Ahoj, diskuzí k tomuto tématu je mraky a mraky, ale asi nikdy né dost, aby člověk stále nehledal a nepochyboval. Dnes jsem četla velice zajímavý článek, s ještě zajímavější následnou diskuzí o krmení koní v zimním období. Do úvodu bych ještě napsala, že svou 22letou, drobnou a vždy hůře krmitelnou kobylku ČT držím celou zimu prakticky na třech hlavních složkách potravy :
Seno : v pravidelných dávkách, nonstop nemají protože druhý kůň je žrout a tlouštík a sežral by ten balík za dva dny.
Řepné řízky: 2x denně po 2litrech ( měřeno v namočeném stavu )
Otruby: 2x denně 0,5litru pro vyrovnání poměru vápníku a fosforu.
( dál dostávají jen pamlsky formou sušené pečivo, řepa, mrkev, jablka...atd. To neberu jako složku potravy )
Nicméně článek co jsem dočetla byl celkem vyhrazen proti pšeničným otrubám, má tu někdo nastudovanou detailněji tuto problematiku? Jsou opravdu spíše nevhodné pouze s účinkem naplnění střev?
Co se týče mé staré kobylky, přes léto je z pastvy pěkná, v zimě vždycky trošku pohubne, ale extrém to není. Je v režimu 24/7 i v zimě s volnou stájí, a je celou zimu dekovaná ( 300q termodeka )
Dalo by se pro ní tedy udělat více, kazím jí to krmnou dávkou, nebo je to zase bublina, jako byla před lety s vojtěškou a její nebezpečností v krmení?
No v prvom rade jej tá KD, čo dostáva v zime neposkytuje takmer žiadnu energiu naviac, otruby sú odpad z výroby múky, trošku škrobu a nič viac, rezky zase ľahko fermentovateľná vláknina, inak nič, čo by pomáhalo starému koňovi udržať sa energeticky v pluse.
Rezky s otrubami sú teoreticky dobré kombo kvôli vyrovnaniu pomerov Ca: P, ale inak je to nic moc.
Prečo si nedáte pre tak starého koňa zostaviť KD odborníkom ?
Čo zuby, má ich okej ?
Je toľko faktorov, ako a prečo kŕmiť starého koňa v zime, že nejaké otruby by ma fakt netrápili, kone sa na zimu začínajú pripravovať už po 21.6., teda po letnom slnovrate a už vtedy treba pomýšľať na to, ako dostať geronta do vynikajúcej výživnej kondície na zimu, spamätať sa v septembri už býva väčšinou neskoro.
Naprosto souhlasím s horsanou - otruby bych neřešila, je to bezvýznamná prkotina. Soustředila bych se na management starého koně jako celek, určitě bych hlídala ty zuby.
Opravdu vřele doporučuju tento článek
http://www.vyzivakoni.wbs.cz/Vyziva-starnoucich-koni.html.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Kombinácia rezky a otruby je strava vhodná pre dobre živené a ľahko živiteľné kone. Vo vašej kŕmnej dávke chýbajú tuky a bielkoviny, ktoré asi v sezóne kobyla nepotrebuje, ale v zime jej to chýba.
Pokiaľ sa vo výžive neorientujete, je najjednoduchšie dať si zostaviť kŕmnu dávku odborníkom. Myslím, že sa tu najčastejšie v tomto smer skloňuje meno Moniky Mechovej, kontakt určite nájdete na googli, prípadne v starších diskusiách.
Stranou od jádra - já bych se starému koni snažila zajistit celodenní a neomezený přístup k senu. Pokud snáší senáž tak bych zkusila přidávat senáž. Ke složení jádra se netroufám vyjadřovat - já mám 26letou kobylu celoročně na ovsu a ječmeni s vitamíny, v zimě k tomu dostává 1x denně namočenou směs (travní granule) pro staré koně s minerálkou.
Jen mě napadlo, že kolem toho 22-23 roku se jí začala dělat "stařecká" postava - začala opadat z kohoutku, zadku a hřbetu (v té době jsme na ní také přestali jezdit) a to už se mi nepodařilo vylepšit žádným jádrem.
Caty
XXX.XXX.75.188
dsj
napsal(a):
Stranou od jádra - já bych se starému koni snažila zajistit celodenní a neomezený přístup k senu. Pokud snáší senáž tak bych zkusila přidávat senáž. Ke složení jádra se netroufám vyjadřovat - já mám 26letou kobylu celoročně na ovsu a ječmeni s vitamíny, v zimě k tomu dostává 1x denně namočenou směs (travní granule) pro staré koně s minerálkou.
Jen mě napadlo, že kolem toho 22-23 roku se jí začala dělat "stařecká" postava - začala opadat z kohoutku, zadku a hřbetu (v té době jsme na ní také přestali jezdit) a to už se mi nepodařilo vylepšit žádným jádrem.
Prosím, jakou značku těch travních granulí pro staré koně máš osvědčenou? 24letý valach mi špatně žere seno a já pořád nevím, jak to nahradit. Případně máte někdo zkušenosti s řezáním sena na řezanku pro staré koně?
Uživatel s deaktivovaným účtem
Caty: Doporucuju senne granule od Bocusu. Napeletovane seno se namaci a vznika takova senna slichta, ktera se starsim konim se spatnyma zubama zere lepe :) udajne se tim da nahradit seno uplne, ale vlastni zkusenost mam jen s prikrmem.
Mám zkušenost s řezankou.Měli jsme na to půjčený stroj, takže jsme si dělali sami z vlastního sena, bylo to delší-ta stébla než kupovaná řezanka, ale levnější a to o dost, takže pokud ještě jakž takž seno požere je tahle řezanka dobrá volba.
Jenže s věkem přestal žrát i toto, takže ho máme již jen na kaších, základem jsou řepné řízky a vojtěškové granule, má tím nahrazen kompletně celý objem, k tomu má ještě jiné komponenty, hlavně olej.samozřejmě oboje granule se předem máčí.v létě sekáme travičku zahradní sekačkou, ale v zimě má ty rozmočené granule.
Caty
XXX.XXX.46.169
Díky moc za rady, ať vám důchodci prosperují.
Peti Popy
napsal(a):
Ahoj, diskuzí k tomuto tématu je mraky a mraky, ale asi nikdy né dost, aby člověk stále nehledal a nepochyboval. Dnes jsem četla velice zajímavý článek, s ještě zajímavější následnou diskuzí o krmení koní v zimním období. Do úvodu bych ještě napsala, že svou 22letou, drobnou a vždy hůře krmitelnou kobylku ČT držím celou zimu prakticky na třech hlavních složkách potravy :
Seno : v pravidelných dávkách, nonstop nemají protože druhý kůň je žrout a tlouštík a sežral by ten balík za dva dny.
Řepné řízky: 2x denně po 2litrech ( měřeno v namočeném stavu )
Otruby: 2x denně 0,5litru pro vyrovnání poměru vápníku a fosforu.
( dál dostávají jen pamlsky formou sušené pečivo, řepa, mrkev, jablka...atd. To neberu jako složku potravy )
Nicméně článek co jsem dočetla byl celkem vyhrazen proti pšeničným otrubám, má tu někdo nastudovanou detailněji tuto problematiku? Jsou opravdu spíše nevhodné pouze s účinkem naplnění střev?
Co se týče mé staré kobylky, přes léto je z pastvy pěkná, v zimě vždycky trošku pohubne, ale extrém to není. Je v režimu 24/7 i v zimě s volnou stájí, a je celou zimu dekovaná ( 300q termodeka )
Dalo by se pro ní tedy udělat více, kazím jí to krmnou dávkou, nebo je to zase bublina, jako byla před lety s vojtěškou a její nebezpečností v krmení?
Určitě bych byla pro krmnou s větším množstvím bílkoviny a úplně tam chybí nějaké tuky, obzvlášt kůň hůře krmitelný, tam bych dávala lněné semínko celou zimní sezonu a k tomu třeba ještě olej, nebo slunečnici...
Ale taky bych radila obráti se na odborníka, aTˇ sestaví krmnou dávku.
Má s koníky teda problém opačný, přes zimu dost nabrali na váze