Ahoj, jezdím do terénu se psem na vodítku... koník i pes jsou na sebe zvyklí a celá projížďka probíhá v pohodě
nyní přemýšlím vzít místo pesana na vodítko poníka... chodíte takhle někdo ven? že ze sedla vedete poníka? časem bych tak chtěla sebou z koně vodit poníka s dcerkou v sedle...
Uživatel s deaktivovaným účtem
Zdravím. Jistě tu bude spousta nesouhlasných příspěvků, protože, co si budeme povídat, je to nebezpečné a pro někoho také nezodpovědné jednání.
Každopádně já jsem takto vodila poníka a) pokud jsem potřebovala, aby shodil a neměla jsem jezdce, b) pokud jsem měla doprovodného koně a jezdce ještě v začátcích, ale aby si mohl vyzkoušet i něco jiného než dril na jízdárně...
Probíhalo to velmi v pohodě i u mladých koních (vodicích). Pokud se znají ze stáda, tak nehrozí nějaké kolize typu zkopání se, apod.
Samozřejmě bych takto posazovala jen na poníka, který je klidný a dá se snadno ovládat. A s uzdečkou nebo alespoň parellkou.
Ale to už je samozřejmě na Vaší volbě.
Já při těchto ježděních měla největší problém s tím, že když poncl začal kadit a zastavil (pod sedlem to nedělá, ale na vodítku ano a ne a ne se to odnaučit), tak že než to "ke mě došlo", zbávalo jen velmi málo vodítka, tedy mě to často krapet vytáhlo ze sedla. Horší, když jsem jela na holém koni :) Ale na zadku jsem nikdy nepřiletěla. Jezdila jsem s delším vodítkem (2,5m). Lonž nebo dlouhé "prácezezemě"vazáky mi přišly nepraktické, že měl člověk moc věcí v ruce a kdyby se náhodou rozmotaly koním pod nohy...možná leda s western.sedlem s hruškou, na kterou se to dá pověsit...
Určitě to nebudu hrotit a budu to brát jako takovou další práci ze země, koníci se znají, jsou spolu ve volném čase. Každopádně na psa vodící kůň ve výběhu útočí ( ochraňuje si poníka) ale v terénu to je nerozlučná dvojka a vodiče nám dělá spíše pes...
oba dva koníci jsou kliďasi, zítra je zkusím pomaloučku vodit spolu ve výběhu a budeme pokračovat krůček po krůčku. Trasy neměníme a máme jednu oblíbenou, kterou oba znají, oba tam i vodím spolu na ruce ( každý má svého vodiče) tak uvidíme jak se na to budou tvářit s jedním vodičem.
Jednou jsem se setkala s tím, že někdo vzal kobylu na vyjížďku a vzal sebou i její max. roční hříbě. Šlo volně, samozřejmě za matkou.
Myslím, že i s poníkem na vodítku je to reálné. Ale ce to delší vodítko, na druhou stranu třeba lonž je zbytečně dlouhá.
Já jsem takhle koně nikdy nevodila.
Oprava: ale chce to delší vodítko
Jezdila jsem takhle s poníkem i velkým koněm na vodítku. Chce to trochu průpravy (nejdřív v kroku po jízdárně... postupně přidávat další chody a zvětšovat vzdálenost od stáje) a podmínkou je aby se koně znali (tzn. nevyřizovali si účty během vyjížďky). Člověk musí být o to opatrnější a ostražitější, protože řídí dvě zvířata... Ale zatím jsem to zvládla vždy bez úhony, veskrze s tím mám velmi dobrou zkušenost :) Jak tu již bylo zmíněno, vodítko delší ale ne příliš dlouhé, já brávala 3m mám pocit.
JL
XXX.XXX.13.96
Vodím takhle různý počet koní.
Ideální je pro mě čtyřmetrové lano. Pokud mám koně tři a víc, je dobré mít vodicí lana různých barev, jinak člověk občas drží jednoho koně třikrát a zbytek vůbec
Je potřeba, aby kůň uměl na signál jít dopředu, zastavit a ideálně zacouvat. Musí to být signál, který jde ze hřbetu použít, tzn. žádné nakročování ![]()
Správná "vodicí poloha" je hlava vedeného koně mezi úrovní plece a kyčle koně na kterém sedím. Neměl by být víc vepředu, protože se mi bude hůř zatáčet, ani víc vzadu, protože má hodně volného lana a když vyběhne, zareaguju pozdě.
Je dobré naučit povel na zařazení se v úzké uličce, já používám "dozadu!". Je potřeba naučit koně vrátit se zpátky (máme "pojď vedle").
Je potřeba se s koněm zásadně netahat o vodítko - aby to fungovalo, prostě vůbec nepřichází v úvahu, že je lano napnuté. V principu pak není problém, když jsou koně zařazení - občas tak i klušeme a cváláme, ale je potřeba, aby kůň vzadu držel tempo a reagoval opravdu na malé napnutí vodítka
)
Je dobré vodit koně na obou stranách, aby se nešišatili oni ani člověk (nicméně na silnicích řadím vedeného koně doprava, pokud mám dva - což se tuším nesmí - tak méně zkušeného doprava).
Je dobré naučit koně dobře slovní povel k zastavení a povel k pasení - aby když dojde k problému neměli jako první volbu "utíkej domů", ale po povelu se zapíchli na trávu a počkali, až si člověk vyřeší co potřebuje.
Kůň na kterém sedím musí zvládat různé hemžení lana kolem sebe bez paniky - je dobré ho zvyknout na lano kolem zadku, že to nic neznamená :).
Áno, vodím takto kone, dokonca aj viac než jedného, sedím na kobyle, čo šéfuje stádu, takže ju kone prirodzene nasledujú, kone vedia na slovný povel zastať a dobré je, ak nejdú proti tlaku ohlávky, ak by chceli predbiehať, keď som to učila mladých, usmerňovala som ich aj tušírkou, nikdy nebol problém, učili sa vlastne pri prechádzaní dedinou, v teréne kone púšťam a idú potom už navoľno.
Vodila som takto na vychádzky aj nejazdcov na druhom koni.
Nejakú extra vedu sme z toho nikdy nerobili, ak sú kone naučené chodiť normálne na vodítku, chápu to extrémne rýchle, nikdy nebol problém, max raz, keď nejaký mladý prudko zastavil pred odtokovou mriežkou a vodítko som musela pustiť (je dobré sa nenechať stiahnuť z koňa).
Nakoniec to skočil, lebo to je bubák, čo žerie nožičky skoro každému a normálne som ho z kobyly ulovila, sú naučení prísť na zavolanie a signál ruky a samozrejme sú motivovaní aj mrkvou.
Takže pred bubákom nechať trošku vôle na vodítku a rátať s tým, že sa vodený kôň môže zaseknúť, zatiaľ čo vodiaci ide ďalej.
kivus
napsal(a):
Ahoj, jezdím do terénu se psem na vodítku... koník i pes jsou na sebe zvyklí a celá projížďka probíhá v pohodě
nyní přemýšlím vzít místo pesana na vodítko poníka... chodíte takhle někdo ven? že ze sedla vedete poníka? časem bych tak chtěla sebou z koně vodit poníka s dcerkou v sedle...
Já beru na vodítku na vyjížďky za mojí kobylu druhou občas. Jezdíme na parelce, takže si prostě připnu druhého koně k dlouhému vodítku a jedeme. Mám ale kobči hodné, takže ta "tažená" jde v pohodě. Na první vyjíždky jsem druhou kobču za mě brala bez jezdce, abych si je otestovala a naučila co máme dělat. Jezdím anglii, držím vodítko v ruce, ale myslím, že na westernovém sedle by to byla větší pohoda, s kobčou nějak bezpečnostně přivázanou k hrušce bych měla volné ruce, ale nevím jestli to není jen moje mylná představa, nemám westernové sedlo.
Mám ale vedenou kobču dost vysokou - asi 150cm, u malých poníků za velkým koněm se bojím, že kdyby se velká kobyla náhodou ohnala zadníma, tak se strefí do dítěte. Ale zkušenost s touhle kombinací malý poník s děckem vedený za velkým koněm nemám, nemám dost odvahy to zkoušet.
kivus
napsal(a):
Začínala jsem takhle připravovat welshpony, pro dítě.Nejdřív chodila sama.Přivezli jsme jí jako ročku, tak to byla od těch dvou let ideální příležitost k vypohybování.Když chodila podle mých představ plynule "u nohy" jsem na ní začala dávat dítě.
Problém byl ve cvalu, kdy ponička má jiný rytmus než velcí koně.Jediný s kým byla schopna plynule cválat byl hafloid.Každopádně s dítětem jsme první cca rok chodili spíše krok a občas klus, aby se naučilo sedět v terénních nerovnostech.Cval jsme praktikovali na jízdárně, bez vodiče.
Připojuji se k výše uvedeným, koně se musí snášet.
Jen délku vodítka, já mám co nejkratší.Aby šla ponice krkem u mé nohy, cca. Protože když vám bude lézt víc dopředu, kopete si do dítěte Naopak dozadu bude stahovat vodítkem vás a dítě nastrčíte za zadek velkého koně.
Přidávám historickou fotku, dítěti byly asi 4roky
Vodit velké koně problém není, začínáme už s hříbaty, nejdřív si projdou terén na volno za kobylama, pak chodí na vodítku, je to super pro následné obsedání, znají les i všechny bubáky a jen tak něco je nevyvede z míry. Vodíme tak na procházku i starší koně na které se už nesedá.
S poníkem to byl trošku problém při vyšším ruchu. V kroku pohoda, ale když jsme chtěli klusat a pak i cválat, slaďovalo se to dost špatně. Chce to mít pod sebou koně, co v klidu a bez nervů dokáže přizpůsobit tempo ponclovi.