Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.4.2017 14:22
Bigmac

XXX.XXX.35.126

Ahoj, jdu si pro radu. O víkendu jsem byla s koněm na delší procházce na ruce a cestou mi kromě suchého listí žral i hlínu nikdy jsem to u koní neviděla. Myslela jsem si, zda mu nechybí nějaké minerály, popř. zda mu na trávení nevadí jarní tráva (je 24/7). Někdo to ve starší diskuzi dokonce zmínil... Seno má také k dispozici, ale u něj ho nějak nevidím a 1x denně dostává müsli. Nemáte zkušenosti?

18.4.2017 15:58
keira

XXX.XXX.106.7

V některých lesích je hlína prostě chutná, pravděpodobně by ji tam žrali i jiní koně.

Jestli to není deficit minerálů, to asi těžko říct.
Ale reakce na jarní trávu to asi nebude, žrali mi hlínu i v zimě.

Nicméně my pro klidnější duši přidáváme do žrádla zelený jíl, jako snahu neutralizovat jarní trávu. Jen je blbé, že vyvazuje i živiny ze stravy a když teď chci přidávat min-vit doplněk, tak nevím, jaký odstup je dostatečný, aby se mi to nepožralo navzájem.

18.4.2017 20:08
Terven

XXX.XXX.110.147

Deficit minerálů bych neřekla, spíš se udává překyselení žaludku.
Tipuju, že jarní tráva nevadí, jistě to nevím, určitě kyselost zvyšujou obiloviny.
Nicméně moc to nehrotím, moje kobyla je občas po lesní hrabance též jako divá smajlík

19.4.2017 12:42
helas

XXX.XXX.12.12

Taky si myslím, že kůň tím dává najevo nějakou potřebu. Jesti je to překyselení, deficit, či něco jiného, musí ovšem posoudit někdo jiný.
Měla jsem moudrou kobylku, a ta se jednou doslova vrhla na hlínu - měla příšerně oteklou nohu, bolestivou; my mysleli, že je to flegmona, ale vet zjistil otravu. V mezičase kobyla chtěla chodit a chtěla žrát hlínu - nejspíš na rozdíl od nás věděla, co jí je a co s tím.
Neudělala to nikdy jindy, ani předtím, ani potom - a měla jsem ji šestnáct let.

19.4.2017 12:51
Bigmac

XXX.XXX.35.126

Díky za postřehy budu ve střehu, kdyby se to mělo opakovat, zavolám vetce pro radu

Přidejte reakci

Přidat smajlík