locusoci

XXX.XXX.216.13
Dobrý den,
snad mi poradíte.
Pročetla jsem zdejší diskuze na téma schvácení kopyt a stejně si nejsem jistá. Minulý týden kopyta strouhaná, ptala jsem se kováře, říkal, že nic divného nevidí.
tak prosím ještě vás - jsou kopyta v pořádku?
Je potřeba nafotit kopyta podle návodu zde:
http://www.all-natural-horse-care.com/good-hoof-photos.html
(jestli neumíte anglicky, držte se fotek).
Pečlivě očištěná kopyta na rovném podkladu, foťák u země (ne výš jak 10-15cm), přesně kolmo na osu. Pro potvrzení schvácení jsou nutné RTG snímky kopyta (kopyt), ale z fotek lze vyčíst hodně. Nejen ze snímku chodidla, ale paradoxně často více z kvalitního bočního pohledu.
locusoci
napsal(a):
Dobrý den,
snad mi poradíte.
Pročetla jsem zdejší diskuze na téma schvácení kopyt a stejně si nejsem jistá. Minulý týden kopyta strouhaná, ptala jsem se kováře, říkal, že nic divného nevidí.
tak prosím ještě vás - jsou kopyta v pořádku?
K jaké změně u koně došlo, tak měsíc před Vánoci?
Máte kováře ne příliš pečlivého.
22verunka
napsal(a):
Nejsem kopytar ale spis se mi zda ze se kopytni stena borti nez schvaceny kopyto. Uz jsem to parkrat zazila a vzdy to bylo po nejakym case videt jak to odrusta ale takhle to nevypadalo nikdy.
Jestli máte na mysli, že vypadá, jako by v hodní 1/3 - 1/4 byla linie stěny prolomená, tak ano, vypadá, ale může klamat úhel nafocení a barevné odstíny na kopytě. Opravdu to chce nafotit lépe.
Obecně takové prolomení profilu může souviset s celou řadou věcí - nepravidelné strouhání/dlouhé intervaly, odrůstající sukně, odrůstající onemocnění bílé čáry/dutou stěnu, podtočené patky které se začínají rovnat (jde to ruku v ruce, někdy je těžké říct co bylo dřív - vejce/dlouhá špice nebo slepice/podtočené patky), jakýkoli problém způsobující zánět škáry (osobně sem řadím vše, co může způsobit mikroskopické poškození, tj. subklinickou formu schvácení - nárazy, změna krmení, změna prostředí, výrazná změna zaúhlení kopyta, zutí z podkov, onemocnění dané končetině - např. flegmona, zánět šlach, podlomy apod. - i to se může přenést na škáru korunky a ovlivnit rohovinu kopyta).
Mimochodem, končetina se mi zá trochu oteklá. Neproběhlo tam v poslední době nějaké onemocnění (podlomy, flegmona, nemá tendenci otékat apod.)? Anebo je to jen optický klam?
locusoci

XXX.XXX.216.13
vet.
napsal(a):
Jestli máte na mysli, že vypadá, jako by v hodní 1/3 - 1/4 byla linie stěny prolomená, tak ano, vypadá, ale může klamat úhel nafocení a barevné odstíny na kopytě. Opravdu to chce nafotit lépe.
Obecně takové prolomení profilu může souviset s celou řadou věcí - nepravidelné strouhání/dlouhé intervaly, odrůstající sukně, odrůstající onemocnění bílé čáry/dutou stěnu, podtočené patky které se začínají rovnat (jde to ruku v ruce, někdy je těžké říct co bylo dřív - vejce/dlouhá špice nebo slepice/podtočené patky), jakýkoli problém způsobující zánět škáry (osobně sem řadím vše, co může způsobit mikroskopické poškození, tj. subklinickou formu schvácení - nárazy, změna krmení, změna prostředí, výrazná změna zaúhlení kopyta, zutí z podkov, onemocnění dané končetině - např. flegmona, zánět šlach, podlomy apod. - i to se může přenést na škáru korunky a ovlivnit rohovinu kopyta).
Mimochodem, končetina se mi zá trochu oteklá. Neproběhlo tam v poslední době nějaké onemocnění (podlomy, flegmona, nemá tendenci otékat apod.)? Anebo je to jen optický klam?
Dobrý den,
koník přišel s dlouhými špicemi a delší dobi nestrouhanými kopyty. šlape si po patkách, má taková plošší kopyta. u nás byl strouhán zatím třikrát, poprvé odstraněny sukně, koník vypadal dobře. druhé strouhání už kopýtka vypadala, jak bych si představovala, ale hned nato absces do toho černého kopyta (ano, zhruba měsíc před vánoci to bylo). absces vyléčen, ale už týden dva nato jsem pozorovala - nahmatala - tohle prohnutí kopytní stěny na všech čtyřech. nejvíc na diagonální končetině k té s abscesem. to prohnutí není po celé délce, je jen zboku, hlavně směrem ven. bála jsem se, že jsem koně schvátila po tom abscesu, i když jsem mu na tu dobu samozřejmě jádro ubrala a zase pomalu přidávala. jinak má nonstop seno a je venku, může si běhat, jak myslí (a taky běhají). na otok nemohu odpovědět, nejsem odborník. jen taková věc - poslední dobou mi nechce zadní nohy dávat, zvláště tuhle bílou - a jinak je velice hodný, proto si také myslím, že má problémy.
každopádně - mám zavolat tedy veterináře? nebo spíše jiného kopytáře? podle vašich názorů tedy chápu, že přeci jen mě asi pocit neklame a něco v pořádku není... nebo co radíte? a kdo z těch dvou (vet/kopytář) by mohl poradit spíše?
snažila jsem se nafotit fotky, jenže jsem spoustu úhlů zapomněla... a zespodu mi to nejde, jsem na to sama a foťák ještě držet a jak říkám, tu bílou mi moc rád nedává. kopyto je prázdné a čisté, i když to na fotce moc nevypadá.
locusoci

XXX.XXX.216.13
A že má jiný režim, jiné krmení a změnu prostředí, to ano, ale ne teď v posledním měsíci, to už chvíle je, jak jsem psala.
To, co je na tom kopytu vidět, může klidně odpovídat popsánym změnám, tj.změna prostředí a stravy, odrůstání dlouhé špice. Končetinu diagonálně k té s abscesem nemohu hodnotit, nejsou snímky. A to že nechce zadní zvedat, muze znamenat hodně věcí, může ho bolet to černé kopyto (proto odmítá zvednout bílé, protože se nechce postavit na to bolavé), mohlo tam být podvrtnutí nebo uklouznutí třeba na ledu (ani i tom nemusíte vědět, třeba ve výběh), při kterém si něco natáhl nebo bloknul. Já bych to viděla takto - konzultaci druhým kopytářem (kontrola ytavu kopyt, posouzení způsoby úpravy, zjistit jesti některé kopyto nebolí) plus kouknout, jestli není zdravotní příčina proč nezvedá zadní (fyzioterapeut).
locusoci

XXX.XXX.216.13
vet.
napsal(a):
To, co je na tom kopytu vidět, může klidně odpovídat popsánym změnám, tj.změna prostředí a stravy, odrůstání dlouhé špice. Končetinu diagonálně k té s abscesem nemohu hodnotit, nejsou snímky. A to že nechce zadní zvedat, muze znamenat hodně věcí, může ho bolet to černé kopyto (proto odmítá zvednout bílé, protože se nechce postavit na to bolavé), mohlo tam být podvrtnutí nebo uklouznutí třeba na ledu (ani i tom nemusíte vědět, třeba ve výběh), při kterém si něco natáhl nebo bloknul. Já bych to viděla takto - konzultaci druhým kopytářem (kontrola ytavu kopyt, posouzení způsoby úpravy, zjistit jesti některé kopyto nebolí) plus kouknout, jestli není zdravotní příčina proč nezvedá zadní (fyzioterapeut).
Vidíte to - ta zadní bílá je skutečně nateklá, vůbec jsem si toho nevšimla! když jsem se ale na to zaměřila, bylo to jasné...děkuji moc za radu a zkusíme tedy vyhledat pomoc. ale budu věřit/doufat, že to nebude nic vážného...
locusoci
napsal(a):
Vidíte to - ta zadní bílá je skutečně nateklá, vůbec jsem si toho nevšimla! když jsem se ale na to zaměřila, bylo to jasné...děkuji moc za radu a zkusíme tedy vyhledat pomoc. ale budu věřit/doufat, že to nebude nic vážného...
Pokud je tam otok končetiny, tak budete potřebovat kromě kvalitního kopytáře a fyzioterapeuta taky dobrého veta, který se podívá proč je tam otok.