Jak naučit koně klusat na vodítku, aby nepředbíhal a netočil se

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.2.2017 11:49
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.248

Dobrý den,
dovoluji si opět požádat o radu. V dubnu se chystám s 2,5letou kobylkou na svod, kde je třeba obejít halu v kroku a v klusu na vodítku.
S kobylkou pracuji ze země. Momentálně se umí otočit kolem předku, kolem zadku, ustupovat, couvat, chodí vedle mě na volno (bez ohlávky a vodítka) jak v kroku, tak v klusu, nechá si podlézt pod břichem a mezi předníma nohama, zůstane stát na místě a na zavolání přiběhne, nechá se všude osahat rukou i tušírkou, nechá se změřit hůlkou i páskou...
Ale máme problém s chozením na vodítku s ohlávkou. Jakmile ji vezmu na ohlávku, tak žene jak blázen a nejde na prověšeném vodítku. Vodítko neustále napnuté a na slovní povely nereaguje. Přijde mi jako otupená. Pořád je o hlavu přede mnou. Když zrychluje, švihnu jí tušírkou před čumákem, ona hodí hlavou, ale stejně táhne dopředu. Někdy se o mě opírá plecema, často se ke mě točí hlavou a dopředu jde jakoby bokem s hlavou natočenou ke mě.
Potřebuju jí naučit klusat rovně a tak, aby s ní šlo manipulovat. Už chápe, co po ní chci. Nakluše na povel, ale v klusu se ke mě točí čumákem a nejde rovně, pořád se stáčí do leva a jde dopředu bokem, nebo se stočí a krouží do leva. Pak musíme zastavit. Zkoušela jsem jí odehnat tušírkou, aby se vrátila do prava, ale jen hodí hlavou a táhne dál. Nebo nacválá. Druhá kobylka se to naučila během tří týdnů, s touhle sice vidím pokrok, ale momentálně jsme se zasekly a nevím, jak se hnout z místa.
Potřebuji, aby klusala ideálně s prověšeným vodítkem a nechala se v klusu v klidu zatočit.
Děkuji za rady.

12.2.2017 12:03
jírab

XXX.XXX.229.192

Mám něco podobného s poníkem. Na procházce s vodítkem se často tlačí na mě až mě natlačí do kraje cesty a nemůžeme pokračovat dál. Musím ho nějak srovnat a chvíli to zas jde.
Tak jsem taky zvědavý na rady.

12.2.2017 12:11
Svatava

XXX.XXX.70.17

Švihání tušírkou a odhánění opravdu není dobrý komunikační kanál, notabene, pokud má výsledkem být kůň, který má zpomalit:)
Nejjednodušší řešení, pokud se bavíme o klasickém R-, je zacouvání. Rozejdete se - kůň napne vodítko - přes plece (nesmí to být přetahovaná a už vůbec ne o hlavu) ho zacouváte o krok či dva - zastavíte, pochválíte, rozejdete se znovu. Někdy to vezme tři opakování, jindy o dost více, ale když budete důsledná, kůň rychle pochopí, že se mu nevyplatí pospíchat.
Jakmile pochopí v kroku, celý postup zopakujete v klusu.

12.2.2017 12:27
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.248

Svatava napsal(a):
Švihání tušírkou a odhánění opravdu není dobrý komunikační kanál, notabene, pokud má výsledkem být kůň, který má zpomalit:)
Nejjednodušší řešení, pokud se bavíme o klasickém R-, je zacouvání. Rozejdete se - kůň napne vodítko - přes plece (nesmí to být přetahovaná a už vůbec ne o hlavu) ho zacouváte o krok či dva - zastavíte, pochválíte, rozejdete se znovu. Někdy to vezme tři opakování, jindy o dost více, ale když budete důsledná, kůň rychle pochopí, že se mu nevyplatí pospíchat.
Jakmile pochopí v kroku, celý postup zopakujete v klusu.

Děkuji za radu. Určitě vyzkouším.
Zkoukla jsem nějaká videa, kde chvátajícímu koni roztočili vodítko před čumákem a když zrychlil, dostal švihanec.
Já nejsem asi dost manuálně zručná, nebo co, ale mě se to nikdy nepodařilo roztočit tak, aby to splnilo účel. Buď se mi to točilo křivě, nebo jsem švihla sama sebe smajlík.
No a bylo mi právě porazeno, že jako náhrada této techniky poslouží i švihnutí tušírkou.
Ale právě bez efektu.
Se vším ostatním jsem si poradila a na kobylkách je vidět, že pokyny plní s ochotou, hraničící s Hujerismem. Ale tohle nám prostě s jednou kobylkou nejde.

12.2.2017 18:54
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.248

Tak mi to nedalo a ještě jsem k holkám zašla. Vyzkoušela radu výše a světe div se, kobylka pochopila! Tedy nechci se radovat předčasně, ale po několika zacouváních v momentě, kdy se cpala kupředu, pochopila, že když dá čumec dále dopředu, než jsem já, tak přibude práce.
Zkusila jsem jen pár minutek v ohradě pouze v kroku, šla na prověšeném vodítku, chválila jsem jako blázen, odměnila dobrotou a nechala ji být.
Tak to vypadá, že jdeme správným směrem.

12.2.2017 23:59
Svatava

XXX.XXX.70.17

Krutak1FlE napsal(a):
Tak mi to nedalo a ještě jsem k holkám zašla. Vyzkoušela radu výše a světe div se, kobylka pochopila! Tedy nechci se radovat předčasně, ale po několika zacouváních v momentě, kdy se cpala kupředu, pochopila, že když dá čumec dále dopředu, než jsem já, tak přibude práce.
Zkusila jsem jen pár minutek v ohradě pouze v kroku, šla na prověšeném vodítku, chválila jsem jako blázen, odměnila dobrotou a nechala ji být.
Tak to vypadá, že jdeme správným směrem.

Prima, určitě to zvládnetesmajlík

13.2.2017 19:23
Horsana

XXX.XXX.40.140

Jírab - sorry za OT - to sú krásne ovečky, to sú suffolky ?

14.2.2017 14:53
jírab

XXX.XXX.229.192

Jojo, chováme suffolky pro maso a 2 poníky pro radost.

11.3.2017 18:18
Krutak1FlE

XXX.XXX.144.202

Tak jsem tu s novými pokroky v klusu. Kobylka už kluše celkem obstojně. Zvládáme i zatáčky.
ALE!
Ze začátku jsem měla problém s tím, že předbíhala a jakmile se dostala plecema přede mě, zabrala, táhla a už nebyla k udržení a bylo třeba jí zastavit.
Trénovaly jsme tedy tak, že jsem jí učila chodit s hlavou u ramene, nebo spíš o půlkrok za mnou. Totéž v klusu. Momentálně je situace taková, že kobylka kluše podle tempa, co udávám...ale celou dobu má uši dozadu, zuby vyceněné a chňape po mě.
Dnes jí vodila známá a totéž.
Snažila jsem se ihned reagovat a plesknout ji, ale pak to vypadá tak, že klušeme, šklebí se, neustále otevřenou hubu a vyceněný zuby, chňapne a pak hodí hlavou, aby jí nechytla... Takže to vypadá, že plesknutí není řešení.
Můžete mi prosím poradit někdo, kdo máte obdobnou zkušenost, co u vás zabralo?

Díky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík