Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.1.2017 21:31
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Ahoj,
poradili byste mi nějakou dobrou a srozumitelnou knížku o práci ze země? Klidně i jiný pramen (video).
Ráda bych nějaký systematický postup, aby bylo čeho se držet. Jsem samouk, koník není moc vnímavý a člověk už zkouší cokoliv. Jde mi o rozhýbání koně do stran, obrat okolo předku udělá, zacouvá, ustupuje jen na jednu stranu, na druhou to nejde a já nevím, jak mu to vysvětlit. Jsem v tomhle neznalá, zkouším, co jsem kde načetla, ale chtěla bych spíš nějaký systém. Koník není můj, mám ho pár dní v týdnu. Ve stáji je znalá holčina, která to s ním zkusila (naučila ho ustupovat, na tu horší stranu jí to taky dělalo potíže), ale nechci ji pořád otravovat, ráda bych si nějak poradila sama.
Koni dělá problém pochopit, pak je ochotný a snaží se. Jde mi o hraní v kruhovce, nemám nějaké extra ambice. Kůň je tak na úrovni Z.

Děkuji.

12.1.2017 21:48
tony-jcb

XXX.XXX.110.166

Máš člověka který umí co potřebuješ a hledáš video nebo knihu ? Tady je něco hodně špatně

12.1.2017 21:59
Dotaz

XXX.XXX.110.146

tony-jcb napsal(a):
Máš člověka který umí co potřebuješ a hledáš video nebo knihu ? Tady je něco hodně špatně

Ach jo. Chci prostě knížku, abych si něco přečetla a zorientovala se. Znáte tedy nějakou?

12.1.2017 22:02
tony-jcb

XXX.XXX.110.166

Žádnou kterou by čet ten kůn neznam jinak bořánek by mohl být co hledáš.

12.1.2017 22:05
Dotaz

XXX.XXX.110.146

A pan Bořánek má nějaký pramen mimo kurzů?

12.1.2017 22:13
tony-jcb

XXX.XXX.110.166

Jo prodává knížky i videa projed internet jestli se dá něco stahnout jenom si prosím uvědom že koně nejsou mašiny a jdeš číst návod.

Neregistrovaný uživatel

12.1.2017 22:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

Olda Novák. Z knih koukala jste na knihu práce ze země? Mě trošku příjde že se nikdo nezajímal o oboustranost a žel ho učil jen na jednu stranu.

Kobyla mi ustupuje na slovo a hříbátko učím jěmně přes dotek na tlakové body i když ted už taky stačí jen říct. Jenže hříboš je syrovej koník. Zatím jsem učila jen aby prostě uhnul když potřebuji žádné mučení smajlík. Ale vždy je potřeba pracovat s obouma stranama koně. Na tohle byla dobrá kniha od Hillerové Jak myslí kůň. Je tam i něco s vysíláním na kruh. Mám rozečteno.

Za mě knihy Práce ze země, Jak myslí kůň a teoreticky i výcvik mladého koně žlutá taky tam něco bylo. A pak knihy týkající se přirozené ale spíše kontaktujte někoho kdo se s tím zabývá

Radek Líbal, p Bořánek a já se když potřebuji něco s PK obracím na Oldu takže za mě Olda.

12.1.2017 23:10
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Olda Novák. Z knih koukala jste na knihu práce ze země? Mě trošku příjde že se nikdo nezajímal o oboustranost a žel ho učil jen na jednu stranu.

Kobyla mi ustupuje na slovo a hříbátko učím jěmně přes dotek na tlakové body i když ted už taky stačí jen říct. Jenže hříboš je syrovej koník. Zatím jsem učila jen aby prostě uhnul když potřebuji žádné mučení smajlík. Ale vždy je potřeba pracovat s obouma stranama koně. Na tohle byla dobrá kniha od Hillerové Jak myslí kůň. Je tam i něco s vysíláním na kruh. Mám rozečteno.

Za mě knihy Práce ze země, Jak myslí kůň a teoreticky i výcvik mladého koně žlutá taky tam něco bylo. A pak knihy týkající se přirozené ale spíše kontaktujte někoho kdo se s tím zabývá

Radek Líbal, p Bořánek a já se když potřebuji něco s PK obracím na Oldu takže za mě Olda.

Na tu knížku (Práce ze země) jsem na netu koukala, ale zatím jsem neměla možnost nikde zalistovat, proto sháním už nějakou recenzi, zda je či není přínosná.

Koník prostě nepochopil, že na stejnou pomůcku to lze dělat i na druhou stranu, pokládá to za nový cvik a tápe. :) Práci ze země s ním nikdo nikdy nedělal, to až teď se pokoušíme si zpestřit kruhovku. Mentálně jsem se prostě tady zasekli, tak se s ním chci nějak domluvit. Chci se sama naučit něco nového (třeba tam bude dobrý nápad, jak si elegantně pomoci) a majitelce nevadí, že koňuch je pokusný tvor. :).

13.1.2017 07:55
kacule

XXX.XXX.186.101

Knížku (práce ze zeme) mám zrovna doma z knihovny.pro mě moc přínosná nebyla, je tam rozepsané větší množství metod práce že země od více různých lidí, kteří se tomu věnují, ale nic moc do hloubky. Teď mám doma ještě Výcvik a chov koní, není to přímo o práci že země, ale nějaké uzitecne rady se tam taky najdou.

Neregistrovaný uživatel

13.1.2017 08:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Jak se píše nade mnou, Práce ze země je spíše shrnutí metod, které můžete použít. Za mne pokud chcete pro koně jen zpestření do kruhovky, vyzkoušela bych Parelliho 7 her, ale literaturu nedoporučím, já mám jen papír z kurzu před 20ti lety, a pak jsem se po tom nějak zvlášť nepídila, zkuste hledat na internetu. Nevím, jestli jsou k práci ze země vydány konkrétně nějaké knihy, pan Bořánek má svou práci rozepsanou v časopise Horseman, který vydávají, pan Novák nevím, jestli má nějakou knihu přímo na toto zaměřenou, můžu ještě doporučit pana Libala, který k práci ze země má přímo výukové video, stojí kolem 2000, -. Jak vypadá nevím, mám jeho jezdecké video, přijde mi dobrý, jen musíte "odpustit" mluvený projev Já osobně číst neumím, protože i když se na kurzu dívám, mám stejně dalších několik otázek k danému problému, protože jsem blbá. Pan Bořánek je navíc drobátko složitější na pochopení, pokud nějaký základ nemáte, ze začátku se mi stávalo, že kdybych nevěděla už z dřívějška, nepochopila bych, o co jde. Ale to je individuální. Z knih mohu ještě jmenovat Výcvik mladého koně. Richard Maxwell, je tam jakýsi popis jak postupovat, a něco ze země tam také je.

Pokud chcete řešit konkrétní problém, jak píšete ustupování do strany, za sebe bych doporučila se domluvit s kamarádkou, ať Vám to vysvětlí a ukáže, a pak zkoušet a zkoušet. Máte pravdu - každá strana je pro koně nový cvik, i když to děláte stejně a působíte stejnýma pomůckama učí se to, jako by to neuměl, i když to na druhou stranu umí to je to kouzlo práce ze země. Strašná filozofie. Ani po 20ti letech v tom nemám úplně jasno

13.1.2017 13:01
vattunka

XXX.XXX.129.153

A co videa od Zuzky Prokopové, kdysi dávno, mě to taky inspirovalo, sice ne úplně se vším souhlasím, ale myslím, že ta videa jsou dobrá a srozumitelná.Určitě lepší než knížka, když to člověk nevidí...

13.1.2017 15:15
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Děkuji za reakce, zrovna jsem dorazila z knihovny, ale pádím za koněm (pokud mě vítr neodnese), takže to prolistuju až večer. Půjčila jsem si Lonžování, Práci ze země, Výcvik koní podle Bey Borelle a Výcvik koně od Lyonse. Prostě co měli. smajlík

My se teď s kamarádkou míjíme, moc nestíhá ani svého koně, tak ji nechci otravovat. A nějak mám asi i potřebu si tu cestu prošlapat sama a vyzkoušet, co se dá.

Pana Líbala jsem na videích viděla, ale ten projev mne strašně uspává, neudržím u toho pozornost. smajlík Zuzka Prokopová je fajn, Oldu Nováka jsem párkrát taky viděla. Čtu i články různě po netu a přemýšlím, co by koni sedlo. Zkusila jsem to podle Paalmana, ale oběma se nám na tu jednu ruku cpe dopředu. Koukala jsem včera i na článek od paní Švehlové, stojí trochu jinak vzhledem ke koni, tak to zkusím, jestli tenhle směr pohybu (zadkem k hrazení) bude schůdnější. Uvidíme.

Díky za věcné komentáře. ;).

13.1.2017 18:44
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Ustoupil, huráááá! Nevím, jestli to už pobral mentálně, ale alespoň se na podnět správně pohnul. Sice je na každou stranu jiná pomůcka, ale to asi přežiju. smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík