Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.5.2017 12:31

Mám asi takový zvláštní dotaz:

Nesetkali jste někdy s tím, že by měl kůň "alergii na kov"?
Jak mě to napadlo: mám cca půl roku kobylu, která byla víceméně bez ohlávky (jen na běžnou manipulaci a ve výběhu i boxe bez ní). Poslední dobou, kdy začala nosit ohlávku i do paddocku (pár hodin denně) a teď při změně ustájení prakticky celodenně na pastvě, se jí začaly objevovat vylysalá místa právě pod ohlávkou. A to za jařmovými oblouky ("za okem") v místě, kde má ohlávka kovové součásti. Na obou stranách hlavy. V současné době má na jedné straně místo již cca velikosti dlaně bez chlupů. Pravda, pak se ještě lysina vyskytla i v místě, kde ohlávka vede přes nosní kost - ale jen z jedné strany a ne na hřbetu nosu, ale z boku, spíš v té prohlubni zboku pod nosní kostí.... Máme klasickou ohlávku s neoprenovým podložením, nic speciálního, výjimečného.
Přemýšlím, jestli bude něco platné na to namontovat beránka... a čím to zaléčit? Matlám hojivou bylinkovou mastí pro koně. Je to víceméně vylysalá plocha bez chlupů, ale jen v malých oblastech je vyšoupaná kůže bez pigmentu.. A snažím se přesvědčit pracovníky stáje, aby jí ohlávku sundavali i do výběhu. Je to bezproblémový kůň, tedy snad to nebude nereálné..
Koby je obyč hnědák, takže nějakou senzitivitu, očekávanou u caramello, albínů a podobně, můžeme taky vyloučit... zrovna tak spálení od slunce (vím, jak vypadá a bylo by jinde).

Předem děkuji za nápady.

6.5.2017 12:51
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mám asi takový zvláštní dotaz:

Nesetkali jste někdy s tím, že by měl kůň "alergii na kov"?
Jak mě to napadlo: mám cca půl roku kobylu, která byla víceméně bez ohlávky (jen na běžnou manipulaci a ve výběhu i boxe bez ní). Poslední dobou, kdy začala nosit ohlávku i do paddocku (pár hodin denně) a teď při změně ustájení prakticky celodenně na pastvě, se jí začaly objevovat vylysalá místa právě pod ohlávkou. A to za jařmovými oblouky ("za okem") v místě, kde má ohlávka kovové součásti. Na obou stranách hlavy. V současné době má na jedné straně místo již cca velikosti dlaně bez chlupů. Pravda, pak se ještě lysina vyskytla i v místě, kde ohlávka vede přes nosní kost - ale jen z jedné strany a ne na hřbetu nosu, ale z boku, spíš v té prohlubni zboku pod nosní kostí.... Máme klasickou ohlávku s neoprenovým podložením, nic speciálního, výjimečného.
Přemýšlím, jestli bude něco platné na to namontovat beránka... a čím to zaléčit? Matlám hojivou bylinkovou mastí pro koně. Je to víceméně vylysalá plocha bez chlupů, ale jen v malých oblastech je vyšoupaná kůže bez pigmentu.. A snažím se přesvědčit pracovníky stáje, aby jí ohlávku sundavali i do výběhu. Je to bezproblémový kůň, tedy snad to nebude nereálné..
Koby je obyč hnědák, takže nějakou senzitivitu, očekávanou u caramello, albínů a podobně, můžeme taky vyloučit... zrovna tak spálení od slunce (vím, jak vypadá a bylo by jinde).

Předem děkuji za nápady.

Záleží na tom, jestli neobsahuje ten kov ohlávky nikl, na něj měl alergii i můj pes, když nosil železný stahovák za pár kaček, koupila jsem dražší a kvalitnější a byl klid.Moje zkušenost tedy.

Neregistrovaný uživatel

6.5.2017 13:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Taky chróm, kobalt a dokonce i stříbro a zlato.Takže může být alergická na cokoli..Setkal jsem se s ohlávkou co tady měla ta moje stará už delší dobu na sobě a ta tak podivně smrděla(ten nylon) i po důkladném vyčištění, tak šla do koše..Asi číňánci zase něco namíchali. smajlík

6.5.2017 13:46
spajzka

XXX.XXX.4.187

Http://www.hidalgo-shop.cz/potreby-pro-kone/ohlavky-a-voditka/ohlavky-/nylonove-/2302-ohlavka-pastevni.html

A nebo sundat úplně a ono to zaroste samo. A jinde nereaguje? Na udidlo třebas...

6.5.2017 14:08
jackie24

XXX.XXX.215.190

Zdravím některým naším koním to taky ohlávky dělali myslím si že to je pouze citlivost tak jako některým koním se takto olýsala některá místečka od podbřišáku já používám parelky a do výběhu úplně bez aby se nám někde neoběsili.

6.5.2017 16:03

Ja si nemyslím, že by to bola alergia, v mieste kovu sú často aj šitia, predpokladám, že koňom chlpy láme skôr to. Tiež mávam podobne "olezlého" koňa v letnej srsti, ale na alergiu to nevidím, to by reagovala koža/srsť celoročne.

6.5.2017 18:07

Asi je to fakt v kombinaci s přelínáváním. Jen jsem prostě ještě neměla koně, který by takto reagoval...tak doufám, že když se budu snažit eliminovat ohlávku na hlavě na minimum a zkusím to podložit tím beránkem, tak že brzy zaroste. Vypadá to opravdu nehezky...

Každopádně děkuji za reakce.

A co na to používáte? Předpokládám, že takováhle regenerační mast na koňskou kůži je asi maximum, co se pro to dá udělat...

6.5.2017 23:28
koně

XXX.XXX.205.252

Měli jsme asi dvakrát stájovky podložené neoprenem.U nás to odírání způsoboval právě ten.Jak je měli koně prakticky pořád, tak to nějak špatně nesli.Podložené jsme vyměnili za nepodložené a je klid

7.5.2017 10:55

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Asi je to fakt v kombinaci s přelínáváním. Jen jsem prostě ještě neměla koně, který by takto reagoval...tak doufám, že když se budu snažit eliminovat ohlávku na hlavě na minimum a zkusím to podložit tím beránkem, tak že brzy zaroste. Vypadá to opravdu nehezky...

Každopádně děkuji za reakce.

A co na to používáte? Předpokládám, že takováhle regenerační mast na koňskou kůži je asi maximum, co se pro to dá udělat...

Možno biotin, ľan, na zlepšenie kvality srsti? Neviem, ľan majú kone celoročne a aj tak sa im hlavne v lete tie holé miesta vyskytnú, ale nejako to neriešim.

janag

15.5.2017 12:30
janag

XXX.XXX.128.11

Skoro bych se taky přikláněla k tomu, že to dělá ten neopren - že se pod ním kůže jakoby "zapaří". Doporučovala bych obyč nepodloženou ohlávku. Ono je někdy méně více.

15.5.2017 17:48

Tak díky za tipy. Mrknu na to :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík