Jak to mate s peniazmi?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.1.2017 18:27
nelous

XXX.XXX.32.212

Zdravim, chystam sa v najblizsej dobe kupovat konika a chcem sa spytat ako zvladate financovat toho 4-noheho zruta penazi? Pri priemernom plate 20000 z ktoreho musite vyzit, zaplatit ustajko, kazdych 6 tyzdnov kovaca, doplnky stravy, neustale obnovovat znicene veci jednak svoje jednak, konske", a co teprve este nejaka financna zaloha v pripade zdravotnych komplikacii? Celkom sa mi z toho vsetkeho zatocila hlava ked som si spocitala kolko by som mala mat nasetrene a to nemam absolutne ziadne sportove ambicie...a pritom kona ma dnes, kazdy druhy"...takze ako to robite? Budem vdacna za kazdu radu :).

Neregistrovaný uživatel

24.1.2017 18:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

No bez dovolených a dalších zbytečností si myslim docela v pohodě.

24.1.2017 19:20
tony-jcb

XXX.XXX.110.166

Ustájko + 1000 x počet koní měsíčně a vychází to v klidu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.1.2017 19:31

Je tady spousta vláken na toto téma. Kolik nás koně stojí.
Za mě: já bych si vlastního koně nekupovala, pokud nemáte závodní ambice. Koní je mraky a pokud umíte alespoň trochu jezdit a jste samostatná a spolehlivá, vždycky najdete - a nejspíš zadarmo - ježdění. Pak už jen záleží na tom, jestli si sednete dlouhodobě s majitelem. Ale ani to není výjimka a znám spoustu spoluprácí, které fungují leta k všestranné spokojenosti
K tomu si klidně můžete šetřit na cokoli a dopřávat si dovolené. Nebudete ve stresu, co s koněm, když budete nemocná, budete odjíždět pryč, kdo se Vám o něj postará, když nebudete moct a naopak on bude nemocný... a dalších miliony nevýhod, které vlastnictví koně má.

Neregistrovaný uživatel

24.1.2017 19:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

A nebo Vás taky může koník stát jak mírně jetá Octavia a na konci máte akorát oči pro pláč. Taky zkušenost..Koně už jedině svého.

24.1.2017 19:44

Meifi: v dobrém myšleno: nikdo tu úplně přesně neví, čím si procházíte, ale Vy jste tak trochu jiná kategorie, tak tu nemaťte hlavy přemýšlející

Samozřejmě kůň bude stát hromadu peněz, to je evidentně zadavatelce jasné. Já si právě ale myslím, že není nutné mít svého. Pokud je člověk dostatečně kompromisní a má možnost dojezdu i jinak než MHD, tak si jistě najde vhodné prostředí, ve kterém bude spokojený a jako doma. Je spousta lidí, kteří si dělají koně doma, mají postavené kloudné zázemí a třeba dokáží i něco svých zkušeností předat...je to jen o hledání a troše štěstí.

24.1.2017 19:50
Arkarian

XXX.XXX.52.212

Hhippie, to je sice pravda, ale i bez závodních ambicí přináší vlastnictví koně některým lidem takové výhody, že vyváží všechny výdaje a starosti. Každý má jiné preference, každopádně je potřeba vše dobře zvážit, každé pro má své proti a radost je vždycky taky starost.

24.1.2017 19:50
nelous

XXX.XXX.32.212

Tak mat kona v prenajme a mat kona sveho je priepastny rozdiel. Po skusenostiach s prenajmi nemam viac zaujem sa neustale s niekym dohadovat kedy mozem prist za jeho konom. Takisto stravit 2x tydne hodinku v sedle a inak nemat priestor na vybudovanie si vztahu s konom je o nicom. Roky som bola s konmi denno denne, preto viem co vsetko to obnasi po pracovnej a casovej stranke. Len s tymi financiami som vtedy nemusela riesti nic, pretoze som dochadzala na polnohospodarske druzstvo a bolo to po znamosti...Takze za 6 rokov v sedle som nezaplatila ani korunu. Ale taka prilezitost sa nezvykne opakovat. Preto sa pytam na financie a zodpovednost :).

Neregistrovaný uživatel

24.1.2017 19:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Jenže tohle se zadavatelce může lehce stát taky.Zadavatelka nemá závodní ambice, tak že by se jí snadno mohlo stát, že koně bude mít i ráda.Což je sice nehoráznost největší, ale děje se.

24.1.2017 20:06
Arkarian

XXX.XXX.52.212

Nelous, dobré je si spočítat, na kolik vyjde kůň měsíčně (ustájení + něco navíc), a tuto částku si bez výjimky každý měsíc dávat bokem po dobu alespoň 1-2 let. Pokud to bude fungovat, má člověk na koníka rovnou našetřeno a i základ nějaké rezervy, a je pravděpodobné, že výdaje spojené s koněm bude zvládat i nadále. (Někdo jistě namítne, že se může vyskytnout nečekaná životní situace, ale ta se může vyskytnout i bez koně v hromadě jiných zapeklitých případů.).

24.1.2017 20:09
nelous

XXX.XXX.32.212

Arkarian napsal(a):
Nelous, dobré je si spočítat, na kolik vyjde kůň měsíčně (ustájení + něco navíc), a tuto částku si bez výjimky každý měsíc dávat bokem po dobu alespoň 1-2 let. Pokud to bude fungovat, má člověk na koníka rovnou našetřeno a i základ nějaké rezervy, a je pravděpodobné, že výdaje spojené s koněm bude zvládat i nadále. (Někdo jistě namítne, že se může vyskytnout nečekaná životní situace, ale ta se může vyskytnout i bez koně v hromadě jiných zapeklitých případů.).

Presne takym stylom som za rok nasetrila

24.1.2017 20:38
Arkarian

XXX.XXX.52.212

Tak pak je potřeba si jenom pořádně propočítat, zda to člověk finančně zvládne a přípaně v čem je schopen se uskromnit, aby to zvládl.
Já jsem přesně toto řešila před rokem a vyřešila nakonec ke své velké spokojenosti ;-).

24.1.2017 22:45
jackie24

XXX.XXX.215.190

Záleží taky na okolnostech a na lokalitě já jsem z moravskoslezského kraje a můj plat je cca 12tis mám svého koně ustájeného za 3tis měsíčně. Není to vyjímka takto se u nás ceny pohybují. Bydlím s přítelem v baráku našich rodičů kde máme vlastní malý byt takže platíme jen inkaso. Takže v takové situaci třeba vycházím naprosto v pohodě sice si nemůžem dovolit kdoví jakou dovolenou ale něco levného se dá. Finanční rezervu mám měla jsem nějaké spoření.

24.1.2017 23:29

nelous napsal(a):
Zdravim, chystam sa v najblizsej dobe kupovat konika a chcem sa spytat ako zvladate financovat toho 4-noheho zruta penazi? Pri priemernom plate 20000 z ktoreho musite vyzit, zaplatit ustajko, kazdych 6 tyzdnov kovaca, doplnky stravy, neustale obnovovat znicene veci jednak svoje jednak, konske", a co teprve este nejaka financna zaloha v pripade zdravotnych komplikacii? Celkom sa mi z toho vsetkeho zatocila hlava ked som si spocitala kolko by som mala mat nasetrene a to nemam absolutne ziadne sportove ambicie...a pritom kona ma dnes, kazdy druhy"...takze ako to robite? Budem vdacna za kazdu radu :).

Otázka je, či ťaháte všetko(byt, strava...) z jedného platu. V takom prípade by to bolo dosť o hubu. Takto potom vznikajú tie rôzne príbehy, akože koňa máme v mizernom ustajnení, nedostáva príliš dobe nažrať, no ale nemám peniaze na iné, a podobne.
Ja si nemyslím, že je nevyhnutné mať desaťtisícové rezevy na účte, ale keď nie sú, je fajn mať niekoho, kto vám peniaze ochotne požičia. Ono aj blbé uspávsnie s kafilérkou vyjde na 500-600€ pokojne.
Niektorí do toho idú a majú šťastie, či už na dobré lacné ustajnenie, alebo majú zdravého koňa konfkečnej veľkosti, alebo skrátka veľa vecí neriešia, neprežívajú... ja mám napríklad vlastného koňa kupovaného z nájmu, popri tom stále jazdím cudzie, takže veci na kone mám tak neajko získané časom, nebola to investícia, že najskôr kôň a potom kupovať sedlo, atď.

25.1.2017 08:13

Na equichannelu jednou někdo napsal, že koně nejsou pro socky a ač je to řečeno drsně, je to prostě pravda. Já výhledově počítám s pořízením vlastního koně, ale upřímně bych do toho prostě nešla, pokud nebudu mít připraveno 200 - 250 tisíc. Spíš těch 250, pokud si vezmu všechny investice a poplatky okolo (vybavení, přeprava). Není to tak hodně, když si vezmu, že osobně počítám 100 a něco na koně. Pak už tam mám tu určitou nutnou rezervu.

Všechno je v pohodě, když máte vy a partner práci, ale když má pak jeden úraz, dlouhodobou neschopnost, já nevím co, a pak je i těch 100 litrů v záloze pořád málo. Jen ustájení a kovář na půl roku vyjde na 40 000 (v mojí lokalitě) a opravdu bych se nechtěla dostat do situace, kdy koni (a ostatním zvířátkům, které vlastním) nedokážu zajistit 100% welfare kvůli vlastní blbosti. Navíc mně tedy z účtu měsíčně sosají peníze náklady na bydlení, auto, všemožné poplatky, pojištění a to taky nezastavím a ty finance tam prostě být musí.

Ano, pokud máte příbuzné, kteří jsou schopní na požádání poskytnout třeba 50 tisíc bez úroku, tak je to fajn, ale musím říct, že mně osobně by to bylo trapné a sahala bych po tom až ve chvíli opravdové nouze. Přece jen koně k životu nepotřebujete a rodina nemusí být povinována sponzorovat váš nadstandard... to už pak chápu, že to investují raději do vnoučat, rekonstrukce vlastního bydlení nebo tak ;)

Na druhou stranu úplně chápu touhu pořídit si vlastního koně. Moje zkušenosti s pronájmem jsou sice i hodně kladné (pronájem koně vyššího jezdeckého vzdělání s kvalitním tréninkem), který mi hodně dal (ale zase to něco stálo), ale i horší. V podstatě to pak už přecházelo do momentů, že jsem si říkala, jestli není něco špatně, když platím majiteli za to, že jezdím jeho koně s limitovanou využitelností, na kterého sám prostě čas a ani náladu nemá. Je to dobrá škola, určitě. Ale na druhou stranu, pokud budu chtít, aby mi v době mé nepřítomnosti někdo podle mých pravidel pohyboval koně, taky za to budu v nájemní stáji platit já a ne ten jezdec ;) S nabídkou pronájmu (včetně ježdění) zdarma jsem se nikdy nesetkala a to jsem jich obdržela a prohlížela hodně.

25.1.2017 08:35
cashamalta

XXX.XXX.102.74

Plat 20.000, - může být dost, ale může být taky málo, záleží na lokalitě. Pokud žiješ sama a platíš si sama byt (vč. inkasa, internetu, televize atd), auto, jídlo, veškeré nákupy a k tomu by bylo ustájení třeba kolem 5.000, - + kovář, veterinář, vybavení, tak bych asi hoodně počítala. Ale pokud bydlíš např u rodičů, kterejm se přispívá jen nějaká symbolika na bydlení, jezdíš MHD a máš v merku solidní ustájko za 3.000, - a seženeš koně, kterej nebude potřebovat nějakej spešl příkrm a vystačí si se senem a ovsem, kterej bude v ceně ustájení, tak si dopředejš i 2x ročně pěknou dovolenou.
Chce to znát vstupní podmínky, pak se lépe sdílí zkušenosti smajlík

Nanny

25.1.2017 09:07
Nanny

XXX.XXX.199.180

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Meifi: v dobrém myšleno: nikdo tu úplně přesně neví, čím si procházíte, ale Vy jste tak trochu jiná kategorie, tak tu nemaťte hlavy přemýšlející

Samozřejmě kůň bude stát hromadu peněz, to je evidentně zadavatelce jasné. Já si právě ale myslím, že není nutné mít svého. Pokud je člověk dostatečně kompromisní a má možnost dojezdu i jinak než MHD, tak si jistě najde vhodné prostředí, ve kterém bude spokojený a jako doma. Je spousta lidí, kteří si dělají koně doma, mají postavené kloudné zázemí a třeba dokáží i něco svých zkušeností předat...je to jen o hledání a troše štěstí.

Souhlasím s Vámi, že jezdit půjčeného koně je mnohem jednodušší a levnější. Člověk nemusí řešit kováře, veterináře, krmení, problémy v ustájení atd. ALE...aspoň já to tak měla, musela bych toho koně brát jako sportovní náčiní, které si několikrát týdně půjčuji. Jak jsem do toho dala city, tak to byl konec. Nejsem konfliktní člověk, ale těžko najdete na světě dva lidi, co budou mít na ježdění úplně stejný názor. Čím dýl jsem u koní byla, tím víc jsem začínala mít vlastní názor, a když je člověku 40, prostě už nemá chuť nechat se komandovat třeba 20letou majitelkou. Navíc, když třeba jasně vidíte, že s koněm se nezachází moc dobře, mají ho jenom jako prostředek na vydělávání peněz a podobně, a nemůžete s tím nic dělat. Nebo se často stane, že kůň, kterého máte rádi, se prodá nebo odstěhuje a nemáte zase nic.

Teď mám koně vlastního, hodně jsem se toho bála, a koupi jsem se ze začátku bránila, ale prostě se to stalo. Zvládám to v pohodě, ono to je taky tak, že když už ho člověk má, tak to prostě jít musí, třeba si nekoupím nový kabát nebo boty, ale peníze na veterináře dát dohromady musím. Člověk víc plánuje a přemýšlí. A ta radost, když jedu za vlastním koněm a nikdo mi do toho nekecá, ta se zaplatit nedá.

25.1.2017 09:56
koně

XXX.XXX.205.252

nelous napsal(a):

Přistupujete k situaci velmi zodpovědně, to je dobře.Momentálně vyděláváte, máte našetřeno, všechno klape.Situace je příhodná.
Může se vám zadařit, koupíte zdravého koně, který vám vydrží léta bez nadstandartní péče.
Natrefíte napoprvé na slušné ustájko, které slušným zůstane po celou dobu, kdy tam váš kůň bude.I vám se po zdravotní, pracovní, osobní, finanční stránce i v partnerském životě bude dařit pořád stejně.
Nebo koupíte koně, který, když si na něj zvyknete ukáže, že je to nejhorší kůň, co kdy žil Bude chromý, dušný, mušný, nepříjemný, budete cálovat kliniky, výživáře, fyzioterapeuty, psychoterapeuty, nikdy mu nepadnou cajky.
Navíc z prima stáje se vyklube mořkobylkovna, kde se časem nenažere, nedostane do výběhu, zraní atd. atd.Vy třeba budete nucena změnit práci, bydlení, přítele, otěhotníte...
Ale zas bych to brala tak, že během roku nebo dříve, nebo déle na tom může každý být radikálně jinak.Život nenaplánujete na pětiletky
Zdraví, partnerské vztahy, bydlení, práce, nic není neměnné.Kdyby člověk bral všechno tak dokonale a zodpovědně, vymýšlel dopředu, nemohl by nic.Nedopřál by si žádnou radost, protože, co když zítra ?
Být vámi, dala bych se do obhlížení ustájení a koně pro vás.Je důležité si dělat radost, držím palce

ANNIE.54

25.1.2017 15:25
ANNIE.54

XXX.XXX.254.189

Všechno to záleží na tom, co si člověk od toho koně představuje.
Pokud mě stačí nějaký kříženec na rekreaci a občasnou jízdárenskou práci a ustájím ho 24/7, nevýjde mě to tolik, jako když chci třeba ČT, učitele do L parkurů, zdravého a hodného, který nevyhazuje, nestaví se, dám ho do ustájení s halou a 2x týdně mám tréninky.

Být Vámi volím dražší zvíře, které je lepší než Vaše aktuální ambice. Za prvé dražší koně mají často hotová vyšetření, takže máte dá se říct jistotu zvíŕete s pevným zdravým. Za druhé dnes se platí za charakter a přiježděnost.
Když vezmu sebe, tak před 2 lety by mi stačil i nějaký školní kůň s mizerným zdravím, hlavně, že to bude hodné :D Nyní o 2 roky později se vidím na Lkových parkurech a to jsem si o sobě nikdy dřív vůbec nemyslela, že bych chtěla jednou závodit.

Můj kůň stál 90tis, sedlo 15tis., deky, dečky, čištění, chrániče, převoz do nové stáje, nějaký doplněk stravy, ohlávka a uzdečka, udidlo, zateplováky, přépravní kamaše a byla jsem na dalších skoro 15tis. Pokud je možnost cajky odkoupit s koněm, tak bych neváhala :)

Takže s financemi to strašně záleží na tom co chcete, já si radši připlatila a dostala jsem to, co jsem chtěla, než ušetřit na pořizovací ceně a pak se trápit a charakterem, jezditelností, zlozvyky... neměla bych z toho radost a pro tu to přece děláme. Chcete po práci vypnout a relaxovat v sedle a ne se trápit. Tak ať dobře vyberete, zvládnout se to dá vždy a prodat taky :D Kdybych si svého koně nekoupila, vím že bych toho dodnes litovala :).

25.1.2017 15:41
nelous

XXX.XXX.32.70

Moc Vam vsetkym dakujem za reakcie.Prekvapilo ma ze vacsina z Vas je o hodne optimistickejsia nez ja, pre mna ako pesimistu je to krasne odlahcenie ked si uvedomim ze kon sa nerovna len starosti :-D Takze pokracujem v hladani toho praveho, drze mi palce smajlík

Neregistrovaný uživatel

25.1.2017 15:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Jestli Vás to uklidní, tak já jsem váhal, jestli stačí mít na vlastního koně bratru půl milionu v rezervě. Joo stačí docela v pohodě.

25.1.2017 15:49
lunin

XXX.XXX.109.199

Mě vyjde ustájko na 1500kč/měsíčně. Kobyla je spokojená ve stádečku 5-ti koní. Přes den jsou na pastvě a na noc v boxu. Kobyla dostává pouze seno a sem tam malinko na přilepšenu nějakou mrkvičku. Kopytář po 6týdnech 300kč. Takže mě vůbec nevyjde draho :). A záruku když si koupíte drahého koně stejně nemáte. Nikdy nevíte, jestli se nevyskytne nějaká skrytá vada či tak. Mluvím ze zkušenosti co měli známí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík