Sedlo na kulatou bezkohoutkovou kobylku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Dolvi

28.2.2017 19:03
Dolvi

XXX.XXX.144.71

Ahoj, vím, že se to tu již řešilo mnohokrát, ale stále bohužel nemám jasno a hledám další možná řešení. Mám ČT kobylku, KVH 166, obvod hrudi 205 to znamená téměř dokonalý sud. Má na zádech hotové letiště a téměř žádný kohoutek. Bez sedla je to nejpohodlnější kůň na světě.Bohužel, sedlo jsem na ní doposud nenašla. Nyní máme Kentaura Hanulay s komorou 3, ale také se mi přetáčí a 100% nesedí, ačkoli je zatím "nejlepší" co jsme měly. Vzhledem k tomu, že se mi na ní sedla přetáčela už při sedlání, nasednout bylo možné jen z výšky jinak sedlo ihned na stranu, během jízdy neustále pocit že jsem nakřivo, na jedné straně mě tlačí noha atd, jednou jsem i bohužel skončila pod kobylkou, když se lekla a velmi prudce uskočila do strany. Sedlo po ní sjelo jak namydlenej blesk, ačkoli dotažená byla rozhodně dobře. Musela bych ji tím podbřišníkem asi zaškrtit, aby na ní to sedlo drželo. Dalším problémem bylo houpání, posouvání sedla dopředu dozadu, nebo vzadu nesedělo na koni a při vyšších chodech mě to shazovalo dopředu atd... Takže jsem si zvykla jezdit bez sedla a nebo pouze v beránkovém padu. Nyní bych ale ráda kobylku zaskákala a zúčastnila se s ní i nějakých hobby a tak zase sháním sedlo. Velmi se mi zalíbila sedla od pana Balouna, podle kterého jsou přímo vhodná pro takové koně a drží na nich na 100%, a jsou přizpůsobivé (koník nasvalí, svaly opadnou, sedlo stále funguje jak má). Odrazuje mě ale kvalita versus cena - cena opravdu vysoká a kůže nic moc, dle zkušeností co jsem si pozjišťovala vydrží dejme tomu max.8 let, a za ty peníze... nevím nevím. Pasování od equiservisu také nechci - nedobré zkušenosti. Nejsem žádný profík a v sedlech se nevyznám, nedokážu asi ani posoudit jaké sedlo přesně sedí, pouze vím, že bez sedla mi kobylka funguje mnohem lépe než s ním ( přisuzuji tomu, že jí není pohodlné stejně jako mě). Ráda bych ale našla takové, které nám bude sedět oběma, i když hlavně jí!
Proto bych Vás ráda poprosila, zda jste našli to správné sedlo na takový soudek, popř. na koho se obrátit, kdo by pomohl, sedlo napasoval? Nebráním se sedlu ze zahraničí, nebráním se vlastně ničemu. Uvažuji i o bezkostře, ale vzhledem k tomu, že chceme skákat tak nevím, zda je vhodná.
Děkuji všem, co dočetli až sem, a ještě více děkuji těm, kteří jakkoli poradísmajlík
MOckrát děkuji.

28.2.2017 19:15
keira

XXX.XXX.106.7

Komora 3 mi připadá dost málo na "dokonalý sud a téměř žádný kohoutek".
Dáte foto jak vypadá kůň bez sedla a se sedlem?

Dlouhodobě řeším 2 široké kobyly, jedna vyloženě sud, druhá široká, ale nenasvalená. Koupila jsem jim Wintec 2000 a Wintec Wide. Zajímavé je, že nakonec na tu sudovitou dávám 2000, protože má prohnutější hřbet, a na "střechovitou" dávám Wide, protože není prohnutá a Wide je na rovné hřbety, zatím co 2000 je na koně s kohoutkem a aspoň trochu prohnutým hřbetem.

Co se týká přetáčení sedla - je potřeba odnaučit se asymetrickému opírání do třmenů. Pokud jezdíte bez sedla/na padu, tak byste měla mít dobrou rovnováhu a mělo by jít jen o zvyk.

28.2.2017 19:16
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Občas jsem četla, že na soudky někomu vyhovuje Wintec Wide, ale osobní zkušenost s ním nemám.

28.2.2017 20:22
cashamalta

XXX.XXX.209.70

Z klasických kostrových sedel mi nejlíp sedí Euroriding Topas (komora 5), na velikou kulatou chlaďasku, naprosto bez kohoutku. Ale nakonec jsem stejně u toho Balouna skončila, je mnohem pohodlnější, lehčí a fakt se v podstatě nehejbe, když je poctivě dotaženo, s hustě prošitou dečkou a podbřišák s gumama na obou stranách.

Dolvi

28.2.2017 22:18
Dolvi

XXX.XXX.144.71

A jaké máte prosím zkušenosti s kvalitou Balouna? Vydrží tzv. "celý život" ? Vzhledem k ceně bych skoro řekla, že by mělo.. Myslíte, že je opravdu tak velký problém koupit Balouna z druhé ruky, jak píše p. Baloun na svých stránkách?

1.3.2017 16:58
deauville

XXX.XXX.175.69

Co se týče p. Balouna, nedávno proběhla na equichannelu zajímavá diskuse - viz http://www.equichannel.cz/forum/diskuze/1329602

Osobně zkušenost s jeho sedly ani dalšími výrobky nemám, ale po přečtení tohoto vlákna je ani zkoušet nebudu, bez ohledu na kvalitu (nebo nekvalitu). Nejde o to, na čí straně je pravda, ale o styl komunikace se zákazníky.

Jinak mám podobný problém a dlouho mi trvalo, než jsem našla pro svého suda sedlo - nakonec jsem využila služby pasování sedla ve stáji od Equiservisu (za mě spokojenost). Jedná se o sedlo Prestige, p. Hakr u nás byl asi pětkrát, než byl spokojen, ale upozornil na to, že zcela zamezit klouzání sedla na těchto koních nelze, lze to jen eliminovat vhodným podbřišákem, podsedlovou dečkou, podocasníkem, případne poprsákem...

Pokud se Vám do Equiservisu nechce, pak bych zkusila sedla z druhé ruky - zkušenost mám s http://www.sedlovna.cz nebo http://www.a-sedla.cz - obě prodávající jsou příjemné, umožňují vyzkoušení, poradí (i na základě fotky). Bohužel, na mého koně u nich sedlo nebylosmajlík

Co se týče sedla Wintec Wide - i to je potřeba vyzkoušet, nemusí sedět každému koni, i když má vyměnitelnou komoru. Záleží i na délce hřbetu koně, na tom, jestli se náhodou někdě nerozšiřuje...

Jak řekl p. Hakr - není problém napasovat na takové koně sedlo tak, aby mu nevadilo a nepoškozovalo ho, daleko náročnější je napasovat ho tak, aby neklouzalo

1.3.2017 23:55
cashamalta

XXX.XXX.209.70

No já toho Balouna mám asi tak 3 roky a zatím vypadá furt stejně, jako když jsem ho koupila. Ale nejezdím denně a občas střídám s tím Topasem. Je teda fakt, že se to sedlo vůbec nemusí udržovat, jako umejvat mýdlem a mazat, jen ho přejedu vlhkým hadrem tam, kde je od koně propocené. Ale jednou jsem viděla na inzerátu používaného Balouna a ten teda vypadal těsně před smrtí. Asi záleží, jak se k tomu člověk chová, ale to bude platit u všech značek sedel smajlík
Co se týče chování pana Balouna, připravte se na aroganci, že vlastně všechno děláte špatně a nic neumíte smajlík A pokud sedlo nebude sedět, tak je to zaručeně způsobeno tím, že nepoužíváte spodní prádlo speciálně vyvinuté pro jízdu v tomto sedle... :-P
Jinak to že bude sedlo z druhé ruky by vadit nemělo, pokud bylo předtím sedlo používáno na koně podobného typu. Tzn. na suda polštáře gaston a nejširší komoru. Já tam mám dokonce komoru, která nemá ani číslo, je pružná, plastová a roztáhne se dle šířky koně.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.3.2017 15:50
Uživatel s deaktivovaným účtem

Také mám koníka s kulatými zády bez kohoutku. Dlouho jsem sháněla sedlo bez úspěchu, až jsem se v zoufalství obrátila na p. Balouna - původně jsem nechtěla až tak investovat. Chtěla jsem po něm ale sedlo již jeté za nižší cenu. P.Baloun dojel a vybírali jsme z několika sedel a nakonec vzali stejně to první, co nabízel. K jeho jednání nemám výhrady - choval se slušně a ochotně. Sedlo tedy nebylo nové, ale vypadalo pěkně. Mám ho už dva roky a vypadá stejně. prohlížela ho i sedlářka a byla překvapená, že je z kvalitní kůže, protože také slyšela, že kůže bývá nic moc. Asi závisí na každém kusu a já jsem měla štěstí. Ale přetáčí se také - mírně na jednu stranu. Může to být i křivostí koníka nebo mojí. Koník teď nasvalil, a tak budu žádat o výměnu komory za širší - tak jsem zvědavá. Se sedlem jsem jinak spokojená já i koník, ale kdybych vybírala dnes, vzala bych s polštáři typu Gaston - myslím, že na těch soudečcích je stabilnější.

6.3.2017 09:43
sany

XXX.XXX.236.4

Za sebe doporučuji Balouna :). Taky jsem sháněla sedlo na stejný typ koně, konkrétně na hucula a nic konvekčního mu na 100% prostě nepasovalo. Původně jsem do sedla nechtěla až tak investovat, ale děsila mě představa, že v létě jenom přece možná nějaké vhodné sedlo najdu a v zimě mu sedět stejně nebude - tady jsem hodně sázela na to, že Baloun se bude přizpůsobovat tak, jak je psáno na stránkách, krom toho teda, že má sedět jakémukoliv tvaru hřbetu (taky bohužel známe přetáčení, posouvání...). A tak mám přes 2 roky skokový univerzál na gaston polštářích a nemůžu si vynachválit. Co se týče koně, ten je od té doby celoročně krásně nasvalený, spokojený, lépe pode mnou pracuje, záda má spokojená i po 60 km. Co se týče kůže tak jediné co je, tak že hned vybledla pod třmenovými řemeny a časem trochu na okrajích od bočnic vepředu, ale stačí namazat a vypadá jako nepoužité a to ho opravdu vůbec nešetřím, jezdíme celé dny za každého počasí a v lese se mi rozhodně nedaří vyhýbat každému stromu a větvi. A dokonce mi ho poškrábala kočka - po pár namazáních není vůbec vidět!
Takže ze sedla jsem byla a stále jsem fakt nadšená, a tak jsem si nedávno koupila ještě další, na druhého koně :).

6.3.2017 23:01
dsj

XXX.XXX.207.141

Já jsem si také předloni udělala radost Balounem, a točím ho na dvou bezkohoutkatých a kulatých kobčách a jsem s ním spokojená. Mým kobylám naštěstí padlo, ale před časem jsem narazila na diskuzi na eqch, kde popisovali problémy s reklamací v případech kdy sedlo nesedělo... tak si nejsem úplně jistá, jestli bych do Balouna šla znovu, při představě, že koupím sedlo za 35.000 a po týdnu zjistím, že je nevyměnitelné... Sedlo je dost ošoupané od třmenových řemenů, ale za ty 2 roky jsem ho namazala jen 1x a několikrát zmoklo. Oproti Apolonovi, který mám 7let aje pořád jako nový, vypadá Baloun dost unaveně. Ale kobylám sedí a jezdí se mi v něm opravdu dobře.

Přidejte reakci

Přidat smajlík