Kterou bezudidlovku? Poraďte.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

varmilka

10.5.2017 09:21
varmilka

XXX.XXX.41.2

Zdravím,

chtěla bych s valachem začít s bezudidlovým ježděním. Stále ale váhám, kterou variantu pořídit. Rozhoduji se mezi BB a Sidepullem. Mám relativně hodného až líného kladrubského valacha. Jezdíme především rekreačně. Valach je venku na vyjížďce hodný, vůbec netahá, je to spíš pobízivý typ. Domů mi to sbalí spíše výjimečně, když se něčeho vážněji lekne, ale většinou se dá zastavit. Občas má tendence se na vyjížďce otáčet směrem domu, jakoby si stavět hlavu, ale to si nechá rychle rozmluvit. A problémem bude asi věčný apetit, přes trávu nevidí smajlík V sedle s udidlem nemám problém, pokud jdeme jen na procházku na ohlávce, neustále tahá hlavu dolů a pere se se mnou.

10.5.2017 09:38
karo2702

XXX.XXX.172.116

Ani s jednou nemám zkušenosti, ale podle toho, co jsem se dívala bych řekla, že BB je pro citlivějšího koníka, konstruovaná jako klasická ohlávka, vyvíjí tlak na vršek nosu. Zatímco Sidepullem vyvíjí více tlaku, kolem celého nosu. Takže záleží jaký koník je, jestli je citlivý, postačí BB.
Já jezdívám na klasických ohlávkách i na provazovkách na prověšených otěžích, ale koně tak byli učeni od začátku, takže s přeučováním moc neporadím.

10.5.2017 09:59
deauville

XXX.XXX.175.69

Otázkou je, proč začínat s bezudidlovkou, pokud Vám na udidle funguje a na ohlávce se naopak pere... ale na to se neptátesmajlík

Já bezudidlovku začala užívat u svých dvou (už zkažených) valachů, se kterými na udidle nebyla řeč. Takže taky moc neporadím s přechodem na bezudilovku u koně, který akceptuje udidlo, nicméně moje zkušenost s bezudidlovým užděním je asi taková, že na každého platí trochu něco jinéhosmajlík Těch možností je (bohužel) mraky a já postupovala systémem pokus-omyl. Jednomu koni vyhovovala provazová bezudidlova, ale druhého odírala i přes beránka. Jednomu vyhovovalo křížové zapnutí otěží, druhý to nepochopil a pral se s tím, když se otěže zapnuly normálně, najednou to fungovalo...

Z mého pohledu univerzální rada neexistuje, já osobně bych začala u té nejdostupnější varianty.

Přidejte reakci

Přidat smajlík