Http://www.dsp-pferde.eu/?p=577
http://www.dsp-pferde.eu/?p=1033
Dnes jsem si pročetla tyto dva články a jsem docela vykulená. Prvně z toho, že i známé značky sedel, které jsou brány za velmi kvalitní, vyrábí kostry z "bedny od banánů" nebo kompletně plastové, které samozřejmě nevydrží to, co pořádná dřevěná kostra. A za druhé z toho, že se zase jenom potvrdil můj dojem - raději než nové sedlo, koupit si sice staré a jeté, ale snad ještě z kvalitního materiálu.
Čím více se snažím zabývat správným sedláním a správným výběrem sedla, tím více si pročítám odborné články a o to více mám pocit, že většina vylepšovátek a udělátek je pouze dobrý reklamní tah, který místo kýženého výsledku úlevy a pomoci koni od... vyber si sám, koni i jezdci více škodí.
Pak už se nedivím, že když jsou všechny kostry z plastu nebo z tenkých prkýnek, tak by člověk měl nasedat málem z kladky, aby nedejbože, se nezapřel do sedla a časem nezkřivil kostru.
A teď jsem možná i ráda, že jsem se ještě nedostala ke koupi sedla a vím, že jakékoliv přetvarovatelné sedlo už mi nepůjde do chalupy.
No a pasování sedla, to je samozřejmě pro mě jaderná fyzika
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.213.247
Co na to říkám? Kurvítka už dorazili i do sedel. Ekonomika potřebuje objem přece..Není žádoucí aby nám věci vydržely dlouho.To si toho vážně kolem sebe nevšímáte?Je to úplně ve všem a všude.Tohle už není konzum, to je super konzum.Proč nové mobilní telefony nemají většinou výměnné baterie? No hádejte lidičky.Za chvílku dosáhneme stádia, kdy i koně budou mít v sobě kurvítko a na vyjížďce mu upadne ocas a druhému uši..Ale byl levný aspoň.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Pokiaľ by bol autor sedlár, či mal nejaké referencie zo sedlárskeho odboru, asi by som to brala trochu ináč, ale keďže prezentuje informácie a fotografie bez nejakých podkladov a zdrojov, navyśe niektoré jeho argumenty sú ľahko vyvrátiteľné, tak som skôr skeptická.
Netvrdím, že nemôže mať pravdu, ale zase fackuje výroby sediel, ktoré sú špičkou na trhu už desiatky rokov... na základe nejakej jeho domnienky, alebo čoho. Nemám rada takéto "štúdie", keď sa síce dozvieme kopu informácií, ale vlastne neviem odkiaľ.
napsal(a):
Pokiaľ by bol autor sedlár, či mal nejaké referencie zo sedlárskeho odboru, asi by som to brala trochu ináč, ale keďže prezentuje informácie a fotografie bez nejakých podkladov a zdrojov, navyśe niektoré jeho argumenty sú ľahko vyvrátiteľné, tak som skôr skeptická.
Netvrdím, že nemôže mať pravdu, ale zase fackuje výroby sediel, ktoré sú špičkou na trhu už desiatky rokov... na základe nejakej jeho domnienky, alebo čoho. Nemám rada takéto "štúdie", keď sa síce dozvieme kopu informácií, ale vlastne neviem odkiaľ.
Asi tak.
Proč se pro Pána Forda nikdo u ničeho neptá "proč, kdo to tvrdí, jak orientovaný může být v tom, co tvrdí a odkud čerpá informace a jak je ochotný za svá doporučení ručit"?
To zas budou volby a kampaně a výsledky:-D.
Http://www.equichannel.cz/forum/diskuze/1329444
tady jsem našla vyjádření od pána - autora článku.
Ano si sice shazuje výrobce sedel, které jsou na trhu několik roků, ale nemohou na to třeba ti daní výrobci spoléhat a začít šidit?
Vzhledem k tomu, že se jedná o drahá sedla, tak těžko ho bude někdo rozebírat a dívat se mu "na zoubek" :)
Neříkám, že co píše pán je svatá pravda, ale zase ne vždy co nám tvrdí výrobci, je taky samý fakt.
Mám poslední dobou pocit, že se u těch koní až všechno moc řeší. Že už jsou moc nejsou ani brána jako zvířata, ale spíše jako děti. Pořád jsou tendence koně ze všeho zachraňovat. A možná i na to výrobci, a ne jen sedel, sází.Všechno co udělají nese v popisu slogan - pro úlevu Vašeho koně, pro lepší komfort Vašeho koně, pro lepší pohyb Vašeho koně, apod.
Někdy, když si tu pročítám i příspěvky některých jiných uživatelů - kůň nechce tam a onam, kůň nechce udidlo, kůň nechce chodit pod sedlem, vyhazuje a... doplň si sám - mě občas napadá, jestli si spíš kůň nedělá z jezdce, majitele p*del. A nebo lidi vymýšlí nepadnoucí výstroj a bolavý zuby a všechno zase hodí na koně i když z jiné strany, jenom proto, aby maskovali svou neschopnost. Skoro už koně by člověk neměl ani plesknout, aby se náhodou koníček netento. Když něco nechce dělat, tak ať to nedělá, protože je to živé zvíře a on taky myslí a cítí a když to dělat nechce, tak proč ho nutit. Protože přece když člověk něco nechce dělat, tak to taky nedělá.
Neříkám, že to tak mají samozřejmě nastavený všichni a že vždycky je ta příčina to, že si to zvíře vymýšlí.
Na všechno máme tucet odborníků od pasovatele sedel až po odborníky na stavění ohrady. A pokud někdo přijde s jednoduchým řešením, tak jen člověk zprvu nevěřícně kouká a neví jestli tomuhle "nýmandovi" má věřit. Ale možná i když tenhle pán nemá ověřený zdroje a všude nevystavuje certifikáty a neukazuje u koho všeho byl, tak to neznamená, že o tom něco neví. Aneb na každým šprochu, pravdy trochu
Mě ten článek přijde zjednodušený, stejně tak jako absolutní a bezmezná důvěra ve výrobce sedel... Nejsem odborník, léta jsem měla Stubbena z 90. let a měla jsem ho moc ráda. Ale nový kůň s ním měl problémy a byla jsem nucena hledat něco jiného. Do té doby jsem si myslela, že vybrat padnoucí sedlo nemůže být takový problém, ale opak je pravdou, je to opravdu alchymie, zvlášť pokud kůň není zrovna konfekční velikost...
U článku mě napadá pár otázek, které autor nebere úplně v úvahu - že preferuje kostru s ocelovou výstuží, OK, jeho věc, ale co váha takového sedla? Každý, kdo měl kdy starší sedlo a teď má k dispozici něco novějšího, potvrdí, že je to poměrně velký rozdíl... není náhodou pro koně pohodlnější nějaká ta "plastická" kostra, než stará dobrá dřevěná?
Výměnné komory a přetvarovatelná sedla - souhlas, čeho je moc, toho je příliš, lidi si myslí, že si koupí sedlo, které pak padne kterémukoliv koni, na kterého ho "hodí" a neberou v úvahu délku sedla atd. ALE - co když právě máte koně atypa? Jsem sakra ráda, že se dají některá sedla dotvarovat, protože pro mě byla další varianta už jen sedlo šité na míru... a já v ČR neznám sedláře, kterému bych byla ochotna tento úkol s důvěrou svěřit - a že jsem se o tuto variantu hodně zajímala. Ano, jsou zahraniční firmy, které šijí sedla na míru, ale cenově se pohybují někde jinde, než kolik jsem nakonec dala za novou (a v článku kritizovanou) Prestige, přetvarovanou v Equiservisu...
No, a koneckonců, kolik sedel dnes používají hlavně rekre jezdci s intenzitou ježdění 2 x týdně? Je tedy nezbytně nutné, aby sedlo přežilo atomovou válku? Protože si troufám říct, že bez ohledu na kostru vydrží i kritizovaná sedla s plastovou kostrou dostatečně dlouho, aby rekre jezdci bez problémů vydržela celý život...
A ano, taky mi vadí, že autor nepíše, kde čerpal atd. Buď je to odborník na sedla, a pak by to o sobě měl napsat (zkušenosti atd.), nebo je to jen souhrn jeho názorů, ale pak je to zase jen "jedna paní povídala", na stejné úrovni jako marketingové fígle výrobců sedel...
Dep
napsal(a):
Http://www.equichannel.cz/forum/diskuze/1329444
tady jsem našla vyjádření od pána - autora článku.
Ano si sice shazuje výrobce sedel, které jsou na trhu několik roků, ale nemohou na to třeba ti daní výrobci spoléhat a začít šidit?
Vzhledem k tomu, že se jedná o drahá sedla, tak těžko ho bude někdo rozebírat a dívat se mu "na zoubek" :)
Neříkám, že co píše pán je svatá pravda, ale zase ne vždy co nám tvrdí výrobci, je taky samý fakt.
Mám poslední dobou pocit, že se u těch koní až všechno moc řeší. Že už jsou moc nejsou ani brána jako zvířata, ale spíše jako děti. Pořád jsou tendence koně ze všeho zachraňovat. A možná i na to výrobci, a ne jen sedel, sází.Všechno co udělají nese v popisu slogan - pro úlevu Vašeho koně, pro lepší komfort Vašeho koně, pro lepší pohyb Vašeho koně, apod.
Někdy, když si tu pročítám i příspěvky některých jiných uživatelů - kůň nechce tam a onam, kůň nechce udidlo, kůň nechce chodit pod sedlem, vyhazuje a... doplň si sám - mě občas napadá, jestli si spíš kůň nedělá z jezdce, majitele p*del. A nebo lidi vymýšlí nepadnoucí výstroj a bolavý zuby a všechno zase hodí na koně i když z jiné strany, jenom proto, aby maskovali svou neschopnost. Skoro už koně by člověk neměl ani plesknout, aby se náhodou koníček netento. Když něco nechce dělat, tak ať to nedělá, protože je to živé zvíře a on taky myslí a cítí a když to dělat nechce, tak proč ho nutit. Protože přece když člověk něco nechce dělat, tak to taky nedělá.
Neříkám, že to tak mají samozřejmě nastavený všichni a že vždycky je ta příčina to, že si to zvíře vymýšlí.
Na všechno máme tucet odborníků od pasovatele sedel až po odborníky na stavění ohrady. A pokud někdo přijde s jednoduchým řešením, tak jen člověk zprvu nevěřícně kouká a neví jestli tomuhle "nýmandovi" má věřit. Ale možná i když tenhle pán nemá ověřený zdroje a všude nevystavuje certifikáty a neukazuje u koho všeho byl, tak to neznamená, že o tom něco neví. Aneb na každým šprochu, pravdy trochu
Máte poslední dobou pocit, že se u těch koní všechno moc řeší - jo, tak přesně vnímám já ten článek...Řeší do detailů stavbu sedla, aby koníčkovi vyhovovalo, nikde netlačilo, včetně anatomických obrázků... V čem se tenhle článek liší od marketingovým keců výrobců?
A k tomu ostatnímu - kde je poptávka, je i nabídka. Lidi to tak chtějí, tak je nechte, ať si ve svém čase a za své peníze řeší, co chtějí... Jestli mají koníčka na mazlíka, tak ať ho mají... Jestli ho nechtějí "znásilňovat" tím, že ho budou tlačit do něčeho, co nechce, tak ať ho netlačí... a jestli to pak řeší zde na fóru, tak je nechme... Dokud zvíře někoho neohrožuje na zdraví a životě, neřešme to, i když si myslíme, že to majitel dělá špatně. Nám to přece může být šumák...
"Ano si sice shazuje výrobce sedel, které jsou na trhu několik roků, ale nemohou na to třeba ti daní výrobci spoléhat a začít šidit?
Vzhledem k tomu, že se jedná o drahá sedla, tak těžko ho bude někdo rozebírat a dívat se mu "na zoubek" :) "
Ale no, to už sú dosť veľké konšpirácie. Väčšie firmy ako prestige, či passier, ktoré spolupracujú s jazdeckou špičkou si nič také dovoliť nemôžu, sedlá sú neustále testované vo vrcholovom športe a ver tomu, že informácia typu, toto sedlo vydrží dva roky a potom sa pokriví by mohla pre firmu znamenať koniec.
Moje zkušenost.Osobní.Velmi vyhlášený výrobce westernových sedel.Vyrobil sedlo, velmi drahé, kvalitní, dřevěná kostra.Na míru. Sedlo odfláknuté, začátečnické chyby ve zpracování. Řešení reklamace. Sedlář se nakonec přiznal, že vlastně pořádného sedláře ve firmě ani nemá, takže nakupuje komponenty a vše dávají dohromady. Kupování koster sice je běžná záležitost, ale tento sedlář se hodně prezentuje jako top. Zaskočilo mě to, reklamaci jsme úspěšně dokončili, ale moje zklamání bylo veliké.
Pátrala jsem tedy dál, jak to vlastně v čechách momentálně chodí s těmi sedly.I anglickými.No, řeknu vám, nic moc.Většina sedlářů se vydává pomalu a jistě cestou udělat za co největší peníz co nejlevnější sedlo.Kvalita nikde, ruční zpracování mizerné.Těch pár sedlářů, co ještě zůstali sedláři, mají pořadníky půl roku až rok.
A ještě...pasování sedel se opravdu přeceňuje.Dokážu to pochopit u anglie, kde relativně malá plocha musí dobře rozložit váhu, ale u westernu ne. Mám starého Frintu a napasuji ho na všechny 3 naše koně, každý je jiné plemeno.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.213.247
Kontrolní otázka: Kolik z Vás tady na ifauně si koupilo tento rok NOVÉ sedlo v cenách kolem sto tisíc? A pravdu prosím.Pak kdo v cenách do dvaceti tisíc? Hned uvidíte proč výrobci sníží raději kvalitu a přidají kvantitu.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Kontrolní otázka: Kolik z Vás tady na ifauně si koupilo tento rok NOVÉ sedlo v cenách kolem sto tisíc? A pravdu prosím.Pak kdo v cenách do dvaceti tisíc? Hned uvidíte proč výrobci sníží raději kvalitu a přidají kvantitu.
My sedlo na míru, cena 74tis...ale jak jsem psala, museli jsme reklamovat.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.213.247
Po velmi složitých matrix operacích kdy jsem byl doslova zahrnut údaji které se nevešli ani do matice 100x100 jsme došli konečně k výsledku.Jesie má letos na vánoce už vybráno.A doufám že má smysl pro humor.