Zdravím
Jdu si pro radu, mám doma 22 letou kobču ČT v dobré kondici, doposud ježděná. Kobča nikdy neměla hříbě. Přemýšleli jsme o připuštění letos, ale bojim se, že už je dost pozdě vzhledem k věku. Měl jste někdo hříbě v takhle vysokém věku kobči, jak to snášela, bylo vse v pohodě ? Je to jen úvaha co kdyby. Děkuji.
Ahoj, měla jsem hříbě od 22leté kobyly - bylo to její 3 hříbě ( první v 15-tiletech, další v 19- ti letech) a vše v pohodě. Kobylka chodila pravidelně pod sedlo do svých 25 ti let, uspávali jsme ji ve 30-ti. Ale asi by bylo dobré se poradit s vaším veterinářem, který jí zná, každopádně stejně bude muset přijet na stěry.
22 let na první hříbě u ČT už je myslím docela dost. Kobyla je v super kondici zvenku, ale jestli je na tom tak i zevnitř? Určitě bych dala na názor veterináře, pokud nemá sono na vyšetření, obrátila bych se na reprodukční centrum.
Zajímá mě to i ze statistického pohledu / nějaká studie, výzkum, poznatky velkých hřebčínů.../Třeba se tu najde nějaký veterinář nebo inseminační technik napadá mě hned několik věcí, na které by mě v takovém případě zajímal názor odborníka.
Je velká pravděpodobnost, že plod udrží až do porodu? Není příliš velké riziko předčasného porodu, potratu, vstřebání plodu?
Může takhle "starý kůň" vyživit plod stejně jako mladá chovná kobyla? Nesnižuje se vysokým věkem kvalita narozeného hříběte?
Pokud by odpovědi byly uspokojivé, klisna po vyšetření shledána zdravou jak po reprodukční stránce, tak po všech ostatních, tak proč ne. Jen asi člověk musí počítat s tím, že je to pro klisnu opravdu celkem velké riziko.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
Kamarád chtěl připustit kobylku které bylo 22 a táhlo jí na 23.let naštěstí jsem mu to rozmluvila. Kobyla sice pod sedlem chodila ale byl to koník kterého jim darovali v hrozném stavu. Kobča měla známky ošklivích odřenin kdy měla bíle prokvetlé skvrny na nohou hlavě i kohoutku. Zadní nohy jí otýkali v oblastí beder měla bouly. Kobča byla ČT a vím že chodila drezůry a pak v zápřahu.
Ono asi bych u 22leté kobči do prvního hříběte nešla. Přijde mi to jako moc velké riziko. Ale viděla jsem chovat i na 26leté kobyle Kinské a pak na 23leté- Ale ty mají hříbata pravidelně a jsou opravdu strhané.
Poprvé připustit takhle starou klisnu je chovatelská donebevolající blbost. Šance, že vše vyjde, tam sice je, ale je hooodně malá. A rozumný zodpovědný ČLOVĚK majitel by se měl snažit omezit rizika. Možná, kdyby byl kůň jako druh na vymření, stálo by za to o tom uvažovat, ale takhle?
Mám celkem hojné zkušenosti s porodama veškerých hospodářských zvířat (u koní teda nejméně) a věřte, že u starších zvířat není o co stát, ikdyž v době připouštění jsou v super kondici. Pak to jde s nima rychle z kopce. Když se podaří mladé donosit, jsou potíže s porodem, protože staré kosti, klouby a porodní cesty nejsou tak "pružné" jako za mlada, mimina bývají "houžvičky", matky hrozně hubnou a maj málo mlíka.
Sofie55

XXX.XXX.228.172
Dobry den, sice odpovidam az po nekolika letech, ale spise kdyby nekdo potreboval poradit ted tak to sem pisu, kobylku muzete pripustit klidne do 25 let pokud je tedy zdrava a byla by schopna porodit zdrave hribe.. neni problem.., ale nejprve bych dala vzdy kobylku vysetrit a poradit si s Vasim veterinarem. Co se tyce od kolika let tak bych dala az od 5ti let, jelikoz kosti kone se vyviji do 3 let a klouby do 5ti takze, aby kobylka nemela nejake problemy a jeji budouci hribe take ne. Samozrejme, bych zase udelala vysetreni.. at mate jistotu a kobylka je a jeji budouci hribe je v poradku. (Tohle je pro vsechny, jsem si vedoma ze pisi o nekolik let pozdeji)
S pozdravem
Sofie
Uživatel s deaktivovaným účtem

Sofie55
napsal(a):
Dobry den, sice odpovidam az po nekolika letech, ale spise kdyby nekdo potreboval poradit ted tak to sem pisu, kobylku muzete pripustit klidne do 25 let pokud je tedy zdrava a byla by schopna porodit zdrave hribe.. neni problem.., ale nejprve bych dala vzdy kobylku vysetrit a poradit si s Vasim veterinarem. Co se tyce od kolika let tak bych dala az od 5ti let, jelikoz kosti kone se vyviji do 3 let a klouby do 5ti takze, aby kobylka nemela nejake problemy a jeji budouci hribe take ne. Samozrejme, bych zase udelala vysetreni.. at mate jistotu a kobylka je a jeji budouci hribe je v poradku. (Tohle je pro vsechny, jsem si vedoma ze pisi o nekolik let pozdeji)
S pozdravem
Sofie
Chovatelská dospělost je od tří let.

Horsana
napsal(a):
Nah, práve som v poplachovom režime, porodila 2,5 ročná (!) kobyla a vraj neprijala žriebä...kúpili dva v jednom, nevedeli o tom, všimli si dva týždne pred pôrodom, njn...
Tak snad to všichni zvládnou.
Já reagovala na výkřik do tmy po 6 letech, že by se kobyla měla připouštět až v pěti letech. Což není pravda.
napsal(a):
Tak snad to všichni zvládnou.
Já reagovala na výkřik do tmy po 6 letech, že by se kobyla měla připouštět až v pěti letech. Což není pravda.
Jj, ja viem, čítala som to :D
Edit ku kobyle so žriebäťom - tak matka má dnes presne 1,8 mesiaca, podľa pasu...

Horsana
napsal(a):
Edit ku kobyle so žriebäťom - tak matka má dnes presne 1,8 mesiaca, podľa pasu...
Takže zabřezla v roce a 8 měsících? Nebo má teď 1 rok a 8 měsíců? To snad ani nejde, ne?
napsal(a):
Takže zabřezla v roce a 8 měsících? Nebo má teď 1 rok a 8 měsíců? To snad ani nejde, ne?
Vraj má dnes rok a 8 mesiacov, podľa pasu...ale tak ktovie, je to mláďatko, musela zabreznúť veľmi skoro, tak v roku zrejme, v pasoch býva kadečo zapísané, njn...
Ale žriebätko zdá sa prijala, teda, v sedácii určite, porodila extrémne životaschopnú kobylku, pije aj z misky, takže problém nebude s dokrmovaním, išlo o to mledzivo, tak uvidíme.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.17.132
Horsana
napsal(a):
Hadam však hrebecek je mldej vona taky on neskace este nic nehrozi a este to tipuju na bráchu.

Taky by mne to zjímalo, mojí kobyle je letos 10 let, nikdy zapuštěná nebyla...čím dál tím víc mě to láká, s tím, že si hříbě nechám, abych měla pojezd na léta budoucí a co kdyby se vnučka pobabila.
Espadril

XXX.XXX.64.22
napsal(a):
Taky by mne to zjímalo, mojí kobyle je letos 10 let, nikdy zapuštěná nebyla...čím dál tím víc mě to láká, s tím, že si hříbě nechám, abych měla pojezd na léta budoucí a co kdyby se vnučka pobabila.
Pripousteli jsme 12tiletou (poprve) a vse ok. Nechte si vysetrit veterinarem. Pripousteni jsme nechali na panu Tolmanovi, klisna tam byla 10dni a vyslo to hned napoprve-super servis i ustajeni

turistka
napsal(a):
Jaký máte názor na první připuštění 17leté klisny moravského teplokrevníka? Zdravotně je na tom výborně, celý život pošetřená, nikdy jsme neřešili žádné zdravotní potíže... Zatím jen momentální myšlenka, k realizaci s největší pravděpodobností nedojde
Kamarádka poprvé připustila kobylu 18 let. A už má po ní i druhého "kluka". Rozhodně bych konzultovala s repro-vetem. A očkovala proti herpes viru.