Kulhání - zkušenost?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.6.2017 11:27
domiska

XXX.XXX.32.120

Dobrý den,
sice už máme objednaného chiropraktika, chtěla jsem se ale pozeptat i tady.
Před měsícem jsme přivezli valáška, bývalýho dostiháka,11 let. Koupili jsme ho poměrně levně s vadou, že když dlouho ( v řádu týdnů až měsíců) nic nedělá, chvilku kulhá na pravou přední. Po 5 minutách práce se to okamžitě zlepší a chodí normálně. Veterinář na nic nepřišel, když ho viděl, nekulhal.
Měsíc jsem s ním téměř denně pracovala, ať už vyjížďky v přírodě, nebo lehká jízdárna a chodil úplně jako zdravý koník. Ve středu jsem ho jako obvykle vzala na jízdárnu, po naskočení do cvalu se něco stalo, začsl kulhat, střídavě na pravou i levou přední. S kovářem jsme kontrolovali podkovy, ale těmi to nebylo. Nechala jsem ho teda do druhého dne odpočívat, kulhá ale pořád. Myslíte, že by to mohl být jen skříplý nerv nebo natažený sval? Máte s tím někdo zkušenost? Nechci hned malovat čerta na zeď a myslet na artrózu. Koník je ježděn rekreačně, žádnou extra náročnou práci nedělá, tak netuším, kde by mohla být chyba.

16.6.2017 11:41
Svatava

XXX.XXX.70.17

To je další případ věštění z křišťálové koulesmajlík Kde je chyba určitě nemůžete poznat vy a ani nikdo jiný tady na diskuzi, protože na vlas stejně se může projevovat sto různých problémů. Kdo to poznat může je veterinář, ale určitě ne pohledem. Když není nic oteklé a nehřeje, což by indikovalo akutní problém, tak na tom koni skutečně nevykouká nic ani ortoped. Aby se zjistila příčina kulhání, obvykle se dělá diagnostika, například svody, pokud je podezření, že ten problém jde seshora, rentgeny či sono... U jedenáctiletého dříve dostihového koně je artróza hodně pravděpodobná, ale nemusí to být příčina kulhání.
Upřímně řečeno budiž to poučením, že koupit si chromého koně ve výsledku obvykle není tak levné, jak to ze začátku vypadá:(.

16.6.2017 13:42
happycrown

XXX.XXX.5.178

Svatava napsal(a):
To je další případ věštění z křišťálové koulesmajlík Kde je chyba určitě nemůžete poznat vy a ani nikdo jiný tady na diskuzi, protože na vlas stejně se může projevovat sto různých problémů. Kdo to poznat může je veterinář, ale určitě ne pohledem. Když není nic oteklé a nehřeje, což by indikovalo akutní problém, tak na tom koni skutečně nevykouká nic ani ortoped. Aby se zjistila příčina kulhání, obvykle se dělá diagnostika, například svody, pokud je podezření, že ten problém jde seshora, rentgeny či sono... U jedenáctiletého dříve dostihového koně je artróza hodně pravděpodobná, ale nemusí to být příčina kulhání.
Upřímně řečeno budiž to poučením, že koupit si chromého koně ve výsledku obvykle není tak levné, jak to ze začátku vypadá:(.

Prosím zarámovat. Já si myslím, že chiro může koni dokonce ublížit. Když bych kupovala koně s vadou, o které majitel vědomě ví, tak už jenom proto bych dělala RTG, to bych udělala právě teď také. Mám 4 koně. Kobylu 15 let, kupovala jsem jí jako 6 letou a už tehdy měla nález podotrochlózu druhého stupně, kobyla v životě nezakulhala...a to skáče parkury, prostě to víme a podle toho se k ní chováme. Potom mám hřebce, toho jsem nejdřív koupila a se souhlasem majitele původního jsme dělali RTG až doma, no a ouha, on měl tak trochu zlomenou kost, zhojené, kůň nekulhá ale při proudlouženém klusu na obdélniku jakoby představoval nohu, potom mám kobylku na té se ještě nejezdí, je tříletá a bum má špánek na zadní noze, také nekulhá, ale jednou asi začne. Já bych raději dala za snímek 400, než zkoumat podkovy a platit chiro, udělala bych RTG, pokud by v nohách nic nebylo, udělala bych svodnou, určitě z toho něco vyleze...chiro atd. to jsou podpůrné a dobré věci, ale i ten chiro nevěští z koule přeci.

Ensin

16.6.2017 18:17
Ensin

XXX.XXX.133.229

Jo jo, souhlasím s tím, že ted kdybych kupovala koně, kterého chci nějakým způsobem využívat, tak jedině s RTG. Nicméně mojí kobyle se takto projevovala podotrochloza (a pořád projevuje). Ale může to být naprosto cokoliv, klidně i od zad, od krku, dokonce jsem slyšela, že kůň takto kulhal na zadky proto, že ho bolel zub (jak uhýbal krmení, skřípl si nerv na krku, ustupoval bolesti dál, až se to dostalo do zad, byl to jistě dlouhodobý proces, majitelé si toho všimly až při tom kulhání), nebo nedoléčené zranění šlachy... Naprosto cokoli. Přeju Vám, ať je to jenom nějaká "blbost" nebo aspoň něco, co se bude dát nějakým způsobem vyléčit
Pokud to je artroza, tak určitě nějaké možnosti máte, abyste ho udržela ve stavu, kdy kulhání nebude tak hrozné. Ten spouštěč klidně může být i změna počasí. Ale psala jste, že se to stalo až po naskočení do cvalu, tak klidně může mít i něco natažené. Nebo pokud máte tvrdou jízdránu, tak ho ty nohy při dopadu bolí o to víc...

17.6.2017 07:17
domiska

XXX.XXX.24.113

Všem moc děkuji za odpovědi :)
V pondělí by měl přijet vet, nevíte co do té doby? Snažit se ho rozchodit, nebo mu dát úplný pokoj a nechat ho stát? V den kdy jsem to zjistila jsem ho vzala do vody zchladit, krásně hrabal a vypadal, že je mu to i příjemnější. Vet to nechává na mě, prý to sama poznám, bohužel, tolik zkušeností s nemocemi tohoto typu nemám a nechci mu nijak přitížit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík