Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Tak předně by neměl být koník sám, potřebuje kamaráda, a také záleží na tom, o jaký pozemek se jedná. Takto se to opravdu vysvětlit nedá, protože se to nedá paušalizovat - zobecnit.
Tihle poníci jsou nejraději ve stádě s dostatečným množstvím pohybu, takže je lepší najít si kvalitní pastevko v okolí a koníka ustájit tam. Jinak byste museli mít koně minimálně 2 a tak 1,5 - 2 ha (15 000 - 20 000 m čtverečních). V opačném případě bude koník pravděpodobně z ohrady utíkat za trávou a přemíru energie si bude vybíjet pod sedlem :).
jaja777

XXX.XXX.12.112
Já si myslím, že shetland, když budeme počítat dva, nepotřebuje 1,5-2 ha...
Přeci jen je to poník, a jsou náchylný na schvácení, takže by se to s pastvou nemělo přehánět.
Neříkám, že zmiňovaných 2833 m2 je dostačujících, ale na druhou stranu to zase není tak hrozný, ještě když jsou to shetlandi.
Kolikrát když vidím, na jakým kousku lidi koně mají, tak zakladatelka je na tom s metrama ještě dobře
locusoci

XXX.XXX.24.14
Rozhodne to konici brzy vyzerou a bude tam jen hlina. ale lepsi nez stat na boxe. budou muset mit balik nebo jim budete muset sekat travu. ale chce to koniky dva, kvuli spolecnosti, jeden by se trapil.
Accuracy

XXX.XXX.1.187
Tu ovci můžete mít jako společníka jen jako nouzovou náhradu, a to ještě krátkodobě. Třeba týden. Kůň je společesnké zvíře. Přes to nejede vlak. A ujistěte se, že ten ČT je k poníkům hodný, ono by stačilo, kdyby jednou kopl a máte po poníkovi. Malý před ním neuteče. Na druhou stranu i poníci můžou šikanovat velké koně. Prostě musíte najít dvojici, která si sedne.
A taky si musíte dopředu naplánovat management pastviny/výběhu, jako je odvodňování, zpevnění atd. Toto jsou velmi začátečnické otázky, pokud uvažujete o koupi poníka, měla byste o něm něco vědět.
Studujte. Studujte hodně. V knihovně si půjčte pět šest knih o koních, najděte si známé, kteří koně mají, projděte se stáje a pastevka. Jděte s nějakou známou, která má koně, k veterináři, buďte u toho, až se kůň bude kovat. Ptejte se, zajímejte se, nakukujte. Když se budete intenzivně vzdělávat, případně šetřit (poníci nejsou levnou záležitostí) řekněmě tak rok, Vaši poníci Vám za to poděkují.
Gábi Petrůjová
napsal(a):
Ne myslela jsem bud čt nebo pnokrevníka nebo poncla nebo hucula
Kůň je tvor stádový, společenský a pro spokojený život potřebuje přítomnost členů svého druhu. Pokud si budete chtít pořídit koně domů, musíte vždy počítat s koňmi dvěma, ovce ani kozy počítat nelze. Pro dva poníky jezdeckého typu je potřeba minimálně kolem 0,5-1 ha půdy (5-10 000 m2), aby měli možnost se proběhnout, napást a bylo možno prostor rozdělit na několik částí aby nedošlo k rozdupání pastvy na hlínu. Pokud se bavíme o 2 teplokrevnících, tak potřebujete kolem 2 ha (20 000 m2). V obou případech musíte i tak počítat s nutností koně přikrmovat senem, min. v zimních měsících, pravidelně výběh uklízet, střídat oplůtky, příp. vybudovat zpevněný prostor pro případ dlouhého deštivého období. Buďte si jistá, že 2880 m2 vám dva koně během chvíle rozšlapou na jednu velkou hromadu bláta.
Mimochodem, pro vaši představu,10 000 m2 krát 20 Kč (běžná cena za trvalý travní porost) je 200 000 Kč za pozemek, plus další potřebné vybavení, pravidelná péče veterináře, kováře, peníze pro případ potřeby/úrazu apod... Dostáváme se na cenu kvalitního nového auta..
Accuracy

XXX.XXX.1.187
Gábi Petrůjová
napsal(a):
Ne myslela jsem bud čt nebo pnokrevníka nebo poncla nebo hucula
Hele, nemůžete mít jednoho koně, aniž by se trápil. Prostě ne.
Když Vám píšu, že Vaše dotazy jsou velmi začátečnické, tak to tak taky myslím. Četla jste ty knihy? Porozuměla jim? V těch knihách Vám radí mít koně na takto omezeném prostoru s denními vycházkami? Máte 5 známých koňáků a žádný Vám neřekne, že kůň jedináček bude trpět? V těch knihách jste vyčetla, že jeden kůň na malé zahrádce nebude mít problém? Ptala jste se jich, co dělají s bahnem, jak mají vyřešené napájení, odčervení, krmení? Poznáte z fotky výživový stav? Podle zubů věk koně? Špatné kopyto? Hnilobu, schvácení? Typy postojů či stání? Kde budete skladovat seno? Když kůň onemocní, máte k dispozici pohodlné a teplé stání? Tohle jsou základy.
Jdete na to špatně. Napřed musíte mít vědomosti, pak prostředky, až pak můžete mít koně. Vy ty vědomosti nemáte. Vzdělávejte se. Myslím to s Vámi dobře. (Dobře, s Vámi ne, ale s Vašimi koňmi ano.).
Gábi Petrůjová
napsal(a):
Dobrý den, je mi 12 a chteli bychom do budoucna nějakyho shetlanda nebo hucula
a nevíme kolik m čtverečních. straci takovýmu koníkovi (neumím si udelat obrázek) :)
MAME MOŽNOST HO MÍT NA 2833 M ČTVEREČNÍCH
DĚKUJI ZA ODPOVEDI PROSÍM JEN SLUSNĚ DEKJI MOC
Až budeš vědět, jak rozdílní jsou hucul a shetland.Až si uděláš sama, ze svých získaných zkušeností, obrázek kolik potřebují místa a kolik všeho ostatního, pak teprv si koně pořizuj
Ahoj,
svého 1. koně ČT jsem si koupila ve 13 (je mi 17), měli jsme ho také samého. Řeknu ti, že i když valach neprojevoval žádné známky, že by se trápil, měla jsem výčitky svědomí.. Časem jsem zjistila, že to tak nejde a když jsem si vsugerovala, že kůň je stádové zvíře, tak jsem našetřila a koupila poníka a zařídila si pastvu a řeknu ti, že je to úplně něco jiného. Sice to byla nehorázná dřina plná odříkání, ale stojí to zato :). Není to ale vůbec sranda, je to fakt velká dřina, furt makáš a makáš (už ted jsem nejsilnější ze třídy ), ale také to není levné, mi naštěstí přispívají rodiče, jinak bych to neutáhla, musíte mít i nějakou korunu navíc, kdyby se nedejbože něco stalo, veti jsou fakt drazí... Takže si to hodně promysli :), musíš se i často zbavit ostatních koníčků, kvůli času... Tady ti lidé to opravdu nemyslí zle a mají pravdu... Věk není omluvou
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Gábi Petrůjová
napsal(a):
Accuracy jste píča.
Nepsala jsi náhodou v úvodu JEN SLUŠNĚ PROSÍM? Nebo taky potřebuješ radit zkušeným lidem, co a jak dělat - ty, ve 12ti letech? Trošku kultura, slečno.
Nikdoooo

XXX.XXX.49.86
To je malo, dost malo. I na jednoho kone, a co teprve na dva. A i dva netvori stado, ze
To ze tvuj znamy ma 70 huculu (nejaky bohac), neznamena, ze ostatni ti tady kecaji. Ptala ses, dostalas odpoved, tak se ted nezlob. I kdyz se ti odpoved nelibi.
Kone si neporizuj. Mela bys nejdriv neco o nich vedet. Mnohem vice.
Accuracy

XXX.XXX.1.187
Gábi Petrůjová
napsal(a):
Accuracy jste píča.
Já vím. A je to paráda! Víš, kolik lidí mi závidí můj sexuální život?
farfar

XXX.XXX.48.22
Accuracy
napsal(a):
Já vím. A je to paráda! Víš, kolik lidí mi závidí můj sexuální život?
Nanny

XXX.XXX.199.180
Gábi Petrůjová
napsal(a):
Nerad
Stará damo.
Tak proč dáváš dotaz na diskuzi, když nechceš, aby ti lidi radili?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
lunin
napsal(a):
Holt dnešní výchova dětí! Potřebovala by pořádný průplesk!
Bacha, ať na Vás nepodá trestní oznámení za kyberšikanu!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
To nevadí, ale Vy jste ji urazila a vyhrožovala.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
lunin
napsal(a):
Je to doufám myšleno pouze ironicky?
Pokud to bylo na mne tak ano
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
No tak bacha, aby to taky vážně nebylo vzato, to už jsme tu jednou měli
Nikdoooo

XXX.XXX.49.86
Devce. Tohle je malo i pro jednoho kone, byt ponika. A co teprv pro dva. A pohyb neni jen jezdeni. Kun by mel mit volny pohyb, sam si po te louce chodit.
Nestaci to. Chudak kun, koupi si ho holka, presvedcena, kdovijak neni skvela a postavi ho do zablaceneho radoby vybehj.
Nikdoooo

XXX.XXX.49.86
Jo, to taky. Me osobne prijde malo i ti dva kone. Kun je stadove, ne parove zvire.
Jestli ponik, plnokrevnik, teplokrevnik, chladnokrevnik, pegas (pokud neodletne a neprestehuje se) nebo jednorozec, to uz je jedno.