Zdravím,
mám osmiletého valáška čt. Problém je že mu přes noc napuchají zadní nohy. Kůň nekulhá nic, jde uplně čistě. Všichni ve staji říkají že to nic není, i veterinář mi řekl to samé, že prostě nemá tak dobrý lymfatický systém. A že se to dá vyřešit zateplovacíma kamašema (které dávám přes zimu) ale už když jsem je dávala te´d na jaře tak mi příjde že se mu v tom zapařuje noha..
Koník chodí 6 dní v týdnu pod sedlo, je v parkurovém treninku. ( neskáčeme víc než 100). Pohybu má dost. Na pastvině bývá celá den, stahuje se večer, nebo když si ho beru an ježdění.
Nemáte nějaké rady nebo něco, ?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nebo ječmeni...

Zkuste je něčím nahradit.
Proč má ječmen i kukuřici v krmení? Potřebuje málo energie, ale něco na přibírání? Položte si správně otázky, abyste dokázala správně zvolit adekvátní náhradu bez "problematických" složek, na které může být citlivý (natékání nohou).
Jinak na prevenci i léčbu problémů na "spodních" nohách dobře fungují Back on track oteplováky / kamaše. Ale nejdřív bych zkusila pomalu přejít na jinou krmnou dávku a vyloučila natékání nohou ze žrádla a pak řešila dál, pokud by problémy přetrvávaly, čím by to mohlo být...doktora se sonem třeba, atp.
napsal(a):
Zkuste je něčím nahradit.
Proč má ječmen i kukuřici v krmení? Potřebuje málo energie, ale něco na přibírání? Položte si správně otázky, abyste dokázala správně zvolit adekvátní náhradu bez "problematických" složek, na které může být citlivý (natékání nohou).
Jinak na prevenci i léčbu problémů na "spodních" nohách dobře fungují Back on track oteplováky / kamaše. Ale nejdřív bych zkusila pomalu přejít na jinou krmnou dávku a vyloučila natékání nohou ze žrádla a pak řešila dál, pokud by problémy přetrvávaly, čím by to mohlo být...doktora se sonem třeba, atp.
Poslední dobou potřebuju víc energie a něco na přibírání.

Často natíkají po čemkoli, když se omezí v pohybu a tím vyřadí na delší dobu kopytní pumpa a drénování lymfy.
Nejdřív bych zkusila nechat koni 24/7 nějaký pohyb / na noc s někým dalším alespoň do menšího výběhu, padock s otevřenými dveřmi do boxu atd.