Jak nabrousit nůž na kopyta

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.1.2017 11:13
Arkarian

XXX.XXX.72.109

Poradíte, kde v Brně nechat nabrousit kopytní nůž? Psala jsem do pár nožířství a brusičství, ale nepochodila jsem.

A pak taky, jak si tento typ nože brousit doma? Očividně moje dosavadní postupy jsou neúčinné nebo nedostatečné, proto si ráda nechám poradit, jak na to lépe.

Předem díky

26.1.2017 11:54
sisi58

XXX.XXX.191.1

Nejlépe je, zeptat se přímo kováře. Mě to taky ukázal on. Ví to nejlépe.
Pak jsem ještě na netu našla ilustrační videa. Pokud umíte anglicky, není to žádný problém.

Neregistrovaný uživatel

26.1.2017 13:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Hoof knife sharpening. Zadat na youtube a máte tam vše.

26.1.2017 13:57
aluska

XXX.XXX.223.199

Taky by mě zajímalo, nebo prosím odkazy, nemůžu nic najít. Já zatím brousím klasickým brouskem, ale ostrouhám předky a nůž je tupej...

26.1.2017 14:54
liva

XXX.XXX.114.70

Je na to takový jemný brousek. Kdysi jsem ho našemu kováři vezla z Německa, u nás byl v té době velmi špatně sehnatelný.

26.1.2017 15:09
sisi58

XXX.XXX.191.1

aluska napsal(a):
Taky by mě zajímalo, nebo prosím odkazy, nemůžu nic najít. Já zatím brousím klasickým brouskem, ale ostrouhám předky a nůž je tupej...

To je nožem, ne broušením.Pokud aspoň chvíli řeže a pak ne, není to nabroušením, ale materiálem nože.

26.1.2017 18:29
Arkarian

XXX.XXX.52.212

Díky, nevím, proč mě youtube nenapadlo

27.1.2017 08:14
aluska

XXX.XXX.223.199

sisi58 napsal(a):
To je nožem, ne broušením.Pokud aspoň chvíli řeže a pak ne, není to nabroušením, ale materiálem nože.

Mám nože Mustad, to je špatná značka?

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.1.2017 08:30

aluska napsal(a):
Mám nože Mustad, to je špatná značka?

Sisi má pravdu.

Rozdíl mezi dobrým a špatným nožem, nejen kopytním, ale i jakýmkoliv jiným, je v tom, jak dlouho po nabroušení dokáže držet ostří. Pokud teda vůbec jde nabrousit

Je to v kvalitě oceli, ne o značce. Ale obecně. No, nůž za pětistovku je ten, co ostří neudrží. Taky jsem se pokoušela na tom ušetřit.

27.1.2017 08:34
aluska

XXX.XXX.223.199

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Sisi má pravdu.

Rozdíl mezi dobrým a špatným nožem, nejen kopytním, ale i jakýmkoliv jiným, je v tom, jak dlouho po nabroušení dokáže držet ostří. Pokud teda vůbec jde nabrousit

Je to v kvalitě oceli, ne o značce. Ale obecně. No, nůž za pětistovku je ten, co ostří neudrží. Taky jsem se pokoušela na tom ušetřit.

Díky, strouhám si jenom svého valacha, kvůli mým zádům stejně víc jak dvě nohy najednou nedám. Ještě to s těma nožema vydržím

27.1.2017 08:38
sisi58

XXX.XXX.191.1

aluska napsal(a):
Díky, strouhám si jenom svého valacha, kvůli mým zádům stejně víc jak dvě nohy najednou nedám. Ještě to s těma nožema vydržím

Doporučuji tento:
http://www.propodkovare.cz/kopytni-nuz-double-s-s-ockem/pid-558

je bezpečnější pro vás i kopyto a po nabroušení vydrží ostrý.
Mohu se pochlubit, že ho náš kovář též zakoupil, když jsem mu jej půjčila na vyzkoušení.
Máte u toho i jak to brousit.

27.1.2017 13:22
makki

XXX.XXX.107.171

sisi58 napsal(a):
Doporučuji tento:

Mohu se pochlubit, že ho náš kovář též zakoupil, když jsem mu jej půjčila na vyzkoušení.

Můžu se zeptat čím a jak ho brousíte? Mám dva brousky, jeden tenký kulatý, druhý takovou placatou slzičku. Taky ho ráda používám.

27.1.2017 13:23
makki

XXX.XXX.107.171

Jééé, úúúúž to video vidím :).

27.1.2017 13:26
vet.

XXX.XXX.201.101

Kvalitní nože s dobrým ostřím jsou někde od 700-800Kč nahoru. Lze to vyřešit pořízením dvou levnějších nožů, před strouháním je oba pořádně nabrousit a pak prostřídat podle potřeby. Ona ta kvalitní ocel je tak trošku "dvousečná zbraň". Sice bude déle držet ostří, ale zato se s broušením hrozně nadřete, pokud nebudete mít kvalitní brusný materiál (často i mechanizovaný; brousit v ruce by se mi to nechtělo). Levnější nůž budete muset brousit častěji, ale zato stačí pár tahu jemným brouskem a můžete zase pracovat. Záleží na každém, co je jeho preference. Z vlastní zkušenosti mohu říct ještě jedno. Čím lépe bude nůž nabroušen při jeho koupi, tím snadnější budete mít práci. Není nic horšího než si koupit nůž se ztrženým ostřím a pak ho celé v ruce přebrušovat. Takový nůž za tu námahu nestojí.
P.S. Duble S je skvělý, jen se s ním pracuje trošku jinak než s klasikou, protože má ostří z venčí (normální kopytní nože mají ostří broušené zevnitř prohnutí). Je potřeba si zpočátku dát pozor, aby vám nezajížděl do rohoviny, ale jinak na něj také nedám dopustit. Bezkonkurenční na střelku.

27.1.2017 13:32

Pokud máte někde v okolí starého soukromého zubního technika se starou vrtačkou, který má cit pro materiál-na broušení /nejen/ kopytních nožů jsou staré vrtačky úžasné, s vhodným nástavcem.A nenadřete se..

27.1.2017 14:00
aluska

XXX.XXX.223.199

sisi58 napsal(a):
Doporučuji tento:

Díky, já mám zatím pravej a levej, tenhle oboustranej se mi líbí. A vyjde cenově lépe než dva Mustady.

27.1.2017 14:04
aluska

XXX.XXX.223.199

vet. napsal(a):
Kvalitní nože s dobrým ostřím jsou někde od 700-800Kč nahoru. Lze to vyřešit pořízením dvou levnějších nožů, před strouháním je oba pořádně nabrousit a pak prostřídat podle potřeby. Ona ta kvalitní ocel je tak trošku "dvousečná zbraň". Sice bude déle držet ostří, ale zato se s broušením hrozně nadřete, pokud nebudete mít kvalitní brusný materiál (často i mechanizovaný; brousit v ruce by se mi to nechtělo). Levnější nůž budete muset brousit častěji, ale zato stačí pár tahu jemným brouskem a můžete zase pracovat. Záleží na každém, co je jeho preference. Z vlastní zkušenosti mohu říct ještě jedno. Čím lépe bude nůž nabroušen při jeho koupi, tím snadnější budete mít práci. Není nic horšího než si koupit nůž se ztrženým ostřím a pak ho celé v ruce přebrušovat. Takový nůž za tu námahu nestojí.
P.S. Duble S je skvělý, jen se s ním pracuje trošku jinak než s klasikou, protože má ostří z venčí (normální kopytní nože mají ostří broušené zevnitř prohnutí). Je potřeba si zpočátku dát pozor, aby vám nezajížděl do rohoviny, ale jinak na něj také nedám dopustit. Bezkonkurenční na střelku.

Já mám právě dva, pravej a levej, jednu sobotu vystrouhám předky a druhou zadky. I tak se stěží narovnávám . Brousím v týdnu klasickým brouskem na kosu, mám ho upravený od kopytáře do také špičky. Nebrousím nijak závratně dlouho, když si vzpomenu tak mezi házením míčků psům občas pobrousím

27.1.2017 18:05
dsj

XXX.XXX.207.141

sisi58 napsal(a):
Doporučuji tento:

Také ho mám a i když je drahý, vyplatí se - trochu zreznul (ale to je mým bezúdržbovým přístupem), občas je potřeba přiostřit, ale ostrý zůstal.

27.1.2017 18:50
sisi58

XXX.XXX.191.1

Milé diskutující, nepište tu, že si kopyta koně upravujete samy, nick Marek (rys.leo) mi napsal, mimo jiné cituji:

...Vám (zákon zakazuje) strouhat koně ano. Protože korekce kopyta od necertifikované osoby se považuje za TÝRÁNÍ ZVÍŘAT. To jen pro pořádek.

Takže klidně pište, že kupujete a brousíte, ale nepište, že upravujete kopyta

28.1.2017 07:02
sisi58

XXX.XXX.191.1

Další výplod nicku rys.leo

Re: Nůž
No jedinej kdo je zamindrakovanej do ochrany koni jste podle vasich prispevku vy. Ja urcite ne.
Myslite si, ze lev je ukazka bohatstvi a malyho ega? A ze ho nemam na mazleni ale na ukazovani? Ani me neznate a chcete me soudit?Jestli si vazne myslite to, co jste napsala, tak jste PÍČA! Vic na to napsat nelze.

Pán má nejspíš nějaký problém

Přidejte reakci

Přidat smajlík