pantulka

XXX.XXX.227.30
Jdu si pro radu. Máme 10tiletého valacha, křížence chladnokrevníka. Povahově líný tvrdohlavý flegmouš. Má celkovou nechuť k jakémukoliv druhu práce. Kdokoliv, kdo s ním pracuje (podotýkám, že to nejsem jen já) s ním má problém. Začíná to již ve výběhu. Jakmile koník vidí vodítko, odchází co nejdál. Neutíká, ale odchází opačným směrem, protože ví, že půjde něco dělat.
Chodí především na vyjížďky, ale i tak je celkově otrávený, alespoň cestou směrem od stáje, zpátky už chodí svižněji. Jakékoliv pokusy o lonžování jsme vzdali, protože ho to vysloveně nebavilo. Na jízdárně to samé. Něco maličko skočí, vypadá i živěji, ale žádná sláva. Jakákoliv práce ze země bez úspěchu. Snaha o jakékoliv hry, klikr trénink, pamlskování, cirkusové kousky - všechno skončilo úplným fiaskem. Pokud jsme to zkoušeli někde mimo trávu, relativně "musel" aspoň reagovat, pokud je člověk poblíž trávy, kůň jej ihned začne ignorovat a jde se pást. Přijde mi, že lidi nevyhledává a jakmile je má spojené s jakýmkoliv druhem "otravování", vyhýbá se obloukem.
Co ale s takovým zvířetem dělat ? Jak ho napravit, jak v něm vzbudit zájem? Už bohužel nevím, jak s ním pracovat, když neni nic (kromě pasení), co by ho bavilo.
Klidně budu ráda za doporučení nějakých knížek, či web.stránek, videí a pod., které se zaměřují na toto téma - napravování a práce s flegmatickým, trvdohlavým a líným koněm.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Je otázka, zda je opravdu takový, jakého jste ho charakterizovala - je možné, že jste ještě nenarazili na práci, která by ho bavila? Co tah? Jestli je to kříženec chladnokrevníka...
Každopádně já jsem měla ne až takhle nevychovaného koně (ikdyž byla velmi nenažraná, nedovolila by si pást se, když bych jí to nedovolila...), ale taky flegmatik, který neprojevoval zájem při téměř jakékoli činnosti. Irský cob. Ale má moc ráda lidi a jejich společnost a asi jsem jí neprudila až tak, že by se nechtěla nechávat chytit (to jsem nenažila), takže odpadalo to, že by odcházela ve výběhu. Vždycky přišla naproti na zavolání - byla jako pejsek. Každopádně nenašla jsem žádnou činnost, která by jí až tak extra bavila. U ní maximálně vyjížďky - občas, tak max 3x do týdne - jinak z ní začla být lemra. Jak popisujete - neměla zájem o nic - cirkusové kousky za pamlsek... taky fiasko, jízdárenská práce jakákoli pod kýmkoli nezájem, skoky... tam se nám vysmála úplně...byla schopná probořit i křížek...
U mě bylo jediné řešení jí prodat do lepších podmínek, které jí budou víc vyhovovat. Protože byla často velmi obézní, bylo potřeba s ní dělat - změna managementu už mě nenapadala, jaká jiná než jí držet ohladu. Takže chodila pod sedlo... tah neumím a neměla bych na to čas. Ale byla otrávená. Tak jsem jí, přestože jsem jí měla moc ráda a byl to nejklidnější a nejspolehlivější kůň, jakého jsem kdy měla v ruce, prodala paní na chov do velkých výběhů, kde moc nic extra dělat nejspíš nebude (rekre kůň) a věřím, že je konečně spokojená. Chodí si pro podrbání, má dost žrádla a nikdo od ní nic nechce...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Píšete kříženec chladnokrevníka - jakého konkrétně? Nevykazuje nějaké další z následujících příznaků?
- ztuhlost svalů, potíže s ohýbáním, špatná chůze (jako po provaze, hlavně zadníma nohama)
- obtížné zvedání nohou při kování/strouhání vysvětlované jako "zlobení"
- bolavé svaly za sedlem po práci
- obtížné nacválávání a udržení se ve cvalu
- obtížné dýchání zjevně nesouvisející s alergií nebo dýchavičností
- problémy se objevují nebo jsou výraznější na jaře a na podzim.
pantulka
napsal(a):
Jdu si pro radu. Máme 10tiletého valacha, křížence chladnokrevníka. Povahově líný tvrdohlavý flegmouš. Má celkovou nechuť k jakémukoliv druhu práce. Kdokoliv, kdo s ním pracuje (podotýkám, že to nejsem jen já) s ním má problém. Začíná to již ve výběhu. Jakmile koník vidí vodítko, odchází co nejdál. Neutíká, ale odchází opačným směrem, protože ví, že půjde něco dělat.
Chodí především na vyjížďky, ale i tak je celkově otrávený, alespoň cestou směrem od stáje, zpátky už chodí svižněji. Jakékoliv pokusy o lonžování jsme vzdali, protože ho to vysloveně nebavilo. Na jízdárně to samé. Něco maličko skočí, vypadá i živěji, ale žádná sláva. Jakákoliv práce ze země bez úspěchu. Snaha o jakékoliv hry, klikr trénink, pamlskování, cirkusové kousky - všechno skončilo úplným fiaskem. Pokud jsme to zkoušeli někde mimo trávu, relativně "musel" aspoň reagovat, pokud je člověk poblíž trávy, kůň jej ihned začne ignorovat a jde se pást. Přijde mi, že lidi nevyhledává a jakmile je má spojené s jakýmkoliv druhem "otravování", vyhýbá se obloukem.
Co ale s takovým zvířetem dělat ? Jak ho napravit, jak v něm vzbudit zájem? Už bohužel nevím, jak s ním pracovat, když neni nic (kromě pasení), co by ho bavilo.
Klidně budu ráda za doporučení nějakých knížek, či web.stránek, videí a pod., které se zaměřují na toto téma - napravování a práce s flegmatickým, trvdohlavým a líným koněm.
Možná bych zapátrala v minulosti.
Jak dlouho toho koně máte? Zkyselili jste si ho vy, nebo už jste ho takto koupili?
Případně tedy, u prodávajícího se choval jinak, že jste si ho vybrali?
Dostane řádně nažrat?
Kolik lidí se na něm střídá, jak často?Je to řada dívčin, a každá si chce na tomto koni něco vyzkoušet?
Jak to má s sedlem, užděním?
Celkově se zdravím, zuby, záda, kopyta atd.
Možná je jeho neochota jen obranným manévrem.
Kdyby byl víc v krvi, třeba byste dávala dotaz, obrací se, utíká, shazuje, nejde zastavit atd.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
pantulka
napsal(a):
Koho asi baví práce.. Se ráno v pondělí koukněte na ty nadšené ksichty.Valacha co s ním chodím na procházky baví asi dvě věci.Buď somrovat mrkev a jiné dobroty od místního obyvatelstva a má perfektně zmáknuté kdo dává a jde neomylně na jistotu. No a druhá věc co ho baví je drbání prostě snad všude.Moje kobyla o té raději nemluvím..No a vidíte vadí mi to?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Koho asi baví práce.. Se ráno v pondělí koukněte na ty nadšené ksichty.Valacha co s ním chodím na procházky baví asi dvě věci.Buď somrovat mrkev a jiné dobroty od místního obyvatelstva a má perfektně zmáknuté kdo dává a jde neomylně na jistotu. No a druhá věc co ho baví je drbání prostě snad všude.Moje kobyla o té raději nemluvím..No a vidíte vadí mi to?
Tak zas jsou i "pracovití" koníci - 20letá kobča (A 1/1), kterou jezdím, se většinu času fláká ve výběhu. Jízdárnu nesnáší, ale třeba na vyjížďky chodí vysloveně ráda, že se pořádně proběhne. Akorát se po ní může chtít fakt leda zahnout - zrychlit - zpomalit, jakmile něco připomíná jízdárnu, začne se vztekat
Měli jsme kříženku A 1/2 s chlaďasem a to byla normální kobyla teplokrevného typu, skákala ZL s dětma. Ale pokud je zadavatelky kůň spíš do chladkokrevna, docela chápu, že ho aktivity typu klikr a cirkusové kousky nebaví. Po vyloučení zdravotních problémů bych mu zkusila dát naopak chvíli pauzu a chodit jen občas na vyjížďky, možná na něj prostě jen moc tlačíte.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
jazzinka
napsal(a):
Tak zas jsou i "pracovití" koníci - 20letá kobča (A 1/1), kterou jezdím, se většinu času fláká ve výběhu. Jízdárnu nesnáší, ale třeba na vyjížďky chodí vysloveně ráda, že se pořádně proběhne. Akorát se po ní může chtít fakt leda zahnout - zrychlit - zpomalit, jakmile něco připomíná jízdárnu, začne se vztekat
Měli jsme kříženku A 1/2 s chlaďasem a to byla normální kobyla teplokrevného typu, skákala ZL s dětma. Ale pokud je zadavatelky kůň spíš do chladkokrevna, docela chápu, že ho aktivity typu klikr a cirkusové kousky nebaví. Po vyloučení zdravotních problémů bych mu zkusila dát naopak chvíli pauzu a chodit jen občas na vyjížďky, možná na něj prostě jen moc tlačíte.
Víte že toho, že některé koně nebaví práce na jízdárně jsem si také všiml? Bohužel si toho nevšimli jejich majitelé.Je to podle mě smutné jak někdy lidé i docela zkušení nerozumí koni a jeho řeči.Neříkám že všichni ale je jich dost na můj vkus.