Holky rada bych nazor na kastraci hrebcu. V kolika letech popripade mesicich kastrujete. Atojim ted pred rozhodnutim. Zda na jare vykastrovat rocka nebo ho odvezt do hribarny a nechat v koulich do 3 let. Samozrejme pro me by byla asi lepsi varianta a, ale nechci ho podrazit. Ma tu kamaradky ale vse kobylky a vybehy vsechny jen s paskama az na jednu ktera je pevna drevena ohrada. Uz jsem takhle jednoho hrebca odchovala a kastrace byla az ve trech letech jenze to byl ponda a nehrozilo ze by skocil velke kobyli. Uz rocni klisna byla 3× vetsi a on ani nehrebcil takze to bylo ok. Ale ted je tu velky konsky kluk. Co myslite vy. Zkusenosti s vykastrovanim ve 3 letech x rocni hribe. Diky diky.
ztracena,atlantida

XXX.XXX.252.37
Pokud mohu tohle téma jsem taky řešila. Bylo mi řečeno že na mého hřebečka je to díky původu a s ohledem na mě 1. rok brzo. Ono záleží asi i na plemeni. Já jsem si vybrala kastraci mezi 2-3lety a i metodu už mám rozhodnutou. Konzultovala jsem i s klinikou v Heřmanově městci. Ve stáji mi řekli řešit individuálně až jak začne vyvádět, ale v 1. roce je prý brzy a podrazím ho. Taky mě tohle téma stále zajímá.
Uživatel s deaktivovaným účtem

22verunka
napsal(a):
Holky rada bych nazor na kastraci hrebcu. V kolika letech popripade mesicich kastrujete. Atojim ted pred rozhodnutim. Zda na jare vykastrovat rocka nebo ho odvezt do hribarny a nechat v koulich do 3 let. Samozrejme pro me by byla asi lepsi varianta a, ale nechci ho podrazit. Ma tu kamaradky ale vse kobylky a vybehy vsechny jen s paskama az na jednu ktera je pevna drevena ohrada. Uz jsem takhle jednoho hrebca odchovala a kastrace byla az ve trech letech jenze to byl ponda a nehrozilo ze by skocil velke kobyli. Uz rocni klisna byla 3× vetsi a on ani nehrebcil takze to bylo ok. Ale ted je tu velky konsky kluk. Co myslite vy. Zkusenosti s vykastrovanim ve 3 letech x rocni hribe. Diky diky.
Ideál je nechať vyrastať žrebca v zmiešanom stáde, ale na to má podmienky málokto.
Ja by som ho šupla niekam na odchov, stiahnuť ho odtiaľ a vykastrovať ho môžeš kedykoľvek. A pokiaľ máš podmienky na chov žrebca, prípadne je to potenciálny plemenník, v tých troch sa bude rozohovať ľahšie, už to predsalen bude aspoň exteriérovo trochu hotovejší kôň.

Řeším naprosto to samé. Kupuji koně, je mu momentálně 17 měsíců, dovezu ho v dubnu, tedy ve věku cca rok a půl. Už teď je hezky narostlý, osvalený. Nejraději bych ho měla u baráku, ale jako hřebce nelze, takže si s tím také lámu hlavu...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Nechala jsem kastrovat 3 hřebečky, všichni narození na jaře, a kastrace další podzim, takže cca 1,5 roku. Koupila jsem valáška, který byl kastrovaný v roce a 2 měsíce, a splňuje požadavky konstituce svého plemene, já to vidím v pohodě. MVDr doporučují co nejdéle, kolem 2 let nejpozději (tedy mně bylo doporučeno).

Utěšuji se právě tím, že už teď má skoro rozměry dospělého koně, takže s růstem bych problém moc neviděla. A preferovali byste kastraci ještě "doma" nebo po odvozu do nové stáje, tzn. podle mě dvojí stres?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
To záleží na Vás. My přivezli kladrubáka, a kastroval se po 3 týdnech tady, a byla pohoda, tedy krom zdravotních "komplikací", ale ty se právě doma dobře pohlídaly. já osobně bych měla strach nemít svého koně po zákroku pod kontrolou. O stresu bych možná ani nemluvila. Ale jestli máte koníka přivézt ke kobylám, Dr. doporučují ještě min 14 dní nechávat stranou, patrně kvůli zahojení ran.

Koník je teď v rodinném stádě s matkou, jejím posledním (ještě neodstaveným) hříbětem, a otcem. Jsou venku, box zná, ale nechodí do něj. Pokud bych kastrovala až u nás, musela bych ho po dobu kastrace a hojení mít v boxu - a to je ten stres, co jsem měla na mysli (špatně jsem se vyjádřila).
No mám o čem přemýšlet, naštěstí mám ještě čas...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Pak bych to asi řešila kastrací u chovatele. Taky záleží, jak se chová koník, my kladrubáka pouštěli do stáda už po 2 dnech, ale to byl fakt flegmouš, všichni byli v klidu.
Asi mate pravdu necham ho tedy nekde v hribarne. Mozna jeste zkusim jestli by nekdo nechtel k nam dat sveho maleho spunta a rozdelit je pevnou ohradou. Ustajeni je boxove takze to by problem nebyl. Me slo spis o to ze je proste uzasne vymazlenej. A je to profik. At po nem chci cokoliv udela to uplne v pohode. Myslim tim prochazku na ruce vleze za mnou vsude. Nozky zveda projde vsim i bez mamky coz je super a mam strach aby mi ho nekde nepokazili. Preve jen kazdy den se s nim mazlim a je to proste nunakek ale ma respekt samozrejme. Nedovoli si stipnout nebo udelat spatny krok smerem ke me i kdyz je to, dite" uz mame dana pravidla.

22verunka
napsal(a):
Asi mate pravdu necham ho tedy nekde v hribarne. Mozna jeste zkusim jestli by nekdo nechtel k nam dat sveho maleho spunta a rozdelit je pevnou ohradou. Ustajeni je boxove takze to by problem nebyl. Me slo spis o to ze je proste uzasne vymazlenej. A je to profik. At po nem chci cokoliv udela to uplne v pohode. Myslim tim prochazku na ruce vleze za mnou vsude. Nozky zveda projde vsim i bez mamky coz je super a mam strach aby mi ho nekde nepokazili. Preve jen kazdy den se s nim mazlim a je to proste nunakek ale ma respekt samozrejme. Nedovoli si stipnout nebo udelat spatny krok smerem ke me i kdyz je to, dite" uz mame dana pravidla.
Odkud jste?

Škoda, z ruky :(.
To jo. Musim zacit pomalu nejak zajistovat popripade zjistovat. Hribarnu jsem nasla krasnou ale take mam nejake pozadavky jako je to ze se s konem bude nekdo zabejvat. Ne ze ho vyzenou na pastvu a za tri roky si ho divokeho povezu domu. A to uz se proste plati a ne malymi penezi. Proto dost zvazuji co dal.

Já bych to zas ráda měla blízko, abych si za koníkem mohla sama tak 2x týdně dojet.
ashana

XXX.XXX.145.138
Dobrý den. Co vím tak kastrujou I hrebecky před 1 rokem. A valasci jsou v pořádku. Je případ kdy připustil 8 měsíční capart kobylku. Co vet to jiný názor, jeden řekne že to je jedno ze to nemá vliv, druhý řekne kastrace až ve dvou letech. Já teď na jaře budu kastrovat také. V květnu bude dvouletej. Mám ještě kobylku a musím je kvuli riji rozdělovat. Jinak jsou spolu a vše ok. Ale už se těším až je nebudu muset hlídat kvůli riji.:) ono kdyby kobyla nebyla vterka tak si ji malej ani nevšimne.
ztracena,atlantida

XXX.XXX.252.37
ashana
napsal(a):
Dobrý den. Co vím tak kastrujou I hrebecky před 1 rokem. A valasci jsou v pořádku. Je případ kdy připustil 8 měsíční capart kobylku. Co vet to jiný názor, jeden řekne že to je jedno ze to nemá vliv, druhý řekne kastrace až ve dvou letech. Já teď na jaře budu kastrovat také. V květnu bude dvouletej. Mám ještě kobylku a musím je kvuli riji rozdělovat. Jinak jsou spolu a vše ok. Ale už se těším až je nebudu muset hlídat kvůli riji.:) ono kdyby kobyla nebyla vterka tak si ji malej ani nevšimne.
Ono já se musím ohlížet i na původ mám tam moc plnokrevné krve z Gaspariho a přitom zase z otce AQH z USA tak je lepší počkat pro mě k tomu druhému roku.

ztracena,atlantida
napsal(a):
Ono já se musím ohlížet i na původ mám tam moc plnokrevné krve z Gaspariho a přitom zase z otce AQH z USA tak je lepší počkat pro mě k tomu druhému roku.
Jakým způsobem má původ koně vliv na kastraci? Něco takového jsem v životě neslyšela.
ztracena,atlantida

XXX.XXX.252.37
napsal(a):
Jakým způsobem má původ koně vliv na kastraci? Něco takového jsem v životě neslyšela.
Koně z této linie zrají a rostou prý trošku déle. Nevím co je pravdy na tomhle tvrzní ale já si mohu dovolit počkat.
ztracena,atlantida
napsal(a):
Koně z této linie zrají a rostou prý trošku déle. Nevím co je pravdy na tomhle tvrzní ale já si mohu dovolit počkat.
Kastrace nema na rust kone vliv. To zase pletete jabka s hruskama. Znam kone co byli kastrovani v roce a jsou z nich velke a mohutne zvirata a taky ty co byli kastrovani az po ctvrtem roce a nekteri jsou drobounci. Je to dano geneticky ne tim kdy vykastrujete.
ztracena,atlantida

XXX.XXX.252.37
Íháček
napsal(a):
Kastrace nema na rust kone vliv. To zase pletete jabka s hruskama. Znam kone co byli kastrovani v roce a jsou z nich velke a mohutne zvirata a taky ty co byli kastrovani az po ctvrtem roce a nekteri jsou drobounci. Je to dano geneticky ne tim kdy vykastrujete.
Píšu že nevím co je tom pravda slyšela jsem a četla jsem že kastrace příliš brzo způsobí že bude mít kostru ale nikdy pořádně nenasvalí nebo naopak už nevím je to dlouho. Co je na tom pravdy nevím, ale sama za sebe si myslím že by měl projít i tou pubertou protože hormony udělají dost. U koní ale opravdu nevím.

Já bych po zkušenostech volila kastraci na roce a malého nechala doma, kde to zná a kde je pod osobní kontrolou. Ideálně ve smíšeném stádě s nějakým vrstevníkem. Podražený nebude a naopak se vyhne stresu ze změny stáda, typu ustájení, náhlé změny krmné dávky, to těm mrňousům obvykle dá zabrat, někdy i oslabí imunitu.
A taky, najít dnes dokonalou hříbárnu, kde malému dají všechno co je potřeba a kde nevychovává prcek prcka není jednoduché.
No to je prave to. Vetsinou tam.nikde nepristupuji individualne.. Kone vyhani a zahani jako stado mustangu a vazne nechci resit ze je z nej blazen a rok prace v prd... jeste jsem nasla jednu staj kde maji sice tazaky ale stado hrebecku a valachu vekove smisene + plemenik qh a par valasku ct. Navic to neni daleko. Pokud to nebude ok. Nejak se zaridim.

Ja si myslím, že kone úplne hlúpe nebudú, že ten vychovaný kôň aj tým "mustangovaním" nezvlčie natoľko, že by sa za pár dní, možno týždňov nezrovnal do pôvodnej formy. Zvlášť pokiaľ ho popisujuete ako bezproblémového.
Ale Je pochopiteľné, že pokiaľ nemáte niekoho, komu dôverujete, je naozaj dosť rizikov nechať koňa niekoľko sto km ďaleko a kontrolovať raz za čas. V tomto zase tie "škôlky" vo veľkých žrebčínoch boli fajn, kone boli zvyknuté na dennú manipuláciu, dvakrát denne sa na kŕmenie uväzovali, pravidelné korektúry...myslím, že dospievajúci kôň toho viac ani poznať nemusí.
To je pravda. Asi je fakt ze kdyz je takto kontaktni a vychovany ze asi vse nezapomene. Nechci rikat ze jsem nejaky nevim co ale prece jen sem si ho porodila vlastnima rukama. A vim ze delam maximum pro jeho zdravy vyvoj, ze ma pohyb ze semu venuji ze kovar je pravidelne veterinar a ze to co mu koupim ke krmeni skutecne dostane. Chapete co tim chci rict a kdyz ho soupnu nekam x km uvidim ho jedno za treba 14 dni.