Poraďte, mám si v úterý přivézt poníka, kterého si budu teprv připravovat pro děti. tento týden, si ale na lopatce prodrbal ke kůži ( ne do krve) plochu asi 20 cm čtverečních... brali byste ho? chovem i dobytek a ten se v zimě takhle drbe nonstop... u koníků ale nevím před týdnem ještě nic podrbané neměl...
kivus
napsal(a):
Poraďte, mám si v úterý přivézt poníka, kterého si budu teprv připravovat pro děti. tento týden, si ale na lopatce prodrbal ke kůži ( ne do krve) plochu asi 20 cm čtverečních... brali byste ho? chovem i dobytek a ten se v zimě takhle drbe nonstop... u koníků ale nevím před týdnem ještě nic podrbané neměl...
Viděla jste ho drbat se? Nebo má najednou flek? Bez vyšetřeni příp. labolatorní diagnostiky je těžko říci. Mohla by to být plíseň Trichofyton equi, nebo svrab. Jestli ho chcete k jiným koním, pořádně bych si to rozmyslel.
kivus
napsal(a):
Určitě ho nechám prvně vyšetřit a potom ho až pustím k ostatním.
Uvědomte si, že spory přežívají ve vnějším prostředí několik let. Budete muset vakcinovat všechny koně. K záchytu původce nestačí jeden seškram, ale je třeba vyříznout kus kůže, nebo provádět seškraby opakovaně. Nám se to podařilo na 4. pokus.
No tak bude sám... ale teda choveme dobytek a jsou teď odrbané skoro všechny krávy, stačí, aby se na chvíli oteplilo a v té huňaté srsti jim je teplo a svědí je to. Na léto vždycky vylínají a srst mají OK... proto jsem si myslela, jestli nemá poník stejný problém, když chodí i do teplého boxu.
kivus
napsal(a):
No tak bude sám... ale teda choveme dobytek a jsou teď odrbané skoro všechny krávy, stačí, aby se na chvíli oteplilo a v té huňaté srsti jim je teplo a svědí je to. Na léto vždycky vylínají a srst mají OK... proto jsem si myslela, jestli nemá poník stejný problém, když chodí i do teplého boxu.
Může mít v tom místě i hojící se odřeninu. Pokud vím, hojící se rána svědí, koník se může drbat i z tohoto důvodu.
Nemusí být hned nakažený bůhvíčím, obzvlášť, když teď už měsíc mrzne.
Místní veterinář by měl vědět, zda se v okolí nevyskytuje nějaká nakažlivá nemoc.
Určitě není dobré šoupnout nového koně mezi stávající hned po příjezdu, ale ruku na srdce, kdo dodržuje karanténu? Snad jen, pokud dovezete nějakého zachraňovaného chcípáčka z hnusných podmínek.
Pokud si dovezu koně třeba z jezdeckého oddílu, ze kterého vyjíždějí koně na závody, nepočítám s tím, že by byl nakažený
Haha, je to poník ze špatných podmínek, ale není problém ho mít úplně pryč od ostatních. Je to pro mě výzva, takže počítám s tím, že to nebude jednoduché, každopádně už ho veterinář viděl a konstatoval, že je vše OK, ta lysina se objevila až teď...
Může mít všenky - pokud by to byly ony, tak už jich v srsti bude dost a snadno je najdete - velikostně asi jak blecha, ale krémově bílé oválné tělíčko s červenou hlavičkou, nebo vajíčka nalepená na srsti, rády bývají v jemné srsti kolem uší...ale můžou být kdekoli. Trichofytózu asi ne, ta dělá ložiska velikosti větší mince s polámanými chlupy co snadno v chomáčcích vypadávají. A nebo je mu vedro, mně se obzvláště jedna hodně dobře nasrstěná kobyla drbala i v -10. Dobře bych ho prohlédla, ale důvod proč ho nebrat by to pro mě nebyl.
kivus
napsal(a):
Haha, je to poník ze špatných podmínek, ale není problém ho mít úplně pryč od ostatních. Je to pro mě výzva, takže počítám s tím, že to nebude jednoduché, každopádně už ho veterinář viděl a konstatoval, že je vše OK, ta lysina se objevila až teď...
Má krásný kukuč. Bude to zřejmě veselý poníček
Nebudou dohromady, kravky mají stání úplně zvlášť a na jaro jsou na pastvinu nněkolik kilometrů daleko... ale už mi to nedalo a dneska jsem si dovolila jim tu medvědí srst prohrabat... kravky to nemají žádná, ale dospělí býci, ale oni fakt zbožňují drbání kdekoliv, ani se jim nedivím... přes zimu na ně neprší a potit se v té hroudě chlupů... člověk si pár dní nemyje hlavu a jak to je nepříjemné...
kivus
napsal(a):
Nebudou dohromady, kravky mají stání úplně zvlášť a na jaro jsou na pastvinu nněkolik kilometrů daleko... ale už mi to nedalo a dneska jsem si dovolila jim tu medvědí srst prohrabat... kravky to nemají žádná, ale dospělí býci, ale oni fakt zbožňují drbání kdekoliv, ani se jim nedivím... přes zimu na ně neprší a potit se v té hroudě chlupů... člověk si pár dní nemyje hlavu a jak to je nepříjemné...
Máte fotky býků? Bojim se jich, ale obdivuji je. Máte?
kivus
napsal(a):
Mě třeba napadá...takhle vylysalé místo nemusí být ani od drbání, ale prostě srst jednoduše vypadne...když jsem před několika léty koupila poníka svým dcerkám-bylo to v listopadu a byl dobře nasrstěný- tak jakmile přišel čas línání (což je už v zimě, mí koně se už třeba teď začali línat) tak mu srst vypadávala na několika místech a vypadalo to taky tak. Měla jsem strach, že je to známka muchařiny, ale po shlédnutí vetem mi bylo řečeno, že se bát nemusím, že prostě mu chybí vitamíny a má slabší imunitu-ja fakt, že byl v hrozném stavu, když jsem jej koupila: zahlěněný, kašlal, hleny z něj takly, z očí teklo, páteř jsem mohla chytnou do ruky jako tyčku, zuby špatné...a to mu táhlo na dva roky. Poník metr vysokej a první pony, kterého jsem musela krmit i ovsem-trvalo to 9 měsíců než se dal do cajku po všech stránkácha-aby se neopakovaly záněty v očích, dýchání čisté a pod. Vykrmoval se pomalu a půl roku, ale ta jeho vděčnost, úžasná povaha prostě k nezaplacení.
kivus
napsal(a):
Dobytek polijte něčím proti vším a jím podobným, uvidíte že se přestanou drbat. ( Butox Pour on, Noromectin, atd ) a ani bych se nedivila kdyby to ponik měl taky.
Malá má dlouhé vlasy jeden den jsem našla 2 vši jí...další den jednu potvůrku i sobě, tak jsem nás hned odvšivila a každý den kontrolně vyčesávám všivákem a promazávám vlasy tea tree olejem, už víc jak týden se žádná veška neobjevila, tak snad bude pokoj
jestli nás teda nezavšiví poník
).