Zdravím, klisna 11 let si začala lehat šíleným způsobem do otezi a tím i padá na předek. Dělá to pouze ve cvalu. Naučila se to až teď, co napadl snih a prace venku v něm je pro ni namáhavá. Klisna je tak silná že v momentě, kdy se začne opírat do oteze ji nepretlacim ani botou ani ostruhou. Má někdo nějaké tipy? Dělá především pokud je hodně uvolněná.
Nevím jestli je to zrovna rada nad zlato, ale pokud mne kobča začne lehat do otěží, zvednu ruce, tak abych opravdu působila na koutky huby a jemně, podotýkám JEMNĚ jí hlavu vytáhnu nahoru. Chvíli jí ještě potrápím nějakou prací a po té nechám vytáhnout a protáhnout. Je to pro me signál, že už toho má dost a chce si ten krk protáhnout. Ale zase nechci aby se naučila, že když si lehne do otěží, tak jí povolím.
Díky za radu právě toto říkal i trenér ať vytáhnu udidlo za koutku nahoru, v pátek jsem to zkoušela poprvé ale přišlo mi, že když ho chci povytáhnout nahoru tak se schválně ještě víc opře. Nicméně budu zkoušet dál a pokud to nepomůže tak budeme muset jen na halu, tam to nedělá. Ale přeci jen po sezoně jsem s ní radši venku aby to měla pestřejší od února do listopadu je v hale denně :(.
Četla jsem tu ve starších diskuzích, že lidé radili úplně povolit otěže aby si "natloukla" to si ale dovolit nemohu, protože vždy v momentě kdy se koby lekne tak začne dělat bordel. Nemohu tedy na louce byť těsně za stájí ale v sousedství dálnice riskovat že spadnu a něco vyvede.
Nevím, ale jestli to dělá pouze ve sněhu, tak bych jí asi nechala.Povolila, a ať jde.
Pokud vám při povolené otěži vadí tempo cvalu, máte pocit, že něco vyvede, tak necválejte.Sníh dlouho nebude.
Využila bych této situace na klusovky, třeba kopečky, volnou otěž a ať si pěkně pracuje, protáhne hřbet.To bude zjara fyzička