barulinka

XXX.XXX.210.181
Dobrý den, mám problém včera jsem si všimla, že má můj koník na kopytě-na patce, takovou černou čáru (viz foto). Nikdy před tím jsem si toho nevšimla, nebolí ho to, nekulhá.. A ty růžovo-červené flíčky-má je už poměrně dlouho, akorát nikdy nebyly takhle velké a tmavé, když tu byla v létě vet říkala že je to ok. Nevíte, co to může být? Je to způsobeno zimou, sněhem a tím, že je koník v režimu 24/7 venku? Máme před strouháním, v pondělí přijede kovář a mrkne na to, ale i tak mám strach, takže budu za každé rady vděčná..
K černé čáře se nevyjadřuju, špatně to vidím, nevím.
Červené flíčky na kopytě je prokrvácená škára- koník zřejmě prodělal schvácení nebo se schvacuje opakovaně. Zimou ani sněhem to způsobené není.
Kulhá nebo kulhal? 24/7 venku znamená, že se celou tu dobu pase? Určitě tu jsou povolanější, kteří vám ke popýtkům napíšou víc.
barulinka

XXX.XXX.210.181
Terven
napsal(a):
K černé čáře se nevyjadřuju, špatně to vidím, nevím.
Červené flíčky na kopytě je prokrvácená škára- koník zřejmě prodělal schvácení nebo se schvacuje opakovaně. Zimou ani sněhem to způsobené není.
Kulhá nebo kulhal? 24/7 venku znamená, že se celou tu dobu pase? Určitě tu jsou povolanější, kteří vám ke popýtkům napíšou víc.
O schvácení nevím, je pravidelně kontrovolán kovářem, váhu má dobrou, nekulhá ani nekulhal, momentálně je všechna tráva stádem vypasená, takže je pouze na seně. Snad to nebude nic vážného :(.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Máme valacha, ktorý mal už niekoľko rokov fľaky na rovnakom mieste. Kopyto odrastá, rohovina je kvalitná, ale na jednom svetlom zadnom má "modrinu" a tá tam proste je a nikam necestuje. Je to zvláštne, kovalč nám k tomu tiež nič nejsko nepovedal, ale takto to má. Občas ke to červenšie, občas také do fialova(úplne ako modrina...).
barulinka
napsal(a):
Dobrý den, mám problém včera jsem si všimla, že má můj koník na kopytě-na patce, takovou černou čáru (viz foto). Nikdy před tím jsem si toho nevšimla, nebolí ho to, nekulhá.. A ty růžovo-červené flíčky-má je už poměrně dlouho, akorát nikdy nebyly takhle velké a tmavé, když tu byla v létě vet říkala že je to ok. Nevíte, co to může být? Je to způsobeno zimou, sněhem a tím, že je koník v režimu 24/7 venku? Máme před strouháním, v pondělí přijede kovář a mrkne na to, ale i tak mám strach, takže budu za každé rady vděčná..
Černé fleky: těžko říct, může se jednat o běžnou pigmentaci rohoviny (tak jako u černých nebo pruhovaných kopyt), jen bych to sledovala. Koukněte mezi srst na korunce, jestli tam není tmavě pigmentovaná kůže (jako tmavý odznak) - pokud ano, s největší pravděpodobností se jedná o kus rohoviny, který bude tmavý a nemělo by se to v čase nijak měnit ani činit obtíže.
Červené skvrny - rozhodně nejsou v pohodě. Znamenají proběhlé trauma škáry a vylití krve do rohoviny v době její tvorby (tj. odhadem 5-6 měsíců zpět plus mínus). Může se jednat o trauma z přetížení, přichvácení nebo periodickou traumatizaci vlivem špatného tvaru kopyta (dlouhá špice, přerostlá určitá část stěny, vytlačené pilíře, příliš dlouhé intervaly ve strouhání, nevhodný způsob úpravy atd.). O jaký typ traumatu škáry se jedná je velmi těžké říct - z fotek které jste dala k dispozici není možné posoudit tvar kopyta, jestli proběhla nějaká nárazová aktivita nebo zátěž v předpokládané době vzniku musíte vědět nebo odhadnout sama (např. větší trénink, útěk z ohrady, běh po tvrdém terénu apod.), přichvácení subklinického typu (tj. mírný zánět škáry bez příznaků změny postoje nebo kulhání) lze teoreticky vyloučit, pokud se jedná o plemeno a jedince, který není na schvácení náchylný a nemá příznaky metabolického syndromu a IR, má po celou dobu stejný krmný režim apod.
Pokud chcete posouzení tvaru kopyt, je nutné je řádně nafotit, vč. koně a jeho postoje. Pokud o toto posouzení máte zájem a nevíte, jaké fotky přesně udělat, tak řekněte, pošlu vám postup.
barulinka

XXX.XXX.210.181
vet.
napsal(a):
Černé fleky: těžko říct, může se jednat o běžnou pigmentaci rohoviny (tak jako u černých nebo pruhovaných kopyt), jen bych to sledovala. Koukněte mezi srst na korunce, jestli tam není tmavě pigmentovaná kůže (jako tmavý odznak) - pokud ano, s největší pravděpodobností se jedná o kus rohoviny, který bude tmavý a nemělo by se to v čase nijak měnit ani činit obtíže.
Červené skvrny - rozhodně nejsou v pohodě. Znamenají proběhlé trauma škáry a vylití krve do rohoviny v době její tvorby (tj. odhadem 5-6 měsíců zpět plus mínus). Může se jednat o trauma z přetížení, přichvácení nebo periodickou traumatizaci vlivem špatného tvaru kopyta (dlouhá špice, přerostlá určitá část stěny, vytlačené pilíře, příliš dlouhé intervaly ve strouhání, nevhodný způsob úpravy atd.). O jaký typ traumatu škáry se jedná je velmi těžké říct - z fotek které jste dala k dispozici není možné posoudit tvar kopyta, jestli proběhla nějaká nárazová aktivita nebo zátěž v předpokládané době vzniku musíte vědět nebo odhadnout sama (např. větší trénink, útěk z ohrady, běh po tvrdém terénu apod.), přichvácení subklinického typu (tj. mírný zánět škáry bez příznaků změny postoje nebo kulhání) lze teoreticky vyloučit, pokud se jedná o plemeno a jedince, který není na schvácení náchylný a nemá příznaky metabolického syndromu a IR, má po celou dobu stejný krmný režim apod.
Pokud chcete posouzení tvaru kopyt, je nutné je řádně nafotit, vč. koně a jeho postoje. Pokud o toto posouzení máte zájem a nevíte, jaké fotky přesně udělat, tak řekněte, pošlu vám postup.
Ano, prosim o zaslání postupu, hned bych koně nafotila a dala fotky sem. Koník je mladý (takže moc nepracujem, občas vycházky na ruce ve všech terénech, nemá nárazovovou aktivitu, celý den běhá ve výběhu a pak ho alespoň 1x týdně beru na vycházku). Samotnou by mě zajímalo, z čeho to má..
Co se týče těch černých skvrn, tak si nemyslím, že jde o pigmentaci. Mám palomino kobyku se všemi čtyřmi bílými (resp.nepigmentovanou rohovinou) a zrovna dnes jsem objevila, že jí téměř půlka jednoho kopyta zčernala! Zděsila jsem se. Kobylka nekulhá.
Přijde mi to jako modřina. Ale nechápu, jak k ní přišla. Kobylka je taky 24/7. Je dvouletá a momentálně nedělá nic. Nohu snad nikam strčit nemohla. Leda nějak do krmiště na balík...
Jinak mají v ohradě terén, který vytvořilo počasí. Na nejfrekventovanějších místech zmrzlé boule z rozdupané mokré země, momentálně zasněžené, na ostatních místech povrch přijatelný. Jinak boudu s gumovými rošty, nastlanou slámou a okolo balíku taky rošty. Zítra zkusím zavolat doktorce. Ach jo! Přesně vím jak se cítíte.
Červený flíček má na jedné taky. Je malý a nezvětšuje se. Vet i kovář říkali, že odroste.
Doufám, že nevadí, že jsem se k Vám přidala. Pokud se něco dozvím, napíšu více.
Zatím jsem podle obrázků našla toto:
https://www.ifauna.cz/kone/clanky/r/detail/6912/konsky-domaci-lekar-8-ruzove-skvrny-na-kopytech/.
Pátrám dál a dopátrala jsem se obrázku, který přesně zobrazuje stav, který má moje kobylka.
Je to strana 9. Půlka kopyta černá:
http://nakobylce12.org/clanky/kopyta_tisk.pdf.
Krutak1FlE
napsal(a):
Pátrám dál a dopátrala jsem se obrázku, který přesně zobrazuje stav, který má moje kobylka.
Je to strana 9. Půlka kopyta černá:
http://nakobylce12.org/clanky/kopyta_tisk.pdf.
To je naprosto přirozená pigmentace kopyta. Žádná vada...
Tak u tohoto koně asi jo, ale u mojí kobyly se objevila ze dne na den. Schválně jsem koukala na nedávné fotky (z října) a tam měla kobyla kopyta bílá. Dnes má přesně takto v půlce kopyto rozdělené, černobílé. Vnější strana černá. Zítra nafotím a přiložím i foto z října. Hlava mi to nebere.
Tak a teď tady budu široko daleko za největšího blbce! Sypu si popel na hlavu a omlouvám se za dezinformaci.
Dnes jsem kopyto poctivě nafotila a na místě zjistila, že černá skvrna je z vnitřní, nikoli vnější strany, jak jsem se domnívala a následně porovnávala s fotkami, focenými z pravé strany.
Před chvílí jsem prohlížela fotky z druhé strany a bylo tam!
Za rok jsem si nevšimla, že kobyla má půlku jednoho kopyta černou!
A to jsem byla přesvědčená o tom, že na ní znám každej chlup.
Záhada vyřešena. Jedná se tedy opravdu o pigment.
Jak je to u Vás, zadavatelko?
barulinka
napsal(a):
Ano, prosim o zaslání postupu, hned bych koně nafotila a dala fotky sem. Koník je mladý (takže moc nepracujem, občas vycházky na ruce ve všech terénech, nemá nárazovovou aktivitu, celý den běhá ve výběhu a pak ho alespoň 1x týdně beru na vycházku). Samotnou by mě zajímalo, z čeho to má..
Posílám odkaz, stačí se řídit obrázky Kopyta musí být očištěná, foceno na rovné ploše (teď v zimě můžete postavit třeba na stará dvířka nebo širší desku), foťák z úrovně země, pokud má koník dlouhé rousy tak oholit nebo aspoň vytit kobercovou (nebo jinou) páskou nahoru tak, aby byla vidět komplet korunka, fotit přesně kolmo k dané ose (přesně kolmo zboku/zepředu/zezadu; kromě toho snímku šikmo nachodidlo :) ). Vždy se fotí a posuzují obě párové končetiny (obě přední nebo obě zadní) nebo všechny 4, fotky celého koně jsou nutné vždy (fotí se na rovném plochém terénu, s váhou rovnoměrně rozloženou na všec končetinách, končetiny v zákryvném postavení). Všechny fotky musí být popsané, aby šlo snadno identifikovat o které kopyto se jedná (nebo mít na kopytech značky třeba lihovkou, př. LP - levá přední, PZ pravá zadní atd.). Fotka kopyta z boku na stěnu musí být ve dvojím vyhotovení - z vnější i vnitřní strany kopyta.
http://www.all-natural-horse-care.com/good-hoof-photos.html.
Dobrý den,
Mám arabského koníka, dlouhodobě na všech čtyřech kopytech má červené skvrny...
Ve 4 letech dva vytrvalostní závody na 20 km, v 5 letech také..jinak jen rekreačně.Pak přišli děti, dva roky nic téměř nedělal.
Po té jsem začala vozit děti 1-2x týdně aby si na sebe vydělal, a jednou týdně někdy 1 za 14 dní vyjížďka 10-12 km(krok, klus, cval).
Majitelé koním sypou oves ráno a večer, aby můj kůň nejancil že nic nedostává, tak symbolicky jeden hrníček ovsa dostává, i když by asi nepotřeboval.Sena mu dávají celkem velké množství..už jsem říkala aby dávali skoro polovinu toho co dostává.Je na boxe přes noc, a jinak celý den na pastvě..bříško má celkem vypapané.
Tento rok má za sebou 2 vytrvalostni závody na 20 km+vození děti.. většinou vždy v přírodě po měkkém co nejvíce to jde.
Ale myslím si že velké množství sena, oves..to že je vyžraný asi není dobře.
Letos byl prvně kován 4x za sebou...po sundání podkov na levé přední noze hodně měkká a citlivá patka, která na jedněm místě praskla.
Našla jsem postup jak správně nafotit kopyta.
Posílám jsem foto které jsem udělala skoro za tmy, není kvalitní, zatím než udělám dle návodu.
Můžete mi kdyžtak někdo poradit?
Lostrys
napsal(a):
Dobrý den,
Mám arabského koníka, dlouhodobě na všech čtyřech kopytech má červené skvrny...
Ve 4 letech dva vytrvalostní závody na 20 km, v 5 letech také..jinak jen rekreačně.Pak přišli děti, dva roky nic téměř nedělal.
Po té jsem začala vozit děti 1-2x týdně aby si na sebe vydělal, a jednou týdně někdy 1 za 14 dní vyjížďka 10-12 km(krok, klus, cval).
Majitelé koním sypou oves ráno a večer, aby můj kůň nejancil že nic nedostává, tak symbolicky jeden hrníček ovsa dostává, i když by asi nepotřeboval.Sena mu dávají celkem velké množství..už jsem říkala aby dávali skoro polovinu toho co dostává.Je na boxe přes noc, a jinak celý den na pastvě..bříško má celkem vypapané.
Tento rok má za sebou 2 vytrvalostni závody na 20 km+vození děti.. většinou vždy v přírodě po měkkém co nejvíce to jde.
Ale myslím si že velké množství sena, oves..to že je vyžraný asi není dobře.
Letos byl prvně kován 4x za sebou...po sundání podkov na levé přední noze hodně měkká a citlivá patka, která na jedněm místě praskla.
Našla jsem postup jak správně nafotit kopyta.
Posílám jsem foto které jsem udělala skoro za tmy, není kvalitní, zatím než udělám dle návodu.
Můžete mi kdyžtak někdo poradit?
Můj první laický dojem je, že ty kopyta jsou přerostlá, dlouhá a úzká v patkách. To kopyto s prasklou střelkou je v horším stavu, má hodně vytlačené a podrostlé patky. Neměl koník na téhle noze nějaké problémy s klouby, nekrátí krok, nešmajdá na něj trochu?
Už podle těhle fotek bych doporučovala častější korektury, krátit špici a patky vytahovat směrem pod koně, nenechávat je přerůst a táhnout se pod kopyto.
Jestli sem budete dávat fotky, tak to zkuste až po úpravě, z takhle přerostlých kopyt se toho moc neodhadne. Nejsem vet ani kovář, prosím berte můj názor s velkou rezervou.

Tak to jsem zvědavá, jestli k těm patkám někdo něco napíše. Já totiž taky řešila (řeším) to samé u nového koně.
Za prvé jsem byla vyplašená, když se mu kolem korunky začala odloupávat ta kůžička, co jí má chránit - měl jí fakt "okousanou". To jsem nikdy neviděla. Ale už se to nějak ustálilo.
A za druhé má taky praskliny v patkách, přecházející až do střelek, přesně, jak máte na druhé fotce. Kovář doporučil hlídat, a občas ošetřit vysušením, nanesením dehtu, aby se předešlo hnilobě. Zdá se, že se rány začaly zmenšovat. V tomto týdnu máme kováře, tak uvidíme, co k tomu řekne.
Jinak růžové (sv.fialové) skrvny jsem měla u všech koní s bílými kopyty vyjma tinkery. Máme hodně kamenitý terén, takže se může stát... s kovářem jsem to samozřejmě řešila, celá vyplašená, co to znamená a on mi na to odvětil, že není přesvědčen (stejně jako v článku, co posílala Krutak - mimochodem moc děkuji - přínosné pojednání! ), že je to jen záležitost bílých kopyt, ale že na tmavých to prostě není vidět. Dokud to nedělá problémy, tak netřeba nad menšími růžovými skvrnami panikařit. Toť slova mého kováře. Věřím mu, je to šikulka a spolupracujeme už řadu let u různých typů koní
Děkuji za jakoukoliv odpověď :)
Přerostlé kopyto nemá..dnes jsem nafotila.Posilam foto..ty skvrny mě právě děsí..před několika lety to neměl, nebo aspoň ne tak výrazně.nikdy nekulhal.
Na fotce jsem mu u výběhu umyla kopyta vodou..čistila až v boxe, tak se omlouvám za prasokoně :D
Foto 3. přední levá
Foto 4. Zadní levá
Foto 5. Zadní pravá
Foto 6.predni pravá
Foto.7. přední levá
Foto 8. přední levá
Foto 9. Přední levá.
Lostrys
napsal(a):
Přerostlé kopyto nemá..dnes jsem nafotila.Posilam foto..ty skvrny mě právě děsí..před několika lety to neměl, nebo aspoň ne tak výrazně.nikdy nekulhal.
Na fotce jsem mu u výběhu umyla kopyta vodou..čistila až v boxe, tak se omlouvám za prasokoně :D
Foto 3. přední levá
Foto 4. Zadní levá
Foto 5. Zadní pravá
Foto 6.predni pravá
Foto.7. přední levá
Foto 8. přední levá
Foto 9. Přední levá.
Já bych začala hned od druhé fotky, kde je kůň vyfocený skoro celý a stojí s nohama podkročenýma pod sebou. Takovýhle postoj je typický pro koně, kteří ulehčují patkám a přenáší váhu na špičky. Nevím, jestli je to jeho typický postoj - se třema nohama podkročenýma, nebo jen jedna náhodná fotka, zkuste ho sledovat.
Na fotce č.9 LP vidím kopyto hodně úzké a vysoké v patkách a hádám, že proto praská - tlaky v kopytě se nemůžou roztáhnout do stran, takže se to prasklo tam, kde je nejmenší odpor. Kopyto se má rozšiřovat směrem k zemi, ne naopak. Na fotu č.8 LZ zespoda je hezky vidět jak je kopyto asymetrické - když si uděláte čáru od středu patky do středu špice, tak uvidíte, jak uhýbá do strany. Praská i v chodidle, a na stejné straně, jako patka. Já podobně asymetrické kopyto vídám u koní, kteří mají problémy s klouby - ale to už je na vet vyšetření.
Ty červené skrny jsou pořádné a také má praskliny od země až ke korunkám a kdyby koník byl můj, tak bych už asi volala veta, aby udělal ohybovky nebo RTG a první korektury a ukázal mi, jak se to má upravovat dál.
Nejsem odborník na výživu ani IR, a podle mě ty fleky nemusí přímo souviset s krmením (i když jestli má přístup k přemrzlé trávě, tak můžou, neměl v poslední době průjem?), já bych vzhledem k tomu, jak ten koník odlehčuje patky a že jsou ty kopyta úzká a těsná a vyskoká v patkách hádala spíš na páčení zevnitř kopyta.
Jinak ty koyta nejsou úplně ztracená, vídám kopyta v horším stanu, u kterých majitelé ani netuší že jim kůň pomalu chromne (ty bílý kopyta mají aspoň tu výhodu, že člověk si těch modřin všimne dřív než u tmavých), hádám, že s tímhle s dobrým vetem ještě něco uděláte
Nejsem vet ani kovář, tak můj názor berte s rezervou.
Lostrys
napsal(a):
Foto 3. přední levá
Foto 4. Zadní levá
Foto 5. Zadní pravá
Foto 6.predni pravá
Foto.7. přední levá
Foto 8. přední levá
Foto 9. Přední levá.
Někde se Vám vloudila chybička při úpravách kopyt. DSJ Vám to napsala podrobně.
Koukněte na přiloženou fotku.

Taky nejsem kovář ani vet, taky mě berte s rezervou.
Kopytní stěny jsou vytlačené hodně nahoru, tísní v patkách,
, střel je ničemný, úzký, atrofický. Hodně bych přemýšlela nad možností nechat koně bosého, což umožňuje úpravy "častěji po pár milimetrech"a střel se postupně lépe dostane do kontaktu se zemí (masáž, metabolismus, pumpa). A při korekci bych odstranila špičky patkového úhlu vybíhající proti střelu, v patkových sedlech, tu kopytní stěnu, jen tu špičku, do střelu bych naopak neřezala vůbec, zaměřila bych se na postupné zkracování špic a snižovaní patek, pomalu, a rozpěrky bych se snažilaxdržet nepatrně nad plochou chodidla, bezvpřeklopu, což se snadněji říká než dělá.
Úpravy bych dělala pomalu, fotila si a měřila, průbežně, přizpůsobovala taky povrchu a plánovanému využití zvířete.
A snažila bych se hodně vzdělávat, stran fungování a možných úprav kopyt...začala bych tím odkazem z KE, co je v diskuzi výše. Pokud napíšete, kde kůň je, může někdo z oblasti poradit, s kým tam má dobrou zkušenost.