Denisska

XXX.XXX.169.194
Ahojte,
mám klisničku sice už pátým rokem, ale začal se u nás objevovat velký problém s pocením přes zimu, je velmi, velmi chlupatá. Je to pastevní kobylka (má pouze přístřešek) a proto ji nemůžu a nechci nechávat stát mokrou. Na vyjížďkách se opotí i když jde jen krokem a je stále na stejném místě - nestěhuje se. Zůstane mokrá i po několika odpocovacích dekách, které z ní sundávám nacucané ! Máte někdo nějakou radu ? Přemýšlela jsem i o stříhání srsti - jednalo by se pouze o nějakou část krku a asi i podbřišák, ale mám strach, že by ji byla zima.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mno, vzhledem k tomu, že se to zdá být dost atypické, nenapadlo Vás to konzultovat s nějakým vetem? Třeba to může mít základ v nějakém zdravotním problému. A třeba se to bude dát vyřešit.
Já měla hodně chlupatou tinkeru, kterou bylo třeba stříhat, ale jednalo se o letní měsíce. V zimě se potila jen při ježdění v teplých dnech, což považuji za normální - to se spojí i běžně chlupatý kůň při práci a teplém počasí...
V létě s pocením problém nemá? (rozumím, že v zimě je to palčivější právě z důvodů nepraktičnosti pro jezdecké využití a nastydnutí).
Zkusila bych vyvíchovat pořádně slámou mokrá místa a přes nový slaměný "polštář" přehodit deku - buď tu odpocovací, jinou propustnou a nebo někde doporučovali dokonce letní děrovanou, aby vlhkost mohla odcházet a aby se koník zahřál a rychleji na těch místech uschnul, než třeba vyčistíte.
Přijde mi, že ten fleece sice propouští, ale taky na sebe tu vlhkost dost váže. Náš kůň se tolik nepotí a taky musím po lehké práci odpocovací deku vyměnit, protože je mokrá.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Moje zkusenost je, ze kdyz na zahrateho kone, kor v zimni srsti date odpocku, nektery kun se zacne potit jeste vic. Hlavne v zime vzhledem k nizke teplote se proste zapari a je stale vlhky... zkusila bych ji vyvechtovat a pripadne jak pise nademnou dat cistou slamu a prekrit velmi prodisnym materialem, aby drzela (sitova deka, muzete vzit i starou zacnou a priprvnit elastickym pasem na deky)...
Ale nepodcenujte zdravotni duvody, nema treba zvysenou teplotu?
Jinak hodne stesti.
Denisska

XXX.XXX.169.194
Kobylka v létě chlupatá není, nachlupatí pouze na zimu.. a zdá se to být od roku horší, protože ještě loni to až tak hrozné nebylo
Je to velmi odolná kobylka, nebývá nemocná (a chci aby to tak zůstalo). Teplotu nemá. Zpocený má POUZE krk a málokdy podbřišák. Hodně jsem nad tím přemýšlela, je to velmi stresující koník a potí se ze stresu - jenže s tím nevím co dělat, práce ze země je na stoprocentní úrovni, plně mi důvěřuje (vyzkoušeno plno pokusů i her), dokonce i pan V. Bořánek nás velmi chválil, že tak hodně komunikativní a důvěřivý koník se téměř vůbec nevidí..
Ale když jdeme ven, tak je nervozní. Vím, že to vypadá jakože si protiřečím, ale v tomhle směru už se s ní nemám kam dál posunovat , dle bývalé majitelky taková prostě byla vždycky.
Vyzkouším ještě to s tou slámou, děkuji vám za rady.
A ještě co se týče odpocovací deky, nenechávám ji na ni, takže se z toho nezapaří, počkám takových maximálně 10 minut, a hned měním..
Denisska

XXX.XXX.169.194
Nepřijde mi, že by deky nějak výrazně pomáhaly, mám jak kvalitní, tak i méně kvalitní a můžu jich vyměnit klidně i 5 během půl hodiny...
Denisska
napsal(a):
Kobylka v létě chlupatá není, nachlupatí pouze na zimu.. a zdá se to být od roku horší, protože ještě loni to až tak hrozné nebylo
Je to velmi odolná kobylka, nebývá nemocná (a chci aby to tak zůstalo). Teplotu nemá. Zpocený má POUZE krk a málokdy podbřišák. Hodně jsem nad tím přemýšlela, je to velmi stresující koník a potí se ze stresu - jenže s tím nevím co dělat, práce ze země je na stoprocentní úrovni, plně mi důvěřuje (vyzkoušeno plno pokusů i her), dokonce i pan V. Bořánek nás velmi chválil, že tak hodně komunikativní a důvěřivý koník se téměř vůbec nevidí..
Ale když jdeme ven, tak je nervozní. Vím, že to vypadá jakože si protiřečím, ale v tomhle směru už se s ní nemám kam dál posunovat , dle bývalé majitelky taková prostě byla vždycky.
Vyzkouším ještě to s tou slámou, děkuji vám za rady.
A ještě co se týče odpocovací deky, nenechávám ji na ni, takže se z toho nezapaří, počkám takových maximálně 10 minut, a hned měním..
A když má zpocený pouze krk, proč vlastně dekujete ?
Denisska

XXX.XXX.169.194
Děkuji hlavně ten krk :).
No jo jenže zrovna krk, to je hodně svalů a když ho má po vycházce zahřátý a opocený, tak nemůže ani pořádně vychladnout a naopak jí to ztěžujete, když je celá zabalená navíc pokud je venku i nervoźní o to víc pak doma dopocuje, když je zabalená celá v dece. Tak že bych řešila záda na krk bych se "vybodla" a nijak nebalila, není to oholenej sporťák, krk bych jen pečlivě vychýchovala slámou a pročísla. Pokud je prakticky suchá, nebo jen lehce orosená, pořídila bych tu síťovanou deku v fleecem na zádech, ta umožní rychlé doschnutí a přitom nechá záda pěkně chráněná.