vlastnosti můžou dělat jak skvělého jezdekého koně tak problémy, když třeba patříte mezi jezdce, kteří nevyhledávají rychlost a rychlé a někdy i přehnané reakce a nemáte dost času dát koni dostatek práce. Další otázkou je, v jakém stavu je plňas po stažení z dostihů - někteří potřebují dost času přeježdění anebo na zahojení šrámů na duši anebo i zranění.
Moje první kobyla byla plňaska a pro mladou holku, která chtěla jezdit rychle a hodně a bavit se pří tom to byla skvělá volba. Crossy byly ok, s parkurem to bylo trochu horší a drezuru jsem musela opatrně dávkovat, protože jak jí to drezírování přestalo bavit, tak se proměnila v línou ignorující a neupobízitelnou lemru ve které by plňase nikdo nepoznal.