equ

XXX.XXX.106.7
Dobrý den,
přes inzerci je mi nabízeno anglické sedlo. Prý bylo šité koni na míru sedlářem. Sedlo na sobě však nemá žádnou značku výrobce a ani prodávající neví, kdo ho měl šít. Jak poznat, že sedlo je rozumně kvalitní a nejedná se o indickou výrobu?
U westernových sedel alespoň člověk vidí, z jakého materiálu má sedlo kostru, ale u anglie se nějak nechytám.
Děkuji.
titto

XXX.XXX.45.4
Zkusila bych sem hodit fotku popř. inzerát, možná někdo pozná co je to zač, ale dost o tom pochybuji. Pokud prodávající řekne, že bylo šité na míru a neví kým, tak nebude první majitel a jestli se sám nezajímal kým je sedlo ušité, když ho sám kupoval, tak i to je divné. Kvalita lze pozorovat na typu kůže (dost na pohled, dost hmatem), ale ani to není záruka. Dále bych se dívala, jestli je sedlo opravdu šité a ne lepené. Pokud je starší tak lze sledovat i ošoupání bočnic od třmenových řemenů (nekvalitní sedla jako Beauty apod. mají hned odbarvené bočnice), ovšem ani to není 100% ukazatel, hnědé Prestige také dost ztrácejí barvu, naopak černé Kentaury prakticky barvu nemění. Pokud sedlo nemá ani punc ani nějaké výrobní číslo, tak může prodávající laikovi tvrdit cokoliv. Záleží taky na ceně, pokud někdo tvrdí, že je sedlo kvalitní, šité na míru apod. a ani neví, nezjistí si, kdo šil, je to dost pochybné, takové sedlo bych třeba za 10tis. nekoupila. Kolik za něj prodávající chce?
equ

XXX.XXX.106.7
Jen 4 tis., pokud by chtěl více, tak bych to samozřejmě za sedlo "bez rodokmenu" nedala.
Ale nejde mi jen o cenu, hlavní je pro mě pohodlí koníka a indiím v tomto nevěřím.
V jakých místech poznám, že je lepené místo šité?
Procházela jsem hodně fotek na googlu, v některých ohledech vypadá jako indie, ale v nějakých detailech zase ne (
Sedlo není veřejně inzerované a nechce se mi sem dávat fotky, které nejsou moje.
Prodávající není první majitel, v tom ale nevidím problém.
Odrbaná barva nikde není, ale podle toho těžko hádat, když nevím, jak moc bylo ježděné.
(btw. mám snad 20 let starého Kentaura a máte pravdu, je stále krásně černý ).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud chcete kvalitní sedlo za levnou cenu, tak prostě jděte po inzerátech lidí, kteří je tahají z Německa.
Sedlo bez rodokmenu podle fotek, pokud to není úplný šunt, podle mě nepoznáte.
Za 4tis. se dá sehnat i kvalitní sedlo typu Kieffer, apod. U nich bych viděla jediný problém a to, že se v největší míře nebudou na extra širokého koně.
Nevím, v čem nevěříte indickým sedlům? Ohledně kvality šití a materiálu je velmi proměnlivá, ale zatím jsem neviděla žádné, co by bylo šité křivě. Tedy to je to, co by mě u levného sedla nejvíc zajímalo. Zda se jeté sedlo nikde nerozpadá, zda jsou pravidelné polštáře, pravidelné posedlí, bezpečné třmen.zámky - prostě věci, které jen tak nespravíte a budete muset investovat do sedláře..
Já měla indii několik let a byla pořád jako nová. Bylo to klasické Star - drezurka - právě proto, že jsem řešila extra široký hřbet a v té době to byla vůbec první sedla na široké koně, která se dala sehnat levněji než za 25tisíc.

Aha, pardon, vůbec nevím, kde jsem mezi řádky přečetla, že je to sedlo pro extra hřbet
equ

XXX.XXX.106.7
Asi jste jasnovidná jedná se o sedlo na extra široký hřbet a navíc extra lopatky.
Takových sedel je v inzerci málo. Star zrovna na koně relativně seděl, ale pro mě bylo dost nepříjemné. Starší Wintec W. rovněž.
Nějakou delší zkušenost s levnými sedly jsem měla jen s Nortonem a ten asi po 4 letech odešel do kytek, "rozvolnila" se komora, tak proto nevěřím neznačkovým sedlům.
Ty staré kieffery mívají zužující se kanály a Stubbeny jsou jako šutr, ale to je vcelku jedno, protože jsou stavěné na teplokrevné sportovní hřbety s kohoutky, ne na soudky bez kohoutků, takže by nám stejně nepasovaly.
Nejradši bych šla do bezkostry, ale tam už vůbec nepoznám kvalitu. Ty, co jsou za dostupnou cenu (do cca 10 tis.), jsou buď až podezřele laciné, nebo hoodně jeté a to se zas bojím, v jakém stavu to bude uvnitř, aby to polstrování nebylo moc "prosedlé" atd...

Na extra široký hřbet (tinker) jsem měla Wintec Isabell Werth s extra širokou komorou. To bylo jediné sedlo, které na ní sedělo.
Rozumím Vám, je to peklo. My jich taky vystřídali...
Zrovna ho prodávám, tak pokud by byl zájem..
equ

XXX.XXX.106.7
Jakou tam máte barvu? Do těch běžných Wintec sedel jdou nacpat fialové komory? My měli problém tu širokou natlačit i do wide, nechtělo se to tolik rozevřít.
Jak se v drezurce sedí na kulatém koni, nebolí z toho kyčle?
V Isabele jsem seděla jen 1x a trošku jsem se v klusu tloukla o přední rozsochu, připadá mi hodně hluboká. A tak nevím, jestli by to chlapa nevykastrovalo.
Tori

XXX.XXX.221.2
Co se týče sedel na široké koně, tak dobré bývají balouny, nebo hauzr. Dají se sehnat i německá, sommer, nebo i passier se dá najít. Zkuste a-sedla.cz nebo sedlovna.cz
A jinak si myslím, že by to sedlo nemuselo být špatné. Pokud si ho můžete vzít na zkoušku, neváhala bych. U širokých koní bych se nezaměřovala jen na značku. Až ho budete mít v ruce, tak uvidíte.
My máme dva široké koně a na oba drezuru, nikdy by mě nenapadlo, že by to mělo být nepohodlné :).

Právě myslím, že má fialovou. Ale nemám to teď u ruky a nikdy jsem nepředělávala, tak upřímně z fleku nevím..
S klouby nemám problém, tak mě nenapadlo, že by z toho něco mohlo bolet. Právě jak je ta Isabell pohodlná, tak se v tom sedí jak v křesle před telkou
S muži v sedle moc zkušeností nemám, tak nevím. Je možné, že z počátku by to mohlo být o zvyku. Ale to je koneckonců každé nové sedlo.
Já nesnáším western, ale jak už jsem byla zoufalá z toho hledání, tak jsem si říkala, jestli by nebylo nejjednodušší sáhnout po westernu. Bohužel nejsem ten typ, tak jsem byla šťastná za toho Winteca. Ale W Wide neseděl vůbec :(.