Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.5.2017 22:19
polárka.15

XXX.XXX.45.30

Ahojte ve spolek. Začala nová sezona, tudíž zase se ve mně bijí smíšené pocity. Že jsou na hobby závody puštěni i koně ve špatné výživové kondici, už jsem si zvykla, ale do jaké věkové hranice berete normální tahat koně na závody? Co je už podle vás moc? S ohledem na "slušný stav vs. věk"'. Bavme se o pravidelně pracujících koních, ne těch, co jdou jednou za čas. Kde je podle vás ta hranice přestat tahat koně po závodech?

6.5.2017 23:35
koně

XXX.XXX.205.252

Myslím, že to se nedá paušalizovat.Viděla bych to kus od kusu.Každý kůň to má jinak nastavené.Asi jako lidé
Pokud dobře vypadá, je spokojen, nakrmen, pohybuje se bez bolesti a má absolvovat třeba zkoušky s malou holkou, tak klidně ve dvaceti.
Ovšem, když na hobby nastoupí dvacetiletý radiátor, který sotva stojí a kouká, a má absolvovat, byť sranda skoky nebo nějaké ty barely, se stodvacetikilovým chlapem, to už je za hranicí.
Myslím, že by, když ne majitelé, měli být soudní pořadatelé a rozhodčí a evidentní nebožáky prostě na kolbiště nevpouštět.

Accuracy

7.5.2017 00:05
Accuracy

XXX.XXX.129.250

Tak bavíme-li se o koni ve výborné kondici, pak za hranici považuji cca 22 let, za kterou už je jedno, jak moc v kondici ten kůň je, patří do důchodu, na rekreační ježdění a tak, ne na kolbiště.
Dost se mi to bije s tím, že na Olympiádě v Riu závodil 18letý kůň ve všestrannosti. Hádám, že ten bude v plné síle i ve 22...

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.5.2017 10:53
Uživatel s deaktivovaným účtem

To nie je o veku. Stretávam pri behaní dvoch dôchodcov, jeden má cez 70, druhý sa tam blíži a bežia ako srnky. Jeden z nich si dáva naozaj dlhé kilometre a mám problém mu vôbec stíhať. Proti tomu napr. moja mama nedobehne ani do záhrady a má skoro o 20 menej.
Osobne mám takú hranicu pri cca 20r koňa, to už si zaslúži neotravovať stresom z cudzieho prostredia. Ale možno raz zažijem koňa, čo ešte v 25 bude veselo chodiť po pretekoch a budem hovoriť ináč. Tuším voltížne kone tiež často športujú do veľmi vysokého veku, nejakého košického veterána tuším sťahovali zo športu až v 20 rokoch, Tlumačov mal tiež nejakú takú voltížnu stálicu, čo končil aktívnu kariéru ďaleko cez 20.

7.5.2017 16:43
keira

XXX.XXX.106.7

Mám dotaz na tuto oblast - zvažujeme koupi staršího koně na rekreační ježdění. Prý pošetřený, ale to vám bude tvrdit každý trochu chytrý prodávající.
Určitě si přizveme k posouzení veterináře, udělaj se ohybovky. Cena koně je nízká, u takto levných se obecně rentgeny nedělají.
U každého koně má člověk při koupi strach, aby byl zdravý, ovšem u staršího je ten strach trojnásobný (ačkoli často už mladí koně jsou zlikvidovaní třeba podotrochlózou).

Máte tip, jak na koni co nejlépe poznat, jak moc je opotřebovaný? Nebo je to tak, že do melonu a do koně nevidíš?

Samozřejmě něco prozradí nálevky, prosedlanost, stav kopyt... ale z hlediska třeba artrozy se bojím, že by stačilo koni ráno šoupnout equipalazone a poznáme asi kulové.

7.5.2017 19:30
koně

XXX.XXX.205.252

Mě by odrazovalo, že pokud se jednou u staříka něco vy..., tak už to jde strašně rychle.
Mladého třeba ještě vykurýrujete, spravíte, je čas.
Ale když koupíte zachovalého 19ti letého, který do roka či dvou začne hubnout, chromnout, slepnout atd., tak už z něj pravděpodobně moc radosti mít nebudete.
Protože staříci už se hůře dávají dohromady a je to podstatně náročnější, finančně i na management.
A vy pak budete mít už jen vidinu, jak střádáte na důstojný konec.Aniž byste se předtím na koni příliš rekreovala.Pak do něj ještě pár let můžete investovat, bez užitku.
Artróza je asi ještě to nejmenší.Může mít chycené oči, špatné zuby, počínající dušnost, zaléčené šlachy, nebo vazy.Věci které hned neuvidíte, ale provalí se po pár vyjížďkách.Nicméně tohle všechno mohou mít i mladší.Jenže u těch je naděje, že se dají ještě poslat dále.
Ale naštěstí máte lhůtu na vrácení

Neregistrovaný uživatel

7.5.2017 20:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Je jasné, že starší kůň má daleko větší předpoklad nemocí.Ono je dnes co jsem tak vyčetl a vypozoroval dost vzácné mít i mladšího koně zdravého.No kdo může dnes říct že má zdravého koně?Třeba i mladšího? Možné je jen snížit rizika.Většina z nás ví jaký dopad má např. radioaktivní záření na genetiku, né? Kolik testů jaderných zbraní proběhlo od šestačtyřicátého roku minulého století taky víme a to nepočítáme havárie jako Černobyl a menších bylo víc.Např Švédové to měli naprosto všude..V půdě to mají dodnes a my pravděpodobně taky. Konec přednášky.

7.5.2017 20:29
polárka.15

XXX.XXX.115.110

Děkuji za diskuzi mimo téma smajlík

Neregistrovaný uživatel

7.5.2017 20:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Já vím..Už mlčim.

8.5.2017 07:57
jazzinka

XXX.XXX.107.28

Kámošky 22letý ČT na hobíčka ještě v pohodě měl... Rozsypal se právě až když měla ona osobní problémy, kvůli kterým tréninky omezila a on se nějaký čas flákal. Myslím, e je na koni docela dobře vidět, jestli jsou pro něj závody stres nebo zábava a s věkem to ne vždy souvisí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík