Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.1.2017 23:09
keira

XXX.XXX.106.7

Jak dlouho trvalo, než si vaši mlaďoši zvykli na udidlo?

Obsedla jsem před půl rokem na sidepulu, tak jsem si myslela, že už bychom mohly pokročit k udidlu, zatím ho měla tak asi 5x, vždy jen na pár minut, přes stájovku, za kterou ji držím/vodím.

Nasadit si ho nechá, ale pak furt žvýká, otevírá hubu, xichtí se. Dnes jsem ji chtěla pár minut olonžovat a dávala dost najevo, jak ji to udidlo štve, rozčilovala se, zlobila. Tak bych jen ráda věděla, jak dlouho obvykle koníkům trvá, než udidlo přijmou.

JL

12.1.2017 08:53
JL

XXX.XXX.61.75

To je hrozně individuální - jsou koně, co jsou s udidlem od začátku OK, jsou koně, co jim to trvá.
A jsou majitelé, kteří udidlo nepoužívají prostě proto, že i když ho kůň zná, tak preferuje ho nemít. Ono se není čemu divit - prostě jen jeho přítomnost obtěžuje. Asi málokdo by nosil rovnátka, kdyby nemusel.

12.1.2017 09:39
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Je to individuální, ale naše wpbr-ka si zvykla ze dne na den.Nasadili jsme udidlo a šli jsme na vycházku.Když jsme přišli z vycházky, žádný hraní s udidlem, slintání.Prostě ho tam nechala v klidu ležet.Odreagovala se na vycházce a nesoustředila na to, co má v hubě a byl klid, pohoda.

12.1.2017 12:22
koně

XXX.XXX.205.252

Mladým dávám vždy jednou lomené, klasika nerez a ne úplně tenké.Většina to vezme a jde, bez nějakých problémů.Jeden mladý řešil, tak jsme dali mosazné a taky dobré.
Možná vaší kobyle nevyhovuje právě materiál, nebo tloušťka, máte li možnost zkuste si třeba půjčit jiné.

12.1.2017 18:19
keira

XXX.XXX.106.7

Na procházku jsme šli jednou, tak 15 minut a mlela hubou furt.

Dávala jsem ji 2x lomenné 16mm déčko, co mam na druhou kobylu, teď jsem pro ni koupila 2x lomennou 18mm olivku z auriganu, tak uvidím, byť zatím teda moc nevěřím, že by jen změna materiálu udělala veliký rozdíl.
Ještě mám k dispozici tenké 1x lomenné, tak to zkusím, jestli nebude lépe.

Naštěstí funguje výborně na sidepulu, tak nemám žádný spěch. Já ji teda docela chápu, mně by se to taky nelíbilo mít v hubě najednou navíc takový kus železa, ale beru to jako součást základního vzdělání koně, umět i na udidlu, a zvládli to jiní koně, tak proč by ona neměla.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.1.2017 19:09

Já první týden (ke konci července 2016) dávala udidlo jen na krmení, jen na pár minut. A krmila jsem otrubami. Když kobylka zvládla otruby, šly jsme se napást. Pak dostala kousek jablíčka. Prostě postupně od "kouše se snadno a samo" až po "chce to už trochu umu". A teprve když už udidlo nepřehazovala v hubě a vehementně nežvýkala, začaly jsme s prací na ruce. Ohýbání a tak, co jsem dělala dříve na sidepullu a ohlávce. Asi po deseti dnech od prvního nasazení udidla ho dostala už na jízdárně na ježdění. A to už neřešila vůbec a reagovala stejně dobře jako na sidepullu, na kterém jsem ji také obsedla. Od podzimu zase střídám udidlo a sidepull. Na nové cviky a pár minut posazení bez sedla používám sidepull. Teď jsem se vrátila k práci s udidlem na ruce a učím kobylku, aby hledala přes udidlo aktivně kontakt s rukou. I když v sedle už lehký pasivní kontakt na dlouhé otěži udržíme.

13.1.2017 17:56
dsj

XXX.XXX.207.141

Já jsem loni obsedala kobču, která když měla poprvé udidlo v hubě, tak to vzala naprosto pohodvě, že to není nic zásadního a vůbec ho neřešila. Bylo jí jedno jestli má na hlavě na ohlávku nebo uzdečku. Poprvé jsem jí nasadila uzdečku na jízdárně při krokování na konci hodiny, na další hodinu už jsme jeli s udidlem.
Na jaře jsem ale začala jezdit na kobyle, které si udidlo zatím netroufám dát vůbec - je to plašan, na všechno nové kulí oko, panička jí jednou udidlo vyzkoušela a kobča prchla přes hrazení z jízdárny domů, ale tam myslím nastala nešťasná souhra nedorozmění mezi paničkou a kobylou. Tak uvidím jak to dopadne letos na druhý pokus...

13.1.2017 18:19
22verunka

XXX.XXX.178.37

Holky taky by me tohle tema zajimalo. Mam mladou achalku zatim pracujeme pouze na ohlavce, lonzujeme, sedlo uz zna ale zatim neobsedla. Pracujeme spise na duvere. Udelala jsem si tokovou mensi, opici drahu" v podobe mostiku a prekazek a vsech moznejch strasaku. No a zkusila jsem udidlo. Klasiku 1krat lomene stihlo. A reagovala relativne dobre zadne dramo. Ale uz ho mela v hube asi 10 krat a stale stejny prezvykovani jazykem tam dela takovy kraviny, vyplazuje jazyk pak zas jakoby zivala. Proste ji to tam s.e.r.e
taky teda zkusim zmenit udidlo mam jich tu spousta ale moc tomu neverim.
Podotykam ze kobca je mlada na jare 6 leta.
Mam ji od zari a byl to opravdu zcela neosahany kun. Nikdy nemela ohlavku zila tzv na divoko a cloveka znala jen jako kolemjdouciho.
Za tu dobu udelala hroznej pokrok je ze zeme stoprocentni jen kovare porad nemusi. Ale ten je cizi.

13.1.2017 18:39
dsj

XXX.XXX.207.141

22verunka napsal(a):
Holky taky by me tohle tema zajimalo. Mam mladou achalku zatim pracujeme pouze na ohlavce, lonzujeme, sedlo uz zna ale zatim neobsedla. Pracujeme spise na duvere. Udelala jsem si tokovou mensi, opici drahu" v podobe mostiku a prekazek a vsech moznejch strasaku. No a zkusila jsem udidlo. Klasiku 1krat lomene stihlo. A reagovala relativne dobre zadne dramo. Ale uz ho mela v hube asi 10 krat a stale stejny prezvykovani jazykem tam dela takovy kraviny, vyplazuje jazyk pak zas jakoby zivala. Proste ji to tam s.e.r.e
taky teda zkusim zmenit udidlo mam jich tu spousta ale moc tomu neverim.
Podotykam ze kobca je mlada na jare 6 leta.
Mam ji od zari a byl to opravdu zcela neosahany kun. Nikdy nemela ohlavku zila tzv na divoko a cloveka znala jen jako kolemjdouciho.
Za tu dobu udelala hroznej pokrok je ze zeme stoprocentni jen kovare porad nemusi. Ale ten je cizi.

Tenhle popis mi připoměl jednu jízdárenskou kobču - chodila s jazykem přes udidlo, trenér říkal, že má nízké horní patro a udidlo jí tlačí. Vyzkoušeli jsme všechno co jsme měli, různé šířky i druhy, včetně doma-made westernové páky a nic nepomáhalo, šlebila se, zívala, rejdila jazykem, otvírala hubu, hvězdařila, nakonec začala plazit a muselo se na ní jezdit na hackamore (bezudidlovky v té době nebyly).
Vaše kobča je mladičká a achalové jsou údajně velké citlivky a osobnosti, třeba si ještě zvykne. Ale zkuste jí kouknout do huby, kde si to udidlo strká - snad to nebude pod jazyk.

Neregistrovaný uživatel

13.1.2017 18:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

Do tohoto tématu se taky zapojím s dotazem jelikož mám mladého taky. Sice hříboše ale vědět mohu.

Kdy začít učit ho když plánuji obsedat až ke 4 roku?

Řeklo se mi že mohu klidně ve 2 letech začít pomalonku s uzdečkou i s udidlem s tím že mu ho prostě občas na pár minutek dát. a od 2,5 začít zvykat na sedlo s tím že to mu nic neudělá tak občas bude nosit lehké sedlo a opravdu se mi nechce nechat obsedání na 3 rok. Případně někdo jo lehký, ale příjde mi zbytečné řešit obsedání tak brzo.

13.1.2017 19:05
22verunka

XXX.XXX.178.37

dsj napsal(a):
Tenhle popis mi připoměl jednu jízdárenskou kobču - chodila s jazykem přes udidlo, trenér říkal, že má nízké horní patro a udidlo jí tlačí. Vyzkoušeli jsme všechno co jsme měli, různé šířky i druhy, včetně doma-made westernové páky a nic nepomáhalo, šlebila se, zívala, rejdila jazykem, otvírala hubu, hvězdařila, nakonec začala plazit a muselo se na ní jezdit na hackamore (bezudidlovky v té době nebyly).
Vaše kobča je mladičká a achalové jsou údajně velké citlivky a osobnosti, třeba si ještě zvykne. Ale zkuste jí kouknout do huby, kde si to udidlo strká - snad to nebude pod jazyk.

Jo osobnost to je a jeste zenska a citlivka hrozna. Udidlo ma dobre na jazyku. Na to jsem koukala hned. I jsme kontrolovaly zoubky a vse v poradku.
Mozna opravdu jen bude trvat delsi dobu nez si zvykne. A je mlada nechci si ji zkazit. Opravdu jsem nepoznala vnimavejsiho kone. Staci ji velmi malo aby pochopila co a jak. Mame cas a nechci na ni chvatat. Budem zkouset.

13.1.2017 19:10

Máme v stajni kobylku or1/1 extrémne citlivú na zubadlo a nejako extra sa to nezlepšilo ani po dvoch rokoch pod sedlom. Zozačiatku reakcie ako popiusje 22verunka, to sa trochu zlepšilo, ale stále je to dosť bieda. Akože nejaké zdrhanie cez zubadlo alebo tak, to nie. Len nechce ísť na priľnutie, alebo tam nevydrží dlho a po chvíli už vyťahuje oťaž, alebo trasie hlavou. Obsadal ju citlivý, empatický a veľmi šikovný jazdec, s veľmi jemnou rukou, takže nejaké zlé skúsenosti kobyla nemá. Ja by som to s ňou už vzdala dávno a zvolila by som nejakú bezzubadlovku-bola obsadaná na sidepulle, základy tiež dostala s ním. Kobyla je ale celkovo extrémne citlivá takmer na čokoľvek, ale majiteľka si netrúfa.
Takže asi keď takýto kôň je schopný fungovať na sidepulle, nechala by som ho chodiť na ňom.

Přidejte reakci

Přidat smajlík