K:

XXX.XXX.117.12
Ahoj
chtěla bych se zeptat jestli kůň může jíst lněné semínko a v jaké podobě.
Děkuji.
K:

XXX.XXX.117.12
Děkuji.
K:

XXX.XXX.117.12
Nenašla jsem nikde dávkování pro shetlanda a jak postupně přidávat semínko.
K:
napsal(a):
Nenašla jsem nikde dávkování pro shetlanda a jak postupně přidávat semínko.
Polárka má pravdu, ono to chce asi trochu pátrat a zjišťovat...zvíře není kuchyňský robot, ke kterému dostanete návod k použití, je třeba mít jisté vědomosti - na zelené trávě taky nemáte psané dávkování a ve větším množství může být pro poníka nebezpečná.
Pokud použijete extrudovaný len, který se nemusí nijak drtit či máčet, prostě se nasype tak, jak je - většinou se na obalu anebo na stránkách prodejce něco dočtete-
obvykle se uvádí 100-300g na den, je to pochopitelně myšleno na průměrného velkého koně okolo 500 kg, dávku si umenšete podle velikosti vašeho shetlanda - ti mohou mít až 200 kg, ale spíš míň.
http://www.rajprokone.cz/extrudovany-len-20-kg.
Já krmím roky úplně v pohodě celé...
https://www.ifauna.cz/kone/clanky/r/detail/5673/pravdy-a-myty-o-lnenem-seminku/.
kallisto
napsal(a):
Já krmím roky úplně v pohodě celé...
https://www.ifauna.cz/kone/clanky/r/detail/5673/pravdy-a-myty-o-lnenem-seminku/.
Paní Švehlová zase mele svoje. Ve lnu jsou celkem tři glykosidy, linaza je štěpí na kyanid, který není jen krevní jeď, ale hlavně nadýmá, což je zvláště pro koně nebezpečné. Proto se semeno musí spařit (ne vařit), tím se zničí linaza a glykosidy se nemají jak štěpit.
Extrudovaný len už teplem prošel při procesu odstranění olejů, takže linazu nemá, ovšem taky nemá ty oleje, které mají dobré složení.
Tráva12

XXX.XXX.44.117
Kallisto prosím o informaci - můžete se prosím podělit o zkušenosti s krmením celého semínka? Stráví ho kůň, je vidět účinnost třeba na srsti? Chtěla bych teď z více důvodů začít podávat a sháním informace o podávání celého semínka, bohužel jsem narazila pouze na dva články, kde se "vyvrací blud", že se semínko musí upravovat, jinak jsou diskuse plné dohadů a hádek o tom jak je třeba vařit/pařit/mlít/mrazit...
Děkuji!
Spoustu let krmím celé semínko - dávám ho celoročně březím, kojícím klisnám. Krmím ho jednou denně tak, že vždy večer zaleju horkou vodou z bojleru a přiklopím pokličkou na 24 hod. Pak ho normálně naleju do krmení. Semínko udělá krasný šlem a změkne. Jelikož krmím žlutý, je v bobkách pěkně vidět takže jasně vidím, že sem tam nějaké semínko tam je, ale není to nic katastrofálního. Na srsti kobyl je to hodně vidět. Lépe přelínávají, jsou lesklí.
Tráva12

XXX.XXX.44.117
Majkulka: děkuji za odpověď. Ještě řeším, jak nejlépe semínko připravit, aby ustajovatel mohl jen přesnou dávku přidat do krmení. U koně jsem cca 3 hodiny před večerním krmením. Připravit musím doma, na místě k tomu nejsou podmínky.
Já ho právě spařit nechci. Spařené, čili ten šlem je na trávení, nespařené čili přítomné oleje v něm, je na srst. Krmím normálně celé, cca malý kelímek od jogurtu, takže těch 100-120 g. Zamíchám do krmení a hotovka. Účinek vidět je, strávené je taky, a světe div se kvůli jedům mi žádný kůň ještě nechcípl, takže asi tak.
Tráva12

XXX.XXX.44.117
kallisto
napsal(a):
Já ho právě spařit nechci. Spařené, čili ten šlem je na trávení, nespařené čili přítomné oleje v něm, je na srst. Krmím normálně celé, cca malý kelímek od jogurtu, takže těch 100-120 g. Zamíchám do krmení a hotovka. Účinek vidět je, strávené je taky, a světe div se kvůli jedům mi žádný kůň ještě nechcípl, takže asi tak.
Děkuji, takto jsem svůj dotaz chápala - podávání celého neupravovaného semínka. Právě kvůli přítomností olejů a zlepšení přelínávání atd.
Moc děkuji!
Blablina

XXX.XXX.74.232
Léta jsem krmila mleté lněné semínko, ale pak jsme vyzkoušeli přímo lněný olej a je to bajo. Je to pohodlnější a hlavně z toho kůň opravdu využije vše a pouze to nevysere :D. Rozdíl mezi krmením semínka a oleje se i na koni projevil velmi markantním rozdílem.
Tady třeba odkaz na kvalitní lněný olej za dobrý peníz :)
https://www.stiefel-net.cz/lneny-olej-d309/?var=692.
K:

XXX.XXX.117.12
Za jak dlouho by se měly dostavit výsledky podávání semínka.
Děkuji.