Karolína
XXX.XXX.192.194
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co mám dělat když chci jet na koni do leva a on se mi zapírá do prava
Karolína
napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co mám dělat když chci jet na koni do leva a on se mi zapírá do prava
Že chcete je pěkné.Ale chápe to i ten kůň?
Sdělujete vy mu shora, srozumitelně svou vahou, tlakem holeně, hlasem i otěží, aby zatočil doleva?
Nebo vaše pomůcky jsou jiné, než je naučen kůň?
Karolína
napsal(a):
Důvodů proč se vám kůň zapírá doprava, když vy ho točíte doleva může být víc. Pokud máte mladého koně, tak klasickým důvodem je, že jde proti tlaku, což je naprosto přirozená reakce a je potřeba koně naučit že tlaku se má poddat a následovat ho. Já základní poddání se tlaku učím mladé koně prací ze země (třeba přes snižování hlavy, ohýbání v krku, ustupování plecí a zádí atd.). Poddání se tlaku je potřeba procvičovat jako jedna z prvních věcí během prvních hodin ze sedla - některým natvrdlejším dojde trochu později že co se děje ze sedla je podobné tomu, co znají ze země a že mají reagovat stejně. To samé dělají i někteří nepřiježdění koně.
Dalším důvodem může být že dáváte špatné pobídky anebo ve špatnou chvíli. Koně byste měla vést ve směru kterým chcete aby šel vnější otěží a vnitřní holení. U začátečníků, kteří nedokáží správnou pomůcku načasovat a odměřit, je někdy pomáhá pobídku i trochu přehnat - udělat jí pro koně hodně výraznou - například odtažením vnější ruky, i za cenu špatného ohnutí. Možností proč se vám kůň zapírá na opačnou stranu může být opravdu moc a moc, další co mě napadá může být třeba vyprovokování koně přílišnou silou pomůcek k protitlaku.