Vyjížďka s poníkem na vodítku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.6.2017 17:47
kivus

XXX.XXX.114.213

Ahoj, jezdím do terénu se psem na vodítku... koník i pes jsou na sebe zvyklí a celá projížďka probíhá v pohodě smajlík nyní přemýšlím vzít místo pesana na vodítko poníka... chodíte takhle někdo ven? že ze sedla vedete poníka? časem bych tak chtěla sebou z koně vodit poníka s dcerkou v sedle...

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.6.2017 19:15

Zdravím. Jistě tu bude spousta nesouhlasných příspěvků, protože, co si budeme povídat, je to nebezpečné a pro někoho také nezodpovědné jednání.
Každopádně já jsem takto vodila poníka a) pokud jsem potřebovala, aby shodil a neměla jsem jezdce, b) pokud jsem měla doprovodného koně a jezdce ještě v začátcích, ale aby si mohl vyzkoušet i něco jiného než dril na jízdárně...
Probíhalo to velmi v pohodě i u mladých koních (vodicích). Pokud se znají ze stáda, tak nehrozí nějaké kolize typu zkopání se, apod.
Samozřejmě bych takto posazovala jen na poníka, který je klidný a dá se snadno ovládat. A s uzdečkou nebo alespoň parellkou.
Ale to už je samozřejmě na Vaší volbě.

Já při těchto ježděních měla největší problém s tím, že když poncl začal kadit a zastavil (pod sedlem to nedělá, ale na vodítku ano a ne a ne se to odnaučit), tak že než to "ke mě došlo", zbávalo jen velmi málo vodítka, tedy mě to často krapet vytáhlo ze sedla. Horší, když jsem jela na holém koni :) Ale na zadku jsem nikdy nepřiletěla. Jezdila jsem s delším vodítkem (2,5m). Lonž nebo dlouhé "prácezezemě"vazáky mi přišly nepraktické, že měl člověk moc věcí v ruce a kdyby se náhodou rozmotaly koním pod nohy...možná leda s western.sedlem s hruškou, na kterou se to dá pověsit...

23.6.2017 20:05
kivus

XXX.XXX.114.213

Určitě to nebudu hrotit a budu to brát jako takovou další práci ze země, koníci se znají, jsou spolu ve volném čase. Každopádně na psa vodící kůň ve výběhu útočí ( ochraňuje si poníka) ale v terénu to je nerozlučná dvojka a vodiče nám dělá spíše pes...
oba dva koníci jsou kliďasi, zítra je zkusím pomaloučku vodit spolu ve výběhu a budeme pokračovat krůček po krůčku. Trasy neměníme a máme jednu oblíbenou, kterou oba znají, oba tam i vodím spolu na ruce ( každý má svého vodiče) tak uvidíme jak se na to budou tvářit s jedním vodičem.

24.6.2017 00:41

Jednou jsem se setkala s tím, že někdo vzal kobylu na vyjížďku a vzal sebou i její max. roční hříbě. Šlo volně, samozřejmě za matkou.
Myslím, že i s poníkem na vodítku je to reálné. Ale ce to delší vodítko, na druhou stranu třeba lonž je zbytečně dlouhá.
Já jsem takhle koně nikdy nevodila.

24.6.2017 00:42

Oprava: ale chce to delší vodítko

24.6.2017 07:24
Arkarian

XXX.XXX.52.212

Jezdila jsem takhle s poníkem i velkým koněm na vodítku. Chce to trochu průpravy (nejdřív v kroku po jízdárně... postupně přidávat další chody a zvětšovat vzdálenost od stáje) a podmínkou je aby se koně znali (tzn. nevyřizovali si účty během vyjížďky). Člověk musí být o to opatrnější a ostražitější, protože řídí dvě zvířata... Ale zatím jsem to zvládla vždy bez úhony, veskrze s tím mám velmi dobrou zkušenost :) Jak tu již bylo zmíněno, vodítko delší ale ne příliš dlouhé, já brávala 3m mám pocit.

24.6.2017 08:01
kivus

XXX.XXX.114.213

Nevím jak s tím volný vodítkem, poník má tendenci jít jak oslík za velkým a tomu vadí ten tlak na zadek z boku zadku a samozřejmě na tlak ustupuje zádí, mám ho sakryš naučeného reagovat i na jemný tlak smajlík

JL

24.6.2017 09:19
JL

XXX.XXX.13.96

Vodím takhle různý počet koní.
Ideální je pro mě čtyřmetrové lano. Pokud mám koně tři a víc, je dobré mít vodicí lana různých barev, jinak člověk občas drží jednoho koně třikrát a zbytek vůbec
Je potřeba, aby kůň uměl na signál jít dopředu, zastavit a ideálně zacouvat. Musí to být signál, který jde ze hřbetu použít, tzn. žádné nakročování smajlík
Správná "vodicí poloha" je hlava vedeného koně mezi úrovní plece a kyčle koně na kterém sedím. Neměl by být víc vepředu, protože se mi bude hůř zatáčet, ani víc vzadu, protože má hodně volného lana a když vyběhne, zareaguju pozdě.
Je dobré naučit povel na zařazení se v úzké uličce, já používám "dozadu!". Je potřeba naučit koně vrátit se zpátky (máme "pojď vedle").
Je potřeba se s koněm zásadně netahat o vodítko - aby to fungovalo, prostě vůbec nepřichází v úvahu, že je lano napnuté. V principu pak není problém, když jsou koně zařazení - občas tak i klušeme a cváláme, ale je potřeba, aby kůň vzadu držel tempo a reagoval opravdu na malé napnutí vodítka smajlík )
Je dobré vodit koně na obou stranách, aby se nešišatili oni ani člověk (nicméně na silnicích řadím vedeného koně doprava, pokud mám dva - což se tuším nesmí - tak méně zkušeného doprava).
Je dobré naučit koně dobře slovní povel k zastavení a povel k pasení - aby když dojde k problému neměli jako první volbu "utíkej domů", ale po povelu se zapíchli na trávu a počkali, až si člověk vyřeší co potřebuje.
Kůň na kterém sedím musí zvládat různé hemžení lana kolem sebe bez paniky - je dobré ho zvyknout na lano kolem zadku, že to nic neznamená :).

24.6.2017 11:29
Horsana

XXX.XXX.40.140

Áno, vodím takto kone, dokonca aj viac než jedného, sedím na kobyle, čo šéfuje stádu, takže ju kone prirodzene nasledujú, kone vedia na slovný povel zastať a dobré je, ak nejdú proti tlaku ohlávky, ak by chceli predbiehať, keď som to učila mladých, usmerňovala som ich aj tušírkou, nikdy nebol problém, učili sa vlastne pri prechádzaní dedinou, v teréne kone púšťam a idú potom už navoľno.

Vodila som takto na vychádzky aj nejazdcov na druhom koni.

Nejakú extra vedu sme z toho nikdy nerobili, ak sú kone naučené chodiť normálne na vodítku, chápu to extrémne rýchle, nikdy nebol problém, max raz, keď nejaký mladý prudko zastavil pred odtokovou mriežkou a vodítko som musela pustiť (je dobré sa nenechať stiahnuť z koňa).

Nakoniec to skočil, lebo to je bubák, čo žerie nožičky skoro každému a normálne som ho z kobyly ulovila, sú naučení prísť na zavolanie a signál ruky a samozrejme sú motivovaní aj mrkvou.

Takže pred bubákom nechať trošku vôle na vodítku a rátať s tým, že sa vodený kôň môže zaseknúť, zatiaľ čo vodiaci ide ďalej.

25.6.2017 09:23
dsj

XXX.XXX.207.141

kivus napsal(a):
Ahoj, jezdím do terénu se psem na vodítku... koník i pes jsou na sebe zvyklí a celá projížďka probíhá v pohodě smajlík nyní přemýšlím vzít místo pesana na vodítko poníka... chodíte takhle někdo ven? že ze sedla vedete poníka? časem bych tak chtěla sebou z koně vodit poníka s dcerkou v sedle...

Já beru na vodítku na vyjížďky za mojí kobylu druhou občas. Jezdíme na parelce, takže si prostě připnu druhého koně k dlouhému vodítku a jedeme. Mám ale kobči hodné, takže ta "tažená" jde v pohodě. Na první vyjíždky jsem druhou kobču za mě brala bez jezdce, abych si je otestovala a naučila co máme dělat. Jezdím anglii, držím vodítko v ruce, ale myslím, že na westernovém sedle by to byla větší pohoda, s kobčou nějak bezpečnostně přivázanou k hrušce bych měla volné ruce, ale nevím jestli to není jen moje mylná představa, nemám westernové sedlo.
Mám ale vedenou kobču dost vysokou - asi 150cm, u malých poníků za velkým koněm se bojím, že kdyby se velká kobyla náhodou ohnala zadníma, tak se strefí do dítěte. Ale zkušenost s touhle kombinací malý poník s děckem vedený za velkým koněm nemám, nemám dost odvahy to zkoušet.

25.6.2017 11:26
kivus

XXX.XXX.114.213

Já asi teky nemám odvahu vést děko na ponclovi vedle velkého koně smajlík ale představa by to byla hezká smajlík).

25.6.2017 11:34
koně

XXX.XXX.205.252

kivus napsal(a):

Začínala jsem takhle připravovat welshpony, pro dítě.Nejdřív chodila sama.Přivezli jsme jí jako ročku, tak to byla od těch dvou let ideální příležitost k vypohybování.Když chodila podle mých představ plynule "u nohy" jsem na ní začala dávat dítě.
Problém byl ve cvalu, kdy ponička má jiný rytmus než velcí koně.Jediný s kým byla schopna plynule cválat byl hafloid.Každopádně s dítětem jsme první cca rok chodili spíše krok a občas klus, aby se naučilo sedět v terénních nerovnostech.Cval jsme praktikovali na jízdárně, bez vodiče.
Připojuji se k výše uvedeným, koně se musí snášet.
Jen délku vodítka, já mám co nejkratší.Aby šla ponice krkem u mé nohy, cca. Protože když vám bude lézt víc dopředu, kopete si do dítěte Naopak dozadu bude stahovat vodítkem vás a dítě nastrčíte za zadek velkého koně.
Přidávám historickou fotku, dítěti byly asi 4roky

27.6.2017 09:05
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Vodit velké koně problém není, začínáme už s hříbaty, nejdřív si projdou terén na volno za kobylama, pak chodí na vodítku, je to super pro následné obsedání, znají les i všechny bubáky a jen tak něco je nevyvede z míry. Vodíme tak na procházku i starší koně na které se už nesedá.
S poníkem to byl trošku problém při vyšším ruchu. V kroku pohoda, ale když jsme chtěli klusat a pak i cválat, slaďovalo se to dost špatně. Chce to mít pod sebou koně, co v klidu a bez nervů dokáže přizpůsobit tempo ponclovi.

Přidejte reakci

Přidat smajlík