Jak udělat stěry bez veterináře?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

piiiiiiicnu se

23.1.2017 13:35
piiiiiiicnu se

XXX.XXX.41.2

Zdravím,

už delší dobu se potýkáme s podlomy, nebo něčím, co je tomu podobné. Mám staršího veterináře a ten mi nad tím mávl rukou, že jsou to podlomy, něco mi na to napsal, ale nepřijde mi, že by to nějak pomohlo. Už to mažeme 3 měsíce (možná déle) různými mastičkami a přijde mi, že se to spíš ještě rozlezlo. Má po nohách stroupky, příjde mi to trochu i jako plíseň.
Chtěla bych udělat rozbory, ale uhnat našeho veterináře, který mi nad tím ještě mávne rukou, že je to zbytečné - nechce se mi. A je v okolí nejbližší, na druhou stranu se mi nechce tahat nějakého cizího z větší dálky smajlík Proto mě zajímá, jestli bych nemohla nějak sama odebrat vzorek a někam ho odnést nebo poslat, že by mi udělali rozbory o jaké svinstvo se zase jedná (bojím se dermatofilózy) a poté zahájit cílenou léčbu? Tohle teoretické mazání vším mě nebaví.. smajlík
Na netu jsem o tom nic nenašla, že bych mohla udělat stěry sama doma, všude čtu, že stěry odebírá veterinář.
Díky za info.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.1.2017 13:50

Zavolejte si do Laboklinu do Prahy a zkuste se domluvit tam. Já si právě nechala dělat genetické vyšetření, také bez odběru (a ověření totožnosti zvířete) veterinářem. Jsou tam moc milí, mohli by Vám poradit. Na vyžádání Vám zašlou odběrový set - jsou tam jak zkumavky na krev, tak potřeby na stěry + transportní obal.

http://www.laboklin.de/pages/html/cz/About/o_nas_cz.html.

23.1.2017 15:52
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Stavte se v lékárně, kupte si sterilní tampon se zkumavkou, kelímek...prodávají takové speciální na stěry, nestojí to ani desetikorunu / ale určitě to můžete dát i do vyvařené skleničky od čehokoli:)/. Já takové věci na koních ďoubu v jednorázových rukavicích. Před stěrem /v tomto případě spíš seškrabem/ ničím třeba den neošetřovat a pak prostě kus nehtem uďoubnout. nebo urvat přes vatu. A i s tou vatou/tamponem šoupnout do skleničky. Nevím odkud jste a jaký problém je to dopravit na KVS. V Hradci Králové je hned ve vestibulu zvonek s názvem "příjem", vyběhne paní laborantka, vypíše lístek a pak Vám poštou pošlou výsledky. Já si tam vozím i bobky a někdy krve aby nemusel veterinář nikde lítat a já to mám dvě ulice od práce. Myslím, že to tak dělá hodně chovatelů a ne jen koní...

piiiiiiicnu se

23.1.2017 19:41
piiiiiiicnu se

XXX.XXX.227.30

Děkuji za rady.

piiiiiiicnu se

23.1.2017 19:49
piiiiiiicnu se

XXX.XXX.227.30

Oťásek napsal(a):
Stavte se v lékárně, kupte si sterilní tampon se zkumavkou, kelímek...prodávají takové speciální na stěry, nestojí to ani desetikorunu / ale určitě to můžete dát i do vyvařené skleničky od čehokoli:)/. Já takové věci na koních ďoubu v jednorázových rukavicích. Před stěrem /v tomto případě spíš seškrabem/ ničím třeba den neošetřovat a pak prostě kus nehtem uďoubnout. nebo urvat přes vatu. A i s tou vatou/tamponem šoupnout do skleničky. Nevím odkud jste a jaký problém je to dopravit na KVS. V Hradci Králové je hned ve vestibulu zvonek s názvem "příjem", vyběhne paní laborantka, vypíše lístek a pak Vám poštou pošlou výsledky. Já si tam vozím i bobky a někdy krve aby nemusel veterinář nikde lítat a já to mám dvě ulice od práce. Myslím, že to tak dělá hodně chovatelů a ne jen koní...

Moc děkuju za bližší info. Jsme kousek od Ústí n. L., takže nejblíže asi právě to Ústí. Jaká je prosím přibližná cena takového rozboru, nevíte ?

23.1.2017 19:51
liva

XXX.XXX.114.25

Pokud odeberte vzorek sekretu nebo uděláte seškrab, mělo by to být opravdu rychle dopraveno do laboratoře.
Bez výživy ty breberky umřou a pak se nebude dát stanovit citlivost na ATB.
Takže doporučuji stěrovou zkumavku s živnou půdou.
Jsou běžně používané v nemocnicích, pokud máte známého zdravotníka, určitě vám jednu dodá...

23.1.2017 20:00

No, já rozumím tomu, že některé věci se dají vyřešit bez veterináře, ale některé taky ne.
Ono je odebrání vzorku a odebrání vzorku.
Jsou choroby, kdy je potřeba nejen odebrat svrchní materiál, ale zároveň i poškozenou tkáň. Nejsem vet, tedy to nevysvětlím možná dobře, ale jsou choroby, kdy je třeba prostě vzít sterilní skalpel a jakoby "seříznout" velmi tenkou vrstvičku kůže, aby se dala správně stanovit diagnoza.

Dám příklad:
řešila jsem kožní problém u ovce. Byla chuděra celá svědivá, odrápaná, mokvavá, nepomáhaly žádné preparáty pro odstranění vnějších parazitů, dezinfekce postižených míst... U ovcí je ten problém, že se téměř nedá najít veterinář, který by byl ochotný k nim jet. Natožpak na kožní problém, když to může být téměř cokoli...
Sehnala jsem po asi 1,5měsíci jediného ochotného a ten právě jak nabádáte zadavatelku odloubal svrchní strupy z různých částí těla, hodil do steril.pytlíčku a zavezl do laborky. Jediné, co z drahého vyšetření vyšlo, bylo, že vzorek obsahoval fekální bakterie, nějaké breberky žijící na trávě (bylo to na podzim, kdy je tráva, co nežerou, vysoká, tedy se jí prodírají...) a nějaký ještě jiný, ale úplně běžný typ bakterie. Prostě naprosto nicneříkající výsledek, na základě kterého se stejně léčit nedalo.
Tím chci říct, že pokud se neudělá stěr řádný, dle požadavků laborky, do které budete vzorek posílat, taky za to můžete dát těch xset a nebudete o nic moudřejší.
Na udělání stěru koni jistě najdete jakéhokoli veterináře - je to banalita, pro ně rutina. Ale podle mě je třeba, aby jí udělal odborník a pořádně.

23.1.2017 20:58
vet.

XXX.XXX.135.150

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No, já rozumím tomu, že některé věci se dají vyřešit bez veterináře, ale některé taky ne.
Ono je odebrání vzorku a odebrání vzorku.
Jsou choroby, kdy je potřeba nejen odebrat svrchní materiál, ale zároveň i poškozenou tkáň. Nejsem vet, tedy to nevysvětlím možná dobře, ale jsou choroby, kdy je třeba prostě vzít sterilní skalpel a jakoby "seříznout" velmi tenkou vrstvičku kůže, aby se dala správně stanovit diagnoza.

Dám příklad:
řešila jsem kožní problém u ovce. Byla chuděra celá svědivá, odrápaná, mokvavá, nepomáhaly žádné preparáty pro odstranění vnějších parazitů, dezinfekce postižených míst... U ovcí je ten problém, že se téměř nedá najít veterinář, který by byl ochotný k nim jet. Natožpak na kožní problém, když to může být téměř cokoli...
Sehnala jsem po asi 1,5měsíci jediného ochotného a ten právě jak nabádáte zadavatelku odloubal svrchní strupy z různých částí těla, hodil do steril.pytlíčku a zavezl do laborky. Jediné, co z drahého vyšetření vyšlo, bylo, že vzorek obsahoval fekální bakterie, nějaké breberky žijící na trávě (bylo to na podzim, kdy je tráva, co nežerou, vysoká, tedy se jí prodírají...) a nějaký ještě jiný, ale úplně běžný typ bakterie. Prostě naprosto nicneříkající výsledek, na základě kterého se stejně léčit nedalo.
Tím chci říct, že pokud se neudělá stěr řádný, dle požadavků laborky, do které budete vzorek posílat, taky za to můžete dát těch xset a nebudete o nic moudřejší.
Na udělání stěru koni jistě najdete jakéhokoli veterináře - je to banalita, pro ně rutina. Ale podle mě je třeba, aby jí udělal odborník a pořádně.

Přesně jak říká hhippie: když vám v tom stěru nic nenajdou, tak jste nahraná a musíte znovu zavolat veta. Navíc při dlouhodobě trvajících podlomech je potřeba udělat stěry na mikrobiologii a citlivost na ATB (jedna speciální odběrovka s živným médiem pro bakterie), vzít vzorek na plísně (druhá speciální odběrovka s médiem pro plísně) a třetí vzorek dát co nejdříve na sklíčko a vyšetřit pod mikroskopem. Záleží, jak léze vypadají, podle toho se berou vzorky buď z okraje nebo ze středu, ze srsti nebo porchu kůže pod srstí, jen stěrem sterilním tamponkem nebo seškrabem skalpelem. Vzorky se bedou vždy z několika míst pro vyšší míru záchytu. Nechci vás nějak odrazovat od "samovyšetření". Zvažte sama, když už se s tím trápíte tak dlouho, jestli není lepší si pozvat veta, který je sice ne úplně z místa vašeho bydlišt, ale zato udělá diagnostiku jednou a pořádně anebo jestli si vyšetření udělát svépomocí a riskovat, že vám na půdách nic nenaroste nebo naopak naroste zoologická zahrada, protože si vzorky nesprávnou manipulací kontaminujete...
Po vyhodnocení výsledků je také nutné nasadit správnou terapii, kterou vám bude muset dát/předepsat vet, protože se jedná o léky na předpis. Může se vám klidně stát, že váš vet řekne že to není potřeba a cizí že musí udělat diagnostiku, že té vaší nevěří... Já bych majiteli, který si jen tak na základě nějakého pohybně provedeného vyšetření naordinu antibiotika nebo antimykotika, rozhodně nic nedala a trvala na lege artis vyšetření. Vet tak riskuje rezistenci na antibiotika/antimykotika a popotahování s komorou. Veti nejsou sámoška, ale lékaři.

24.1.2017 10:14
Oťásek

XXX.XXX.241.210

A pokud to setře veterinář tak tam pokaždé něco najdou? Z mé zkušenosti si dost koní od veterináře na nohy šáhnout moc nedá a ten po chvíli řekne, že se zabít nenechá a co máte udělat. Přece si pak kvůli seškrabu podlomu nenecháte nasedovat koně.
No tak pokud vet zadavatelky konat nehodlá a nepovažuje to za důležité, jiného se zadavatelce z dálky volat nechce... nechápu proč by si to nemohla udělat sama. Je lepší dělat něco co povede ke zjištění skutečností, než mazat něčím k prdu. Je velmi hezké, že pokud by volala Vás, přivezla byste si několik zkumavek a nechala vyšetřit na všechno. Bohužel to se zadavatelce zajistit nepoštěstilo. Opravdu nevím, co je složitého zrovna na seškrabu podlomu, myslím, že zadavatelka, pokud nohy denně ošetřuje, úplně v pohodě podlom seškrábne a nevezme jen suchý stroupek z vrchu, ale vezme to malinko hlouběji i s tím mokrým/mokvavým...ve sterilních jednorázových rukavicích do sterilní zkumavky... pak je jedno jestli paní dělá v sámošte nebo ve FN.

Koně chováme přes 20 let, teď mi jich stojí v maštali 18 a ano, kde co si dovezu na KVS k vyšetření sama, mé dva milé a 100% úžasné veterináře s tím neobtěžuji do doby než mi dorazí výsledky. Následná léčba a nasazení léků je potom samozřejmě v jejich kompetenci:)

Myslím, že to poslední vyšetření ponice stálo cca 25o, -.

24.1.2017 16:07
vet.

XXX.XXX.135.150

Oťásek napsal(a):
A pokud to setře veterinář tak tam pokaždé něco najdou? Z mé zkušenosti si dost koní od veterináře na nohy šáhnout moc nedá a ten po chvíli řekne, že se zabít nenechá a co máte udělat. Přece si pak kvůli seškrabu podlomu nenecháte nasedovat koně.
No tak pokud vet zadavatelky konat nehodlá a nepovažuje to za důležité, jiného se zadavatelce z dálky volat nechce... nechápu proč by si to nemohla udělat sama. Je lepší dělat něco co povede ke zjištění skutečností, než mazat něčím k prdu. Je velmi hezké, že pokud by volala Vás, přivezla byste si několik zkumavek a nechala vyšetřit na všechno. Bohužel to se zadavatelce zajistit nepoštěstilo. Opravdu nevím, co je složitého zrovna na seškrabu podlomu, myslím, že zadavatelka, pokud nohy denně ošetřuje, úplně v pohodě podlom seškrábne a nevezme jen suchý stroupek z vrchu, ale vezme to malinko hlouběji i s tím mokrým/mokvavým...ve sterilních jednorázových rukavicích do sterilní zkumavky... pak je jedno jestli paní dělá v sámošte nebo ve FN.

Koně chováme přes 20 let, teď mi jich stojí v maštali 18 a ano, kde co si dovezu na KVS k vyšetření sama, mé dva milé a 100% úžasné veterináře s tím neobtěžuji do doby než mi dorazí výsledky. Následná léčba a nasazení léků je potom samozřejmě v jejich kompetenci:)

Myslím, že to poslední vyšetření ponice stálo cca 25o, -.

Technicky není na odběru vzorků nic složitého, když člověk ví co má dělat. Může to dělat vet, technik, poučený majitel. Podstatné je co, kolik, odkud a do čeho. Jaké vzorky a jaké odběrovky jsou třeba jsem napsala, dále je na rozhodnutí zadavatelky, jestli si na to troufá nebo ne. Potom je třeba najít veta, který na základě získaných výsledků stanoví správnou diagnózu a terapeutický postup.

Přidejte reakci

Přidat smajlík