Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

.-.

7.2.2017 11:47
.-.

XXX.XXX.184.106

Ahoj :) chtěla bych se zeptat, proč se musí na west. závodech od 6 let jezdit na páce? :) tak by mně to zajímalo :) předem děkuji za odpověď :).

7.2.2017 11:57
blackmyday

XXX.XXX.33.80

Protože 6ti letý kůň má být natolik dobře přiježděn, aby se zvládl nést bez kontaktu, jen na sed a nohy jezdce, s minimální korekcí jedné ruky. Kdežto mladší na stihle mají kontakt vetší a neustále jsou "opravováni", protože sami se moc dlouho nést neumí.
Na páce by mělo být předvedeno sebenesení koně a taky samostanost.
A u šestiletka se taky předpokládá, že zvládá rančerskou práci, při které jezdec potřebuje jednu ruku volnou na laso a pod.

Neregistrovaný uživatel

7.2.2017 13:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Aha, a to na stihle předvést nelze?

7.2.2017 13:47
Rita R

XXX.XXX.69.197

Dotaz mi trošičku příjde postavený tak, že jezdci jezdící na páce jsou automaticky "prasata", a ti co jezdí na stihle, jsou ke koni ohleduplnější... V knize S respektem (Anja Beran) se píše - v minulosti se jezdilo převážně na páce, a stihlo se používalo jen při dostizích, zajíždění mladých koní a pro začátečníky. Až začátkem 20. století přišla móda jezdit se stihlovým udidlem u mnohem širšího spektra koní i jezdců. A paradoxně to znamenalo více prasáren proti koni, protože na stihle se chyby jezce a hrubost snesly lépe než na páce. (snad jsem to napsala srozumitelně).

Ve westernu se sice neorientuji, nicméně víc než typ udidla posuzuji jak s tím jezdec zachází /může být hrubý jezdec jezdící se stihlem a velice jemný jezdec na páce/.

Souhlas s blackmyday, páka si prostě žáda vyšší stupeň přiježděnosti. Proto je na závodech až u 6ti letých koní :)

7.2.2017 13:50
blackmyday

XXX.XXX.33.80

Jde, ale ne tak dokonale.
Ono přitáhnout otěže na páce jen o milimetr, byť jsou stále prověšené, má velký účinek.( tedy za předpokladu, že je kůň opravdu naježděný a jezdec to umí). A u stihla to takhle dobře nefunguje, to by jste museli mít slober straps na otěžích a ty se u drezurních disciplín nenosí.

Vidím to u svého čtyřletka, potřebuje někdy v udidle podržet, protože prostě není schopen se sám nést po delší dobu. Někdy se musí opřít do udidla. Postupem času se tohle zlepší, najde rovnováhu a oporu už potřebovat nebude, pak přejdeme na páku. U páky se ponese sám, ale nikdo není dokonalý a právě páka dovoluje korigovat ty jemné nuance neznatelný způsobem. U stihla by jste museli prověšené otěže neustále napínat a povolovat nebo mít neustálý kontakt a ani jedno není žádoucí u dospělého koně.

Neregistrovaný uživatel

7.2.2017 13:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

V pořádku, já se nehádám, protože nejsem žádný jezdec. Jen mi na můj selský rozum tedy nejde - mám prověšené otěže, tedy oblouk dolů, pohnu s nimi o kousíček (předpokládám, že se nenapnou) a je to jiné na páce a na stihle. No já se nad tím nejprve musím pořádně zamyslet.

7.2.2017 14:11
blackmyday

XXX.XXX.33.80

Váha oteží dělá na páce své, hodně dlouhé otěže jsou těžké a kůň to cítí, když je lehce nadzvednete a tím pádem odeberete část váhy otěží, tak už kůň ví.
Samozřejmě je vše za předpokladu dokonalé jemnosti a přiježděnosti koně a lehkosti ruky a prostě všeho dohromady
Tohle umí jen málo vyvolených a my bezvýznamní červi se jen marně pokoušíme dojít jejich velikosti svým neumětelství. Sama pořád čekám až mě osvítí a budu umět jezdit dokonale.
Holt budu muset zamakat

7.2.2017 15:03
boikana

XXX.XXX.121.217

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
V pořádku, já se nehádám, protože nejsem žádný jezdec. Jen mi na můj selský rozum tedy nejde - mám prověšené otěže, tedy oblouk dolů, pohnu s nimi o kousíček (předpokládám, že se nenapnou) a je to jiné na páce a na stihle. No já se nad tím nejprve musím pořádně zamyslet.

Já bych ještě tak dodala... ono se to jmenuje páka z nějakého důvodu, a určitě k rozdílu přispěje i pákový efekt... a jak nám fyzika říká, moment síly = síla x rameno... v překladu u stihla žádné rameno není, zato u páky ano a zvýrazní působení daleko menší síly... :).

Neregistrovaný uživatel

7.2.2017 16:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Ano, chápu. Z mého pohledu tedy když kůň cválá na prověšených otěžích, tak mu ten pohyb otěží tedy taky dává nějaký signál, protože lítaj, ale ano, asi jen mně.

Samozřejmě, že působení páky je fyzikálně jiné, než stihla, řekla bych i anatomicky, ale to je jedno, to je moc filozofická debata. Na starých obrazech mají koně v hubě někdy šílený vehikly, ale to bych řekla, že je z jinýho důvodu

Přidejte reakci

Přidat smajlík