Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.5.2017 11:49
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Už delší dobu si kladu otázku, jestli existuje plemeno koně, které dobře snáší horko a vysokou vlhkost vzduchu. Vím o koních prdlačku, to přiznávám, v následujících 10 - 15 letech ho určitě mít nebudu. Vlastně pochybuju, že někdy vůbec. Ale tak čtu co kde najdu a pod.
A právě mě napadlo jestli je vůbec podnebí, které pro koně není "přežitelné". Pokud pominu jižní a severní pól a Saharu. Jaké máte zkušenosti vy s koňmi ve vysokých teplotách?

30.5.2017 12:00
lenacia

XXX.XXX.205.245

Tedysek napsal(a):
Už delší dobu si kladu otázku, jestli existuje plemeno koně, které dobře snáší horko a vysokou vlhkost vzduchu. Vím o koních prdlačku, to přiznávám, v následujících 10 - 15 letech ho určitě mít nebudu. Vlastně pochybuju, že někdy vůbec. Ale tak čtu co kde najdu a pod.
A právě mě napadlo jestli je vůbec podnebí, které pro koně není "přežitelné". Pokud pominu jižní a severní pól a Saharu. Jaké máte zkušenosti vy s koňmi ve vysokých teplotách?

Tak samozřejmě jsou koně, kteří mají mnohem lepší výdrž na pouštích, než jiná plemena. Arabský Plnokrevník svým jménem snad víc než jasně dává najevo, že v jeho domovině určitě musí snášet vysoká horka. Dál jsou na teplo navyklá plemena jako Achal-teke, Berberský kůň, Marwari a Kathiawari... ale jde spíše o horko a sucho, jakmile je vlhko, tak je to zátěž pro každého koně.

30.5.2017 12:47
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Mě přijde že horko a vlhko je lépe snesitelné než horko a sucho. Nicméně děkuji, progooglim ty plemena... Teda Achala jsem už pročítala, ale nic o teplotách prostředí jsem nenašla. Ale děkuji moc.

30.5.2017 12:50
lenacia

XXX.XXX.205.245

Právě naopak, vem si jak je ti před bouřkou? Je horko, vlhko, dusno, mnohem víc se potíš, špatně se ti dýchá...

30.5.2017 13:07
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Mě je před bouřkou lépe než když je sucho. Ale já jsem asi divná.

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.5.2017 13:15
Uživatel s deaktivovaným účtem

Většina koní pochází z prérijních druhů - tedy sice teplo (ale spíše mírné klima) a sucho. Jediní, co původem spadají opravdu do tropů, jsou již zmíněný Marwari, Kathiawari (jiná taková plemena neznám). Takže podle mě kůň prostě predispozice pro život v takovém klima nemá.

Btw. já tedy vlhké a horké klima více než nesnesu - fyzicky se mi dělá špatně.

Přidejte reakci

Přidat smajlík