Šturva

XXX.XXX.46.93
Ahoj, co koupit koni na přibrání ?
Někdo mi radil řízky nebo otruby a další zase šrotovanou kukuřici.
Jinak krmim oves granule vojtěška len slunečnice a kvasnice
Tak nevim co by se ktomu nejvíce hodilo a je dobre na přibranî.
Co by jste mi doporučili a sčim mate u vašich konî dobre zkušenosti ?
Šturva

XXX.XXX.46.93
kallisto
napsal(a):
V první řadě opravdu dostatek sena a klid na žrádlo. Nyní může velmi pomoci jarní pastva. Pokud nezabere toto lze řešit jádro.
Seno mají nonstop balík a výběh mají velky jen pastvy není extra tolik je trochu řídčí. Proto chci dokoupit neco do krmení.
Šturva

XXX.XXX.46.93
lenacia
napsal(a):
Ahoj, nejlepší je prostě tráva, tráva tráva. Ta dělá divy. Večer třeba dokrmovat senem.
Já mám ještě NovaEqui Muscle, ten je taky vhodný pro nabrání. Pokud vám nezabere pastva a seno, tak bych zkusila například sojové výlisky.
No oni mají seno nonstop a výběh je dost velky ale tráva není až tak hustá ale je po celém výběhu. Když po ježdění stíhám to ho beru jeste třeba na 0,5-1 hod na louku napást
Jinak na sójové výlisky jsem se divala ale sója se u nas nikde v okoli nedá sehnat tak prve zkouším nějake statkové krmiva jinak jsem se chystala už objednat sóju.
Prave mi říkali konaci z okoli že hubens koně krmili těmi řízky otruby a nebo kukuřici tak me zajímá jestli tím krmí i nekdo jiný a ma dobre zkušenosti
Šturva

XXX.XXX.46.93
sisi58
napsal(a):
Nám pomohla kukuříce, ale nedávejte celou, spíš šrot nebo extrudovanou. Když po ní naberou prasátka a Američani, tak proč ne kůň?
Divala jsem se že bych koupila šrotovanou a kolik jste toho na denní dávku dávali ? pry se muže dávat až 1,5kg ale to mi přijde docela hodne když ma kukuřice horkou energii.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Šturva
napsal(a):
A z tohoto nevie kôň pribrať? Robí snáď popri tom v uránovej bani?
Na fotke kôň, ktorý má základ seno, občas nakosím(alebo susedia) zelené a ovsa dostáva cca 100g. Už som mu vzala aj tú biednu trochu rezkov, čo dostával v zime, lebo nedopnem podbrušák.
Problém by som asi hľadala inde, než v strave- stres, neúmerná záťaž, vredy, začervenie, zuby, nevhodné zloženie stáda, atď...
Šturva
napsal(a):
Divala jsem se že bych koupila šrotovanou a kolik jste toho na denní dávku dávali ? pry se muže dávat až 1,5kg ale to mi přijde docela hodne když ma kukuřice horkou energii.
Začnete stejně hrstí a pomalu budete přidávat, koník začne přibírat tak po týdnu, dvou, pokud jde jen o nedostatek krmení nikoli nemoc, a pak záleží na Vás, kolik kilo má kůň přibrat.
Další možnost je olej, ale přes ten nejsem odborník.
Šturva
napsal(a):
Zkuste přidat šroty.Buď ječný, nebo kukuřičný, případně sladový květ.S těmito složkami mám dobré zkušenosti.Začněte na na třeba půl litru, to je tak poprášené dno od kýble a přidávejte postupně.
Někteří koně měli s ječným problém, otékali jim nohy.Ale co vím, tak kukuřičný, sladový květ nebo tedy rovnou melasa byli bez problému.
Šturva

XXX.XXX.46.93
napsal(a):
Na fotke kôň, ktorý má základ seno, občas nakosím(alebo susedia) zelené a ovsa dostáva cca 100g. Už som mu vzala aj tú biednu trochu rezkov, čo dostával v zime, lebo nedopnem podbrušák.
Problém by som asi hľadala inde, než v strave- stres, neúmerná záťaž, vredy, začervenie, zuby, nevhodné zloženie stáda, atď...
Jinde problem není.. Odčervován na začátku jara, zuby dělané každy rok čekají ho v druhé polovině června, se stádem problem nemá kdyz se mu něco nezdá tak to da dost jasně najevo a zátěž ted ma od zacatku jara volno chodi jen 2-3x týdne ven ale jen krok klus ve vlhkém počasí cval ma alergii na pyl takže při větší námaze zakašlal ale pomalu už začíná normálně pracovat jak začalo odkvétat.
Tak ne každy kůň je podle mě tak dobre krmitelný jako ten váš což mate teda štěstí.
On není nijak extra hubený že by mu lezly žebra nebo pater spis i opadl ze svalů když nic nedělal a proste není tak macatý jak před zimou (zadek a krk) takže mu chci přidat krmiva ale nevim jake by bylo vhodné v kombinaci co krmim ted.
Šturva

XXX.XXX.46.93
koně
napsal(a):
Zkuste přidat šroty.Buď ječný, nebo kukuřičný, případně sladový květ.S těmito složkami mám dobré zkušenosti.Začněte na na třeba půl litru, to je tak poprášené dno od kýble a přidávejte postupně.
Někteří koně měli s ječným problém, otékali jim nohy.Ale co vím, tak kukuřičný, sladový květ nebo tedy rovnou melasa byli bez problému.
Dobre prave jsem se divala na ten kukuřičný šrot je pry i fajn že přidává energii ale zajimalo me to dávkování hlavne, Ječný šrot dávat nechci a sladový květ me teda napadl taky tak někde seženu. Litrovou odmerku berete klasicky jako 1kg ? A nebo jinou
Šturva

XXX.XXX.46.93
sisi58
napsal(a):
Začnete stejně hrstí a pomalu budete přidávat, koník začne přibírat tak po týdnu, dvou, pokud jde jen o nedostatek krmení nikoli nemoc, a pak záleží na Vás, kolik kilo má kůň přibrat.
Další možnost je olej, ale přes ten nejsem odborník.
Určitě jde jen o krmeni není nijak extra hubený že by mu šly vidět žebra nebo páteř ale proste je o teochu hubenějši než před zimou a hlavne ted opadl ze svalu nic nedělal (krk a zadek ) takže mu chci přidat nějaká kila navíc aby když začne normálně pracovat měl z čeho dělat svaly . Takže děkuji asi bych mu teda přidala ten kukuřičný šrot. Važně to jde vidět už po týdnu ? oleje mu dávám v podobě toho lnu a slunečnice a ještě přidávám 100ml slunečnicového oleje denně ale stim jsem začala teprve minuly týden.
Šturva

XXX.XXX.46.93
napsal(a):
Ještě jinak dodám krk a trup ma podobně stejný jako váš kůň jen zadek nema tak kulatý. Ale chtěla bych aby měl krk a zadek jeste lepší jako před zimou foto bych přidala ale na tel mi to nejde.
Romeee

XXX.XXX.213.131
Když už je tu toto vlákno tak se zeptám..
Je možné přidávat musli + vojtěšku + rýžové otruby+ buď len nebo slunečnicové semínka..?
Popř. v jakém množství?
Hůře krmitelný A1/1, využíván několikrát do týdne, potřebuje nabrat, aby mohl pořádně nasvalit. Co se týče tohoto krmiva, vybírala jsem kvůli ceny, protože koně nevlastním já, ale je od majitele, který krmí pouze v zimě trochou ovsa.
Momentálně je celý den na trávě, večer trochu sena.

Šturva
napsal(a):
Jinde problem není.. Odčervován na začátku jara, zuby dělané každy rok čekají ho v druhé polovině června, se stádem problem nemá kdyz se mu něco nezdá tak to da dost jasně najevo a zátěž ted ma od zacatku jara volno chodi jen 2-3x týdne ven ale jen krok klus ve vlhkém počasí cval ma alergii na pyl takže při větší námaze zakašlal ale pomalu už začíná normálně pracovat jak začalo odkvétat.
Tak ne každy kůň je podle mě tak dobre krmitelný jako ten váš což mate teda štěstí.
On není nijak extra hubený že by mu lezly žebra nebo pater spis i opadl ze svalů když nic nedělal a proste není tak macatý jak před zimou (zadek a krk) takže mu chci přidat krmiva ale nevim jake by bylo vhodné v kombinaci co krmim ted.
Nemám šťastie, aj ostatné kone v stajni vyzerajú podobne(pre niektoré v športe je to až na škodu). Myslím, že niekde bude nejaká chyba. Ten môj pod sedlom bol naposledy vlani, nemá ani pastvinu, nemá sa kde "nachodiť". Keď sú kone v pohode, tak vyzerajú dobre aj z mála.
Čo je v tých granuliach, aké majú zloženie? Dostáva aj nejakú minerálku, alebo niečo obsahujú granule?
Olej je fajn voľba, nelezie do hlavy a je dobrým zdrojom energie. Nie som si úplne istá, či zrovna na priberanie, ale skúsiť to môžete. Najlepší je ostropestrecový, ten by nemať mať negatívny vplyv na trávvenie a kone ho môžu prijímať bezpečne aj vo veľkom množstve.
Ešte by som doplnila, že tento rok bola zima dlhá a ťažká, ešte pár dní dozadu bolo naozaj chladno- v noci okolo nuly. Je možné, že sa opadol v zime- že ten nedostatok nastal v tom období a ešte to nestihol dobehnúť.
Šturva

XXX.XXX.46.93
napsal(a):
Nemám šťastie, aj ostatné kone v stajni vyzerajú podobne(pre niektoré v športe je to až na škodu). Myslím, že niekde bude nejaká chyba. Ten môj pod sedlom bol naposledy vlani, nemá ani pastvinu, nemá sa kde "nachodiť". Keď sú kone v pohode, tak vyzerajú dobre aj z mála.
Čo je v tých granuliach, aké majú zloženie? Dostáva aj nejakú minerálku, alebo niečo obsahujú granule?
Olej je fajn voľba, nelezie do hlavy a je dobrým zdrojom energie. Nie som si úplne istá, či zrovna na priberanie, ale skúsiť to môžete. Najlepší je ostropestrecový, ten by nemať mať negatívny vplyv na trávvenie a kone ho môžu prijímať bezpečne aj vo veľkom množstve.
Ešte by som doplnila, že tento rok bola zima dlhá a ťažká, ešte pár dní dozadu bolo naozaj chladno- v noci okolo nuly. Je možné, že sa opadol v zime- že ten nedostatok nastal v tom období a ešte to nestihol dobehnúť.
No on je prave jeste poměrně dost chlupatý poušti chlupy pomalu a na zacatku zimy se přestěhoval do jiné stáje takze si prave myslim že opadl z te zimy a ted jak je to horko tak mu to taky nedělá dobre plus ta alergie jinak je naprosto zdravý a fakt říkám není extra hubený ale nevypadá tak jako před zimou a to bych rada napravila.. Granule dostává standart ale postupně dávku snižuju protože je chci úplně vynechat a krmit jen "statková" krmiva dostává jich denně jen 800g aby to nebylo nárazové olej dávám v podobě toho extrudovaného lnu plus cela slunečnice a 100mloleje ze slunečnice. Chtěla jsem koupit sojový olej ale zase je to na objednání a ostropestrec dostával po zimě drcený. A minerální kostky mají ve výběhu i v boxu plus ted dávám do večerního krmeni sušení Kopřivu a jitrocel.
No uvidime jako energie ma dost ve výběhu i pod sedlem a jak začalo odkvétat tak uz muže vice pracovat tak snad kdxž bych při koupila tu kukuřici a sladák tak bude za chvili na svoji váze a svaly se nám taky podaří dostat zpátky
Šturva
napsal(a):
Dobre prave jsem se divala na ten kukuřičný šrot je pry i fajn že přidává energii ale zajimalo me to dávkování hlavne, Ječný šrot dávat nechci a sladový květ me teda napadl taky tak někde seženu. Litrovou odmerku berete klasicky jako 1kg ? A nebo jinou
Zvažte si to na kuchyňských vahách. A pak dávejte dle odhadu
Šturva
napsal(a):
Určitě jde jen o krmeni není nijak extra hubený že by mu šly vidět žebra nebo páteř ale proste je o teochu hubenějši než před zimou a hlavne ted opadl ze svalu nic nedělal (krk a zadek ) takže mu chci přidat nějaká kila navíc aby když začne normálně pracovat měl z čeho dělat svaly . Takže děkuji asi bych mu teda přidala ten kukuřičný šrot. Važně to jde vidět už po týdnu ? oleje mu dávám v podobě toho lnu a slunečnice a ještě přidávám 100ml slunečnicového oleje denně ale stim jsem začala teprve minuly týden.
Pokud už dáváte ten olej, mělo by to začít být vidět každým dnem. A s tou kukuřicí je to tak, že ano je to vidět, ale ne šmahem u všech koní.U mé to tak bylo, mám kříženku, ale plňas od kolegyně začíná přibírat až teď, Tj.po 14 dnech.
Hlavně se nesnažte ( aby kůň přibral rychle) ho ládovat vrchem spodem. Koně mají citlivé zažívání, vše nové musíte přidávat opatrně a po troškách. Jinak si z běžného a žádoucího stavu (kůň přes zimu zhubl ) zaděláte na problém se zažíváním.
Šturva

XXX.XXX.46.93
sisi58
napsal(a):
Pokud už dáváte ten olej, mělo by to začít být vidět každým dnem. A s tou kukuřicí je to tak, že ano je to vidět, ale ne šmahem u všech koní.U mé to tak bylo, mám kříženku, ale plňas od kolegyně začíná přibírat až teď, Tj.po 14 dnech.
Hlavně se nesnažte ( aby kůň přibral rychle) ho ládovat vrchem spodem. Koně mají citlivé zažívání, vše nové musíte přidávat opatrně a po troškách. Jinak si z běžného a žádoucího stavu (kůň přes zimu zhubl ) zaděláte na problém se zažíváním.
No to prave vím ze to není vubec zdravé jako nechodil vázne moc jen ten zadek a krk ale i tak si toho člověk co je u nej každy den všimne jinak jako ostatní ze stáje říkají že vypadá lip jak před tím že je vic atletičtějsi ale ja ho mam radši většího a navíc se z toho lip budou dělat ty svaly až začne normálně makat. Dobre díky moc tak v pondělí pojedu koupit tu kukuřici a začnu mu to po hrsti dávat a snad mu to bude šmakovat určitě nečekam že přibere hnedka proto me zarazila i doba 1 týdnu že už jde vidět že kůň nabral proto me zajimalo kolik jste dávala svému koni.
Tak ještě jednou díky.
Šturva

XXX.XXX.46.93
keira
napsal(a):
Nechcete vložit fotku místo popisování, jak vypadá a jak nevypadá?
Ja se omlouvám ale už jsem psala že mi fotka nahrát nejde na tel ( dostanu se normálně do galerie ale jak vyberu fotku tak mi cela ifauna zmizne a nahrávání se přeruší. Proto jsem to aspoň trochu chtěla přirovnat k fotce co sem pani nahrála. Jinak ve stáji mi každy rika že vypadá dobře ale me proste přijde ze opadl na tom zadku a krku tak proto chci aby radši nabral a jak začne normálně pracovat tak aby se mu z toho dělali dobre svaly.

Akurát pri kukurici treba tiež brať na zreteľ, že lezie do hlavy. Ten olej je taká bezpečnejšia energia.
Pokiaľ sa kôň na zimu sťahoval, v zime opadol, tipujem, že nemal dostatok objemového krmiva. To sa snáď spraví teraz v lete, keď nemusí míňať kalórie na zahrievanie.
Pokiaľ sú granule standard tie od energys, to pokojne vynechajte, to nie je žiaden úžitok pre koňa, skôr zbytočný balast na trávenie. Radšej by som pridala nejakú minerálku, ten liz nie je vhodný, jednak ho väčšina koní ignoruje, druhak neviete, koľko toho kôň prijal.
Šturva
napsal(a):
No to prave vím ze to není vubec zdravé jako nechodil vázne moc jen ten zadek a krk ale i tak si toho člověk co je u nej každy den všimne jinak jako ostatní ze stáje říkají že vypadá lip jak před tím že je vic atletičtějsi ale ja ho mam radši většího a navíc se z toho lip budou dělat ty svaly až začne normálně makat. Dobre díky moc tak v pondělí pojedu koupit tu kukuřici a začnu mu to po hrsti dávat a snad mu to bude šmakovat určitě nečekam že přibere hnedka proto me zarazila i doba 1 týdnu že už jde vidět že kůň nabral proto me zajimalo kolik jste dávala svému koni.
Tak ještě jednou díky.
K tomu množství. Mám kříženku hannover x sl.norik a je normálně dobře krmitelná. Tzn. že při troše péče, přibere rychle, musím hlídat, aby ne překotně. Proto ten týden.
Běžnému koni to bude trvat déle. Ale i tak, pokud jdete správnou cestou, mělo by to být vidět opravdu do těch 10 dní. Pokud ne, buď přidávané není to pravé nebo je ještě v něčem problém.
K dobrému jídlu musí být i pohoda

-" krmim oves granule vojtěška len slunečnice a kvasnice"...z další plyne, že ještě 100ml slunečnicového oleje, celodenní pastva řidší? a neomezeně sena, v zimě ostropestřec, teď kopřivu a jitrocel...tak to už podle mě chybí jen kousek uzené myši, čím víc proužků, tím víc adidas, něco je blbje, rozházený mikrobiom a agrotechnika nejspíš.
Začala bych ne nakupováním dalších složek, ale
- pozorováním/ kolik jak kdy se dostane k senu, kolik a jak se pase, co to tam mají za trávu, jak probíhá péče a krmení v jiné doby, než tam chodím pravidelně /,
- vážením / kolik čeho přesně opravdu sežral, odměrka není ok/,
- čtením / http://krmeni-koni.cz/
-psaním / dotaz na ing Mechovou je o moc lepší než ifauna, zadejte na EQ do Odborníci radí/
Peněz už jste vydala dost, pokud by mi ještě nějaké zbývaly, koupila bych kvalitní minerálku a probiotika maximálně, poslala bych si koprologii klidně 2x a na dospělce i EPG, uspíšila toho zubaře, zaplatila ing Mechové za jednorázovou úpravu KD.
Šturva

XXX.XXX.46.93
sisi58
napsal(a):
K tomu množství. Mám kříženku hannover x sl.norik a je normálně dobře krmitelná. Tzn. že při troše péče, přibere rychle, musím hlídat, aby ne překotně. Proto ten týden.
Běžnému koni to bude trvat déle. Ale i tak, pokud jdete správnou cestou, mělo by to být vidět opravdu do těch 10 dní. Pokud ne, buď přidávané není to pravé nebo je ještě v něčem problém.
K dobrému jídlu musí být i pohoda
Aha tak to mate dobrou kombinaci 2 plemen teda Dobre díky moc tak zitra koupím a pak dam kdyžtak vědet jak to vypadá.
Šturva

XXX.XXX.46.93
napsal(a):
Akurát pri kukurici treba tiež brať na zreteľ, že lezie do hlavy. Ten olej je taká bezpečnejšia energia.
Pokiaľ sa kôň na zimu sťahoval, v zime opadol, tipujem, že nemal dostatok objemového krmiva. To sa snáď spraví teraz v lete, keď nemusí míňať kalórie na zahrievanie.
Pokiaľ sú granule standard tie od energys, to pokojne vynechajte, to nie je žiaden úžitok pre koňa, skôr zbytočný balast na trávenie. Radšej by som pridala nejakú minerálku, ten liz nie je vhodný, jednak ho väčšina koní ignoruje, druhak neviete, koľko toho kôň prijal.
To vím no ale pry je to horka energie ne jak oves a on ovsa dostává jen 800g denně a do hlavy mu to nijak extra neleze tak budu doufat ze ani kukuřice navíc pomalu začne vice pracovat zase na lonži i pod sedlem tak by mu to nemuselo nijak uškodit. Přijde mi ze jak jsem začala přidávat do krmeni semena a ten olej tak se mu i srst zlepšila a trochu se mu ten zadek začíná opalovat tak snad kdyz dam i tu kukuřici tak bude výsledek lepší.