Kulhání a hřejivé kopyto

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

34Q2

28.2.2017 17:09
34Q2

XXX.XXX.188.107

Dobrý den, v neděli jsem si dovedla koně z výbehu nekulhal a když jsem i ho čistila sedlala (30min) a poté vyšla začal hodně kulhat na přední. Minulou sobotu se dělal kovář. Jak začal kulhat po nějaké chvilce mu začalo hřát kopyto mírně nateklá korunka. V pondělí tu byl veterinář promačkával mu to, ale nebolelo ho to, tak mu dal injekci proti zánětu a uvidí se. Dneska ještě kulhá, ale ne tak výrazně. Nesetkali jste se s něčím takovým? Myslíte že to bude ten tahnoucí hřebík nebo začínající absces?

28.2.2017 17:45
sisi58

XXX.XXX.191.1

Pokud koník kulhá po kování, je na kováři, aby to dal do pořádku.
Z vašeho popisu to ale není moc poznat, kdy začal. Byla jste u něj od kování? Jezdila jste? Vše ok?
Pak se stalo něco jiného. Může být otlak, výběhy jsou teď hnusné. A i zvrtnout nohu si mohl. Počkejte, co se stane, po té injekci.

34Q2

28.2.2017 18:17
34Q2

XXX.XXX.188.107

sisi58 napsal(a):
Pokud koník kulhá po kování, je na kováři, aby to dal do pořádku.
Z vašeho popisu to ale není moc poznat, kdy začal. Byla jste u něj od kování? Jezdila jste? Vše ok?
Pak se stalo něco jiného. Může být otlak, výběhy jsou teď hnusné. A i zvrtnout nohu si mohl. Počkejte, co se stane, po té injekci.

Takže kovář byl 18.2. a začal kulhat tedka v neděli 26.2. Právě see mi to nezdá že by to měl od kováře a předtím v sobotu jsme jezdili, ale zas když mu to promačkával tak ho to nebolelo že by tam měl absces, kopyto mu hřeje a kulhá. Tak vůbec nevím.

28.2.2017 18:28
sisi58

XXX.XXX.191.1

34Q2 napsal(a):
Takže kovář byl 18.2. a začal kulhat tedka v neděli 26.2. Právě see mi to nezdá že by to měl od kováře a předtím v sobotu jsme jezdili, ale zas když mu to promačkával tak ho to nebolelo že by tam měl absces, kopyto mu hřeje a kulhá. Tak vůbec nevím.

Nemusí kulhat z kopyta.
Koně jsou choulostiví, kulhají i při natažení svalů, šlach, podvrknutí, kopnutí jiným koněm ( klidně do plece). Je 100 věcí, kvůli kterým může kůň kulhat.
Pokud je koník starší, může mít začínající artrozu, mohl se přichvátit atd., atp.
Dokonce to může být i tím kutím i když je to týden. Rohovina odrůstá, může být, že podkovák, který netlačil, tlačit začal.
A tyhle všechny věci nezjistíte mačkaním kopyta.
Ale to by měl váš vet znát a vědět co s tím.
Injekce je dobrá na zánět. Pokud je problém jiný, obávám se, že nezabere.

34Q2

28.2.2017 18:39
34Q2

XXX.XXX.188.107

No on se právě na šlachy díval všechno v pořádku nic není nateklé nic nehřeje, pouze to kopyto no, zkoušel pulzaci a pulzuje to pouze fakt málo jen na jedné straně a když mu to vyšetřoval těma kleštěma ani nehnul, já jsem bohužel ted u kováře nebyla, ale on těma předníma někdy cuká a dělal to mladý kovář tak nevím jen se mi nezdá taková dlouhá doba.

28.2.2017 19:49
sisi58

XXX.XXX.191.1

Obávám se, že na diskuzi to nevyřešíme. Mohu dát několik návrhů, ale nejsem jasnovidec.

1.3.2017 21:27
vet.

XXX.XXX.135.150

34Q2 napsal(a):
No on se právě na šlachy díval všechno v pořádku nic není nateklé nic nehřeje, pouze to kopyto no, zkoušel pulzaci a pulzuje to pouze fakt málo jen na jedné straně a když mu to vyšetřoval těma kleštěma ani nehnul, já jsem bohužel ted u kováře nebyla, ale on těma předníma někdy cuká a dělal to mladý kovář tak nevím jen se mi nezdá taková dlouhá doba.

Veta jsme měli, něco proti zánětu dostal. To je fajn. Nicméně bych volala kováře, ať přijde překontrolovat. Kulhání, teplé kopyto, jednostranná pulzace - jako první mě napadá otlak nebo zánět od podkováku. Na nic bych nečekala a volala kováře, ať přijde zkontrolovat. Pokud nic nenajde, tak bych se s vetem domluvila, jestli můžete vzhledem k stavu dát zapařovák (nevím jak moc je zanícená ta korunka). Klidně se může stát, že je tam zánět, ze kterého se bude teprve absces formovat a proto teď ještě na kleště nereaguje. K tomu klidová režim.

2.3.2017 09:08
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Absces to kľudne byť môže, ak je hlboko mne sa už stalo že sa prevalil až po troch týždňoch a tiež sa to stalo po strúhaní. Najprv to bolo len občasné krívanie, potom to hrialo, potom zas spuchla šlacha.. robili sme vtedy aj RTG, všetko čisté až mi jeden starý koniar poradil robiť zaparováky z kyslej kapusty a po 4-5 dňoch sa absces prevalil cez korunku. Môžete to aspoň skúsiť a prípadne po pár zábaloch zas skontrolovať kopytnými kliešťami či niekde nebude reagovať, tá kyslá kapusta kopyto hodne zmäkčí.

2.3.2017 19:50
vet.

XXX.XXX.135.150

katkaa1 napsal(a):
Absces to kľudne byť môže, ak je hlboko mne sa už stalo že sa prevalil až po troch týždňoch a tiež sa to stalo po strúhaní. Najprv to bolo len občasné krívanie, potom to hrialo, potom zas spuchla šlacha.. robili sme vtedy aj RTG, všetko čisté až mi jeden starý koniar poradil robiť zaparováky z kyslej kapusty a po 4-5 dňoch sa absces prevalil cez korunku. Môžete to aspoň skúsiť a prípadne po pár zábaloch zas skontrolovať kopytnými kliešťami či niekde nebude reagovať, tá kyslá kapusta kopyto hodne zmäkčí.

Souhlas, může to být i hluboký absces. Jen bych byla opatrná se zapařování kopyta se zanícenou korunkou, mohlo by se zout kopyto. Takže opatrně. Jinak je úplně jedno, čím zapařovací obvaz děláte. Principem je změkčit rohovinu, aby se mohl hnis provalit. Takže já doporučuji dezinfekční betadinový roztok, to máte dvě v jednom - změkčíte rohovinu a dezinfikujete. Přece jen, co si budeme povídat, koně mají na kopytě množství bakterií a plísní a těm se vlhké a teplé prostředí zapařovacího obvazu moc líbí a hezky se v něm mohou množit...

Přidejte reakci

Přidat smajlík