kilsi

XXX.XXX.14.121
Dobrý den, kobylka tak 3 x za měsíc klkla v boxe..bohužel mi volala majitelka stáje, že si všimla, že kobyla (která je přes den ve výběhu na pastvě) začala demolovat - a klkat o dřevěnou ohradu. Dostala tedy kožený klkací řemen. Zatím chodí na noc do boxu, ale od příštího týdne bych ji chtěla nechat už venku. Nějaké rady? Přijde mi šílený že by měla mít 24/7 klkací řemen na sobě..
Já jsem kdysi četla na tohle téma také jeden krásný článek, podle kterého kde klkání koní přirovnávali okusování nehtů u lidí při dlouhém čekání v čekárně. Někdo při dlouhé nudě dokáže koukat do blba a někdo to nevydrží. Já sama mám s těmito konmi soucit, protože patřím k té "nežádoucí" skupině - jakmile nemám co dělat, je to pro mě utrpení. Nosím sebou vždycky knížku nebo dvě, ale co chudák kobyla? Pokud klkání nepůsobí koni zdravotní problémy, tak pro mě není důvod ho řešit. Já sama jsem měla kobylu, která v boxe tkalcovala (to, že nebyla štastná byl jeden z důvodů proč jsem jí stěhovala na pastviny) a její soused klkal. Obou mi bylo líto, ale valach se nikdy tkalcovat od té mojí nenaučil a ta moje zase nikdy nezačala klkat. Koně prostě pořád potřebují hýbat hubou a nohama a když žijí v prostředí, kde to nejde, tak si najdou náhradní řešení.
dsj
napsal(a):
Já jsem kdysi četla na tohle téma také jeden krásný článek, podle kterého kde klkání koní přirovnávali okusování nehtů u lidí při dlouhém čekání v čekárně. Někdo při dlouhé nudě dokáže koukat do blba a někdo to nevydrží. Já sama mám s těmito konmi soucit, protože patřím k té "nežádoucí" skupině - jakmile nemám co dělat, je to pro mě utrpení. Nosím sebou vždycky knížku nebo dvě, ale co chudák kobyla? Pokud klkání nepůsobí koni zdravotní problémy, tak pro mě není důvod ho řešit. Já sama jsem měla kobylu, která v boxe tkalcovala (to, že nebyla štastná byl jeden z důvodů proč jsem jí stěhovala na pastviny) a její soused klkal. Obou mi bylo líto, ale valach se nikdy tkalcovat od té mojí nenaučil a ta moje zase nikdy nezačala klkat. Koně prostě pořád potřebují hýbat hubou a nohama a když žijí v prostředí, kde to nejde, tak si najdou náhradní řešení.
Pardon... napsala jsem že to není důvod řešit- ale ano je potřeba to řešit, ale klkací řemen nebo zmrzačení koně operací pro mě řešení není. Spíš změna managementu koně.
Už jsem to tady jednou psala, ale moje kobyla taky klkala, když byla v boxe, a v pevné ohradě.Po přejití na venkovní ustájení, kde je na elektrice, nebo máme el.ohradník nad břevnem, tak se nemá kde opřít, v přístřešku taky ne, takže řemen už nám několik let rezne , a jsme spokojené obě..
kilsi

XXX.XXX.14.121
On je problém, že se to od ní naučila už jedna kobyla ve výběhu :( bohužel ohrada je oplocená dřevem - jedna část je bez elektriky tak o ní klká bez řemenu - a pořád jsou ve výběhu nějaké stromy atd o které to dělat může - opravdu je to dřevo zničené ale hlavně má problém majitelka kobyly.