Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Romeee

27.6.2017 23:42
Romeee

XXX.XXX.213.131

Zdravím,

ráda bych kobylu namočila vodou, či ji pořádně vydrhla - hlavně ocas a od prachu. Kobyla bezproblému do vody vleze, takže vody se nebojí.
Problém je, že se bojí stříkání repelentu a i hadice.
Tak jsem kobyle teda koupila průtokový kartáč na auta, chvilku stojí a nechá se a pak zase pochodovat, stavět se na zadní, že se ji to nelíbí - u ní hodně záleží na náladě, někdy se nechá normálně i nastříkat repelentem, někdy ne. Když začne dělat capiny, vezmu ji do ohrady, tam se s ní procházím, chci po ní ustupování, couvání apod a na chvilku se uklidí. Todle hodně zabírá, když ji chceme něco ošetřit třeba na noze a ona se nenechá, po tomdle už ano.
Máte nějaký trik, jak naučit koně v klidu postát a umýt je?
Kobyle je už něco přes dvacet let a stále si vymýšlí.

28.6.2017 00:26
Svatava

XXX.XXX.70.17

Klikr trénink - záležitost na pár lekcí. http://www.kbrhorse.net/tra/bath01.html.

28.6.2017 07:22
sisi58

XXX.XXX.191.1

Mám kobču 21 letou, učila se postát při sprchování cca 4 roky. Prostě sem ji vzala po ježdění a osprchovala. Od nohou nahoru, od zadku směrem dopředu. Na začátku dělala to, co ta vaše. Teď už stojí. Jen jí nesmím stříkat hlavu.
Pomáhá velké vedro a společnost klidného koně.
S tou naší kobylou to bylo tak, že jsem s ní moc nediskutovala, sprchu potřebovala, tak jsem ji osprchovala. Píšu 4 roky, ale vlastně to bylo spíše v řádu cca 10 pokusů.V zimě nesprchuji a ne vždy byla voda k dispozici. Prostě jste člověk a nějaký kůň nad vámi nezvítězí, ne?
Svatava má nejspíš rychlejší způsob, nevím, nikdy jsem to nezkoušela.
Můj druhý kůň si sprchu vysloveně užívá a to i na hlavě.

28.6.2017 08:23
kapička

XXX.XXX.64.44

Nikdy jsem nevěřila, že to řeknu, ale souhlasím s Svatavou. Pozitivka, pokud má člověk trpělivost, chuť přemýšlet (jakože opravdu hodně) o tom, co kůň říká, a čas na trénink. Teď mi trenérka ukazovala, jak pomocí klikru učí koně nastupovat do hengru. A teda musím říct, že jsem zírala s otevřenou pusou. Akorát mě ukázka i samotná trenérka utvrdila v tom, že to není metoda pro každého, výsledek se může dostavit až po dlouhé době a je to velmi náročné na člověka a jeho ambice, protože pokroky nejde plánovat, všechno záleží na ochotě koně k práci. Ale pro koně, co fakt vyvádí tak že jsou nebezpeční to je nejsevernější metoda, s nejlepším výsledkem. Aspoň tak se to jeví mě.
Já lidsky selský rozumem sprchuju koně, kteří to nemusí tak, že přijdu k hadici, pustím vodu, nechám chvíli cákat jinam, pak opatrně na kopyta, u toho mluvím, chválím, když vidím, že má kůň dost, tak zase chvilku cákám jinam a zase začínám někde od spodu, případně od plecí, když je kůň třeba poštípaný od much, tak mu ta studená voda uleví. Případně sprchujeme ve dvou lidech.

28.6.2017 12:00
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Kupte si stříkací hubici s možností změny způsobu toku proudu (proud, mlha, sprcha atd) a začněte na mlze a postupně měňte na silnější proudění vody.
Pokud capluje tak stříkat na zem kousek od ní, dokud si ze země stříkající vodu nenechá líbit a pak až postupně pomalu mířit od kopyt směrem nahoru
Měl by ji někdo držet, ze začátku klidně na uzdečce, tak se vytlumí excesivní reakce.
Se stříkáním přestat, jak kobyla přestane caplovat, chvíli přestávka a tak pořád dál

Na velké svalové skupiny (záď) nenalévat studenou vodu ve velkém množství, můžete koni způsobit termický šok a svalové křeče, kór teď v létě a jestli je po práci... Lepší voda teplá nebo právě ta volba "mlha" na stříkací hubici.

28.6.2017 17:11
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Nebo to zkuste houbou a kyblíkem, třeba to bude vadit míň.

28.6.2017 17:22
canka

XXX.XXX.35.233

Když byla kobyla mladá, měli jsme stejný problém..miluje vodu, je to strašná velryba . Ale jen co se týče rybníků, řek apod...jakmile jsem jí chtěla po práci ostříkat hadicí, bylo zle..šli jsme na to pomalu..začínali jsme jak tu píše Dotaz, s kýblem a houbou..nejdřív jsem na ní jen ždímala houbu a otírala jí..pak jsem pomalinku polila malinkým proudem vody z kýble záda..pak jsme polévali z kýble celé tělo(dodnes to má hrozně ráda, ale jen proto, že má hned důvod pak jít se vyválet do největšího bordelu ). Nakonec jsem začala z hadicí..žádné stříkání..pustila jsem malinkým proudem vodu, polévala houbu, tou jí namáčela nohy, hadici jsem stále držela v těsné blízkosti nohou..nakonec ani nepostřehla, že už jí vlastně teče voda na nohy, byla obelstěna . Takhle jsme pak bez problémů zvládli celé tělo a dnes už jí můžu i postříkat..ale rybník je rybník

Romeee

28.6.2017 18:25
Romeee

XXX.XXX.213.131

Dotaz napsal(a):
Nebo to zkuste houbou a kyblíkem, třeba to bude vadit míň.

Stejné.. Ona si prostě jen vymýšlí.
Minulý rok jsme jeli k vodě na plavení, tak to vlezla do vody naprosto normálně a to bych tehdy typla na valacha, že tam vleze a né ona.
Letos už tam asi nepojedem, kobča je starší - 23 let, možná více a takovou štreku s ní už nechci jít.
Do potoka vleze taky normálně - akorát tam není moc vody, tak akorát na smočení kopyt.

Romeee

29.6.2017 19:31
Romeee

XXX.XXX.213.131

Tak zkoušela jsem dnes znovu.
Prvně jsem kobylu nechala stát vedle hadice, která ležela na zemi, pak jsem ji hadici jezdila po celém těle, nechala ji být. Pak zase hadici na zem, pustila jsem vodu a pak opatrně na nohy. Myslím, že by se nechala dnes i opláchnout, ale není moc teplo :)

Majitel psal, že napustit bazen a udělal tam vstup pro koně, takže jak bude hned tepleji, jdeme s koňma do bazénu :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík