Už delší dobu si kladu otázku, jestli existuje plemeno koně, které dobře snáší horko a vysokou vlhkost vzduchu. Vím o koních prdlačku, to přiznávám, v následujících 10 - 15 letech ho určitě mít nebudu. Vlastně pochybuju, že někdy vůbec. Ale tak čtu co kde najdu a pod.
A právě mě napadlo jestli je vůbec podnebí, které pro koně není "přežitelné". Pokud pominu jižní a severní pól a Saharu. Jaké máte zkušenosti vy s koňmi ve vysokých teplotách?
Tedysek
napsal(a):
Už delší dobu si kladu otázku, jestli existuje plemeno koně, které dobře snáší horko a vysokou vlhkost vzduchu. Vím o koních prdlačku, to přiznávám, v následujících 10 - 15 letech ho určitě mít nebudu. Vlastně pochybuju, že někdy vůbec. Ale tak čtu co kde najdu a pod.
A právě mě napadlo jestli je vůbec podnebí, které pro koně není "přežitelné". Pokud pominu jižní a severní pól a Saharu. Jaké máte zkušenosti vy s koňmi ve vysokých teplotách?
Tak samozřejmě jsou koně, kteří mají mnohem lepší výdrž na pouštích, než jiná plemena. Arabský Plnokrevník svým jménem snad víc než jasně dává najevo, že v jeho domovině určitě musí snášet vysoká horka. Dál jsou na teplo navyklá plemena jako Achal-teke, Berberský kůň, Marwari a Kathiawari... ale jde spíše o horko a sucho, jakmile je vlhko, tak je to zátěž pro každého koně.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Většina koní pochází z prérijních druhů - tedy sice teplo (ale spíše mírné klima) a sucho. Jediní, co původem spadají opravdu do tropů, jsou již zmíněný Marwari, Kathiawari (jiná taková plemena neznám). Takže podle mě kůň prostě predispozice pro život v takovém klima nemá.
Btw. já tedy vlhké a horké klima více než nesnesu - fyzicky se mi dělá špatně.