Prosím všechny kdo prodávají své koníky a mají je moc rádi, ověřujte si ke komu jdou, kontaktujte průběžně jejich nové majitele - zvláště pokud koníka darujete nebo prodáváte za velmi výhodnou cenu - s dotazem jak se jim daří, popřípadě je osobně navštivte, aby se vám nestalo to co jedné rodině.
A vy noví majitelé, prosím pokud nejste s novým koníkem spokojeni, nebojte se kontaktovat prodejce nebo se mu pokuste najít vhodný domov, aby koník mohl najít domov jaký si opravdu zaslouží.
Stal se velmi smutný a bolestný příběh, který otřásl spoustou lidí v našem okolí
Jedna rodina se dlouhé roky starala o 2 koníky - kobylku a valáška - kříženec s arabem ( pod sedlem hodný, jen prý lapal, ale jinak v pohodě). Měli je rádi, ale bohužel už o ně nemohli dále pečovat a tak jim hledali nový domov. Kobylka domov dostala, byli se na ni i podívat a daří se jí dobře. Arábek takové štěstí bohužel neměl.
Arábka si vyhlédla rodinka co měla doma hucula a nějaké poníky. Kolem koní se nepohybovali, chodila k nim jezdit jen holka, který má nějakou jezdeckou školu. Koníka chtěli pro svou malou dcerku. U majitelů si ho vyzkoušeli, byli spokojeni a za slušnou cenu si ho odvezli i s westernovým vybavením..
Arab není hucul, navíc většinu života prožil se svou kamarádkou na jednom místě, takže kdo se roky pohybuje u koní si dokáže představit co se dělo... Po pár dnech se koníka chtěli zbavit a zde nastala dle mého názoru 1. chyba ( když opomenu, že šel do rodiny, kde neměli zkušenosti s takovým plemenem ani s koňmi obecně,..). Neinformovali původní majitele, který by si koníka vzal zpět a našel by mu vhodnější domov, kde by měli více zkušeností a věděli jak s takovým novým koníkem zacházet,... Záleželo jim na něm.
Nový majitelé arábka darovali, ostříleném hobby westerňákovi", že ten si s koníkem poradí,... BOHUŽEL... Tento člověk, plný dluhů už údajně na začátku rozkřikoval, že jestli se mu koník nebude líbit, tak ho odveze do polska... Každá kačka doma se počítá...
Jak se takový koník arabského plemene, vyrvaný od své kamarádky a z prostředí kde většinu svého života prožil, zblblý z tolika změn choval ani není potřeba rozepisovat, pán ho označil za k...u a odvezl do polska na jatka...
Původní majitelé pátrali sice brzy, jak se jejich miláčci mají, ale když volali na valáška, tak jim telefon nebrali,...bohužel než se potřebné informace dozvěděli bylo pozdě... Vše se seběhlo rychle, bylo před vánoci, každá koruna dobrá a tak se někdo napakoval a někdo měl velice bolestné vánoce
Vím, jsou situace, které člověk nečeká a seběhnou se tak rychle a pak už je pozdě
I toto je bohužel realita, někdo má koně jako své kamarády, někdo je má jen jako prostředek ke zviditelnění své osoby a někdo jen a jen na peníze
Vím, nezměníme to, bylo to, je to a bude to, ale prosím pokud tento článek pomůže zachránit život aspoň jedinému koníkovi, který se bude mít dobře, pak nebyl napsaný zbytečně.
Opakuji, prosím pokud máte své koníky rádi a nemůžete se o ně dál starat, hledejte jim odpovídající domovy a zdůrazněte novým majitelům, pokud nebudou spokojeni, tak řešení může být i jiné než jatka v Polsku..
Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Asi nevkusné, ale zeptám se, v Polsku je poražení koně + cesta výhodnější než ho dát na jatka u nás? Připadá mi to jako nesmysl...
U nás by ho na jatka nevzali pokud není určen k tomuto účelu. Jezdecký koně s modrým průkazem je protizákoné porážet na jatkách aspon jsem o tom někde četla. Jde o to že tito koně mohli užívat nějaká léčiva asi a nebo tak.
Poláci jsou prasata ti to něřeší. Nehledě jak se tam s nimi zachází a to samé je itálie. Sem jezdí přímo z polska kamióny vykupují koně na černo a odváží znám paní co zachránila jednu kobylku z thoto transportu. Vis odkaz na video. Koně jsou přepraveny za hrozných podmínek bez přestávky namačkaní bez vody i žradla. Často po sobě šlapou no k zblití. Jak píši poláci jsou prasata a vůbec se divím že od nich i vykupují potraviny. Kuřata se zakázanýmí léky. Jednou i s jedy. Vejce s vysokým množstvím škodlivích látek vis třeba seriál na strímu A DOST minule tam právě testovali vejce.
https://www.youtube.com/watch?v=g3DnhEWk_LE
napsal(a):
Asi nevkusné, ale zeptám se, v Polsku je poražení koně + cesta výhodnější než ho dát na jatka u nás? Připadá mi to jako nesmysl...
Z příhraničních oblastí Česka se koně posílájí utratit do Polska. Pokud je pro koně uspání nejlepší alternativa, pošle se do Polska. U nás budete platit uspání + kafilérku. Od Poláků dostanete za koně jeho jateční cenu - doprava.
Výhodné pro toho, kdo na to má žaludek. Není problém v tom, že koně pošlete na jatka, problém je v tom, zda na ta jatka opravdu dorazí a jestli to jsou jatka v Polsku.
Alternativ je víc, koně, co by ještě mohli sloužit se dají do pořádku a prodávají, koně, co vydrží přepravu, putují do Itálie, vlastně nejlépe jsou na tom koně, co fakt už nemohou nic. Ti opravdu na jatka jdou a hned.
No a viděla jste jak se s nimi zachází? Ono to má důvod proč se tady neposílají na jatka. Koně mohou být vážně nemocní a může to ohrozit spotřebytele. Místo kůlky do hlavy a nebo zaživa podříznutí zvolím injekci a kafilerku. Za to abych své vysloužilé zvíře poslala na takovouhle cestu nemám žaludek.
To zvíře si zaslouží aby se s ním na stáří zacházelo humálně. Něco pro nás udělalo a pracovalo pro nás. A tohle má mít za to? Říká vám něco modlidba koně? Stres v přemačkaném náklaďáku. Před smrtí bití a zacházení s ním jak s věcí co necítí bolest. Nedostanou nažrat ani napít. To je správné?
Řada lidí posílá mladé koně na jatka do polska jen proto protože ho utýrali na pokraj smrti.
Jedna holka se chvástala ja svou kobylku miluje a že jí nikd neprodá kobyle je cca 6 let. Tato osoba figurovala i v kauze kde koně zabavili týrané a nějaké i umřeli. Chladný hřebec terý měl mít přes 1t měl cca 4-500kg.
A tato osoba tu kobylku o které prohlašovala jí naložila do takového transportu. Známá jí zachránila. Kobyla hubená jen kost a kůže v přední noze kapsa hnisu. A i takhle nemocné koně skončí v potravním řetězci.
Takže asi mohu říct jen dobrou chuť. U nás jsou přísné podmínky a poláci je nemají protože tohle jsou dobytkové a šmelináři.
Doprava koní na jatka. Tohle vám jaksi příjde normální? https://www.youtube.com/watch?v=g3DnhEWk_LE.
sisi58
napsal(a):
Z příhraničních oblastí Česka se koně posílájí utratit do Polska. Pokud je pro koně uspání nejlepší alternativa, pošle se do Polska. U nás budete platit uspání + kafilérku. Od Poláků dostanete za koně jeho jateční cenu - doprava.
Výhodné pro toho, kdo na to má žaludek. Není problém v tom, že koně pošlete na jatka, problém je v tom, zda na ta jatka opravdu dorazí a jestli to jsou jatka v Polsku.
Alternativ je víc, koně, co by ještě mohli sloužit se dají do pořádku a prodávají, koně, co vydrží přepravu, putují do Itálie, vlastně nejlépe jsou na tom koně, co fakt už nemohou nic. Ti opravdu na jatka jdou a hned.
MODLIDBA KONĚ asi vám to nic neříká.
https://www.youtube.com/watch?v=XQtSy3Yd_XU
Nasyť mne, pane, napoj mne a dej mi čistou, prostornou stáj,
když je zkončena denní práce.
Mluv se mnou, neboť Tvj hlas mi nahrazuje otěže.
Budeš-li ke mě laskavý, budu Ti s radostí sloužit a najdeš místo v mém srdci.
Netrhej otěžěmi, prosím, nesahej po biči jdeme-li kupředu.Dej mi čas, abych pochopil Tvůj záměr.
Nebij mne, když Ti nerozumím.
Neměj mě za nepozorného, když nesplním Tvou vůli-možná, že sedlo nebo podkovy nejsou v pořádku.
Neuvazuj mne příliš krátce a nestříhej mi ocas, který je mou jedinou zbraní proti mouchám.
Až poznáš že se mé dny krátí, až ti nebudu moci sloužit můj milovaný pane, nenech mne prosím hladovět a mrznout, neprodávej mne.
Buď tak dobrotivý a připrav mi rychlou milosrdnou smrta Bůh se ti odmění zde i na věčnosti.
Což cesta na jatka do polska milosrdná není.
Xyzxyx
XXX.XXX.124.114
V Polsku delaji normalni jatka, dneska nikdo ne dava zivi kone do Italie.
Na Jatkach mamy furt veterynarni kontrole, a všestky kone są ve slušnem stavu,
Na jatkach nikdo ne ma zajem o hubene kone.
Najhorsi kone se vozi z ČR, u vas je najvice koni ve spatnem
stavu, moc pohuble, ktere se v Polsku jesce na posled min.3 mesice maji dobre,
gdyż se ji karmi, aby se spravili, a ne ma v tym żaden handliř interes,
aby se z tym konem spatne obhodit.
napsal(a):
MODLIDBA KONĚ asi vám to nic neříká.
https://www.youtube.com/watch?v=XQtSy3Yd_XU
Nasyť mne, pane, napoj mne a dej mi čistou, prostornou stáj,
když je zkončena denní práce.
Mluv se mnou, neboť Tvj hlas mi nahrazuje otěže.
Budeš-li ke mě laskavý, budu Ti s radostí sloužit a najdeš místo v mém srdci.
Netrhej otěžěmi, prosím, nesahej po biči jdeme-li kupředu.Dej mi čas, abych pochopil Tvůj záměr.
Nebij mne, když Ti nerozumím.
Neměj mě za nepozorného, když nesplním Tvou vůli-možná, že sedlo nebo podkovy nejsou v pořádku.
Neuvazuj mne příliš krátce a nestříhej mi ocas, který je mou jedinou zbraní proti mouchám.
Až poznáš že se mé dny krátí, až ti nebudu moci sloužit můj milovaný pane, nenech mne prosím hladovět a mrznout, neprodávej mne.
Buď tak dobrotivý a připrav mi rychlou milosrdnou smrta Bůh se ti odmění zde i na věčnosti.
Což cesta na jatka do polska milosrdná není.
JÁ své koně nikam neposílám. Píšu to, co se v příhraničí děje.
Zkuste lépe číst.
sisi58
napsal(a):
JÁ své koně nikam neposílám. Píšu to, co se v příhraničí děje.
Zkuste lépe číst.
Neřekla jsem že dáváte své koně, ale po tom co proběhlo osvětou bych koně do polska neposlala.
Pokud majitel koně prodá, daruje...musí počítat i alternativou, že dotyčný kůň nedopadne dobře. Náš rodinný známý, koňák na slovo vzatý, chovatel, který sloužil na vojně u jezdectva, vždycky říkal, pokud kupec koně řádně zaplatí a podepíše smlouvu, ať si s koněm dělá třeba kotrmelce...
Prodávali jsme několik koní a vím 100%, že dva dobře nedopadli, u dalšího jsem byla svědkem špatného managementu a byla jsem ráda, když koník majitelku omrzel a byl prodán dál, další se mají dobře...
Ale to všechno je riziko se kterým musím jako prodejce počítat...
Masožrout
XXX.XXX.98.208
Prosím vás. Poláci oproti Čechům jsou ještě opravdu zemědělci i chovatelé. Nesmíte vše co vám bylo podstrčeno v rámci boje proti polským potravinám brát vážně. Máte vlastní rozum tak ho zapojte.
U Čechů mi zase vadí jak oni jsou "divní". Když řeknu koňařce, že klidně klisnu i hřebce mít budu a každý rok jedno hříbě, ale to že každý rok neprodám a tak skončí nějaké jako kůň na maso, tak by mne pomalu zabila. Dokonce si myslím myslí, že je konzumovat koninu protizákonné.
Přitom se klidně vyjádří, že kamarádka připouští kobylu hned jak je to možné, tedy častěji než jednou ročně a hříbě že vždy prodají.
Já předpokládám, že v tomto případě jde o zaknihované a uznané jedince, kdy se za každou cenu snaží vytřískat na hříbatech po kterých je poptávka co nejvíce. To že kobylu asi brzo strhají jim zřejmě nevadí.
Ale běda jak jednou-dvakrát ročně, a každé druhé do salámu. A to já bych asi nejraději konzumoval v rámci rodiny, případně přebytky sám dále zpracovával a prodával. Je to ale dneska s přístupem, který jste si tu sami a nepřirozeně vypěstovali možné?
Masožrout
XXX.XXX.234.7
Ale běda jak jedna za rok, za dva jedno hříbě a každé druhé nechat dospět a do salámu.
Pane masožrout, bydlím 15 km od hranic s Polskem už 37 let. Troufám si tvrdit, že vím, co se tu děje.
V Česku jsou nejbližší jatka 60 km daleko a porážku koně musíte domlouvat dopředu.
Zatímco v Polsku to fakt není problém.
A co se týká zemědělství? Koukám jim při vyjížďkách takříkajíc na dvorek. A žádné zázraky tam fakt nevidím.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.213.247
Masožrout
napsal(a):
Prosím vás. Poláci oproti Čechům jsou ještě opravdu zemědělci i chovatelé. Nesmíte vše co vám bylo podstrčeno v rámci boje proti polským potravinám brát vážně. Máte vlastní rozum tak ho zapojte.
U Čechů mi zase vadí jak oni jsou "divní". Když řeknu koňařce, že klidně klisnu i hřebce mít budu a každý rok jedno hříbě, ale to že každý rok neprodám a tak skončí nějaké jako kůň na maso, tak by mne pomalu zabila. Dokonce si myslím myslí, že je konzumovat koninu protizákonné.
Přitom se klidně vyjádří, že kamarádka připouští kobylu hned jak je to možné, tedy častěji než jednou ročně a hříbě že vždy prodají.
Já předpokládám, že v tomto případě jde o zaknihované a uznané jedince, kdy se za každou cenu snaží vytřískat na hříbatech po kterých je poptávka co nejvíce. To že kobylu asi brzo strhají jim zřejmě nevadí.
Ale běda jak jednou-dvakrát ročně, a každé druhé do salámu. A to já bych asi nejraději konzumoval v rámci rodiny, případně přebytky sám dále zpracovával a prodával. Je to ale dneska s přístupem, který jste si tu sami a nepřirozeně vypěstovali možné?
Ono je to právě asi o tom svědomí...Koně beru jako kamaráda a kamarády já neprodám natož je posílat na jatka.
Masožravec
XXX.XXX.237.101
Neříkám, že to tak nemůže někde být. Ale také je evidentní, že sposta věcí z Polska má skvělou kvalitu, oproti našemu zaručeně, a byla před pár lety rozjeta systematická dehonestace polských potravin.
Já když půjdu prodávat zvířata na živo (a nebavím se teď o koních) tak také půjdu do Polska, protože u nás se to nevyplatí, to už je lepší se do ničeho nepouštět, nebo jen do takového množství co sám zpracuji a prodám.
A s Babišem a náturou Čechů to takhle za chvíli nebude možné vůbec. Takže tu beztak buď pochcípáte hlady, nebo vezmete zavděk tím ze zahraničí, včetně Polska, nebo od Babiše. Mnoho z vás nakonec rádo sáhne po tom z Polska.
A nebudete-li sahat po tom nejhorším co si nechali (údajně na požadavek vás zákazníků) objednat obchodní řetězce, bude to pravděpodobně v pořádku. Je to jako s Čínou, vyrobí a dodají věc tak kvalitní jakou požaduje zákazník. To u Babiše a toho co příjde z USA (po spuštění TTIP či jiného programu na odběr jejich zboží) si vybírat moci nebudete.
Já chápu, že se vám nemusí co říkám líbit. Nelíbí se to ani řezníkovi co to s ním probírám (a sám se toho že levně nenakoupí bojí, jeho cena není pro mne zajímavá), ale ta doba, kdy lidi se na to aby za pusu a pod hodnotou dodávali svoje zboží vezme velmi rychle za své. Jsme na pokraji války, zbaveni možnosti prodávat a kupovat jak sami chceme, byrokracie kam se podíváš,...
Ovšem pointa toho co jsem původně psal byla v tom, že ztrhat koně na hříbata která chcete jen protože mají jakýsi původ (stav matky už ale neřešíte) je v pořádku, ale nechat všemu přirozený průběh a ty koně prostě i jíst už podle vás v pořádku není.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.213.247
Masožravec
napsal(a):
Neříkám, že to tak nemůže někde být. Ale také je evidentní, že sposta věcí z Polska má skvělou kvalitu, oproti našemu zaručeně, a byla před pár lety rozjeta systematická dehonestace polských potravin.
Já když půjdu prodávat zvířata na živo (a nebavím se teď o koních) tak také půjdu do Polska, protože u nás se to nevyplatí, to už je lepší se do ničeho nepouštět, nebo jen do takového množství co sám zpracuji a prodám.
A s Babišem a náturou Čechů to takhle za chvíli nebude možné vůbec. Takže tu beztak buď pochcípáte hlady, nebo vezmete zavděk tím ze zahraničí, včetně Polska, nebo od Babiše. Mnoho z vás nakonec rádo sáhne po tom z Polska.
A nebudete-li sahat po tom nejhorším co si nechali (údajně na požadavek vás zákazníků) objednat obchodní řetězce, bude to pravděpodobně v pořádku. Je to jako s Čínou, vyrobí a dodají věc tak kvalitní jakou požaduje zákazník. To u Babiše a toho co příjde z USA (po spuštění TTIP či jiného programu na odběr jejich zboží) si vybírat moci nebudete.
Já chápu, že se vám nemusí co říkám líbit. Nelíbí se to ani řezníkovi co to s ním probírám (a sám se toho že levně nenakoupí bojí, jeho cena není pro mne zajímavá), ale ta doba, kdy lidi se na to aby za pusu a pod hodnotou dodávali svoje zboží vezme velmi rychle za své. Jsme na pokraji války, zbaveni možnosti prodávat a kupovat jak sami chceme, byrokracie kam se podíváš,...
Ovšem pointa toho co jsem původně psal byla v tom, že ztrhat koně na hříbata která chcete jen protože mají jakýsi původ (stav matky už ale neřešíte) je v pořádku, ale nechat všemu přirozený průběh a ty koně prostě i jíst už podle vás v pořádku není.
Jo tak v tomto s Vámi naprosto souhlasím...Jeden z mála lidí co používá vlastní hlavu..Válka je jasná věc bohužel.Vlastně už začala v Evropě.
Masožravec
XXX.XXX.139.25
Já bych se nebránil třeba ani jinému schéma(tu). Na vysvětlenou já bych se rád vrátil ke koním, ale celý ekosystém musí nějak fungovat. Ne že si držím koně abych si sem tam vyjel, ale třeba koně na práci v lese do zápřahu,... i na takových se dá projet a já myslím ještě zesílím takže čím širší a mohutnější kůň tím pro mne lépe.
Klidně se pak mohou jíst, nebo prodávat na jatka staří koně a ti mladší co se neprodají nechávat dorůst do věku a síly kdy je lze plně využít a staré dát pryč. Já se změně schéma nebráním a určitě bych kombinoval mnohem divočeji než teď předkládám.
Prostě ale není, v mých očích a s mojí náturou pro hospodaření, možné mít koně jen tak jako mazlíčky bez jediného užitku.
Masožravec
XXX.XXX.234.8
A schválně se ještě zamyslete, co se asi děje s těmi jezdeckými koňmi, co nejsou vhodné pro vás jako jezdce. Netroufnu si odhadnout o jaké procento jde ale klidně bych věřil že alespoň 50%.
Prostě každé zvíře (ať již druhem nebo pro danou práci/úkon) není vhodné pro další práci s ním nebo do chovu. Tak to platí všude, tak mi neříkejte že u koní ne.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.213.247
Teda já bych nedokázal ke koni přistupovat jako k surovině.Vůbec si nedovedu představit jak ho vezu na jatka..Je to právě mazlik pro mě..
Masožravec
XXX.XXX.210.233
Ani já zatím ne (nedokáži přistupovat ke zvířatům jako k surovině) a nemám problém jen s koněm (kterého nemám). Ale já ke zvířatům jenom jako k surovině nebudu přistupovat nikdy, to prostě ani snad nejde.
Jinak jsme prostě produkty dnešní doby, mnohdy odtržení od reality a toho co je přirozené a normální. Zvířatum také mnohdy věnujeme city, které nejsme schopni sdílet v rámci kolektivu lidí, našich blízkých.
To co jsme ve vědomostech, například právě v práci se zvířaty ztratili, už možná nikdy nedoženeme (myslím, že lidem už nezbývá příliš mnoho času a ten by měli věnovat vzkazu Boha o milosti a cestě, včetně toho co to obnáší, do království božího; to že zapaltíme i za to jak se chováme ke Stvoření je jisté jako to že přichází čas zkázy těch co kazí zem).
Je to většinou v zásadě rodinná záležitost, která se předává z generace na generaci a i ten poslední hloupej a línej vesnickej kluk, pár generací zpět, měl obecné povědomí o každém hospodářském zvířeti na mnohem vyšší úrovni než lidé kteří dnes zkouší zvířata znovu chovat a užívat (a nezůstal u nich v rodině nikdo znalý dané konkrétní specializace).
Je pravda, že dnes jsou mnozí otevřenější všemu co přijde a značně všímaví, takže se vymyslí často i lokální nové a lepší postupy, ale pořád je to slabé. Veterina je na jednu stranu špičková na druhou si člověk musí sám tipovat diagnózu a říkat veterinářovi co zkusit (u koní možná ne u krav asi také ne). Pro správně nezaregistrovaná zvířata (chov) nemusí být ani možné získat lék, třeba když není zaregistrovaný a veterinář by musel žádat o výjimku. Ale to už jsem odbočil, původně mi šlo opravdu o ty lidi přímo pracující se svými zvířaty.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.213.247
Masožravec
napsal(a):
Ani já zatím ne (nedokáži přistupovat ke zvířatům jako k surovině) a nemám problém jen s koněm (kterého nemám). Ale já ke zvířatům jenom jako k surovině nebudu přistupovat nikdy, to prostě ani snad nejde.
Jinak jsme prostě produkty dnešní doby, mnohdy odtržení od reality a toho co je přirozené a normální. Zvířatum také mnohdy věnujeme city, které nejsme schopni sdílet v rámci kolektivu lidí, našich blízkých.
To co jsme ve vědomostech, například právě v práci se zvířaty ztratili, už možná nikdy nedoženeme (myslím, že lidem už nezbývá příliš mnoho času a ten by měli věnovat vzkazu Boha o milosti a cestě, včetně toho co to obnáší, do království božího; to že zapaltíme i za to jak se chováme ke Stvoření je jisté jako to že přichází čas zkázy těch co kazí zem).
Je to většinou v zásadě rodinná záležitost, která se předává z generace na generaci a i ten poslední hloupej a línej vesnickej kluk, pár generací zpět, měl obecné povědomí o každém hospodářském zvířeti na mnohem vyšší úrovni než lidé kteří dnes zkouší zvířata znovu chovat a užívat (a nezůstal u nich v rodině nikdo znalý dané konkrétní specializace).
Je pravda, že dnes jsou mnozí otevřenější všemu co přijde a značně všímaví, takže se vymyslí často i lokální nové a lepší postupy, ale pořád je to slabé. Veterina je na jednu stranu špičková na druhou si člověk musí sám tipovat diagnózu a říkat veterinářovi co zkusit (u koní možná ne u krav asi také ne). Pro správně nezaregistrovaná zvířata (chov) nemusí být ani možné získat lék, třeba když není zaregistrovaný a veterinář by musel žádat o výjimku. Ale to už jsem odbočil, původně mi šlo opravdu o ty lidi přímo pracující se svými zvířaty.
Produktem doby byl člověk i ve středověku.To je normální pokrok a vývoj.Jsme prostě stádo následující vůdce i když si to málokdo připouští.
Jejda tady se to rozjelo. Každý má svůj názor, svůj pohled asi podle toho s čím se v životě setkal.
Za těch 30 let u koní jsem viděla ledacos, přicházet koně na svět i umírat. Koníky jsem brala a beru jako kamarády a než je nechat trápit, osobně se přikláním k uspání doma ve svém prostředí v náručí lidí které zná a kteří ho mají rádi.
Také jsem toho názoru, že když koník majiteli roky sloužil, vydělával mu na dostizích či vozením turistů, rodil každý rok hříbata,...peníze nebo vytvářel lidem a stáji svým výkonem prestiž, ... by se měl nechat důstojně dožít.
Ale vlastnit koně je finančně i časově náročné a život je pestrý, někdy se to hold stane, že se člověk o koníka už nemůže dál starat, nebo má jezdecké ambice a více koní neuživí a tak hledá nový domov. Kdo to dělá ve velkém, časem ztrácí cit - otupí a pod tíhou finančního zvládnutí koní, kteří už neslouží k vydělávání peněz, k prestiži majitele či jezdce,... a nikdo si ho nechce koupit, přistoupí transportu na jatka, aby z něj měl aspoň něco. Děje se to, dělo i dít bude. Bohužel.
I na trenérských kurzech, nejlepší veterináři u nás doporučují budoucím trenérům, aby vysloužilé dostiháky raději nechali utratit, než aby je dávali či prodávali holčičkám ze stáje, protože pak velmi často tito koně končí nejhůř.
Článek je určen pro lidi, kteří mají své koníky rádi, ale nemohou se o ně dál starat. Toto byl cca 12- ti letý koník, zdravý, krásný, jen lapal, ale zubama nekousnul... který mohl někomu udělat radost, šlo o to, aby se dostal do těch správných rukou, jednoduše stačilo zavolat:, Nezlobte se, ale toto není kůň pro nás" v tomto případě by si ho majitelé vzali zpět a dál hledali vhodný domov. A jedna hypotetická myšlenka, kdyby šlo vše do extrému, žádný nový majitel se nenašel, tito si ho nechat nemohli, tak pro koníka i jejich majitele by bylo 100% krát lepší utratit ho doma, než aby skončil takto. Ted se budou dlouho trápit tím, že jejich miláček o kterého se roky vzorně starali, věnovali mu svůj čas, lásku,.. skončil jak kus dobytka někde v Polsku. A to bych nepřála nikomu, proto jsem na to chtěla upozornit. To měla být hlavní myšlenka článku.
Ještě mě při čtení komentářů napadla jedna poznámka. Když koně cestují - dle dostupných informací o transportech a jatkách- v šílených podmínkách, je s nimi prasecky zacházeno, pak logicky musí být ve stresu, který zákonitě jde do masa, které potom my lidé nebo zvířata jíme...
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.213.247
Je to prostě jenom o tom co všechno je člověk ochotný pro koníka obětovat...Vemte si vánoce třeba..Kolik myslíte, že se bylo podívat na svého koně lidí u nás ve stáji...Ze čtrnácti lidí dva včetně mě.Další den nikdo a dnes to vypadá podobně.Pak se ale diví, že je kůň nezná a jsou mu putna docela.
Tak já bych nesrovnávala poslání koně na jatka s tím, že za ním nepřijdu na Vánoce. Pokud někdo svému koni platí kvalitní ustájení, s kvalitními výběhy, vždy dostupnou péčí, tak člověka ke štěstí moc nepotřebuje, stačí mu jeho stádo a že má pár dní klid... pak je podle mě lepší volby strávit ten čas s lidmi, kteří to opravdu ocení.
Jedna moje známá od koní je třeba teď 3 týdny u moře, na koně si asi ani nevzpomene, ale ten je v dobré sportovní stáji, každý den na pastvině, v noci v boxu, kvalitní podestýlka, kvalitní krmení... občas ho pohybuje pracovní jezdec. Někdy si říkám, že se ten kůň má prostě lépe než koně ne tak movitých lidí, co by jim obětovali první poslední, ale prostě mu tak skvělou péči nezajistí. Peníze u koní dělají bohužel hodně.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Tak já bych nesrovnávala poslání koně na jatka s tím, že za ním nepřijdu na Vánoce. Pokud někdo svému koni platí kvalitní ustájení, s kvalitními výběhy, vždy dostupnou péčí, tak člověka ke štěstí moc nepotřebuje, stačí mu jeho stádo a že má pár dní klid... pak je podle mě lepší volby strávit ten čas s lidmi, kteří to opravdu ocení.
Jedna moje známá od koní je třeba teď 3 týdny u moře, na koně si asi ani nevzpomene, ale ten je v dobré sportovní stáji, každý den na pastvině, v noci v boxu, kvalitní podestýlka, kvalitní krmení... občas ho pohybuje pracovní jezdec. Někdy si říkám, že se ten kůň má prostě lépe než koně ne tak movitých lidí, co by jim obětovali první poslední, ale prostě mu tak skvělou péči nezajistí. Peníze u koní dělají bohužel hodně.
No vždyť říkám, že je to o tom co je člověk ochotný obětovat...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No vždyť říkám, že je to o tom co je člověk ochotný obětovat...
No já spíš říkám, že je to spíš o těch penězích :)
Samozřejmě, že zvířata asi máme rádi všichni, co jsme tady, ale prostě kůň není kočka nebo pes, aby vyšel celkem levně. Jednou jsem platila za nezbytnou operaci psa ze dne na den 4000 Kč a docela mě to vyčerpalo, měla jsem tehdy příjem asi 12 tisíc... Teď mám sice příjem větší, ale koně si prostě dovolit nemůžu.
Potom tak nějak chápu, že když si někdo za těžce vydělané peníze pořídí koníka, s kterým chce třeba sportovat nebo jen aktivně jezdit venku, a kůň se zraní až k nepoužitelnosti, tak prostě ten člověk bude vážit pro-proti trochu jinak.
betkakaka
napsal(a):
Jejda tady se to rozjelo. Každý má svůj názor, svůj pohled asi podle toho s čím se v životě setkal.
Za těch 30 let u koní jsem viděla ledacos, přicházet koně na svět i umírat. Koníky jsem brala a beru jako kamarády a než je nechat trápit, osobně se přikláním k uspání doma ve svém prostředí v náručí lidí které zná a kteří ho mají rádi.
Také jsem toho názoru, že když koník majiteli roky sloužil, vydělával mu na dostizích či vozením turistů, rodil každý rok hříbata,...peníze nebo vytvářel lidem a stáji svým výkonem prestiž, ... by se měl nechat důstojně dožít.
Ale vlastnit koně je finančně i časově náročné a život je pestrý, někdy se to hold stane, že se člověk o koníka už nemůže dál starat, nebo má jezdecké ambice a více koní neuživí a tak hledá nový domov. Kdo to dělá ve velkém, časem ztrácí cit - otupí a pod tíhou finančního zvládnutí koní, kteří už neslouží k vydělávání peněz, k prestiži majitele či jezdce,... a nikdo si ho nechce koupit, přistoupí transportu na jatka, aby z něj měl aspoň něco. Děje se to, dělo i dít bude. Bohužel.
I na trenérských kurzech, nejlepší veterináři u nás doporučují budoucím trenérům, aby vysloužilé dostiháky raději nechali utratit, než aby je dávali či prodávali holčičkám ze stáje, protože pak velmi často tito koně končí nejhůř.
Článek je určen pro lidi, kteří mají své koníky rádi, ale nemohou se o ně dál starat. Toto byl cca 12- ti letý koník, zdravý, krásný, jen lapal, ale zubama nekousnul... který mohl někomu udělat radost, šlo o to, aby se dostal do těch správných rukou, jednoduše stačilo zavolat:, Nezlobte se, ale toto není kůň pro nás" v tomto případě by si ho majitelé vzali zpět a dál hledali vhodný domov. A jedna hypotetická myšlenka, kdyby šlo vše do extrému, žádný nový majitel se nenašel, tito si ho nechat nemohli, tak pro koníka i jejich majitele by bylo 100% krát lepší utratit ho doma, než aby skončil takto. Ted se budou dlouho trápit tím, že jejich miláček o kterého se roky vzorně starali, věnovali mu svůj čas, lásku,.. skončil jak kus dobytka někde v Polsku. A to bych nepřála nikomu, proto jsem na to chtěla upozornit. To měla být hlavní myšlenka článku.
Ještě mě při čtení komentářů napadla jedna poznámka. Když koně cestují - dle dostupných informací o transportech a jatkách- v šílených podmínkách, je s nimi prasecky zacházeno, pak logicky musí být ve stresu, který zákonitě jde do masa, které potom my lidé nebo zvířata jíme...
Předpokládám, že Vy a ani já, koninu nejíme.
Ale zase stresovaná kuřata, prasata, hovězí. A ani ryby nejsou zabíjeny humánně. A ano, toto vše lidé jí. A někteří přímo žerou.
Masožravec
XXX.XXX.139.25
Ono je to také o mrhání. Představte si, že by člověk místo aby zmrzačeného koně zpracoval na maso (třeba jen psům) by dal namísto toho deset (někdy snad i desítky) tisíc za uspání a spálení. A pak namísto tohoto masa musel použít třeba masa ze tří-čtyř ovcí.
Nebavím se pochopitelně o zvrácených lidech, chtějích dát jiným ke konzumaci léčené, nebo dokonce drasticky léčené, zvíře. I to je dnes u jiných zvířat než kůň běžný standard. Doba je prostě zvrácená, lidé bez morálky.
Stres z dopravy na jatka a ze samotného zabíjení má vždy hrozný dopad na kvalitu masa (jak na jeho strukturu, tak po stránce obsažených živin). Když za komunistů (ve východním Německu, u nás nevím) byly experimenty se zkrmováním ztužených tuků, tak u drůbeže údajně běžně dojelo na jatka živých jen 50% kusů a bývaly i várky kde nedojelo nic. To znamená že ta zvířata byla celkově špatně krmena, po celý život.
Dnešní krmiva, věškerých zvířat na maso, jsou v něčem lepší v něčem vůbec ne.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.213.247
Prostě když si koně pořídím, tak je to koníček jak Brno a mam za něj zodpovědnost.Jenže lidi by dneska chtěli všechno taky...Pak samo zjistí, že už to neutáhnou a první na odstřel je kůň.Přitom možná stačilo se vyprdnout na tu dovolenou..
Svatava
XXX.XXX.70.17
Masožrout
napsal(a):
No vy budete asi skvělý odborník, takže jen pár malých poznámek k tomuto dojemnému článku:
1/ mít klisnu s hřebcem a nechat je plodit hříbata bez ohledu na to, zda je plánujete nebo neplánujete dát porazit na jatkách, lze pouze v případě, že je hřebec uznaný plemeník, jinak je to černá plemenitba a ta skutečně proti zákonu je
2/ vzhledem k tomu, že klisna je březí 11 měsíců, přenášení je více než obvyklé a pak pár dní trvá, než začne první říje, není rozhodně možné žádnou klisnu připouštět častěji než jednou ročně, jedině že by byla řeč o embyotransferu, což předpokládám asi není
:o).
Masožravec
XXX.XXX.193.77
To o tom připouštění bylo napsáno jednak z neznalosti a jednak hlavně blbě. Já znalost skutečně nemám, ale naivně předpokládám, že když se hříbě narodí tak bude s klisnou (i hřebcem) dva roky a po tu dobu jí dá hřebec pokoj. Rozhodně nehodlám držet hřebce bokem. U mne by moji koně zůstali pohromadě nejlépe trvale.
Pokud si to správně pamatuji, tak zmíněná koňařka říkala, že hříbě jde od kobyly snad po čtyřech měsícíh? Sama nevěděla, odhadovala (mě se to zdá brzy na jakéhokoli velkého savce) a poté že je ihned znovu připuštěna.
Co se zákonů týká, může mi s nimi vaše (ne moje) republika políbit p r d e l a stejně tak vy všichni co se mne neustále snažíte omezovat ve věcech na které nemáte a nikdy mít nebude právo. Jsou věci přirozené, jakýmkoli zákonem nesvazatelné a nevynutittelné. Budu-li za své jednání lidmi trestán, nic to nezmění na hodnotách které uznávám a na tom, že budu jednat jak uznám za vhodné, v souladu se svojí morálkou a hodnotami!
Pane M., vy máte velký problém, sám se sebou.
A teď ke koním:
pokud máte hřebce spolu s kobylkou, budete mít téměř každý rok hříbě, píšu téměř, protože ani příroda nechce, aby byly klisny pořád březí. Jinak zabřeznutí nikdo nezabrání. Klisny zabřezávají vzápětí po porodu.
Na tom je také založeno komerční připouštění koní.
Přivezete březí kobylu před porodem k hřebci, kobylka porodí a je hřebcem připuštěna. Čeká se měsíc, zda je březí, pokud ano, jedou s hříbátkem domů(až do dalšího porodu) a pokud ne, připouští se znovu.
Pokud opět nezabřezne, jede se domů stejně, protože hříbě narozené později, by mělo hendikep proti dříve narozeným.
Píšu tu o dostihovém sportu.
Tak to je a tak to bude.
Svatava
XXX.XXX.70.17
Masožravec
napsal(a):
To o tom připouštění bylo napsáno jednak z neznalosti a jednak hlavně blbě. Já znalost skutečně nemám, ale naivně předpokládám, že když se hříbě narodí tak bude s klisnou (i hřebcem) dva roky a po tu dobu jí dá hřebec pokoj. Rozhodně nehodlám držet hřebce bokem. U mne by moji koně zůstali pohromadě nejlépe trvale.
Pokud si to správně pamatuji, tak zmíněná koňařka říkala, že hříbě jde od kobyly snad po čtyřech měsícíh? Sama nevěděla, odhadovala (mě se to zdá brzy na jakéhokoli velkého savce) a poté že je ihned znovu připuštěna.
Co se zákonů týká, může mi s nimi vaše (ne moje) republika políbit p r d e l a stejně tak vy všichni co se mne neustále snažíte omezovat ve věcech na které nemáte a nikdy mít nebude právo. Jsou věci přirozené, jakýmkoli zákonem nesvazatelné a nevynutittelné. Budu-li za své jednání lidmi trestán, nic to nezmění na hodnotách které uznávám a na tom, že budu jednat jak uznám za vhodné, v souladu se svojí morálkou a hodnotami!
Pokud máte hřebce s klisnou pohromadě, hřebec ji připustí ihned na první poporodní říji, zcela bez ohledu na to, zda má nebo nemá pod sebou hříbě. Stejně tak připouštějí chovatelé, kteří chtějí mít hříbě každý rok. Častěji to vážně nejde a ani se kvůli tomu neodstavuje od klisny hříbě, je to úplný nesmysl, protože je tou dobou pár dní staré.
Standardně se hříbě odstavuje v šesti měsících, výjimečně dříve, pokud matku hodně huntuje nebo mu hrozí růstové potíže (to jde často ruku v ruce). Nevím co jste kde slyšel za nesmysly, ale klisny se nepřipouštějí těsně po odstavu, protože to je jednak obvykle podzim/zima a v té době ani nemají říje, druhak i kdyby tou dobou říjely, nikdo nestojí o takhle pozdě narozená hříbata.
Vaše názory na zákony a morálku nehodnotím a ani mě nezajímají, jen uvádím fakta na pravou míru.
Omlouvám se autorce za OT, které původní téma zavádí zcela mimo.
Případ popsaný v původním příspěvku je opravdu nešťastný.
Masožravec
XXX.XXX.200.135
No vždyť si v zásadě rozumíme, proto jsem původně psal o hříběti jednou za rok či dva. Já dnes nevím jak to může vycházet s říjí. Ale u většiny zvířat je to přirozený cyklus.
Tímto děkuji za doplnění mých vědomostních mezer. Podrobněji se všemu budu věnovat až na to příjde doba, zatím jsem se právě zasekl na rozvaze.
Jinak na tom co jsem napsal nic dojemného nevidím. Problém a popsaná situace je stále stejná. Pravděpodobnost, že bych prodal každé hříbě (jinam než na maso) je malá, koní (jaké budu eventuálně mít) je nadbytek.
Masožravec
napsal(a):
No vždyť si v zásadě rozumíme, proto jsem původně psal o hříběti jednou za rok či dva. Já dnes nevím jak to může vycházet s říjí. Ale u většiny zvířat je to přirozený cyklus.
Tímto děkuji za doplnění mých vědomostních mezer. Podrobněji se všemu budu věnovat až na to příjde doba, zatím jsem se právě zasekl na rozvaze.
Jinak na tom co jsem napsal nic dojemného nevidím. Problém a popsaná situace je stále stejná. Pravděpodobnost, že bych prodal každé hříbě (jinam než na maso) je malá, koní (jaké budu eventuálně mít) je nadbytek.
Tak chovejte slepice, nebo pěstujte okurky.
Rozhodně se neprezentujte na "koních" s tím, že budete chovat koně na maso.
A doufám, že vám ta rozvaha nevyjde dobře.
Něco jiného je dát koně na jatka v Česku a kvůli okamžité situaci a něco jiného je, chovat koně na maso.
Masožravec
XXX.XXX.193.25
Jste jako malí. Já koně nechci na maso, chci svoje, vím že každý nebude pro mne vhodný, vím že za spoustu veterinárních zákroků nebudu ochoten platit.
Je to normální a přirozené, chovat koně za nějakým účelem. A je zvrhlé plýtvat koninou a zabíjet kvůli tomu jiné "taky mazlíčky" (v rodiném hospodářství znáte každé zvíře) nebo přijít nabuben.
Vím že téma je výbušné a já s ním už narazil. Proto jsem ho přednesl (podle mne k vhodnému příspevku - mě by třeba zvědavý kůň co mi cuchá vlasy a podobně zrovna nevadil) a doufám, že i tento můj malý příspěvek přinutil některé z vás se zamyslet kam jsme se kolem koní dostaly.
Váš přístup je i důvodem proč například (v jiné diskusi zmiňovaný) zákrok při kolice je tak drahý. A i díky tomu ten koloběh prostě jede a utrácet se musí. Mezi utracením a porážkou není rozdíl, při jednom se mrhá a napomáhá udržet ten nezdravý kruh bídy a nedostupnosti koňů, a neodpovídajích zisků.
Pokud by vám na koních opravdu záleželo a chtěly byste aby, tam kde je to ještě možné, navrátily, musíte přijmout i fakt že musí poskytovat i další užitek. Pro začátek můžete zkusit předražovat salám s koninou, už se to vlastně děje (myslím v Německu), i když koňské maso není zvláště hodnotné, ale specifickou chuť dodat umí.
Mne pak děsí si s někým od koní o něčem jen promluvit a nemám chuť se ani dostat dál k vlastnímu chovu, když končím na rozvaze a případným budoucím rozporům v rodině.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.213.247
Masožravec
napsal(a):
Jste jako malí. Já koně nechci na maso, chci svoje, vím že každý nebude pro mne vhodný, vím že za spoustu veterinárních zákroků nebudu ochoten platit.
Je to normální a přirozené, chovat koně za nějakým účelem. A je zvrhlé plýtvat koninou a zabíjet kvůli tomu jiné "taky mazlíčky" (v rodiném hospodářství znáte každé zvíře) nebo přijít nabuben.
Vím že téma je výbušné a já s ním už narazil. Proto jsem ho přednesl (podle mne k vhodnému příspevku - mě by třeba zvědavý kůň co mi cuchá vlasy a podobně zrovna nevadil) a doufám, že i tento můj malý příspěvek přinutil některé z vás se zamyslet kam jsme se kolem koní dostaly.
Váš přístup je i důvodem proč například (v jiné diskusi zmiňovaný) zákrok při kolice je tak drahý. A i díky tomu ten koloběh prostě jede a utrácet se musí. Mezi utracením a porážkou není rozdíl, při jednom se mrhá a napomáhá udržet ten nezdravý kruh bídy a nedostupnosti koňů, a neodpovídajích zisků.
Pokud by vám na koních opravdu záleželo a chtěly byste aby, tam kde je to ještě možné, navrátily, musíte přijmout i fakt že musí poskytovat i další užitek. Pro začátek můžete zkusit předražovat salám s koninou, už se to vlastně děje (myslím v Německu), i když koňské maso není zvláště hodnotné, ale specifickou chuť dodat umí.
Mne pak děsí si s někým od koní o něčem jen promluvit a nemám chuť se ani dostat dál k vlastnímu chovu, když končím na rozvaze a případným budoucím rozporům v rodině.
Noo když tak přemýšlím, tak co třeba důchodci..Už nás taky jenom stojej prachy a k ničemu nejsou..Jak by asi chutnali na cibulce... Chápete co tím myslím? Mě se osobně jenom při pohledu na něco z koňského masa nabíjí pistole uplně sama. Jinak za rok jde na trh umělé vepřové, tak se uvidí co a jak..
Masožrout
XXX.XXX.237.101
Si děláš srandu ne?!
Nicméně republika dlouhodobě na podobném scénáři pracuje. Za Kalouska se otestovalo zdanění důchodců a nikdo jste se neozvali. Vaše generace už důchod nedostane, přestože odvádí (a pokud ano nechci zdanění a odvody vašich vnuků a dalších asi 50 generací vidět) a vaše vnoučata vás již na popud (či povel, říkejte si tomu jak chcete, oni už budou tak vychovaní že to ani nerozliší) či povel odepíší. Pokud nebude vývoj ještě dramatičtější a já myslím, že bude, dostali bysme se v Evropě k eutanasii se kterou byste rádi a s láskou ke svým dětem a vnoučkům souhlasili.
Já myslím, že bysme si rozuměli, jen si některé věci/myšlenky nechceš pustit k tělu. A já to chápu a respektuji. Čas ale hraje proti nám všem. Každý den ztrácíme a ve společnosti není a nebude síla k návratu ke zdravým hodnotám.
P.S.
Ta válka už probíhá delší dobu. Jen doposud neměla klasický průběh.
P.P.S.
Pokud se již neozvu (přinejmenším pod tímto nickem v této diskusi), tak se mějte všichni jak nejlépe umíte a tak dlouho jak toho budete schopni.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.213.247
Taky končím a jen tak mimo diskuzi: Víte že Váňa normálně žere koně?
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.94.208
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Taky končím a jen tak mimo diskuzi: Víte že Váňa normálně žere koně?
A proč by nežral? nikdy se tim netajil. Je to zvíře jako jakékoli jiné
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.213.247
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A proč by nežral? nikdy se tim netajil. Je to zvíře jako jakékoli jiné
Jen mi to přišlo takový divný..
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.213.247
sisi58
napsal(a):
Jo, ještě když ho živí.
Asi to má tak, že "Buď budeš běhat, nebo jdeš do salámu."
Joo je to jenom o prašulích dneska..Dolarový náboženství je velmi rozšířená a má obrovskou moc.
A pak se sem vozí koňské maso ve všem, co z Polska přijde a kam jde tato surovina přidat.Hnus toto, ale každý majitel si musí rozmyslet dvakrát, než koně prodá, nebo daruje, stejně je to sázka do loterie a co je zadara, to má většinou pak špatný konec.Lidé se neumí chovat k ničemu, co nabyli lehce, či výhrou.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.213.247
Proto bych koně nikdy nikomu nedal na stáří..Je to moje zodpovědnost až do jeho posledního vydechnutí...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Proto bych koně nikdy nikomu nedal na stáří..Je to moje zodpovědnost až do jeho posledního vydechnutí...
A to je přesně ono, ten, kdo má zodpovědnost k danému tvoru, by si měl uvědomit, že stáří příjde a bude třeba se postarat.Je to jako s lidmi, až zestárneme, taky nebudeme chtít, aby nás děti šouply do starobince, můj názor.Lidé ovšem se radši zbaví koně, aby nemuseli investovat do veta apod.a koupí si nového mladého.Většinou to tak je, co mám zkušenost.Málo koní, co léta sloužili, dožije v klidu tam, kde to znají a nikdo je nehuntuje.Jenže není majitel, jako majitel.