Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

veormika45

1.1.2017 15:58
veormika45

XXX.XXX.178.40

Ahoj, ráda bych vás poprosila o vaše zkušenosti s rem spánkem u koníků.
Dneska kobylka spala ve stoje, pak se najednou docela rychle svalila na zem, a začala sebou škubat - zadníma nohama, švihala ocasem, vydávala i neurčité zvuky. Nikdy jsem ji ještě takhle neviděla, dokonce mě i napadlo, jestli nemá křeče, raději jsem k ní šla, měla trochu pootevřené oči ale vypadala že o sobě neví, až když jsem na ni promluvila, zvedla hlavu a vstala. Pak podřimovala ještě hodnou chvíli, ale jinak normálně žere, pije, chodí..
Mrzí mě, že jsem ji nejspíš vyrušila právě z rem spánku, ale opravdu mě to trochu i vyděsilo smajlík. Vedle ní ležel ponďa a koukal na to taky dost divně vždy když sebou škublasmajlík.
Také sebou vaši koníci takhle šijí?

Kaci123

1.1.2017 18:27
Kaci123

XXX.XXX.166.11

Nevím, ale za 30 let u koní jsem neviděla takto upadnout koně do REM spánku. Starým koním se občas při podřimování jakoby podlomí kolena, ale dají si bacha aby neupadli, rychle je to probere. Zato jsem znala kobylu, které se stávalo to, co popisujete, ale to byla epileptička, měla neurologický problém, neléčitelný, musela mít svůj individuální management a samozřejmě nesloužila jako jezdecký kůň. Nechci strašit, ale vidět, že mi ve výběhu takto padne kůň k zemi a ještě cuká nohama, no já bych lehce hysterčila.

Veormika45

1.1.2017 20:02
Veormika45

XXX.XXX.150.170

Asi jsem to spatne napsala, ona sebou nesvihla k zemi jako ze by najednou upadla.. spise jak pospavala, tak najednou z mista si lehla, ale klasicky nejdriv predni pak zadni. Bez ohrabovani mista, toceni dokola atd. Bylo to proste náhlé, ale ne že by sebou na zem nekontrolovatelně plácla... myslím, ze z epileptickeho záchvatu bych ji slovem neprobrala, tak budu doufat, že s tímto to nemá nic společného, každopádně budu na pozoru, děkuji.

2.1.2017 14:39
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Co se týče epilepsie, tak podle mne uvažujete správně. Je to asi jako u lidí. U celkového záchvatu jsou vlastně v bezvědomí, neprobudíte je z toho, takže to by šlo, podle mne, vyloučit.

Třeba je to jako u psíků, prostě se jim něco zdá a prožívají to. Tělo nevypne. Ale nejsem veterinář, odborný termín pro tento stav neznám. Pokud by se to stalo ojediněle, tak bych si z toho hlavu zatím asi nedělala.

Přidejte reakci

Přidat smajlík