Co koně a klasické poplastované pletivo?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.5.2017 21:51
Ája-Molly

XXX.XXX.241.241

Řeším čím oplotit pastvinu. Nejdříve v ní budou ovce a za pár let je nahradí dva koníci. Nejvíce by se mi líbila klasická dřevěná ohrada, ale tím, že nemám žádné „dobré známé“ na pile, tak mi vychází docela vysoká cena u tohoto oplocení. V cenové kalkulaci byl rozdíl mezi lesnickým pletivem s dřevěnými kůly a klasickým zahradním pletivem s poplastovanými sloupky zanedbatelný cenový rozdíl, při čemž životnost obou se asi nedá srovnat. Slouky by se betonovali, tak by ještě přibila cena za beton, ale i tak. Jen si nejsem jistá, zda je takovéto oplocení pro ovečky a koně vůbec vhodné? Dá se třeba doplnit elektrickým ohradníkem? Máte to tak někdo nebo je to blbost?

29.5.2017 08:56
L.A.S.

XXX.XXX.211.63

Máme tuto kombinaci na malém výběhu (jízdárně), hlavně kvůli naší fence, "kecá mi do výcviku" Máme klasické pletivo - poplastované, na vnitřní straně kůly pro el. ohradník. Pro koně a hříbata to není problém, s ovečkami zkušennost nemáme.

29.5.2017 09:08
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Ája-Molly napsal(a):
Řeším čím oplotit pastvinu. Nejdříve v ní budou ovce a za pár let je nahradí dva koníci. Nejvíce by se mi líbila klasická dřevěná ohrada, ale tím, že nemám žádné „dobré známé“ na pile, tak mi vychází docela vysoká cena u tohoto oplocení. V cenové kalkulaci byl rozdíl mezi lesnickým pletivem s dřevěnými kůly a klasickým zahradním pletivem s poplastovanými sloupky zanedbatelný cenový rozdíl, při čemž životnost obou se asi nedá srovnat. Slouky by se betonovali, tak by ještě přibila cena za beton, ale i tak. Jen si nejsem jistá, zda je takovéto oplocení pro ovečky a koně vůbec vhodné? Dá se třeba doplnit elektrickým ohradníkem? Máte to tak někdo nebo je to blbost?

Záleží na třech faktorech-1/jak velká pastvina je 2/kolik financí hodláte, nebo můžete investovat a za 3/zda je pastvina vaše, nebo v pronájmu.Pokud je vaše, je pro pár oveček a máte nějaké peníze navíc, šla bych do elektrického ohradníku pro ovce plus dřevěné kůly s izolátory.Pokud pastvina není vaše, lepší, než betonové sloupky je varianta pneumatik s betonem a nich zasazená železná trubka, na kterou se dá pletivo při natahování připevnit.Při rušení nájmu, či odchodu z pastviny snadno odstranitelné.A zevnitř před plot se dá třeba na plastové tyčky elektrický ohradník třeba půl metru před plotem pro koně a ovečky můžou vypást až u pletiva trávu.

29.5.2017 09:11
jednorožecAmálka

XXX.XXX.63.154

S ovečkami pozor. Ty malé, quessantské, si prý o to pletivo vytrhávají náušnice z uší. Byli jsme ohledně toho varovaní chovateli, od kterých jsme si brali beránka. Prý se jim toto děje a budou to muset nějak předělat. Jak jsou na tom velké ovce nevím, ale jehňatům by se to asi mohlo stát taky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.5.2017 09:50

Úplně v klidu to poslouží pro oba druhy zvířat. Já myslím, že je to nejbezpečnější ohrazení. Ale většinou nejdražší varianta, tak jí nikdo nevolí :)
Před každé oplocení se dá předsadit (dovnitř pastviny) elektrický ohradník - ať už na bílé plast.tyčky nebo navrtat do stojek plotu izolátory.

Gitule zapomněla zmínit jednu - možná nejzásadnější - otázku zda Vám to povolí stavební úřad, stavět plot. Ne každý prostor je možné oplotit zabetonovaným plotem K ovčímu pletivu bývají nejčastěji benevolentnější než ke klasickému plotu.

Ušní známky si mohou ovce vytrhnout o jakýkoli plot. Ovčí pletivo je pro tento problém úplně stejné jako klasický plot. (možná klasický je méně problematický, protože má malé dírky, kterými ovce hlavu neprostrčí, kdežto u ovčího se o to některé zdatně pokoušejí...
Klas.plot mi přijde i bezpečnější pro koně. Nějak nemám k ovčímu v přítomnosti koní důvěru.

Za mě buď klas.plot, nebo ovčí pletivo, ale vypnuté mezi dvě dřeva (nahoře a dole). Zamezíte tím možnosti podlézání divokých prasat a zvýšíte pevnost na maximum. Nevím, kolik stojí stojna pro klas.plot, ale pokud zainvestujete do akátových kůlů, tak se myslím dostanete na levnější cenu (100 Kč / kůl + cca 16 Kč / m ovč.pletiva. Co vím, tak klas.plot stojí cca kolem 40 Kč / m? Sloupky se dávají cca po stejném rozestupu - 4m a cena bude nejspíš dost podobná..).

Nejlejší e-shop je wiremetal - e-pletivo.cz Velmi flexibilní, ochotní, rychlí na dodávku. Přímo výrobci, tedy produkty nenabírají cenu s přeprodejem mezi prostředníky v řetězci.

29.5.2017 12:32
Ája-Molly

XXX.XXX.220.218

Děkuji za reakce. Asi do toho časem půjdeme, ale teď budeme nuceni použít nějakou levnější a rychlejší variantu, ať nám pole „nestojí“ a nezarůstá. Měla by nám vyjít možnost napojení do elektrické sítě, tak by bylo nejlepší řešení elektrický ohradník. Máme přímo na poli elektrickou přípojku pro sousední dům, tak doufám, že se s majitelem domluvíme na podružné elektrické přípojce, to by mi pak odpadla starost s hlídáním nabité baterie. Jinak moc nevím, jak dál. Pozemek je téměř na rovině, délka oplocení zhruba 260 m. V plánu jsou prozatím tak čtyři ovečky, ale raději bych počítala s výškou plotu i na kozu. Bude výška ohradníku stačit 90 cm? Počet vodičů 2 ks? Rozteč kůlů 9-10 m? Je lepší použít dřevěný kůl pro ohradníky https://www.kamir.cz/kul-dreveny-pro-elektricke-ohradniky-tlakove-moreny nebo tyčku https://www.kamir.cz/tycky-pro-elektricke-ohradniky-titan-90-cm-plast-bily-dve-spicky ?
Co se týká pevného plotu, tak mám jako součást pachtovní smlouvy o dlouhodobém podnájmu rovnou i souhlas od SPÚ s oplocením. Bylo mi řečeno, že si tam mohu dát cokoliv, jen při skončení podnájmu musím uvést zpět do původního stavu. Žádný další úřad či sousedy dle SPÚ, jakožto majitele pozemku, oslovovat nemusím.

29.5.2017 12:52
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Ája-Molly napsal(a):
Děkuji za reakce. Asi do toho časem půjdeme, ale teď budeme nuceni použít nějakou levnější a rychlejší variantu, ať nám pole „nestojí“ a nezarůstá. Měla by nám vyjít možnost napojení do elektrické sítě, tak by bylo nejlepší řešení elektrický ohradník. Máme přímo na poli elektrickou přípojku pro sousední dům, tak doufám, že se s majitelem domluvíme na podružné elektrické přípojce, to by mi pak odpadla starost s hlídáním nabité baterie. Jinak moc nevím, jak dál. Pozemek je téměř na rovině, délka oplocení zhruba 260 m. V plánu jsou prozatím tak čtyři ovečky, ale raději bych počítala s výškou plotu i na kozu. Bude výška ohradníku stačit 90 cm? Počet vodičů 2 ks? Rozteč kůlů 9-10 m? Je lepší použít dřevěný kůl pro ohradníky https://www.kamir.cz/kul-dreveny-pro-elektricke-ohradniky-tlakove-moreny nebo tyčku https://www.kamir.cz/tycky-pro-elektricke-ohradniky-titan-90-cm-plast-bily-dve-spicky ?
Co se týká pevného plotu, tak mám jako součást pachtovní smlouvy o dlouhodobém podnájmu rovnou i souhlas od SPÚ s oplocením. Bylo mi řečeno, že si tam mohu dát cokoliv, jen při skončení podnájmu musím uvést zpět do původního stavu. Žádný další úřad či sousedy dle SPÚ, jakožto majitele pozemku, oslovovat nemusím.

Sousedovi se nedaří je udržet ani pod elektrikou - 4 řady pásek, sloupky 3m od sebe. Musí je mít jenom za pevným oplocením a jak je chce někam přemístit aby se napásly, vydrží tam jen chvilku a pak fouknou a půl vesnice je nahání:) Určitě to lépe funguje, když jsou čerstvě ostříhané, ale v huňatém stavu je páska nezastaví vůbec /aspoň ty sousedovi ne/.

29.5.2017 17:55

Evidentně nevíte o těch zvířatech vůbec nic.
Zajděte si vedle na ovce a POHLEDEJTE VE STARŠÍCH DISKUSÍCH, jak to mají ostatní s oplocením. Vůbec nevím, proč se ptáte na koních, jaké oplocení bude dobré pro ovce?
Koně do el. sítí určitě NE!

Původně jste řešila, jestli ovčí pletivo nebo platované klasické zahradní... tak o čem že se bavíme? Vždycky nerozumím, že někdo přijde s dotazem, který vlastně vůbec není domyšlený a tedy z toho nevypadne žádné rozumné řešení, protože přispěvatelé odpovídají na něco jiného, než potřebuje zadavatel slyšet...

29.5.2017 20:09
Ája-Molly

XXX.XXX.241.241

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Evidentně nevíte o těch zvířatech vůbec nic.
Zajděte si vedle na ovce a POHLEDEJTE VE STARŠÍCH DISKUSÍCH, jak to mají ostatní s oplocením. Vůbec nevím, proč se ptáte na koních, jaké oplocení bude dobré pro ovce?
Koně do el. sítí určitě NE!

Původně jste řešila, jestli ovčí pletivo nebo platované klasické zahradní... tak o čem že se bavíme? Vždycky nerozumím, že někdo přijde s dotazem, který vlastně vůbec není domyšlený a tedy z toho nevypadne žádné rozumné řešení, protože přispěvatelé odpovídají na něco jiného, než potřebuje zadavatel slyšet...

Jo nevím nic o oplocení vhodné pro zvířata, to je pravda, tak se ptám...Jak jsem psala v zadání tak pastvina bude jednou pro koně, což znamená tak za dva roky, až to teď 12.letá dcera dotáhne v ježdění a práci tak daleko, že bude schopná se o koně postarat... Samozřejmě by je chtěla hned, ale já chci, aby na sobě v oddíle ještě zapracovala + má individuální lekce. To tedy znamená, že by měla pastvina být další dvě léta ladem , tak mě napadly ty ovce...
A jelikož opravdu nevím, jak který plot vydrží, tak mě teď napadlo pro ovce vybudovat teď elektrický ohradník a časem za něj dát pevné oplocení z poplastovaného pletiva. No, tak takhle nějak jsem se dostala od koní k ovcím...

29.5.2017 20:15

"až to teď 12.letá dcera dotáhne v ježdění a práci tak daleko, že bude schopná se o koně postarat"
To, že někdo umí dobře jezdit přeci hned neznamená, že se umí o koně postarat

29.5.2017 21:28
eenika

XXX.XXX.68.102

Ája-Molly napsal(a):

Za me samotne pletivo v zadnem, ale opravdu v zadnem pripade. U nas nemelo zivotnost vice nez cca 2 tydny, potom ho kone zacali rozpletat, vytahavat jednotlive draty, v dobe odpocinku se o nej opirat -sedat si- do nej a tim tak v nem vysedavat i pulmetrove vlny. Takze aktualne ma vypletene oka i vic nez pul metru do vysky, trci z toho jednotlive draty coz je pri nejmensim o oci, na XY mistech je praskly napinaci drat a mohla bych pokracovat...

29.5.2017 22:31

eenika napsal(a):
Za me samotne pletivo v zadnem, ale opravdu v zadnem pripade. U nas nemelo zivotnost vice nez cca 2 tydny, potom ho kone zacali rozpletat, vytahavat jednotlive draty, v dobe odpocinku se o nej opirat -sedat si- do nej a tim tak v nem vysedavat i pulmetrove vlny. Takze aktualne ma vypletene oka i vic nez pul metru do vysky, trci z toho jednotlive draty coz je pri nejmensim o oci, na XY mistech je praskly napinaci drat a mohla bych pokracovat...

Právě proto se dává předsazený el.ohradník přes takové ploty.

Anna 144

2.6.2017 16:51
Anna 144

XXX.XXX.150.59

My máme lesnické pletivo 180 cm vysoké, koupíte ho za pár korun a před pletivem máme natažené 3 dráty el. ohradníku. Paseme zde 2 koně a 5 koz bez jediného problému.

3.6.2017 21:57
anekapace

XXX.XXX.49.20

Půl pastviny mám ohrazené pletivem, na něm pásku. Jednou jsem metr pásky oddělala, protože jsem se potřebovala dostat za přístřešek, mezi plot a zadní stěnu. Kobyla, kterou jsem za X let neviděla se válet, lehla přesně v tomhle místě, hodila se přes hřbet, nohama do pletiva, mezi betonový sloupek. Já tím pádem uvězněná za přístřeškem, přede mnou zmítající se kobyla, dráty zařezané do nohou, holeněma třískající do hrany sloupku...

Šílená situace. O mém pokročilém těhotenství nemluvě.

Kamarádka chlácholící kobylu u hlavy, aby si ty nohy nezpřerážela zcela, když se snažila kobyle pomoct, ta se bila jak o život...
Za chvíli se kobyla nějak sama odkopala, kupodivu vstala, nohy na cáry, ale kosti vydržely. Léčily jsme měsíce.

Drátěné pletivo velmi nedoporučuji.

4.6.2017 07:29
anobbona

XXX.XXX.84.98

Na ovce je účinná jedině spolehlivě fungující elektrika a to dráty min. ve 4 řadách nebo betonový plot :).

4.6.2017 17:33

anobbona napsal(a):
Na ovce je účinná jedině spolehlivě fungující elektrika a to dráty min. ve 4 řadách nebo betonový plot :).

Je to nesmysl. Pokud mají dostatečný prostor a tedy co žrát, tak právě proto se "ovčí pletivo" jmenuje ovčí, protože je pro ovce vhodné. Jen je dobré dbát na to, aby spodní okýnka byla co nejmenší, aby neměly chuť skrz to strkat hlavu, protože si na něm pak otrhají ušní známky. Bez kombinace s elektrikou bych do toho koně nedávala. Měla jsem zas kobylu, co ráda hrabala a to se taky s ovčím (nebo jiným) pletivem s velkými dírami (lesní) kontraindikuje... naštěstí nebyla obutá. To už byla úplně cesta do pekla. Zaseknutý drát pod podkovou a kůň tahající se z pletiva... to pletivo je dost pružné a flexibilní, takže by z toho mohl vyjít hodně orvaný
S předsazenou elektrikou kvůli koním bych se naopak nebála jakéhokoli pletiva pro malá zvířata. Výhodou je, že když dáte dostatečně nízko ty první dvě řady, tak že vám nebudou ani malá zvířata prostrkovat hlavy skrz plot. Nevýhodou je, že se to velmi špatně seká... a navíc nízké dráty je třeba podsekávat častěji. Pokud teď chcete ušetřit, tak prostě jen hoďte ohradu do drátů / lanek - když budete mít stále dobře vodící vodiče a dostatek pastvy, ovce / kozy se Vám v tom v klidu udrží. A můžete spořit na nějaké pevnější ohražení, jestli po něm toužíte. Oplocení zahradním plotem je podle mě nejlepší a nejpevnější ohražení, ale musí mít předstazenou tu elektřinu. Pak už stačí jen jedna řada klidně. A není nutno podsekávat - ovce tím hlavu neprostrčí a kůň to podpase, ale nezničím naléháním na plot. Nebo já mám na hektaru vypnutý ovčí plot mezi dvěma řadami trámů - to je moc pěkná ohrada. Ale říkala jste, že se chcete vyhnout dřevu, takže to nic...

5.6.2017 13:37
anobbona

XXX.XXX.115.36

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Je to nesmysl. Pokud mají dostatečný prostor a tedy co žrát, tak právě proto se "ovčí pletivo" jmenuje ovčí, protože je pro ovce vhodné. Jen je dobré dbát na to, aby spodní okýnka byla co nejmenší, aby neměly chuť skrz to strkat hlavu, protože si na něm pak otrhají ušní známky. Bez kombinace s elektrikou bych do toho koně nedávala. Měla jsem zas kobylu, co ráda hrabala a to se taky s ovčím (nebo jiným) pletivem s velkými dírami (lesní) kontraindikuje... naštěstí nebyla obutá. To už byla úplně cesta do pekla. Zaseknutý drát pod podkovou a kůň tahající se z pletiva... to pletivo je dost pružné a flexibilní, takže by z toho mohl vyjít hodně orvaný
S předsazenou elektrikou kvůli koním bych se naopak nebála jakéhokoli pletiva pro malá zvířata. Výhodou je, že když dáte dostatečně nízko ty první dvě řady, tak že vám nebudou ani malá zvířata prostrkovat hlavy skrz plot. Nevýhodou je, že se to velmi špatně seká... a navíc nízké dráty je třeba podsekávat častěji. Pokud teď chcete ušetřit, tak prostě jen hoďte ohradu do drátů / lanek - když budete mít stále dobře vodící vodiče a dostatek pastvy, ovce / kozy se Vám v tom v klidu udrží. A můžete spořit na nějaké pevnější ohražení, jestli po něm toužíte. Oplocení zahradním plotem je podle mě nejlepší a nejpevnější ohražení, ale musí mít předstazenou tu elektřinu. Pak už stačí jen jedna řada klidně. A není nutno podsekávat - ovce tím hlavu neprostrčí a kůň to podpase, ale nezničím naléháním na plot. Nebo já mám na hektaru vypnutý ovčí plot mezi dvěma řadami trámů - to je moc pěkná ohrada. Ale říkala jste, že se chcete vyhnout dřevu, takže to nic...

Tož nesmysl jo...mám stádo ovcí a koní. Bahnic mám 25 + na jaře jehňata, pastvinu mají 8 ha, část oplocenou ovčím pletivem, část oplocenou elektrikou, rozhodně nemají důvod utíkat, trávy je tam pořád dost a přesto mi párkrát do roka dojdou zpátky domů do zimního ustájení...
Za mou dlouholetou zkušenost s chovem těchle "potvůrek" je účinná opravdu jen a pouze dobře fungující elektrická ohrada.
Jakmile se jednou ovce naučí někama utíkat, nic ji nezastaví a vždy si najde způsob jak projít. Ovčí pletivo je fajn, ale ovce jej v klidu přeskočí, spodní oka jsou sice malá, ale i přesto si tama ovce prostrčí hlavu.
To samé je s elektrikou - pokud je nefunkční či není dostatečně hustá, tak se ovce naučí jí proskakovat.
Velký problém u ovcí je ten, že se velmi rychle naučí kudy ven a ostatní to od ní odkoukají.
Klasické plotové pletivo mám na zimním ustájení kvůli jehňatům - bahním v lednu a jehňata mi prolézaly ovčím pletivem do ohrady ke koním, kde docházelo k zabití jehňat, takže jsem dala klasické plotové pletivo. První rok slouží dobře, ale stejně tam budu muset před něj dát elektriku, protože se ovce o pletivo otírají a i když mám spodní drát vyšponovaný, tak při dobývání na první jarní travičku jej ovce nadzvedávají.

Velká stáda ovcí se pasou běžně pouze v elektrice, buď v drátech nebo v elektrických sítích, jen musí být opravdu účinná a dostatečně hustá.

5.6.2017 15:25
ameed

XXX.XXX.248.64

Já mám také lesnické pletivo, koza mi ho začala podlézat, tak jsem zatloukla dřevěné kolíky a je to bez problému.

5.6.2017 15:27
ameed

XXX.XXX.248.64

Ale kobyla mi z toho zdrhala, pro koně to není.

Přidejte reakci

Přidat smajlík